واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: جايگاه بخش آب و آبفاي وزارت نيرو در دولت نهم
تهران-خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): مركز پژوهش و اسناد رياست جمهوري، سي و ششمين شماره "گزارش جمهور" را به بررسي "جايگاه بخش آب و آبفاي وزارت نيرو در دولت نهم؛ با تاكيد بر آثار و اقدامات تاميني در خشكسالي" اختصاص داد.
به گزارش روز جمعه خبرنگار ايرنا، در شماره جديد "گزارش جمهور" با اشاره به اينكه وزارت نيرو به عنوان يكي از وزارتخانههاي مهم، نقش حساس و بارزي در شكوفايي اقتصادي كشور بر عهده دارد، آمده است: تاثير صنعت آب و برق در توسعه كشور و فراهم شدن زير ساختهاي صنعتي، عمراني و كشاورزي موجب شده است ضريب نفوذ خدمات اين وزارتخانه در سطح كشور به صورت لحظهاي و مستمر به مشتركين ارايه شود.
همچنين در اين گزارش تصريح شده است: يكي از ماموريتهاي بزرگ وزارت نيرو، شناسايي، ذخيرهسازي، تامين تصفيه و توزيع آب آشاميدني به شهرها و روستاها و جمعآوري، انتقال و تصفيه فاضلاب شهري و روستايي است كه اين مهم در بعد حاكميت در معاونت آب و آبفا و در بخش تصدي توسط شركت مادر تخصصي مديريت منابع آب ايران و شركت مهندسي آبفاي كشور و ساير شركتهاي زيرمجموعه اعم از شركتهاي آب استاني و شركتهاي آبفاي شهري و روستايي دنبال ميشود.
در اين شماره از "گزارش جمهور"، ضمن ترسيم وضعيت آب كشور، رويكردها، اقدامات و دستاوردهاي دولت نهم در حوزه آب و آبفا، در زمينههاي تبيين وضعيت آب در ايران و جهان، راهبردهاي توسعه بلندمدت منابع آب كشور، برخي اقدامات انجام شده در بخش آب از بعد حاكميت طي دو سال و نيم گذشته، عملكرد بخش آب طي سالهاي 1384، 1385 و 1386، تامين و عرضه آب، ظرفيت آب تنظيمي سدها با احتساب نيروگاههاي برق آبي، شبكههاي آبياري و زهكشي(شبكه اصلي)، آبرساني و توسعه منابع آب حوضههاي آبريز رودخانههاي مرزي و مشترك، ظرفيت آب تنظيمي سدها، سياستهاي راهبردي بخش آب و فاضلاب، عملكرد شاخصهاي كليدي اهداف كمي بخش آب و فاضلاب و آثار، تبعات و اقدامات تاميني در ارتباط با خشكسالي مورد بررسي و تحليل قرار گرفته است.
در بخشي از اين گزارش با اشاره به برخي از اقدامات مهم بخش آب در دولت نهم، آمده است: عملكرد بخش آب طي سالهاي 84، 85 و 86 در اجراي برنامه "تامين و عرضه آب" بيانگر آن است كه با فعاليتهاي صورت گرفته در قالب اين برنامه، ظرفيت آب تنظيمي سدها در سالهاي يادشده به ترتيب 578 ميليون متر مكعب، 5/739 ميليون متر مكعب و 5/888 ميليون متر مكعب افزايش يافته است.
همچنين در طول سه سال يادشده به ترتيب 47 هزار و 442 هكتار، 36 هزار و 279 هكتار و 37 هزار و 385 هكتار بر ظرفيت شبكه هاي آبياري و زهكشي (شبكه هاي اصلي) افزوده شده ضمن آنكه در اين مدت در مجموع يك ميليارد و 98 ميليون متر مكعب ظرفيت جديد آب رساني در حوزه تامين و عرضه آب ايجاد شده است.
همچنين با اجراي برنامه "توسعه منابع آب حوضه هاي آبريز رودخانه هاي مرزي و مشترك"، ظرفيت آب تنظيمي سدها در سالهاي 84، 85 و 86 به ترتيب 38/15 ميليون متر مكعب، 46 ميليون متر مكعب و 263 ميليون متر مكعب افزايش يافته و در مجموع 25 هزار و 77 هكتار شبكه هاي آبياري و زهشكي (شبكه اصلي) با اجراي برنامه مذكور احداث شده است.
در اين گزارش تصريح شده است: به منظور تعادل بخشي جبران افت آبخوانها و كاهش برداشت از سفره هاي دشتهاي ممنوعه نيز با اجراي برنامه "بهبود بهره برداري، در طول سالهاي 84، 85 و 86 ميزان برداشت از سفره هاي يادشده به ترتيب 43/198 ميليون متر مكعب، 1/281 ميليون متر مكعب و 9/379 ميليون متر مكعب كاهش يافته است.
در مدت يادشده همچنين در قالب برنامه "طرحهاي كوچك تامين آب استاني"، 1/135 ميليون متر مكعب طرحهاي توسعه و 5/449 ميليون متر مكعب طرحهاي بهبود به اجرا رسيده است.
استقرار كامل نظام تخصيص آب، فراهم شدن زمينه استقرار مديريت به هم پيوسته منابع آب به جاي مديريت سنتي، استقرار نظام استاندارد در صنعت آب و آبفا، ايجاد شركتهاي آب استاني، استقرار كميته انسجام بخشي آب و آبفا، تشكيل شوراي تخصصي امور آب در ستاد وزارت نيرو، توسعه همكاري جهت صدور خدمات فني و مهندسي به ساير كشورها و توسعه مديريت آبهاي مرزي نيز از جمله اقدامهاي مهم انجام شده در بخش آب از بعد حاكميت طي 5/2 سال گذشته محسوب مي شود.
در بخش آب و فاضلاب نيز جمعيت تحت پوشش شبكه آب شهري از 98 درصد در سال 84 به 2/98 درصد در سال 86 افزايش و ميزان هدررفت آب شهري در اين مدت از 2/28 درصد به 5/26 درصد كاهش يافت.
در طول سالهاي 84 تا 86، يك ميليون و 225 هزار متر مكعب عمليات توسعه مخازن ذخيره آب شهري، نه هزار و 199 كيلومتر عمليات اصلاح و بازسازي شبكه آب شهري، شش هزار و 100 كيلومتر عمليات احداث و توسعه شبكه آب شهري انجام و يك ميليون و 52 هزار فقره انشعاب آب شهري واگذار شد.
در اين دوره، با احداث هفت هزار و 200 كيلومتر شبكه فاضلاب شهري و نيز واگذاري 620 هزار فقره انشعاب فاضلاب شهري، جمعيت زير پوشش اين شبكه از 26 درصد به 6/29 درصد افزايش يافت و نسبت پساب تصفيه شده به پساب از 50 درصد به 64 درصد رسيد.
همچنين در دوره مورد بررسي جمعيت زير پوشش آب اشاميدني بهداشتي در روستاهاي بالاي 20 خانوار از 65 درصد به 4/70 درصد رسيد و 765 هزار فقره انشعاب جديد آب در اين مناطق واگذار شد.
در خصوص آثار، تبعات و اقدامات تامينى در ارتباط با خشكسالى (بخش آب) نيز تمهيدات گسترده اي از سوي زير مجموعه هاي وزارت نيرو براى مديريت منابع و مصارف آب مخازن سدها در شرايط خشكسالى سال جارى به مرحله اجرا گذارده شده كه تشكيل جلسات هماهنگى استانى، منطقه اى و كشورى، اطلاع رسانى با شيوه هاى مختلف به مردم، دست اندركاران و ذينفعان، هماهنگي درخصوص سياستها و امكانات تامين آب زراعى و ميزان محدوديتها براى تعيين ميزان و نوع كشت، مديريت اصولى و سياست گذارى منابع محدود آب با اولويت اختصاص منابع آب موجود در پشت سدها براى تامين آب آشاميدنى (شهرى و روستايى)، تعريف و اجراي طرحهاي ضربتي در جهت جلوگيرى از نوسانات آبرسانى و كمك به ايجاد ظرفيتهاى تامين و توزيع آب، تعمير و نگهدارى و پايش تاسيسات تامين و توزيع آب براى استفاده حداكثرى از پتانسيلهاى
موجود تاسيسات و آماده باش تمام واحدهاى ارايه كننده خدمات آب براي انجام فرآيند بهره بردارى، نگه دارى و پاسخگويى به تقاضاها ازجمله اين تمهيدات محسوب مي شود.
براساس برآورد هاى كارشناسى، محدوديت منابع آب ناشى از خشكسالى براى تامين آب آشاميدنى در كل حدود 15 درصد و براى اراضى مدرن و نيمه مدرن حدود چهار درصد است.
اقتصام ** 9134
شنبه 29 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 97]