واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: تاريخچه حجاب
حجاب در لغت به معني پرده است و در عرف در پرده بودن زن است از مرد بيگانه نامحرم، به طريقي كه عادت و سيره بر آن جاري است.
مسأله حجاب، در چارچوب بحث دفاع از حقوق زن، سالهاست كه در كشورهاي اروپايي و به دنبال آن در كشورهاي اسلامي، مطرح شده است.
سابقه اين مباحث در كشور ما، به صورت محدود، به سه چهاردهه پيش از مشروطه و بيشتر به پس از انقلاب مشروطه، به ويژه دوره سلطنت رضاخان پهلوي (1305-1320ش) باز ميگردد.
آنچه مسلم است و از كتابهاي موجود پيداست حجاب در قبل از اسلام در بين ملتهاي يهود، ايران باستان و هند وجود داشته است و اين قانون حجاب از قانون حجاب اسلامي بسي سختتر بوده است.
ويل دورانت ميگويد: (اگر زني به نقض قانون يهود ميپرداخت مثلاً بدون آنكه چيزي بر سر داشته باشد به ميان مردم ميرفت و يا در خانه آنقدر بلند صحبت ميكرد كه همسايگانش صدايش را ميشنيدند، شوهر حق داشت بدون پرداخت مهريه او را طلاق دهد.)
و همچنين در جاي ديگر ميگويد: 2(در زمان زرتشت زنان با منزلتي عالي به ميان مردم ميرفتند.)
«جرجي زيدان» مينويسد: «اگر مقصود از حجاب، پوشانيدن تن و بدن است، اين وضع پيش از اسلام و حتي پيش از ظهور ديانت مسيح معمول بوده و ديانت مسيح هم تغييري در آن نداده و تا اواخر قرون وسطي، در اروپا معمول بوده و آثار آن هنوز در خود اروپا باقيمانده است». در آيين بودا، مردان موي سر را تراشيده و سيكها در هندوستان موهاي خود را لابلاي شالي پنهان و به دور سر ميپيچند.
علت پيدايش حجاب
علت و فلسفه پيدا شدن حجاب چيست؟ چه طور شد كه حجاب بين همه يا بعضي مللهاي باستاني پديد آمد؟ اسلام ديني است كه در همه دستورهاي خويش فلسفه و منظوري دارد. چرا و روي چه مصلحتي حجاب را تاييد و يا تاسيس كرد؟ مخالفان حجاب سعي كردهاند جريانات ظالمانهاي را به عنوان علت پيدا شدن حجاب ذكر كنند و در اين جهت ميان حجاب اسلامي و حجاب غير اسلامي فرق نميگذارند. چنين وانمود ميكنند كه حجاب اسلامي نيز از همين جريانات ظالمانه سرچشمه ميگيرد و در باب علت پيدا شدن حجاب نظرات گوناگوني ابراز شده است و غالباً اين علتها براي ظالمانه يا جاهلانه جلوه دادن حجاب ذكر شده است، اما مجموع آنها بعضي فلسفي و بعضي اجتماعي و بعضي اخلاقي است كه به صورت زير است:
ميل و رياضيت و رهبانيت (ريشه فلسفي).
عدم امنيت و عدالت اجتماعي (ريشه اجتماعي).
حسادت و خودخواهي مرد (ريشه اخلاقي).
در اسلام، مردها دستار به سر ميبندند و زنها موي سر را بايد از مردان (غير از پدر، برادر، شوهر، عمو و دائي و فرزندزادگان مرد آنان) بپوشانند.
اسلام از مومنان خواست: «به مردان با ايمان بگو ديدگان از نظر بازي فرو گذارند و عفت خود را حفظ كنند. اين كار براي پاك ماندن آنها بهتر است.
به زنان مومن بگو ديدگانشان را فرو گذارند و عفت خود را حفظ كنند و زينت خود را آشكار نكنند، مگر آنچه ظاهر است و روسريهاي خود را بر گريبانهايشان بيندازند…» سوره نور 30-31
حجاب آنچنان كه در آيات قرآن در سورههاي مختلف آمده، سدي براي فعاليت اجتماعي زنان و يا پيشرفت علمي و يادگيري و آموختن دانش براي آنها نبوده است. در نخستين دوران گسترش اسلام و زندگي پيامبر (ص)، زنان با مردان در ميدانهاي جنگ دوشادوش شراكت داشتند، باهم به نمازهاي دسته جمعي و مسجد ميرفتند. در ميان آنان زنان شاعر، دانشمند، پزشك و بازرگان ديده شده است.
پس از پيامبر (ص)، سپري شدن دوران خلفاي راشدين (چهار خليفه جانشين پيامبر) زندگي اجتماعي و آزادي زنان به صورتي چشمگير بر پايه چند انگيزه رنگ ديگري گرفت.
سه شنبه 25 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 187]