واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: تفسير علمي قرآن كريمپاپلي يزدي:«اطلس قرآن مجيد» سند هويتبخش سرزمينهاي اسلامي است
گروه انديشه: بسياري از مناطق نامبرده شده در قرآن مجيد، امروز مورد تجاوز و اشغال رژيم صهيونيستي و تغيير نام توسط آن قرار گرفته است كه اطلس قرآن مجيد به عنوان سند مهم هويتبخش سرزمينهاي اسلامي ميتواند هويت اسلامي اين سرزمينها را اثبات كند.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، دكتر «محمدحسين پاپلي يزدي»، جغرافيدان و استاد سابق دانشگاههاي سوربن پاريس، فردوسي مشهد و تربيت مدرس تهران و رئيس پژوهشكده اميركبير مشهد در نشستي كه در محل اين خبرگزاري برگزار شد، ضمن بيان مطلب فوق گفت: «اطلس قرآن مجيد»، كاري ابتكاري است كه «شوقي ابوالخليل» محقق سوري آنرا تهيه كرده است، البته اطلسهاي زيادي درباره كتابهاي آسماني به خصوص تورات و انجيل نوشته و تهيه شده است، چون بحث نقشها و اعلام جغرافيايي هويت يك كشور، فرهنگ و يا تمدن محسوب ميشوند.
نويسنده كتاب «نظريههاي توسعه روستايي» افزود: اطلس قرآن مجيد يكي از اسناد مهم هويتبخشي سرزمينهاست. تعيين اسم، اولين كار براي تعيين هويت است. بسياري از نقاط و مناطق، شهرها و مكانها و روستاها و اقوام نامبرده شده در قرآن مجيد، امروز مورد تجاوز و اشغال و تغيير نام توسط غير مسلمانان به خصوص رژيم صهيونيستي قرار گرفته است.
دكتر يزدي تأكيد كرد: تعيين محل واقعي جايگاههاي جغرافيايي قرآن كريم موجب تثبيت تعلق آنها به دنياي اسلام خواهد شد. شايد يكي از عمدهترين فوايد اطلس قرآن مجيد مستندسازي تعلق سرزمينها، مناطق و مكانهاي ذكر شده در قرآن كريم به دنياي اسلام است.
وي تأكيد كرد: نقشهها و اعلام جغرافيايي بخش هويتي يك تمدن و كشور است. مثلا ما به سرزمينهاي اشغالي ميگوييم قدس و رژيم اشغالگر ميگويد اورشليم. همين تفاوت اسم و لفظ ماهيت قضيه و اعلام هويت و مالكيت اين سرزمين است. بنابراين اين اطلس در سه بخش اصلي كار شده است كه عبارتند از: بخش اول مربوط به محل زادگاه و تولد پيامبران(ع) طبق آيات قرآني است كه اينها را بر روي نقشه نشان دادهاند.
استاد بازنشسته دانشگاه تربيت مدرس در ادامه سخنانش گفت: در بخش دوم كليه اعلام جغرافيايي كه در قرآن مجيد مانند شهرها، آباديها، اقوام و محل زندگي آنها آمده در اين كتاب با كمك نقشه نشان داده شده است. محل سدوم و يا حتي محل بتهايي كه در قرآن مجيد آمده و توسط اقوام كافر و گمراه استفاده ميشده در اين نقشهها مشخص شده است. البته هر كدام از اين بخشها به صورت مجزا به بخشهاي ديگري تقسيم شده است كه تمام اينها به استناد قرآن مجيد، احاديث، آيات و روايات است.
دكتر يزدي در مورد بخش سوم اين كتاب اظهار كرد: بخش سوم اين كتاب به زندگي پيامبر اسلام(ص)، خصوصا جنگهاي صدر اسلام پرداخته شده است كه بر مبناي اسناد و مدارك موجود نقشههاي اين جنگها ترسيم شده است. مثلا در فتح مكه كه نقشهاش در اين كتاب آمده است، مسلمانها از شش جهت مكه را محاصره كردند و وارد مكه شدند كه مسيرها در اين نقشه مشخص شده است و همچنين اسامي فرماندهان هم آمده است.
وي در مورد اهميت اين كار اذعان كرد: اين كار باعث درك و فهم بهتر بخشهايي از قرآن مجيد ميشود، به خصوص استراتژيهايي كه حضرت رسول(ص) در اين جنگ به كار بردند و مكه را به گونهاي محاصره كردند كه كسي نميتوانست از مكه خارج شود. اينكه لشكر اندك پيامبر(ص) چگونه توانست بدون خونريزي مكه را فتح كند، نشان از نقشههاي جنگي دقيق پيامبر(ص) است كه ما ميتوانيم با كمك نقشه اين فهمها را آسانتر كنيم.
نويسنده كتاب «اصول و مفاهيم گردشگري» در ادامه سخنانش تأكيد كرد: اين كتاب ترجمه صرف نيست، چون ترجمه صرف با يكسري از احاديث و روايتهايي كه شيعيان دارند تطبيق نميكرد. اين بود كه اين كتاب را كه من در دو سال پيش وقتي كه به مكه مشرف شده بودم، خريداري كردم و با خانم دكتر «وثوقي» صحبت كردم و وي قبول كرد كه اين كار زير نظر وي ترجمه شود، چون ترجمه متن اين كتاب كار سنگيني نبود، ظرف چند ماه به پايان رسيد.
وي افزود: تهيه نقشهها و تطبيق آنها با احاديث و رواياتي كه ما داشتيم بخش مشكل اين كار بود. بنابراين كار تحقيقي و تطبيق با احاديث و روايات شيعي و مورد قبول ما تقريبا دو سال طول كشيد و وقت گرفت. اكنون اين كتاب در نوع خود بينظير است كه به زبان فارسي چنين كتابي نداريم.
استاد سابق دانشگاه فردوسي گفت: اميدواريم كه يك اطلس ديگر با عنوان «اطلس سيره نبوي(ص)» كه در دست تهيه داريم نيز همينگونه مورد استقبال قرار گيرد، البته كار تحقيقاتي اين اطلس بسيار زمانبر است، چون متكي به متن روايات و احاديث است كه معمولا روايات مختلفي در مورد يك موضوع وجود دارد و با توجه به آنها بايد محلهاي جغرافيايي مورد نظر را تعيين و در نقشه علامتگذاري كرد.
وي در مورد كار تحقيقاتي اطلس سيره نبوي(ص) تصريح كرد: اكنون ترجمه اين كتاب انجام شده و نقشههايش هم آماده شده و فقط كار تطبيق نقشهها با روايات معتبر باقي مانده است كه با عدهاي از علماي ديني كه با ما همكاري ميكنند، اين كار مورد بررسي قرار ميگيرد و با كتابهاي احاديث و روايات مقابله و بررسي ميشود، چون اكثر منابع اصلي اين كتاب از منابع اهل سنت بوده و ما بايد اين نقشهها را با روايات شيعه تطبيق دهيم كه اميدواريم اين كتاب تا يك سال ديگر منتشر شود.
وي در مورد مدت زمان انجام تحقيق اطلس قرآن مجيد گفت: كار تحقيقي اطلس قرآن مجيد بيش از دو سال طول كشيده است. اصل اين كتاب كه به زبان عربي است، تقريبا رقيب ديگري نداشته است. به طور خلاصه و به صورت مقاله، مطالب و اطلسهايي تهيه شده است، اما به اين شكل كه در كتابي همه قرآن بررسي شود و راجع به همه آنها اطلسي تهيه شود، تا حالا چنين كاري انجام نگرفته بود.
نويسنده كتاب «كوچنشيني در شمال خراسان» تصريح كرد: واقعيت اين است كه «شوقي ابوالخليل» زحمت بسيار زيادي كشي. ما اين كتاب را همچنين با يك سري از اطلسهاي مربوط به انجيل هم تطبيق داديم. مسافرتي هم به كشورهاي آلمان و فرانسه كردم و اطلسهايي كه در اينجا در دسترس نيست را تهيه كردم و با آنها تطبيق دادم، به خصوص با اعلام جغرافيايي.
دكتر پاپلي يزدي خاطرنشان كرد: همانطور كه قبلا گفتم بسياري از مكانها ميان سه دين يهوديت، مسيحيت و اسلام مشترك است، منتها ما يك اسم به كار ميبريم و آنها هم اسم ديگري را به كار ميبرند كه البته مشكل بر سر همين اسمهاست. ابوالخليل در همين كتاب هم در هيچجا از اسم «خليج فارس» استفاده نكرده بود و ما اينها را اصلاح كرديم و تقريبا شايد بيش از 350 اسم را تغيير داديم.
شنبه 29 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 300]