واضح آرشیو وب فارسی:فارس: مطبوعات غربي: اسلامگرايان ترك بعد از هر كودتا با قدرت افزونتر دوباره به قدرت رسيدند
خبرگزاري فارس: مطبوعات و مجلههاي آمريكايي و انگليسي به بررسي گسترده دعوي انحلال حزب حاكم عدالت و توسعه تركيه و موضوع حجاب در اين كشور پرداختند و با حمايت از دولت حزب اسلامگراي عدالت و توسعه تركيه از محافل لائيك اين كشور بشدت انتقاد كردند و آنها را تهديدي عليه دموكراسي تركيه خواندند.
به گزارش خبرگزاري فارس ، روزنامه آمريكايي "واشنگتن پست" در تفسيري به قلم "آليزا ماركوس" و "آندرو آپوستولو" نوشت: مصرف الكل اگر ميزاني براي آزادي است روسيه بايد به عنوان بزرگترين دارنده دموكراسي در دنيا محسوب شود.
مجله "اكونوميست" در مطلبي با عنوان "بيراقها، نقابها و شريعت" تحولات مربوط به دادخواست انحلال حزب عدالت و توسعه و قضيه حجاب را در تركيه مورد بررسي قرار داد. اين مجله، با طرح اين سوال كه تركيه بعد از دادخواست انحلال تا چه اندازه اسلامي شده است؟ سعي كرده جواب آن در قالب مقاله اي جستجو كند.
روزنامه "تايمز" هم در ضميمه "تايمز 2" جنجالهاي مربوط به حجاب در تركيه را به عنوان موضوع جلد خود انتخاب كرد.
در تفسيري در روزنامه "واشنگتن پست" هم عنوان شد : اگر ايالات متحده آمريكا در بهبود دموكراسي در كشورهاي مسلمان جدي است بايد به حكومت تركيه كه از راه دموكراتيك انتخاب شده كمك كند.
در مقاله مجله اكونوميست تاكيد شده كه بعد از درخواست انحلال حزب حاكم تركيه، اين كشور شاهد نزاعهايي بوده و به اين اعتقاد ناظران مبني بر اينكه حزب عدالت و توسعه منحل خواهد شد توجه كرده اما خود اكونوميست بر اين باور است كه دادخواست "يالچين كايا" دادستان كل ديوان عالي قضايي تركيه خالي از دلايل مشخصي بوده و در آن نه به اعمال "رجب طيب اردوغان" نخست وزير تركيه و همراهانش، بلكه به اظهارات و گفته هاي آنها تكيه شده است .
اين مجله با اشاره به اينكه حزب حاكم عدالت و توسعه تركيه مدافع ارزشهاي اسلامي بوده ذكر كرده كه به نظر نمي رسد اينها بر ژنرالهاي مداخلهجو تركيه تاثيرگذار باشد كه اعتقاد بر اين است نيروي سوق دهنده به كودتاي نظامي در اين كشور هستند. ژنرالها و همراهانشان اعتقاد بر اين دارند كه جمهوري لائيك آتاتورك به خطر افتاده است. بحث هاي مشابهي نيز در سال 1996 زمان به قدرت رسيدن حزب اسلامگراي رفاه نيز مطرح شده بود. يك سال بعد هم درست عين اتهامات حزب عدالت و توسعه بدون دليل با يك "كودتاي مخملي" از قدرت سرنگون شدند اما حقيقت اين است كه بعد از هر مداخله، اسلامگرايان با قدرت بيشتر دوباره برگشتند.
در اين مقاله كه از انقلاب هاي آتاتورك ، بحث هاي محلي تا شكايت ها و گلايه هاي علويان به موضوع هاي زيادي توجه شده و به نقل از يك مسئول عالي رتبه حزب عدالت و توسعه كه به نامش اشاره نشده نوشته شده است: اگر اردوغان دست سازش به سوي لائيك ها دراز مي كرد ما احتمالا به چنين وضعيتي گرفتار نمي شديم.
اكونوميست با اعتقاد بر اينكه حزب حاكم در اين مفهوم چندين بخت را از دست داده مينويسد: اولين اين شانسها، موقع نوشتن متن جايگزين قانون اساسي نوشته ژنرالها در سال 1980، در اواخر پاييز به سراغ حزب عدالت و توسعه آمد. اردوغان به خودش زحمت نداد كه با محافل مخالف لائيك مشورت كند. موقع تصويب اصلاحيه آزادي حجاب در دانشگاهها نيز به آنها توجهي نكرد. يك نماينده پارلماني حزب عدالت و توسعه ميگويد كه اردوغان هيچ پند و انتقادي را قبول نمي كند.
روزنامه "تايمز" در ضميمه "تايمز2" با انتخاب جنجالهاي مربوط به حجاب در تركيه به عنوان موضوع جلد خود، به اظهارات و ديدگاههاي نمايندگان لائيكها در تركيه و شمار زيادي از محجبههاي ترك پرداخته است كه يكي از آنها مربوط به مصاحبه با همسر رئيس جمهور تركيه يعني "خيرالنساء گل" است. خانم گل به "تورنر" مصاحبه كننده ميگويد: من شما را به خاطر اينكه موهاي بوري داريد سرزنش نمي كنم. من روسري به سر مي كنم اما مغزم را نمي بندم. گل مي افزايد: در تركيه خانواده هايي وجود دارند كه هم حجاب را رعايت مي كنند و هم رعايت نمي كنند. ما به اين انتخاب و صلاحديدهاي متفاوت عادت كرده ايم.
"تورنر" در مقاله اش با اشاره به اينكه زنان در تركيه با زور روسري به سر نمي كنند اذعان كرده كه شمار محجبه هاي ترك روز به روز در حال افزايش بوده و اين در تغيير جغرافياي سياست تركيه نقش بسزايي دارد.
اين نويسنده با بيان اينكه حدود 30 سال پيش در استانبول تنها قشر خانمهاي زحمت كش و افرادي كه از روستاها به اين شهر مي آمدند روسري به سر مي كردند اينطور به مقاله خود ادامه مي دهد : اما طي سالهاي اخير يك قشر متوسط ديندار و سختگير ترقي كردند و در سطح شهرها پراكنده شدند و در عرصه سياسي نيز از حزب عدالت و توسعه حمايت كردند و اعتماد به آنها افزايش يافت. الان هم لائيكها در كنار محجبه ها در رستورانهاي شيك و بهترين دانشگاهها مي نشينند.
روزنامه "تايمز" يكي از سرمقاله هاي خود را هم به تركيه اختصاص داده و در مطلبي با عنوان " مبارزه براي تركيه" مي نويسد: ژنرالهاي خشمگين تهديد دموكراسي هستند نه حجاب .
در اين نوشته از حكومت هاي غربي خواسته شده كه به موضوع به عنوان يك كودتاي نظامي نگاه كنند.
اين مقاله اضافه مي كند: استنادهاي حقوقي كافي نيست. در صورتي كه با موفقيت همراه باشد (حزب حاكم منحل شود) اين احتمال است كه قطار الحاق تركيه به اتحاديه اروپا از ريل خارج شود و در عين حال هم مي تواند موجب قطع اميد شمار زيادي از طرفداران حزب عدالت و توسعه از صندوق هاي راي شود.
اين روزنامه با اشاره به بازداشت جمعي كودتاگران و از جمله ژنرالهاي بازنشسته ترك ذكر مي كند كه اين اقدام براي دفاع از دموكراسي اقدام خوبي است.
تايمز در اين سرمقاله توصيه هاي را به نخست وزير اردوغان كرده و از وي خواسته كه تحصيل كردگان شهري و نخبگان را به كنار خود بكشد و درباره انتصابها هم شفاف عمل كند و آن را بر اساس اصول شايسته سالاري انجام دهد.
روزنامه آمريكاي "واشنگتن پست" هم در تفسير خود نوشت: اگر آمريكا در بهبود دموكراسي در كشورهاي اسلامي جدي است بايد به حكومت تركيه كه از طريق دموكراتيك انتخاب شده كمك كند.
"واشنگتن پست" با انتقاد از اينكه چرا حكومت آمريكا در قبال هجوم به دموكراسي ترك سكوت اختيار كرده مي نويسد كه يك روزهاي ايالات متحده آمريكا از تركيه به عنوان " الگوي دموكراسي" براي دنياي اسلام نام مي برد اما مسئولان آمريكايي حال حاضر تنها به محكوم كردن " اين بازي قضايي" در مقابل افكار عمومي بسنده كرده اند.
در اين تفسير خبري تهاجم هاي صورت گرفته به حزب عدالت و توسعه ناشي از توجه اين حزب به ارزشهاي اسلامي عنوان و نوشته شده است: اردوغان متهم به تشكيل مخفيانه چارچوب يك دولت اسلامي است اما اين ادعاها حقيقت ندارند و خيال است. لائيكها لغو ممنوعيت حجاب در دانشگاههاي تركيه را تهديدي براي لائيسيسم مي بينند.
اين روزنامه با نقل از رسانه تركيه و با اشاره به افزايش عوارض مشروبات الكلي در تركيه در دوره حزب عدالت و توسعه و تاثير آن بر كاهش 5/2 درصدي مصرف اين مشروبات در تركيه ، كاهش ميزان حضور زنان در عرصه كار، بلند شدن دامن زنان ترك در آگهي هاي روزنامه ها و افزايش روز افزون خانم ها در استفاده از روسري در اين كشور مي افزايد: اگر قرار باشد كه مصرف الكل ميزاني براي آزادي باشد الان روسيه به عنوان بزرگترين دموكراسي دنيا محسوب مي شد.
در ادامه تفسير تمايل براي برگزاري انتخابات عادلانه و آزاد به عنوان ميزاني براي تست دموكراتيك بودن يك حزب تاكيد و درج شده است : نخست وزير اردوغان ، اين كار را دوبار كرد و اردوغان در انتخابات اخير توانست 47 درصد آراء را به خود اختصاص دهد. لائيك ها در امتحان دموكراسي در تركيه ناموفق هستند . حزب عدالت و توسعه از قوانين دموكراسي بهره مي برد و اگر ايالات متحده آمريكا در بهبود دموكراسي در كشورهاي مسلمان جدي است بايد از حكومت منتخب مردم ترك حمايت كند.
انتهاي پيام/.
شنبه 29 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 187]