واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: سرخابيها توجهي به فوتبال پايه ندارند بازيكنسازي در محاق
جام جم آنلاين: ساختار فوتبال كشور ما تحت تاثير حواشي نامتعارف و غيراصولي بيشتر به خانهاي از پايبست ويران ميماند كه آراستگي ظاهرش نيز چيزي را عوض نميكند.مرور زمان زوال را نصيب اين خانه ميكند نه بقا. حكايت فوتبال باشگاههاي ما هم همين است.
در حالي كه چند سالي است باشگاهها با تكيه بر واژه حرفهاي بودن بسياري از عملكردهاي نادرست خود را توجيه ميكنند، از پرداختن به اصل موضوع غافل هستند.تيمهاي پايه دو باشگاه بزرگ و پرطرفدار كشور هرگز به صورت حرفهاي اداره نميشوند.
پرسپوليس و استقلال به عنوان دو قطب فوتبال پايتخت توجهي به بازيكنسازي براي تامين نياز تيم بزرگسالان خود نشان نميدهند و با وجود ادعاي حرفهايگري، در هر فصل هزينههاي هنگفت حرفهاي پرداخت ميكنند و در خيلي از موارد هم نتيجه مورد انتظار را نميگيرند.
در اين ميان، حضور تيمي مثل سپاهان كه با تكيه بر ثبات مديريت و اجراي برنامههاي بلندمدت براي تيمهاي پايه و صرف هزينه در اين بخش سعي در تغذيه تيم بزرگسالان دارد و بعضا پديدههايي را هم به ليگ برتر معرفي ميكند، غنيمت است.
در شرايطي كه دو باشگاه پرسپوليس و استقلال هميشه از تامين هزينههاي سرسامآور اداره تيم فوتبال بزرگسالان خود عاجزند و در اين راستا بيآن كه در انديشه خودكفايي براي درآمدزايي بيشتر باشند، چشم به كمكهاي دولتي و در حقيقت امدادهاي غيبي دوختهاند، مسوولان تيمهاي پايه دو باشگاه نبود بودجه كافي و اعتبار لازم و مهمتر از آن عدم تعهد نسبت به فوتبال ردههاي سني پايينتز را مهمترين دلايل ناكامي پرسپوليس و استقلال در كار بازيكنسازي برميشمارند.
حسن روشن، مدير تيمهاي پايه استقلال، اساس فوتبال پايه در ايران را متزلزل ميداند. وي با بيان اين مطلب به «جامجم« ميگويد: پشتوانه فوتبال هر كشوري تيمهاي ردههاي سني مختلف هستند كه با صرف سرمايه و هزينه، مرحله به مرحله رشد ميكنند و در نهايت آنجا كه بايد براي فوتبال يك كشور افتخار آفرين باشند در تيم ملي بزرگسالان كارآمد نشان ميدهند؛ اما در ايران به دليل توجه به نتيجهگرايي صرف و موفقيتهاي مقطعي، هرگز در اين بخش توجه لازم وجود ندارد و به همين علت است كه حتي موفقيت تيم ملي ما با ثبات نيست و در واقع تضميني براي آن وجود ندارد.
باشگاه استقلال چه ميزان براي فوتبال پايه خود سرمايهگذاري ميكند؟ حسن روشن معتقد است كه تيمهاي پايه اصلا به صورت حرفهاي فعاليت نميكنند و اندك بودجهاي هم كه در اختيار دارند نميتواند پاسخگوي نيازهاي آنها باشد. وي با اشاره به بودجهاي كه استقلال در فصل گذشته به تيمهاي پايه اختصاص داده است، تصريح ميكند: ما واقعا براي به پايان رساندن فصل با مشقت روبهرو بوديم. در چنين شرايطي كه اداره تيمها دشوار است انتظار بازيكنسازي و تغذيه تيم بزرگسالان از نظر نيروي انساني بيهوده است.
در برنامهاي كه ما به آقاي فتحاللهزاده در ابتداي فصل داديم با در نظر گرفتن حداقلها به 200 ميليون بودجه نياز داشتيم كه اين مبلغ با توجه به اداره مجموعهاي 150 نفري ناچيز است، اما با اين حال تنها 70ميليون در اختيار ما قرار گرفته كه كار را براي استقلال در تمام ردههاي سني پايه سخت كرد.
از سوي ديگر محمد پنجعلي، مدير تيمهاي پايه باشگاه پرسپوليس از همين كمبود بودجه ميگويد. وي با بيان اين مطلب كه در زمان مديريت كاشاني باز هم وضعيت تيمهاي پايه نسبت به گذشته بهبود يافته بود، هزينه اختصاص يافته در فصل گذشته را 100 ميليون تومان عنوان ميكند.
پنجعلي ادامه ميدهد: اگر بخواهيد به معناي واقعي تيم پايه داشته باشيد و انتظار داشته باشيد كه بازيكن براي استفاده در تيم بزرگسالان تربيت شود به هزينهاي حدود 700 ميليون تومان نياز است. ضمن اين كه مديريت بايد هزينه توجه به تيمهاي پايه را كه مهمترين آن صرف زمان و انجام برنامههاي بلندمدت است، بپردازد.
توجه به ثبات مديريت موضوعي انكارنشدني در مقوله پرورش استعدادهاي پايه در فوتبال و بازيكنسازي است. وقتي در دو باشگاه بزرگ فوتبال در كشور ما آمد و شدها به سال نميكشد و هر فصل يك عقيده حكمفرما ميشود، هر برنامهاي حتي اگر مثمرثمر و كارآمد باشد به مروز زمان همچون مسكني عمل ميكند كه تاثيرش از ميان ميرود.
مديران تيمهاي پايه پرسپوليس و استقلال باور دارند كه تغيير و تحول مديريتي در دو باشگاه علاوه بر اينكه سرنوشت تيمها را دستخوش سليقههاي متعدد ميكند، امكان اجراي برنامههاي بلندمدت بخصوص براي تيمهاي پايه را در عمل غيرممكن ميسازد.
اما روشن به موضوع ديگري نيز اشاه ميكند. وي معتقد است اگر توجه به ساختار فوتبال و تيمهاي پايه به عنوان قانوني در اساسنامه ذكر و هزينه و بودجه معيني براي آن تعيين و پرداخت شود، هر مديري كه سر كار بيايد موظف ميشود آن را اجرا كند و به اين ترتيب اجراي برنامههاي مصوب در اساسنامه قائم به شخص نميماند. اتفاقي كه در باشگاه سپاهان رخ داده و نتيجه آن هم رسيدن سپاهان نوين، تيم ساختهشده از جوانان اين باشگاه به ليگ برتر است.
شايد بارها شنيدهايد كه رابطه بر ضابطه غلبه ميكند و امان از وقتي كه چنين اتفاقي در ورزش بخصوص فوتبال رخ دهد. ظاهرا اين قضيه هم از معضلات فوتبال پايه در 2 باشگاه پرحاشيه تهران است.
مدير تيمهاي پايه استقلال گرچه در لفافه پرده از اين حقيقت برميدارد، اما شفافيت موضوع كاملا آشكار است. وي به «جامجم» ميگويد: تجربه كار كردن در فوتبال دنيا در هر جاي ديگري به درد ميخورد، اما متاسفانه در اينجا تجربهات در هيچ كجاي دنيا به درد نميخورد.
اتفاقات گاهي از حقايق فاصله ميگيرند و اين گونه است كه گاه شايستهها پشت خط ميمانند،چون ممكن است مثلا پيشنهادهاي غيرمتعارفي مثل تامين مصالح ساخت و ساز فلان ورزشگاه از سوي پدر كارخانهدار يك بازيكن يا خيلي موارد اينچنيني كسي را كه استعداد چنداني هم ندارد در تيم ماندني كند و اين با هيچ استانداردي در دنيا تطابق ندارد كه همه به كمبود بودجه برميگردد.
در دنيا با صرف هزينه براي تيمهاي پايه پسانداز ميكنند، اما ما براي تيم بزرگسالان هزينههاي زيادي ميپردازيم و در نهايت آن را دور ميريزيم كه نمونه آخر آن سيزدهم شدن استقلال در ليگ برتر بود.
در اين ميان نگاهي به كارنامه سپاهان و عملكرد اين تيم در بخش فوتبال پايه به عنوان يكي از موفقترين تيمها در اين عرصه كه حداقل بودجه قابل توجهي به اين امر اختصاص ميدهد ميتواند راهگشاي دو باشگاه باشد. گرچه اينها تنها تلنگري خواهد بود بر پيكره بيمار قرمز و آبي كه هر فصل با اما و اگر از ابتدا تا انتها پيش ميروند و به واسطه داشتن طرفداران بيشمار، به حيات خود ادامه ميدهند.
پناهنده، مسوول امور آموزش آقايان در باشگاه سپاهان، وظيفه مديريت و نظارت بر تيمهاي پايه فوتبال را هم به عهده دارد، وقتي از چگونگي فعاليت تيمهاي پايه فوتبال ميگويد از مدرسه فوتبال تا تيم بزرگسالان بيش از هر چيز به نظم و انضباطي كه آنجا حاكم است ميتوان پي برد.
وي كه مشغول نظارت بر تمرين تيم نونهالان سپاهان است در پاسخ به پرسش ما ابتدا به توجه ويژه ساكت، مديرعامل سپاهان به تيمهاي پايه اشاره ميكند و ميگويد: از سال 1380 با آغاز مديريت ساكت، آكادمي فوتبالي در سپاهان راهاندازي شد كه درواقع مدرسه فوتبال رايگان است كه هر ساله از ميان 750 نفر بازيكن 9 تا 13 ساله، 100 بازيكن نخبه را انتخاب و تربيت ميكند كه همين بازيكنان پس از غربال شدن به ردههاي سني نونهالان، 14 سال، نوجوانان، جوانان و اميد و بزرگسالان راه مييابند.
وي درخصوص بودجه اختصاص يافته به تيمهاي پايه سپاهان تصريح ميكند: حدود 500 ميليون تومان در فصل گذشته براي تيمهاي پايه هزينه شد كه بازيكنان با قراردادهاي مشخص در اختيار باشگاه هستند و با توجه به رده سني، حقوق ماهانه دريافت ميكنند كه حداقل اين مبلغ 200 هزار تومان است.
وي در توصيف عملكرد و چگونگي فعاليت تيمهاي فوتبال پايه سپاهان ميگويد، نوع نگاه مديريت سپاهان به تيمهاي پايه، ديدگاهي جالب توجه است. تيمهاي پايه در سپاهان سرمايه تيمهاي بزرگسالان هستند و ما ميكوشيم از صرف هزينه و سرمايه، بازيكنان كارآمدي بسازيم.
موضوع مورد اشاره وي كه همان سرمايهگذاري براي جوانان است درست همان چيزي است كه در 2 باشگاه قديمي و مردمي فوتبال ما يافت نميشود. بهتر نيست پرسپوليس و استقلال كه هر روز بيش از پيش براي تامين خواستههاي نا به جاي بازيكنان خود دست نياز به سوي منابع مالي دولت دراز ميكنند بخشي از اين كمكها را صرف تيمهاي پايه كنند و درواقع امروز آنچه براي خود ميكارند چندي ديگر برداشت كنند؟ پرداخت پولهاي كلان به بازيكني كه ممكن است حتي تمام فصل را روي نيمكت بنشيند، هدر دادن سرمايهاي است كه صرف آن در فوتبال پايه ميتواند چند برابر بازدهي داشته باشد. پرسپوليس و استقلال هم ميتوانند بازيكنساز باشند و از حاصل دسترنج خود سود ببرند، البته اگر از حرف بكاهند و به عمل بيفزايند.
سارا احمديان
شنبه 29 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 272]