واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: گزارش تصويري: وداع با خسرو شكيبايي
آفتاب: خسرو شكيبايي، اسطوره بازيگري سينماي ايران، 4 بامداد ديروز جمعه، 28 تيرماه به علت نارسايي قلبي، در سن 64 سالگي در بيمارستان پارسيان چشم از جهان فرو بست و خاطره نقشهاي ماندگار خود را براي ما برجاي گذاشت.
به گزارش سرويس هنر آفتاب، خسرو شكيبايي در حالي صبح ديروز رخ در نقاب خاك كشيد كه آخرين پلان خود را در فيلم تلويزيوني «پيوند» سعيد عالمزاده بازي كردهبود و آخرين نمايش فيلمش، «آشيانهاي براي زندگي» حميد طالقاني بود كه به مناسبت روز پدر از تلويزيون پخش شد.
سعيد عالمزاده گفت: «خسرو شكيبايي به واقع انسان شريفي بود و من شيفتهي اخلاق اين هنرمند بودم».
اين كارگردان سينما و تلويزيون كه تلهفيلم «پيوند» به كارگرداني او، آخرين ايفاي نقش زندهياد خسرو شكيبايي در اين فيلم محسوب ميشود، در پي درگذشت اين هنرمند گفت: ««پيوند» اولين و آخرين همكاري من با خسرو شكيبايي بود و پس از همكاري در اين فيلم تلويزيوني، افسوس خوردم كه چرا پيش از اين، با ايشان همكاري نداشتم».
وي ادامه داد: «خسرو شكيبايي علاوه بر اينكه بازيگر بسيار توانايي بود، يك انسان شريف هم بود. من شيفتهي اخلاق او شدم و پس از همكاري در تلهفيلم «پيوند»، دلم ميخواست هر چه سريعتر مجددا با او همكاري كنم».
عالمزاده همچنين گفت: «وقتي ميخواستم از شكيبايي براي بازي در تلهفيلم «پيوند» دعوت كنم، يكسري از افراد به من گفتند كه به دليل سن او، تايم كاري كمي را در اختيار خواهي داشت؛ اما پس از كار با خسرو شكيبايي متوجه شدم كه به هيچ وجه اينگونه نيست».
كارگردان تلهفيلم «پيوند» با يادآوري خاطرهي همكاري با اين هنرمند، ادامه داد: «هنگام تصويربرداري برخي صحنههاي فيلم، يك روز كه در بيمارستان شريعتي كار داشتيم، خسرو شكيبايي از ساعت 8 صبح در صحنه حاضر بود و اولين پلاني كه موفق به گرفتن آن شديم، ساعت 4 بعدازظهر بود. او آن روز تا 2 نصف شب پا به پاي ما آمد و به تمام اعضاي گروه نيز روحيه داد».
عالمزاده درباره آخرين نقشي كه خسرو شكيبايي در آن ايفاي نقش كرده است، گفت: «طي صحبتي كه با خسرو شكيبايي داشتيم، به اين نتيجه رسيديم كه شخصيت او در فيلم «پيوند» بايد انساني واله و شيفته باشد. اشعاري كه او در سكانس خانهي اين فيلم انتخاب كرد و خواند، به هيچ وجه در فيلمنامه نوشته نشده بود؛ اما زندهياد شكيبايي به حدي با صداي گرم و شيرينش اين اشعار را زيبا خواند كه اين تصاوير هفتدقيقهيي را تنها پلان بندي كرديم و هيچ بخشي از آن حذف نشد. به اعتقاد من، اين پلان، پلان خود خسرو شكيبايي بود».
شكيبايي متولد سال 1323 در تهران، فارغالتحصيل بازيگري از دانشكده هنرهاي زيباي دانشگاه تهران بود. او تا پيش از انقلاب فقط در عرصه تئاتر فعاليت داشت و فعاليت حرفه اي در عرصه سينما را با بازي در فيلم «خط قرمز» (1361، كيميايي) آغاز كرد.
اما سرآغاز دوره تازه فعاليت بازيگري شكيبايي را بايد فيلم «هامون» (1369، مهرجويي) دانست. او به خاطر بازي در اين فيلم سيمرغ بلورين بهترين بازيگر نقش اول را در هشتمين جشنواره
فيلم فجر به دست آورد و در خاطرهها ماندگار شد.
اين بازيگر سينما، تئاتر و تلويزيون ايران كه سالها با حميد هامون در فيلم «هامون» داريوش مهرجويي باورش كرديم سالها بعد به خاطره فيلم «كيميا» احمدرضا درويش، دوباره اين سيمرغ را به خانه برد.
او سومين سيمرغ خود را هم را براي بازي در نقش عادل مشرقي فيلم «سالاد فصل» فريدون جيراني گرفت. از آخرين افتخارات شكيبايي هم ديپلم افتخار براي فيلم «اتوبوس شب» كيومرث پوراحمد بود.
خسرو شكيبايي كه خاطره بازياش را در فيلمهاي «كاغذ بيخط»، «يكبار براي هميشه» و مجموعههاي تلويزيوني «مدرس»، «روزي روزگاري» و «خانه سبز» از ياد نبردهايم، كمتر اهل گفتوگو و مصاحبه بود و با بيان صميمانهاش از خبرنگاران ميخواست كه از او توقع مصاحبه نداشته باشند و دلگير هم نشوند.
شكيبايي در حدود 40 فيلم سينمايي حضور داشته است؛ فيلمهايي همچون: «پري»، «رابطه»، «سايه به سايه»، «درد مشترك» و «خواهران غريب» و با فيلمسازان شاخصي چون داريوش مهرجويي، ناصر تقوايي و مسعود كيميايي همكاري داشت.
در زندگينامه او به اين موارد اشاره شده است: «علاقه به كشتي كچ و شركت در چند مسابقهي آماتوري و غيرحرفهيي (1340)، عضو گروه نمايشي توسكا و بازي در نمايش پنجه عدالت، گوينده فيلم در استوديو شهاب (49-1347)، فعاليت در تئاتر (1354) و انتشار چند نوار از شعرهاي شاعران معاصر».
از نمايشهاي او هستند: «پنجه عدالت»، «زير گذر لوطي صالح»، «تراژدي كسري»، «هنگامه شيرين وصال»، «بليت تئاتر»، «پنجه به دست آوردن»، «صيادان»، «با خشم به ياد آر»، «بازرس»، «سنگ و سرنا»، «همه پسران من»، «شب بيست و يكم» و «بيا تا گل برافشانيم».
از فيلمها، نمايشها و مجموعههاي تلويزيونياش هم به اين موارد ميتوان اشاره كرد:
«زير گذر لوطي صالح»، «سنگ و سرنا»، «لحظه»، «كتيبه»، «سمك عيار»، ،« كوچك جنگلي»، «مدرس»، «تهران 53»،« روزي روزگاري»، «ميثاق خون»، «خانه سبز»، «ميراث مشترك (گوينده گفتار متن)»، «سرزمين سبز»، «كاكتوس»، «در كنار هم»، «پهلوانان نميميرند» و ... .
اما فيلمشناسي خسرو شكيبايي به اين شرح است: «خط قرمز»، «دادشاه»، «صاعقه»، «دزد و نويسنده»، «رابطه»، «ترن»، «شكار»، «هامون»، «عبور از غبار»، «ابليس»، «جستوجو در جزيره»، «بانو»، «پرواز را به خاطر بسپار»، «سارا»، «يك بار براي هميشه»،« بلوف»، «پري»، «درد مشترك»، «لژيون»، «كيميا»، «عاشقانه»، «خواهران غريب»، «سايه به سايه»، «سرزمين خورشيد»،« رواني»، «زندگي»، «ميكس»، «كاغذ بيخط»، «دختري به نام تندر»، «مزاحم»، «صبحانهاي براي دو نفر» و «اتوبوس شب».
از مهمترين فيلمهاي اين بازيگر فقيد ميتوان به «بانو، سارا، پري، دختر دايي گمشده و ميكس» مهرجويي، «خط قرمز، حكم و رئيس» كيميايي، «كاغذ بيخط» تقوايي، «اتوبوس شب و خواهران غريب» پوراحمد، «يكبار براي هميشه و مزاحم» الوند، «سالاد فصل و ستاره بود» جيراني، «شب» صدرعاملي، «سرزمين خورشيد، ابليس و كيميا» درويش، «دستهاي خالي» طالبي، «عاشقانه» داودنژاد، «رابطه و عبور از غبار» درخشنده و «چه كسي امير را كشت؟» كرمپور اشاره كرد.
«خسرو شكيبايي» اخيرا در دومين جشن منتقدان سينمايي، جايزه يكي از برترين بازيگران سي سال سينماي پس از انقلاب را روي صحنه از دستان محمدباقر قاليباف، محمد خزاعي و محمدرضا جعفري جلوه گرفت و با ابراز تشكر، صحنه را ترك كرد.
شنبه 29 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 262]