تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 24 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع): با علما معاشرت كن تا علمت زياد، ادبت نيكو و جانت پاك شود.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1829405157




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

عدالت و شجاعت ؛ كليدهاي فهم نهج‌البلاغه


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: عدالت و شجاعت ؛ كليدهاي فهم نهج‌البلاغه
خبرگزاري مهر - گروه دين و انديشه: شكي نيست كه اخلاق ديني با مفاهيمي چون: تقوا، خوف از خدا، ديگردوستي و احسان عجين است اما اساس اين اخلاق عدالت است. اين نكته‌اي است كه به‌خوبي در كتاب "نهج‌البلاغه" نيز مشهود است. با اين همه براي فهم اين كتاب و شخصيت حضرت علي (ع) بايد از شجاعت هم سخن به ميان آورد.

اخلاق ديني مفهومي است كه براي يافتن مصاديق آن بايد همه اديان و مذاهب موجود در جهان را به بررسي نشست. به نظر پاره‌اي از پژوهشگران تنوع اديان در جهان به اندازه‌اي زياد است و تلقيها از اخلاق چنان و چندان متكثرند كه هرگونه رويكردي واحد نسبت به اخلاق با مشكلات و موانع زيادي روبرو مي‌شود.

به همين جهت آنان تصريح و تأكيد مي‌كنند كه مي‌توان از اخلاق اديان سخن گفت اما پررنگ كردن اخلاق ديني كه تنوع اديان را كمرنگ مي‌كند از جهت نظري و فلسفي موجه نيست. در مقابل اين گروه عده اي ديگر از متفكران و پژوهشگران عرصه اخلاق معتقدند كه در اديان مختلف با وجود اختلاف نظرهاي بسيار مي توان بر نكاتي اخلاقي دست گذاشت كه اين نكات در همه اديان مشتركند و تفاوتهاي ظاهري ميان مذاهب و اديان نبايد ما را بدين مقام برساند كه اديان در حوزه اخلاق از جهت ماهوي متفاوتند.

اين گروه براي موجه كردن مدعاي خود بر اين آموزه مشترك ميان اديان دست مي‌گذارند كه آنچه را براي خود نمي خواهي براي ديگران هم مخواه. به نظر اين گروه اين آموزه كه به قاعده زرين و طلايي معروف است مي‌تواند مبنايي مشترك براي آموزه‌هاي اخلاقي همه اديان و مكاتب مذهبي موجود در جهان باشد.

به نظر ما هم اين آموزه اخلاقي مي‌تواند چنين نقشي را براي اديان ايفا كند. تأملي ژرف در بنيادهاي اخلاقي اديان مختلف نشان مي‌دهد كه همه اديان به نوعي در هنگام سخن گفتن از آموزه‌هاي اخلاقي بدين اصل و قاعده اخلاقي معروف نظر دارند. جالب آنكه بسياري از فيلسوفان معتقدند نه تنها قاعده زرين اس و اساس اخلاق ديني را شامل مي‌شود كه اين قاعده بنيان هر گونه اخلاق – چه ديني و چه سكولار – است.

با اين همه پژوهشگراني هم بر اين نكته دست گذاشته‌اند كه اخلاق غيرديني با توسل و مدد جستن از اخلاق ديني بوده كه بدين اصل رسيده است و تاريخ معنوي جهان تأثير خود را بر همه وجوه زندگي بشر و از جمله آن اخلاق سكولار و غيرديني گذاشته است. بدين جهت نبايد خاستگاههاي ديني اصل و قاعده طلايي ( آنچه براي خود نمي خواهي براي ديگران هم مخواه) را ناديده بگيريم.

هنگامي كه از اخلاق ديني سن مي‌گوييم چندين معنا را مدنظر داريم. گاهي اوقات منظورمان از اخلاق ديني، منش و ارزشهايي است كه كتاب مرجع اديان مختلف در باب اخلاق گفته اند. پاره اي اوقات هم ارزشها و منشهايي مدنظرمان است كه پيامبران اديان مختلف تبليغ كرده اند و خود بدان عمل نموده اند. در مواقعي هم به اخلاقي توجه داريم كه پيشوايان ديني خاص – به‌جز پيامبر آن دين – بدان توسل جسته اند.

اخلاق نهج البلاغه البته در دسته سوم از تقسيم بندي ما جاي مي گيرد چرا كه در اين كتاب مهم از زبان فرد دوم دين اسلام ( حضرت علي(ع)) با منشها و ارزشهايي اخلاقي مواجه مي شويم كه انسان ساز و دوران سازند. با اين همه اهميت اين كتاب براي نشان دادن امهات اخلاق اسلامي چيزي فراتر از ديگر آثاري است كه در اديان مختلف در باب اخلاق معنويت گفته شده اند.

در اين اثر ما با كتابي ناب روبرو هستيم كه ضمن اتخاذ زباني بغايت فاخر جنبه‌اي بسياري از اخلاق معنوي و ديني را عرضه مي‌كند. همين نكته سرّ توجه بسياري از بزرگان در طول تاريخ بشري بدين كتاب است. بي‌ترديد در جهان اسلام پس از قرآن كريم كتابي وجود ندارد كه تا بدين اندازه ذهن و زبان افراد متفاوت را به خود جلب كرده باشد و همانظور كه ذكر آن رفت اين امر نشان دهنده آن است كه ما در اين كتاب آيينه تمام نمايي از اخلاق فردي و جمعي را مشاهده مي‌كنيم.

در اين كتاب نه تنها با تقوا و حكمت روبرو هستيم كه به نظر امام علي (ع) اساس تفكر و ايمان ديني را شامل مي‌شود كه توجه بسيار امام را نسبت به عدالت در مي‌يابيم. پربيراه نيست اگر بگوييم همه فضايل در اين كتاب از طريق عدالت است كه گردهم مي‌آيند و با اين مفهوم ما مي‌توانيم همه فضايل ديگر را فهم و درك نماييم. در اين ميان عدالت در همه وجوهش در اين اثر مورد توجه قرار مي‌گيرد. هم از عدالت فردي كه توازن و تعادل قواي نفس است سخن مي‌رود و همه عدالت به مثابه تقسيم قدرت سياسي مدنظر است و هم عدالت به عنوان تقسيم ثروت بسي مورد توجه قرار مي‌گيرد.

حتي به تعبير تعدادي از پژوهشگران حضرت علي (ع) در اين اثر از عدالت به مثابه توزيع معرفت نيز سخن گفته است. گفته‌اند و چه نيكو گفته‌اند كه كليد شخصيت حضرت علي (ع) شجاعت ايشان است. يعني شجاعت خصيصه‌اي از ايشان است كه با آن كل زندگي‌شان قابل توجيه است اما به طور حتم اگر ما از نقش مهم عدالت در زندگي فكري و معنوي آن حضرت غفلت كنيم بخش مهمي از حقيقت را در باب اين انسان تاريخ‌ساز به‌درستي بيان نكرده‌ايم. به نظر ما حتي عدالت بيش و پيش از شجاعت مي‌تواند سرشت معنوي امام علي (ع) را نشان دهد چرا كه حتي شجاعت را مي توان بخشي از عدالت ايشان به حساب آورد.
 چهارشنبه 26 تير 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1179]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن