واضح آرشیو وب فارسی:قدس: سايه تورم بر كرايه تاكسي ها؛عجب حكايتي دارند اين تاكسي ها!
جعفرپور
اين روزها هركسي با خود مي انديشد كه فردا چه خواهد شد؟ چقدر بايد درآمد داشته باشد تا بتواند از پس هزينه هاي سرسام آور زندگي در پايتخت برآيد و ميان اين دغدغه ها، سهم راننده تاكسي ها هميشه پررنگ تر از بقيه است، چراكه حالا ديگر همه مي دانند در اين شغل، پس انداز معني ندارد.
رانندگان تاكسي هر روز مشمول قانون جديدي مي شوند و مجبورند براساس آن عمل كنند. آنها هر روز به واسطه ارتباط گسترده شان به شهروندان، بيشتر در مظان اتهام قرار مي گيرند، چراكه داد و ستد در تاكسي به شكل مستقيم انجام مي شود و فضاي آن در اينطور مواقع مستعد مشاجره و درگيريهاي لفظي و گاه حتي جدي تر است.
مسؤولان شوراي شهر، گويا بنا را بر اين گذاشته اند كه مصلحت ميليونها شهروند را مقدم بر همه چيز بدانند، بنابراين مقرر شده افزايش كرايه ها كمتر از افزايش نرخ تورم در سال 87 باشد. حالا شايد روزگار رانندگان سخت تر از گذشته شده است. شايد آنها درست مي گويند كه اگر بيشتر نگيرند، مجبورند بيش از گذشته كار كنند و كمتر زندگي.
حتماً مي پرسيد چرا تاكسي ها سوژه شده اند؟ چون اكثر مناطق ما تقريباً در پوشش كامل طرح ترافيك قرارگرفته و مهمترين وسيله حمل و نقل عمومي، همين خودروهاي رنگارنگ است كه خيابانها را پر كرده است. پس نگاه به اين خودروهاي حمل و نقل عمومي و حواشي اطراف آن براي من و شما مهم است؛ نيست؟
عجب حكايتي دارد اين ماجراي كرايه هاي تاكسي. زمزمه افزايش كرايه ها وقتي دهان به دهان پيچيد، مثل يك بمب خبري عمل كرد و ابعاد مختلفي را دربرگرفت. خيلي زود تيرهاي كرايه ها و شكايتهاي شهروندان، مديران را نشانه رفت تا هر چه سريعتر غائله ايجاد شده در زمينه كرايه ها را سامان دهند.
مسؤولان شهر معتقد بودند با توجه به افزايش نرخ تورم، تاكسي ها نيز بايد به نرخ معقولي براي جا به جايي مسافران دست يابند. از سويي خدماتي كه پيش از اين به تاكسيراني ارايه مي شد، در سال جديد حذف شد.
با نصب برچسب كرايه ها روي شيشه تاكسي هاي تهران، حس اعتماد، مهمان فضاي داخل اين خودروهاي مسافربر شد و نظرسنجي ها هم نشان داد كه هر دو طرف اين ماجرا، يعني مسافران و رانندگان از تولد كرايه هاي مصوب شده توسط شوراي اسلامي شهر تهران رضايت دارند.
مديران شهر حتي مشخص كردند كه تاكسيمترها بر چه اساس تنظيم شوند تا اين وسيله ناكارآمد چند سال قبل تبديل به ابزاري براي محاسبه نرخ عادلانه كرايه هاي مسافران شود. هرچند كه بعد از اعلام مصوبه شوراي شهر، كمتر شهروندي شاهد استفاده از تاكسيمتر بود و اجراي مصوبه شوراي اسلامي شهر تهران فقط به 450 خط تاكسيراني پايتخت محدود مي شد.
حسين تيموري كرماني، مديرعامل سازمان مديريت و نظارت بر تاكسيراني تهران معتقد است: بايد قبول كنيم كه موضوع نرخ كرايه ها هميشه بحث حساسي براي تاكسيرانان بوده است، چون وضعيت معيشتي آنان را مشخص مي كند. آمار و ارقام نشان مي دهد تا قبل از سال 85، هرماه نرخ استفاده از ناوگان تاكسيراني در پايتخت تغيير مي كرد و هيچ ساماندهي مناسبي در اين زمينه وجود نداشت.
* كرايه هاي غير رسمي
اين روزها همه حرف و حديثها درباره حمل و نقل شهري، به افزايش غير رسمي نرخ كرايه ها منتهي مي شود. تغيير يك شبه نرخها، سيستم حمل و نقل عمومي را با يك شوك ناگهاني مواجه كرد تا مارش شروع جنگ كرايه ها دوباره نواخته شود. تاكسي هاي خطوط مناطق به دليل مشخص بودن كرايه هايشان روي برچسبها، بدون تغيير نرخ به فعاليتشان ادامه دادند، اما تاكسي هاي گردشي، مسافربران شخصي و آژانسها سعي كردند كه همگام با افزايش قيمت كالاهاي ديگر، كرايه هايشان را افزايش دهند.
با اينكه مسؤولان حمل و نقل شهري كرايه مصوب امسال را اعلام كرده اند و بارها گفته اندعلت افزايش كرايه ها به عواملي مثل يك مسير، ميزان ترافيك، شيب مسير، تعداد چراغ قرمزها، هزينه هاي نگهداري خودرو، افزايش سالانه دستمزد مشاغل و غيره بستگي دارد، اما هنوز تاكسيرانان از ميزان افزايش كرايه هايشان در سال جديد رضايت ندارند و معتقدند كه طبق آخرين اظهار نظرهاي كارشناسان اقتصادي، افزايش نرخ كرايه ها كمتر از افزايش نرخ تورم است.
پوريا منصورنيا، راننده جوان خط ميدان وليعصر(ع) به ميدان انقلاب مي گويد: گويا نمايندگان شوراي شهر نخواسته اند فشار اقتصادي زيادي براي استفاده از ناوگان تاكسيراني به شهروندان وارد شود و به همين دليل كرايه ها را كمتر از تورم افزايش داده اند، به همين دليل بعضي تاكسيرانان دست به افزايش غيرقانوني كرايه ها زده اند و مسلماً با اين اوضاع، تاكسيرانان در ماههاي آينده از نظر معيشتي دچار مشكل خواهند شد. اما مسؤولان شهرداري چاره اي هم براي روزهاي سخت رانندگان تاكسي هاي تهران انديشيده بودند.
«خسرو دانشجو» نماينده شوراي دوم و سوم شهر تهران به راهكارهاي در نظر گرفته شده براي كاهش مشكلات معيشتي رانندگان اشاره مي كند و مي گويد: افزايش در نظر گرفته شده براي نرخ كرايه ها كمتر از نرخ تورم است، بنابراين اعضاي شوراي شهر تهران، شهرداري را موظف كردند تا نسبت به پرداخت وامهاي 50 هزار توماني اقدام و تعاوني تاكسيرانان هم موظف شده تا نسبت به تأمين قطعات يدكي و لاستيك براي رانندگان تاكسي مساعدت كند.
تاكسيمترهاي خاموش
بي شك يكي از مهمترين چالشهاي مديران حمل و نقل شهري در ناوگان تاكسيراني، دخالت نداشتن تاكسيمترها در محاسبه كرايه هاست.
رانندگان برخي شهرها آسان توانستند با اين دستگاه كنار بيايند، مردم هم همينطور، اما تهرانيها هيچ وقت شاهد كاربرد اين وسيله مدرن در تاكسي هاي شهرشان نبودند. در دوره هاي مختلف مديريت شهري، بارها بحث احياي تاكسيمترها از زبان مسؤولان شهري مطرح شد، اما در عمل هيچ گاه تاكسيرانان تهراني به كاربرد اين وسيله در تاكسي هايشان رضايت ندادند.
موضوع استفاده از تاكسيمتر در تهران آنقدر حساس شد تا سرانجام مرد اول مديريت شهري هم در اين خصوص لب به سخن گشود و گفت: در مدت يكماه تمام تاكسي هاي پايتخت بايد به تاكسيمتر مجهز شوند و اميدوارم با همكاري جدي شهروندان و رانندگان، زمينه اجراي صحيح اين قانون فراهم شود.
شهردار تهران همچنين گفت كه با راه افتادن تاكسيمترها براي محاسبه كرايه ها، شهروندان هزينه مدت زماني كه در ترافيك مانده اند را نيز پرداخت مي كنند تا هيچ حقي از مسافر و راننده ضايع نشود.
حسين تيموري كرماني، مديرعامل سازمان مديريت و نظارت بر تاكسيراني تهران تأكيد مي كند كه اگر تخلفي هم در گرفتن كرايه ها انجام شود بيشتر از سوي تاكسي هاي گردشي است. وي مي افزايد: متأسفانه در مورد استفاده از تاكسيمتر با تاكسي هاي گردشي مشكل داريم. براي تاكسي هاي خطي كرايه مشخصي وجود دارد و مشكلي با آنها نداريم، يعني آنها در هر شرايطي يك كرايه مشخص شده را مي گيرند.وي مي افزايد: سعي داريم با فعال كردن تاكسي هاي گردشي در شبكه خطوط، اين معضل را برطرف كنيم. باز هم مي گويم كه استفاده نكردن از تاكسيمتر توسط تاكسي ها، تخلف است و سازمان با متخلفان برخورد شديدي خواهد داشت.
البته در سوي ديگر ماجرا هم تاكسيرانان تهراني معتقدند كه تاكسيمترها در بعضي از مسيرها كرايه ها را بيشتر از مقدار معمول تعيين مي كند و مسافران حاضر به پرداخت كرايه محاسبه شده توسط اين وسيله نيستند.
«حميد بهادري» يكي از رانندگان تاكسي هاي گردشي تهران مي گويد: «باور كنيد بارها استفاده از تاكسيمتر باعث بحث و جدل ميان من و مسافر شده است. در بعضي از خيابانها، معمولاً ترافيك سنگين وجود دارد و به همين دليل استفاده از تاكسيمتر، بيشتر به نفع رانندگان است، اما مسافران، حاضر به پرداخت مبلغ محاسبه شده توسط اين وسيله نيستند. به هرحال اگر مسافري از ما بخواهد، حتماً از تاكسيمتر براي محاسبه كرايه اش استفاده مي كنيم.
*نگران ون ها نباشيد
خبرش كه پيچيد، بسياري از رانندگان تاكسي را نگران كرد. بعضي ها مي گفتند كه از كار، بيكار مي شوند و بعضي ديگر هم معتقد بودند كه كارشان رونق پيدا مي كند. ماجرا از اين قرار بود كه مسؤولان تصميم گرفته بودند براي حمل و نقل شهري به جاي تاكسي هاي سواري از خودروهاي «ون» استفاده كنند، يعني درست همان خودروهايي كه سالهاست در تاكسيراني كشورهاي ديگر به كار مي رود.
«تشكري هاشمي» معاون حمل و نقل ترافيك شهرداري تهران درباره علت استفاده از ون ها در ناوگان تاكسيراني مي گويد: ايران جزو كشورهاي نادري است كه از خودروهاي سواري براي مشاركتي شهروندان استفاده مي كند.
معمولاً در كشورهاي ديگر از تاكسيهاي سواري، بيشتر براي vip حمل و نقل مسافران ويژه استفاده مي كنند.
ون ها بهترين وسيله براي سفرهاي شهري شهروندان به شكل مشاركتي هستند. البته برنامه ريزي كرديم كه ورود ون ها خللي در كار تاكسيهاي سواري ايجاد نكند.
يك طرفه به قاضي نمي رويم
سرهنگ مرتضي ملكي معاون بازرسي سازمان نظارت و مديريت بر تاكسيراني تهران در خصوص اينكه با افزايش تورم در سال جديد چرا بعضي از تاكسيرانان كرايه هايشان را افزايش دادند گفت: اين قضيه را انكار نمي كنم اما شما هم بايد بپذيريد كه بسياري از تاكسيها با همان نرخ مصوب شده در شوراي شهر، شهروندان را به مقصدشان مي رسانند و اين افزايش غيرقانوني كرايه ها بيشتر توسط مسافربران شخصي انجام شده است كه سال گذشته در طرح ساماندهي به مجموعه ناوگان تاكسيراني اضافه شده اند. به هر حال هميشه پايتخت با مشكلاتي مثل افزايش غيررسمي كرايه ها توسط بعضي از رانندگان مواجه بوده است.
معاون بازرسي سازمان نظارت و مديريت تاكسيراني تهران افزايش رسمي كرايه ها در سال 87 را كمتر از افزايش نرخ تورم دانست و گفت: رانندگان بايد قبول كنند كه مديريت شهري تصميمش را در مورد كرايه هاي تاكسيها در سال 87 گرفته است و آنها ملزم به اجراي آنها هستند. البته بر خلاف جوي كه اين روزها در شهر حاكم است، گزارشهاي زيادي از شهروندان در زمينه افزايش غيرقانوني كرايه ها نداشته ايم.
ملكي خاطرنشان كرد: بازرسان هر روز در نقاط مختلف شهر حضور دارند، اما تنها كساني كه مي توانند به طور دقيق در محاسبه درست كرايه ها نظارت داشته باشند، شهروندان هستند كه در تاكسيها حضور دارند. آنها اطمينان داشته باشند كه نيروهاي انتظامي سازمان به گزارشهايشان رسيدگي مي كنند تا حقوق شهروندان ضايع نشود. البته رانندگان هم مطمئن باشند كه معاونت انتظامي سازمان يك طرفه به قاضي نمي رود.
وي در پايان در خصوص نحوه برخورد با تاكسيرانان متخلف - رانندگاني كه كرايه هاي زياد مي گيرند- گفت: با توجه به اطلاعيه هاي مختلفي كه در اين زمينه اعلام كرده ايم و همچنين تذكرهاي شفاهي كه در جلسه هاي مختلف به رانندگان داده شده است، اگر تاكسيران در مورد كرايه ها تخلف كند تاكسي اش به پاركينگ انتقال داده مي شود و راننده به كميته انضباطي سازمان مي رود و اين اطلاعيه در خصوص تمام شهرها يكسان است.
شنبه 29 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 117]