واضح آرشیو وب فارسی:قدس: سولانا در پايان نشست ديروز ژنو : گفتگوها سازنده و عميق بود
قدس-گروه سياسي: دور تازه گفتگوهاي سولانا و جليلي - و با حضور «برنز»- روز شنبه در حالي برگزار شد كه خبرهاي ژنو در صدر اخبار جهان قرار داشت.
ساختمان قديمي هتل «دوويل» ژنو كه نيم قرن پيش شاهد نخستين رايزنيها براي تأسيس سازمان ملل بود، روز گذشته پذيراي نمايندگان ايران، اروپا و آمريكا بود كه در اين سطح براي نخستين بار رودرروي يكديگر مي نشستند.
«ويليام برنز»، ديپلمات ارشد آمريكايي كه تجربه كار در شبهاي سرد مسكو و روزهاي گرم كشورهاي عربي را در كارنامه دارد، در حالي به گفتگوهاي «خاوير سولانا» و سعيد جليلي اضافه شد كه تا پيش از اين، واشنگتن، شرط اصلي حضور دوباره در پاي ميز مذاكره را تعليق غني سازي از سوي ايران اعلام كرده بود.
* جليلي: مدل 1+6 كارآيي بهتري از 1-7 دارد
دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان در ژنو درجمع خبرنگاران اظهار داشت: رويكرد ما در نگاهي كه داريم و بسته اي كه ارائه كرده ايم، راهبردي است نه تاكتيكي، از همين رو اين رويكرد درازمدت است نه مقطعي و يك فرصت و امكاني است كه ما ارائه كرده ايم.
به گزارش ايسنا، دكتر سعيد جليلي، دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان كه ديروز مذاكرات با خاوير سولانا و شش كشور (انگليس، آمريكا، روسيه، چين، فرانسه و آلمان) را در ژنو انجام داد پس از پايان مذاكراتش در كنفرانس خبري گفت: ما در مذاكرات با يك رويكرد مثبت وارد شديم. ما در چند ماه گذشته بسته پيشنهادي ارائه كرديم كه ناظر به نگرانيهاي مشترك بود و متقابلاً همكاريهاي سازنده بر مبناي تعهدات دسته جمعي را ارايه مي كرد.
جليلي ادامه داد: بر اين باوريم كه بسياري از مسايل و مشكلات و بحرانها در مدل 1+6 بهتر حل مي شود تا 1-7.
وي گفت: همان طور كه مي دانيد در بسته اي كه ايران ارائه كرده، مطالبه و ما به ازايي نداريم و فكر مي كنيم همكاري براي صلح و ثبات موضوعاتي است كه براي همه مي تواند نتايج مثبتي داشته باشد.
جليلي گفت: نگاه ما به ادامه مذاكرات و ساختار و نحوه انجام آن نگاهي اساسي است كه مي تواند در يك شكل قوي و محكم ادامه پيدا كند.
وي با بيان اين كه، از سوي كشورهاي 1+5 و نماينده اتحاديه اروپا يك Non paper و از سوي ايران نيز يك Non paper ارائه شده بود، افزود: در اين دو نكات مشتركي وجود داشت در عين حال كه برخي تفاوت ديدگاهها هم وجود دارد، همچنين قرار شد در ادامه گفتگوها درباره نقاط مشترك و تفاوتها با يكديگر بيشتر گفتگو كنيم.
دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان، همچنين از ميزباني سوئيس به خصوص وزير امور خارجه اين كشور و قائم مقام وي براي نقش مهمي كه در موضوع مذاكرات ايفا كرده است، تشكر كرد.
دكتر جليلي مذاكره كننده ارشد ايراني در مذاكرات ژنو كه با حضور سولانا، نمايندگان 1+5 و همچنين نماينده آمريكا در سوئيس برگزار شده بود، در ادامه گفتگوي خود با خبرنگاران در پاسخ به سؤال خبرنگار ايراني صداي آمريكا كه از وي پرسيد «شما مي گوييد مذاكرات مثبت و سازنده بود، پس چرا نتيجه اي تاكنون حاصل نشده؟» گفت: شما ايراني هستيد. كار ديپلماسي مثل فرش ايراني است كه ميلي متري جلو مي رود، ديپلماسي ما نيز ظريف و دقيق است و ان شاءا... پاياني زيبا، ظريف و با دوام خواهد داشت.
جليلي همچنين در پاسخ به سؤال ديگري با بيان اين كه، «ما ساعات طولاني مذاكره كرديم» گفت: آن چه كه در اين مذاكرات مهم است اين است كه ما با يك نگاه سازنده، براي همكاري سازنده حول نگرانيهاي مشترك حركت كنيم، كه البته اين بايد مبتني بر تعهدات دسته جمعي و متقابل باشد و هر حركتي در اين چارچوب قابل تعريف خواهد بود.
* سولانا: مذاكرات سازنده و عميق بود
مسؤول سياست خارجي اتحاديه اروپا مذاكرات امروز(ديروز) با جليلي دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران در ژنو درباره مسأله هسته اي را سازنده توصيف كرد.
به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از شبكه تلويزيوني الجزيره، خاوير سولانا در كنفرانس مطبوعاتي مشترك خود با سعيد جليلي دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران در شهر ژنو گفت: مذاكرات امروز سازنده و عميق بود.
وي افزود: ما منتظر هستيم كه تهران به پيشنهادات ما درباره برنامه هسته اي خود پاسخ دهد.
سولانا با تشكر از مذاكرات سازنده جليلي افزود: فرصتهاي زيادي در اختيار ايران قرار داده شده است و اميدواريم كه از اين فرصتها به نحو مطلوب استفاده كند.
گفتني است كنفرانس مطبوعاتي دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران و مسؤول سياست خارجي اتحاديه اروپا بدون حضور نماينده آمريكا برگزار شد.
* فضاي اوليه مذاكرات مثبت بوده است
يك ديپلمات نزديك به مذاكرات گفت: بحثهاي اوليه مذاكرات در ژنو مثبت بوده است.به گزارش واحد مركزي خبر، به گفته اين ديپلمات، نمايندگان هفت كشور مذاكره كننده پس از استقرار در اطراف ميز بيضي شكل كه مذاكره كنندگان را در كنار يكديگر جاي داده بود، ابتدا به سخنان سولانا گوش دادند.
سولانا در سخنان خود، به نتايج مثبت سفرش به تهران و نشانه هاي مثبتي كه از تهران دريافت كرده بود، اشاره كرد و از همه نمايندگان هفت كشور مذاكره كننده به علت پيگيري مباحث مذاكرات تهران تشكر كرد.
پس از سخنان سولانا، سعيد جليلي، دبير شوراي عالي امنيت ملي سخنان خود را ايراد كرد.
جليلي در سخنانش تأكيد كرد: بايد از تجارب گذشته درس بگيريم و اشتباهات را جبران كنيم.دبير شوراي عالي امنيت ملي گفت: هفت كشور در كنار يكديگر بهتر مي توانند زمينه هاي همكاري را فراهم كنند.
سپس هر يك از نمايندگان كشورهاي شركت كننده ديدگاه هاي خود را درباره روند مذاكرات مطرح كردند.
پس از اين دور از مذاكرات كه دو ساعت به طول انجاميد، سولانا و جليلي، ناهار را در يكي ديگر از ساختمانهاي قديمي مجلس ايالتي كه در مجاورت سالن مذاكرات قرار داشت با يكديگر صرف كردند و بقيه هيأت ايراني ناهار را با ساير اعضاي هيأتها صرف كردند.
سولانا و جليلي به هنگام صرف ناهار، بقيه صحبتهاي خود را درباره چگونگي ادامه مذاكرات انجام دادند.
گفتگو در دور دوم پس از صرف نهار پي گرفته شد. كنفرانس مطبوعاتي پايان بخش مذاكرات در روز شنبه بود.
بيشتر ديپلماتهاي ناظر بر اجلاس از مفاد سخنان جليلي استقبال و فضاي عمومي اجلاس را سازنده و ملهم از همكاري ميان دو طرف توصيف كردند.
* سفر با پرواز عادي
ورود هيأت كم تعداد ايراني به ژنو به رياست سعيد جليلي، دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان براي مذاكره با گروه موسوم به پنج به علاوه يك، در صدر اخبار رسانه هاي خبري جهان قرار گرفته است.
به گزارش باشگاه خبرنگاران، سفر اين هيأت آن هم با پروازي عادي براي حضور در نشستي كه علاوه بر خاوير سولانا، رئيس سياست خارجي اتحاديه اروپا، مديران ارشد شش كشور بزرگ جهان يعني چين، روسيه، آلمان، فرانسه، انگليس و آمريكا در طرف مقابل ميز قرار دارند، به خبر اصلي رسانه هاي جهان تبديل شده است.
تقريباً همگي روزنامه هاي ديروز ژنو صفحه اول خود را به اين نشست اختصاص دادند. دولت سوئيس مكاني را با جايگاه تاريخي مهم در شهر قديم ژنو كه محله اي بسيار آرام محسوب مي شود، به اين نشست اختصاص داده است.
هيأت ايراني در اين نشست با شكلي ساده، اما اختياري كامل براي هر گونه تصميم گيري به همراه برنامه اي مدون جهت پيشبرد سازنده مذاكرات حضور يافته و از طرف مقابل هم انتظار رويكردي صحيح يعني اجتناب از خطاهاي گذشته و برخورد مثبت در جهت حل مسأله را به جاي نمايش از نوع خاص حضور يا كارشكني دارد.
در برابر مواضع متحد، سنجيده و يكپارچه مسؤولان كشورمان، نوعي بي اعتمادي -ترديد به يكديگر- سردرگمي و آشفتگي در هيأت طرف مقابل ايران بيش از گذشته به چشم مي خورد.
* حاشيه ها
مذاكرات هسته اي جمهوري اسلامي ايران و گروه 1+5 كه پيش ازظهر روز شنبه به وقت محلي در ژنو آغاز شد، نزديك به 150 خبرنگار و فيلمبردار رسانه هاي بين المللي پوشش مي دادند.
خبرنگاران رسانه هاي آمريكايي «سي ان ان» و صداي آمريكا هنگام ورود سعيد جليلي، دبير شوراي عالي امنيت ملي جمهوري اسلامي ايران و مذاكره كننده هسته اي به محل مذاكرات، به زبان فارسي و با صداي بلند، وي را خطاب قرار دادند و به اصرار از وي خواستند، اظهارنظري بكند.
خاوير سولانا، مسؤول سياست خارجي اتحاديه اروپا كه رياست مذاكرات هسته اي ايران و گروه 1+5 را در ژنو به عهده دارد، هنگام حضور چند تن از تصويربرداران در سالن محل مذاكرات و براي آنكه موضوعي براي گفتگو در حضور تصويربرداران وجود داشته باشد، دائم تكرار مي كرد: اين تصميم بسيار خوب بود.
وي هنگامي كه ديد تصويربرداران همچنان به كار خود ادامه مي دهند و از سالن خارج نمي شوند، پس از تكرار چندين بار اين جمله گفت: خوب ديگر بس است، مي خواهيم شروع كنيم.
پرچم جمهوري اسلامي ايران در محلي كه براي دست دادن آقايان سعيد جليلي و خاوير سولانا در نظر گرفته شده بود، به طور وارونه نصب شده بود، به طوري كه رنگ قرمز آن در بالا قرار گرفته بود كه اين اشتباه با تذكر خبرنگار ايرنا به مسؤول تشريفات سوئيسي اصلاح شد.
يکشنبه 30 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 71]