واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: آيا پرداخت يارانه شير به توليد امكانپذير نيست؟! مسوولان بر پرداخت يارانه به مصرفكننده تاكيد ميكنند؛ كارشناسان بر پرداخت به توليدكننده
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: كشاورزي و دامپروري
باتوجه به اينكه ميزان مصرف سرانه پروتئينهاي حيواني از شاخصهاي توسعهيافتگي يك كشور محسوب ميشود يك هشتم از شير توليدي در سطح كشور به صورت يارانهدار در اختيار مصرفكنندگان قرار ميگيرد كه اخيرا 250 ميليارد تومان يارانه پودرشوينده حذف و به يارانه شير و لبنيات افزوده شده است اما به دليل نادرستي شيوه توزيع نيمي از اين يارانه به دست مصرفكننده نميرسد.
در اين زمينه كارشناسان معتقدند: پرداخت يارانه شير به مصرفكننده جايگاه اوليه خود را از دست داده است. چراكه يارانه به مصرفكننده به منظور افزايش فرهنگ مصرف شير در جامعه و تشويق مردم براي مصرف آن پرداخت ميشد كه در حال حاضر با توجه به بالارفتن ارزش غذايي اين محصول در جامعه و شكلگيري آن در سبد غذايي خانوار، پرداخت يارانه به مصرفكننده شير ديگر جايگاهي ندارد و با توجه به افزايش شديد قيمت علوفه در بازارهاي جهاني و داخلي، ناهماهنگي هزينههاي توليد با هزينههاي فروش محصولات دامي و ورشكستگي واحدهاي دامداري لازم است اين يارانه به منظور پايداري و افزايش توليد به بخش توليدي اختصاص يابد كه مسلما كاهش هزينههاي توليد و افزايش ميزان توليد باعث كاهش قيمت در بازار مصرف خواهد شد.
به گزارش خبرنگار دامپروري ايسنا، مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي در گزارش مشروحي نيز تاكيد كرده است: با احتساب جمعيت روستايي تقريبا نيمي از جمعيت كل كشور در دوره مورد بررسي، از يارانه شير هيچگونه بهرهبرداري نداشتهاند. استانهاي سيستان و بلوچستان، ايلام، بوشهر، اردبيل، چهارمحال و بختياري، كهگيلويه و بويراحمد و هرمزگان با در اختيار داشتن7/9 درصد خانوارهاي شهري كشور نيز هيچ سهمي از شير يارانهاي ندارند.
همچنين در اين گزارش با اشاره به سه برابر شدن حجم شير يارانهاي، عنوان شده است: در يك دوره مشخص توزيع، سرانه شير يارانهاي از 12 كيلوگرم به 7/29 كيلوگرم افزايش يافته است؛ اما بررسي آمار هزينه خانوار دهكهاي درآمدي نشان ميدهد شكاف مصرف بين گروههاي پايين و بالاي درآمدي پيرامون مصرف شير تغيير محسوسي نداشته است و بر همين اساس با شيوه اجرايي كنوني توزيع شير يارانهاي، افزايش ميزان يارانه لزوما باعث بهبود وضعيت گروههاي هدف (كم درآمد) نخواهد شد و بايد نحوه مديريتها، سياستها، شيوههاي قيمتگذاري و روشهاي دستيابي به هدف در اين بخش بازبيني و اصلاح شود.
اين در حاليست كه مسوولان تغيير شيوه پرداخت يارانه را اجرا نشدني عنوان كرده و بر همان شيوه قبلي معتقد هستند. نظامالدين سجادي - معاون امور دام وزارت جهاد كشاورزي در اين زمينه اظهار ميكند: در صورتيكه همه شير توليدي به صورت يارانهاي توزيع ميشد بخشي از يارانه به توليد اختصاص مييافت اما اين يارانه براي مصرفكننده است كه اختصاص آن به همه دامداران اجرايي نيست.
از سوي ديگر ادامه اين شيوه نارضايتي دامداران را به همراه دارد چراكه قيمت نهادهها روزانه رو به افزايش است كه فشار خشكسالي و كمبود علوفه نيز مضاعف شده است كه كارشناسان، دامداران و صنايع لبني با توجه به مشكلات بخش توليد و نادرستي شيوه پرداخت به مصرفكننده كه نيمي از شير يارانهاي به دست مصرفكننده نميرسد، به حمايت از بخش توليد و تغيير شيوه پرداخت اين يارانه تاكيد دارند و عدم پرداخت يارانه شير به واحدهاي دامداري به بهانه زيادي تعدادشان و سخت بودن نظارت و كنترل بر آنها را بيانصافي ميدانند چراكه اگر مسوولان تمايل به پرداخت اين شيوه داشته باشند اجراي آن به راحتي و با كمترين فساد اقتصادي امكانپذير است.
البته با توجه به اينكه مسائل پيچيده و عوامل زيادي در نحوه پرداخت يارانه شير به بخش توليد دخيل است لازم اين نوع پرداخت به طور همه جانبه و دقيق بررسي شود كه مبلغ در نظر گرفته شده به صورت آزمون و خطا هزينه نشود.
انتهاي پيام
يکشنبه 30 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]