واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: دولت پاكستان و صلح موزاييكي
دولت ايالتي با طالبان محلي در منطقه قرارداد 15 مادهاي صلح را امضا كرد و با انعقاد اين قرارداد ميتوان گفت كه راهبرد دولت جديد پاكستان براي تحقق ايده صلح موزاييكي، تاكنون فرايند موفقيتآميزي را طي كرده است.
اين قرارداد از سوي وزير ايالتي و رئيس كميته كابينه ايالت سرحد و عضو حزب ملي عوام به عنوان نمايندگان دولتي و سخنگوي مولانا به عنوان نمايندگان طالبان محلي در ناحيه واقع در ايالت سرحد امضا شد.
احمد بلور، مذاكرهكننده دولت محلي ايالت سرحد پاكستان با طالبان محلي گفت: كميته مشتركي متشكل از اعضاي نمايندگان دولت محلي ايالت سرحد و طالبان محلي تشكيل شد كه بر اجراي اين معاهده نظارت خواهد كرد.
وي تصريح كرد: براساس اين معاهده، طالبان محلي تمام پايگاههاي آموزش نظامي خود را در منطقه سوات جمعآوري خواهند كرد، ضمن آنكه از اين تاريخ به مقر نيروهاي ارتش، شبهنظامي و پليس نيز حمله نخواهند كرد.
احمد بلور افزود: براساس بند ديگري از اين توافقنامه، طالبان محلي نميتوانند با رفتن دانشآموزان دختر به مدرسه و كار كردن زنان مخالفت كنند.
وي گفت: طالبان محلي بايد تسليحات سنگين خود را به دولت محلي پاكستان تحويل دهند و هرگونه خشونت و اقدامات مسلحانه را در اين منطقه محكوم كنند. براساس اين قرارداد، طالبان محلي در منطقه سوات آتشبس اعلام كردند و حق تعرض به تاسيسات دولتي را نخواهند داشت.
براساس اين قرارداد، دولت ايالتي سرحد به طالبان محلي اجازه ميدهد تا قوانين شرعي در سوات و اجرا شود و نيروهاي نظامي دولتي از اين منطقه تخليه شوند.
همچنين ايجاد امكانات رفاهي و بهداشتي در سوات و مالاكند از ديگر تعهدات دولت ايالتي سرحد است.
در مقابل، طالبان محلي به رهبري مولانا فضلالله، متعهد ميشوند از حمل علني سلاح خودداري كنند و هرگونه حاكميت دولتي را قبول خواهند كرد.
با وجود انعقاد اين قرارداد، وجود برداشتهاي مختلف از متن اين توافقنامه باعث شد وزير اطلاعرساني پاكستان درباره بند مربوط به تخليه نيروهاي ارتش از اين دو منطقه، تصريح كند كه نظاميان دولتي از سوات و مالاكند خارج نخواهند شد، بلكه موقعيت خود را در اين مناطق تغيير ميدهند.
اما صريحترين واكنش مربوط به قائممقام وزارت خارجه پاكستان بود كه دربارهِ گفتگوي دولت پاكستان با طالبان محلي اظهار نگراني كرد.
وي تاكيد كرد كه در گذشته نيز چنين مذاكرات صلحي انجام، اما خيلي زود با شكست مواجه شد.
همچنين برخي از نمايندگان مجلس سناي آمريكا پس از انتشار خبر انعقاد اين قرارداد، اعلام كردند كه اسلامآباد بايد اين قرارداد را مختومه اعلام كند.
يوسف رضا گيلاني، نخستوزير پاكستان از گفتگوهاي دولت اين كشور با طالبان محلي دفاع كرد و آن را در راستاي منافع ملي پاكستان خواند.
ارزيابي توافق
اعلام راهبرد جديد دولت يوسف رضا گيلاني براي برخورد نرمافزاري با شبهنظاميان مستقر در 1 به نوعي اعلام شكست راهبرد سختافزاري دولت سابق پاكستان تلقي شد و همين امر واكنشهايي را در داخل و خارج اين كشور برانگيخت.
در حالي كه در داخل، برخي فرماندهان نظامي ارتش پاكستان قائل به استمرار برخورد با شبهنظاميان بودند، دولت گيلاني بر راهبرد جديد خود براي استفاده از شيوه مذاكره تاكيد كرد.
شيوه اعلامي دولت گيلاني براي برخورد با شبهنظاميان، از هوشمندي ويژهاي برخوردار بود، چرا كه با جداسازي وضعيت طالبان محلي از شبه نظاميان خارجي مستقر در فاتا، تلاش كرد از تاكتيك كوچكسازي بحران، ايجاد شكاف در بدنه طالبان محلي و شبه نظاميان و در نهايت، باز گذاشتن باب تفسير و توجيه تحولات آتي از حوزه فاتا، بهره ببرد.
كوچكسازي و يا موزاييكي كردن صلح در مناطق قبايلي، امكان برخورد دقيق و محاسبه شده با طالبان محلي را به دولت خواهد داد، ضمن آنكه همچنان از تهديد فاتا براي آمريكا و نيروهاي ناتو در افغانستان (به دليل حضور شبهنظاميان خارجي) بهرهبرداري خواهد كرد.
دولت گيلاني تا مقطع كنوني حداقل در برجستهسازي تهديد فاتا (البته با محوريت شبهنظاميان خارجي و نه طالبان محلي) موفق بوده است.
البته آمريكاييها معتقدند صلح دولت جديد پاكستان با طالبان محلي به ساماندهي مجدد القاعده و طالبان در مناطق قبايلي اين كشور منجر و همه تلاشهاي آمريكا براي از بين بردن اين افراد، خنثي خواهد شد.
اين حساسيت به سازمان ملل هم رسيده، بهطوري كه معاون دبيركل سازمان ملل متحد، در ارتباط با توافقنامه صلح دولت پاكستان با طالبان در سوات تصريح كرد: جامعه بينالمللي از نزديك اوضاع مرزهاي افغانستان و پاكستان را تحت نظارت خواهد داشت. به هر صورت، پاكستانيها به مسأله صلح با طالبان از منظر منفعتي نگاه ميكنند؛ نگاهي كه نسخه جديد راهبرد مشرف، با وجود مشكلات مناطق قبايلي محسوب ميشود.
نگاه منفعت محور دولت گيلاني به مناطق قبايلي، هماكنون با وزن موثر ، توانسته است نظر بازيگران درگير در اين مساله را به خود جلب كند؛ هدفي كه اسلامآباد طي چند ماه گذشته به دنبال تحقق آن بود.
موزاييكي كردن بحران و صلح در مناطق قبايلي و سوات در ايالت سرحد، فرصت براي ساماندهي و كنترل بحران در اين منطقه است كه طي آن دولت جديد اسلامآباد ميخواهد در عرصه داخلي و خارجي، بيشترين منفعت را نصيب خود كند، منفعتي كه در ايجاد تعادل قدرت براي حزب مردم به عنوان حزب حاكم و اكثريت، بسيار حياتي است.
* منبع: ايرنا
پينويس:
1. مناطق قبايلي پاكستان
شنبه 29 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 138]