واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: هامون آرام گرفت
فرهنگ و هنر، سعيده خدابخش- خسرو شكيبايي، ستاره فيلم سينمايى هامون صبح روز جمعه 28 تيرماه در 64 سالگى به دليل ايست قلبى درگذشت.اين بازيگر سينما، تلويزيون و تئاتر با ايفاى نقش هامون ساخته داريوش مهرجويي، در خاطرهها ماندگار شد و توانست در هشتمين دوره جشنواره فيلم فجر سيمرغ بلورين بهترين بازيگر نقش مرد را از آن خود كند. اما اين تنها سيمرغى نبود كه شكيبايى آن را به خانه برد براى فيلم سينمايى «كيميا» ساخته احمدرضا درويش و براى نقش مشرقى در «سالاد فصل» ساخته جيرانى نيز توانست سيمرغ كسب كند.اين بازيگر احساساتى در حدود 40 فيلم سينمايى حضور داشت و با كارگردانهاى نامى و بزرگى چون مسعود كيميايي، داريوش مهرجويي، ناصر تقوايى و... همكارى داشته است.آخرين نقش آفرينى آن مرحوم در فيلم تلويزيونى «پيوند» ساخته سعيد عالمزاده و آخرين نمايش فيلمش در آشيانهاى براى زندگى حميد طالقانى بود كه به مناسبت روز پدر از تلويزيون پخش شد.بيتا فرهى بازيگر مقابل هامون دربارهاش گفت: فقدان و نبودنت را در جانمان با درد آميختي.باور نمىكنم كه رفتي، رفتن جاودانهات را به خانواده محترمت تسليت مىگويم. وى درباره خاطرات همكارى اش با شكيبايى در هامون اضافه كرد: تمام هامون براى من خاطره است. اين فيلم اولين بازى من در دنياى سينما بود و به همين خاطر، خاطراتى كه با خسرو شكيبايى داشتم هرگز فراموششدنى نيست.
فرهى درباره بازى در مقابل مرحوم شكيبايى ادامه داد: او قبل از بازى در هامون درخشيده بود و اسمش به واسطه كار در تئاتر سر زبانها افتاد. مهرجويى با او بسيار راحت بود و در اين كار بسيار بازيگر همراه و كمكى بود.وى در ادامه گفت: شكيبايي، حتى براى سياهى لشكرى كه ده ثانيه جلوى دوربين مىرفت وقت مىگذاشت و همكارى مىكرد. او هميشه از دوستان خوب من بود و خواهد ماند.
سيروس الوند نيز خسرو شكيبايى را در سينماى ايران بىنظير خواند و گفت: ضايعه تاسفبرانگيزى است بخصوص كه براى ما شبيه خسرو را تقريبا در سينما نداريم. بازيگر خوب در سينماى ايران زياد داريم اما او شيوه بازيگرىاش تك بود.كارگردان «مزاحم» درباره شيوه بازيگرى شكيبايى گفت: او از قواعد كلاسيك و كليشهاى بازيگرى پرهيز مىكرد و بىغل و غش بود و تماشاگر اين قضيه را تشخيص مىداد و نقشهاى او را باور مىكرد.
الوند با بر شمردن كارهاى متوسط و ضعيف در كارنامه شكيبايى گفت: خسرو در كارنامهاش با اينكه كارهاى متوسط و ضعيف دارد اما بازيگر نازلى نشد و هميشه بازيگر معتبرى بود. اميدوارم بازيگرى در حد او در سينما ظهور كند.
پوران درخشنده كه در رابطه و عبور از غبار با شكيبايى همكارى داشته است، گفت: شكيبايى يك انسان ارزشمند و ناب بود. او عاشق انسانها بود. بسيار بسيار باهوش و البته شكننده بود و عاشق به تمام معنا.
وى در ادامه گفت: او بسيار مردمدار بود و كارش را دوست داشت. براى كارش ارزش قائل بود و براى هر كارى كه مىكرد وقت مىگذاشت. كارگردان رابطه گفت: او براى من كه اولين كار سينمايىام را با نام رابطه سال 65 با وى شروع كردم يك ديدگاه تازه و نوعى را به ارمغان آورد.درخشنده كارهايش با شكيبايى را سراسر خاطره مىداند و مىگويد: او درفيلم رابطه پذيرفت وارد خانواده بچههاى ناشنوا شود و كنارشان بايستد و به آنها كمك كند.او آدمهاى اطرافش را خوب درك مىكرد و براى غيرت بخشيدن به نقشش تلاش مىكرد به همين خاطر رلهاى او را تماشاگران باور مىكردند.
بيژن بيرنگ هم خسرو شكيبايى را يكى از موفقترين و دوست داشتنىترين بازيگران سينما معرفى كرد و گفت: وقتى خسرو شكيبايى را براى بازى در «خانه سبز» دعوت كردم در اوج موفقيت كارى به سر مىبرد. ساخت سريال «خانه سبز» و «سرزمين سبز» شرايط دوستانهاى را براى ما درپى داشت.وى در ادامه گفت: همكارى با شكيبايى باعث افتخار من است. او اعتقاد داشت اگر بازيگر روبهرويش خوب بازى كند او هم مىتواند به خوبى ايفاى نقش كند به همين خاطر هر كمكى كه از دستش برمى آمد را به بازيگر مقابلش مىكرد.بيرنگ موفقيتى كه شكيبايى كسب كرده بود را حق او دانست و گفت: او از جمله هنرمندانى بود كه راه سختى را براى رسيدن به موفقيت طى كرد و سرانجام به موفقيتهايى دست يافت كه حقش بود و چه بسا بيشتر از اينها حق داشت.
وى در پايان گفت: شكيبايى امروز دين بزرگى بر مردم و فرهنگ و انديشههاى اين ملت دارد خوب است جامعه و مسئولان در قبال خدمات ايشان احساس مسئوليت كنند چرا كه امروز مسئوليت خانواده و زندگى آنان بر گردن همهماست.
نيكى كريمى نيز خسرو شكيبايى را يك بازيگر استثنايى دانست و ضمن اظهار تاسف از مرگ وى گفت: او يك پديده عجيب و غريب بود و در هر نقشى كه بازى مىكرد يك حس و حال خاصى نهفته بود.
او همچنين گفت: استعداد شكيبايى آنگونه كه شايسته بود هرگز كشف نشد.
مهدى صباغ زاده نيز كه در «صبحانهاى براى دو نفر» و «جستوجو در جزيره» با شكيبايى همكارى داشت به ايسنا گفت: ارتباطم با خسرو بسيار نزديك بود واز سالهاى دور با او همكارى داشتم. فوت او براى جامعه هنرى ايران ضايعه بزرگى بود. صباغزاده درباره شيوه بازيگرى خسرو شكيبايى گفت: خسرو آنچه در فيلمنامه بود، از درون درك مىكرد و سعى مىكرد آن را با حس و حال خودش ايفا كند، البته من هم با اعتقادى كه به او داشتم، دستش را باز مىگذاشتم تاخلاقيت و اقتدار خود را بروز دهد.
جمشيد مشايخى هم جاى خسرو شكيبايى را مانند پرويز فنىزاده در سينما خالى خواند و گفت: خسرو شكيبايى در تئاتر و سينماى ايران آنقدر درخشيد كه ستاره شد. او بسيار هنرمند پاك و شريفى بود و فقدان او بسيار سخت است.
محمدرضا هنرمند هم درگذشت خسرو شكيبايى را يك تراژدى خواند و گفت: بازيگرانى مثل خسرو شكيبايى به سادگى پا به عرصه ظهور نخواهند گذاشت و اين دردآور است.
سرانجام خانه سينما نيز طى ارسال بيانيهاى مرگ خسرو شكيبايى را به جامعه هنرى تسليت گفت. در اين بيانيه آمده است: خسرو شكيبايى بازيگر نقش آفرين هزار نقش سينما و تلويزيون، آخرين نقش خود را بازى كرد و براى هميشه ما را تنها گذاشت. او بى ادعا از همه قلههاى افتخار بالا رفت و در سكوت هجرت كرد.
در ادامه اين بيانيه آمده است «خانه سينما» اين ضايعه حزنانگيز را به خانواده ايشان و خانواده بزرگ سينما تسليت مىگويد. روحش شاد و يادش جاودانه باد.
گفتنى است ستاد ويژه خاكسپارى پيكر «خسرو شكيبايي» در «خانه سينما» تشكيل شده است و قرار است پيكر اين بازيگر فقيد صبح يكشنبه 30 تير از تالار وحدت به قطعه هنرمندان بهشت زهرا تشييع شود.
جمعه 28 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 82]