واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: گزارش : ضايعات كشاورزي ؛ هزينه اي گزاف
تهران / واحد مركزي خبر/ اقتصادي 1387/04/29
آمارها نشان مي دهد از 75 ميليون تن محصولات زراعي 16 درصد معادل 12 ميليون تن و از 16 ميليون و 800 هزارتن انواع محصولات باغي 28 درصد معادل 4 ميليون و 500 هزار تن به صورت ضايعات از بين مي رود.
هركدام از ما ايراني ها سالانه 240 كيلوگرم غذا را از دست مي دهيم و به گفته كارشناسان غذاي حدود 20 ميليون نفر به علت روش هاي نادرست در مراحل كاشت ، داشت ، برداشت ، بسته بندي ، حمل و نقل به ضايعات تبديل مي شود.
ضايعات در زمان كاشت
"""""""""""""""""
در بخش زراعي به علت رعايت نكردن روش هاي اصولي اماده سازي زمين مثل شخم ، ميزان قابل توجهي از بذر از بين مي رود و در بخش زراعي نيز با كاشت نهال هاي بومي هزينه هاي توليد افزايش مي يابد.
به اين ترتيب بخشي از ضايعات در اين مرحله اتفاق مي افتد و بذري كه بايد به محصول خوراكي تبديل شود و درخت ميوه استانداردي كه مي توان از ان در هر هكتار به صورت ميانگين تا 60 كيلوگرم محصول برداشت كرد ، با كاشت نهال نامناسب به افت توليد منجر مي شود و بخشي از غذا در اين مرحله از گردونه توليد حذف مي شود.
ضايعات در مرحله برداشت
"""""""""""""""""""
در بسياري از موارد كشاورزان به ويژه باغداران با توجه به نياز بازار محصول را
پيش از رسيدن مي چينند و گاهي هم محصول به علت نبود تقاضا و مشكلات حمل و نقل با تاخير از باغ خارج مي شود كه در افزايش ميزان ضايعات موثر است.
اسيب هاي مكانيكي و فيزيكي : فرسوده بودن ماشين الات كشاورزي و روش نامناسب برداشت سبب افزايش 30 درصدي ضايعات كشاورزي در اين مرحله
مي شود.
يك گندمكار نمونه خوزستان با اشاره به اينكه در هر هكتار از حدود 6 تن گندم حدود 15 تا 20 درصد به ضايعات تبديل مي شود ، گفت: كمبايني كه براي برداشت استفاده مي كنم فرسوده است و به همين علت ميزان ضايعات افزايش مي يابد.
اين گندمكار افزود: براي توليد هر تن گندم 250 هزار تومان هزينه مي شود كه در
اثر ضايعات ، بخشي از اين سرمايه ها هدر مي رود.
در بخش باغباني اسيب هاي مكانيكي و فيزيكي در زمان برداشت مهمترين عامل افزايش ضايعات است.
يك باغدار كه در باغ يك هكتاري گيلاس 30 تن محصول روي درخت دارد گفت : در زمان برداشت به علت بلند بودن درختان و برداشت نامناسب ميزان ضايعات به 15 درصد مي رسد.
عباسي زاده كارشناس باغباني هم كاشت نهال هاي بومي را در افزايش ضايعات موثر دانست و افزود: درختان بومي ارتفاع زيادي دارد بنابراين در زمان برداشت كارگران ناچارند روي شاخه ها مستقر شوند تا ميوه را بچينند همين عامل سبب هدر رفتن بخش قابل توجهي از محصول مي شود و هزينه ها را افزايش مي دهد.
ضايعات و بسته بندي نامناسب
""""""""""""""""""""""
اميري مدير سازمان جهادكشاورزي دماوند نبود جعبه استاندارد را علت اصلي افزايش ضايعات محصولات باغي دانست و گفت : جعبه هايي كه براي بسته بندي محصولات باغي استفاده مي شود يك اندازه نيست و همين عامل سبب مي شود كه در زمان بارگيري ، ميوه ها تحت فشار از بين برود و كيفيت ان نيز كاهش يابد.
مالك باغ زردالو در دماوند با تاييد نظر مدير سازمان جهادكشاورزي از مسئولان خواست براي استانداردكردن بسته بندي چاره اي بينديشند تا ازكيفيت محصول كاسته نشود.
ضايعات و حمل ونقل نامناسب
"""""""""""""""""""""
نبود خودروهاي مناسب و بدون يخچال سبب مي شود ميوه به ويژه در فصل تابستان دچار پلاسيدگي شود و ميزان ضايعات افزايش يابد.
كمبود سردخانه، انبار و صنايع تبديلي و تكميلي
"""""""""""""""""""""""""""""""""""
باغدار استان گلستان نبود سردخانه را در اين استان علت اصلي ضايعات 30 درصدي محصول هلو مي داند و معتقد است : نبود سردخانه سبب مي شود تا محصول پس از برداشت تا زمان فروش در باغ بماند و كيفيت و تازگي خود را از دست بدهد.
به گفته مدير جهادكشاورزي استان گلستان بسياري از خريداران ، محصولات كشاورزي را در انبارهايي كه مناسب نگهداري ميوه نيست نگهداري مي كنند و اين
كار ضايعات را افزايش مي دهد.
وي افزود: از طرف ديگر تعداد صنايع تبديلي و تكميلي فعال در كشور فقط هشت هزار و 635 واحد است كه با توليد بيست ميليون تن سبزي و صيفي و توليد شانزده ميليون و 800 هزار تني هماهنگي ندارد و براي پوشش اين ميزان توليد به دو برابر اين ظرفيت نياز است.
تدوين برنامه ملي راهبردي كاهش ضايعات راهكار حل اين مشكل
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
جعفرخلقاني معاون تحقيقات ، ترويج و اموزش وزارت جهادكشاورزي با اشاره به اينكه برنامه كاهش ضايعات براي نخستين بار دركشور تدوين شده است گفت : براي تدوين اين برنامه تمام عوامل افزايش ضايعات بررسي و درصد ضايعات نيز در تمام محصولات بر اساس نمونه هاي واقعي براورد شده است.
وي افزود: اين برنامه در بيش از 20 محور در زمينه تعيين تجهيزات و وسايل مناسب برداشت ، رفع مشكلات حمل ونقل ، توسعه مكانيزاسيون كشاورزي ، تعيين و تامين امكانات لازم براي جلوگيري از انباشتن موقت محصول در مزرعه و باغ و جلوگيري از برداشت زودهنگام ، توسعه سطح حمايتي بيمه محصولات كشاورزي ، كاهش تاخير زماني در خروج محصول از مزرعه و باغ ، برقراري شبكه تضمين كيفيت محصول درمراحل برداشت وجمع اوري محصول، اصلاح روش هاي بسته بندي ، تعامل مناسب بخش صنايع تبديلي با بخش كشاورزي و ايجادمراكز عرضه مستقيم تدوين شده است.
معاون تحقيقات ، ترويج واموزش وزارت جهادكشاورزي گفت : اين برنامه دربخش هايي اجرا شده است.
خلقاني استفاده از فيلم هاي خوراكي در بسته بندي ، ايجاد انبارهاي مناسب نگهداري گندم با كنترل شرايط دمايي و ايجاد سردخانه هاي مناسب ويژه هر محصول را از موارد اجراي برنامه ملي راهبردي كاهش ضايعات برشمرد.
وي گفت: پنجاه درصد از اين برنامه تا پايان برنامه چهارم اجرا مي شود و 50
درصد از ان نيز در برنامه پنجم اجرايي خواهد شد.
گزارش : خانم ظرافت
شنبه 29 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 388]