واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: "پيشگيري مثبت"/موج جديد مقابله با ايدز در كشور((۱
داخلي. اجتماعي. پزشكي. ايدز
براي اولين بار بود كه ميديدم يك بيمار مبتلا به ويروس ايدز در جلسهاي ميكروفن را بدست گرفت و با اعتماد به نفس و نگرشي واقع بينانه از خودش، نحوه انتقال بيماري و توصيه به جوانان سخن ميگفت.
سعيد، جواني كه حدودا ۳۰سال سن دارد و داراي مدرك مترجمي زبان ميباشد، چندين سال است كه متوجه شده حامل ويروس ايدز( (HIVاست.
وي يكي از اعضاي "كانون همياران مثبت" است كه متعهدانه به عنوان يك آموزشگر در جهت پيشگيري ايدز در شهر مشهد فعاليت دارد.
وي با شركت در برنامهها و آموزشهاي انجمن مزبور اكنون اين توانايي و مهارت را يافته كه ضمن كمك به سير بيماري خود در راستاي پيشگيري از ايدز به ساير افراد جامعه نقش موثري ايفا كند.
كانون همياران مثبت در راستاي برنامه جديد ملي ايدز(پيشگيري مثبت) كار مشترك مركز مديريت بيماريهاي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، دفتر برنامه مشترك سازمان ملل در زمينه ايدز( (UNAIDZو انجمن تنظيم خانواده جمهوري اسلامي ايران فعاليت خود را در دومين كلانشهر كشور(مشهد) دنبال مي كند.
امسال كانون همياران مثبت كه اعضاي آن متشكل از افرادي هستند كه با HIV زندگي ميكنند، طي فعاليت يك ساله خود با رويكرد جديد پيشگيري از ايدز موفق به كسب جايزه "روبان قرمز" سازمان ملل شد.
بر طبق اطلاعات منتشره، هماكنون مراكزي كه با رويكرد پيشگيري مثبت در جهت مقابله با ايدز در سطح كشور فعالند با عنوان "باشگاه همياران مثبت" در تهران، "همدلان خاموش" در شيراز و "افراي سبز" در كرمانشاه ميباشند.
در اين مقال پس از نگاه اجمالي به وضعيت ايدز در كشور و راههاي انتقال آن، به اهميت پيشگيري مثبت كه اكنون به عنوان راهكاري نوين براي مقابله با ايدز در دنيا مطرح است و همچنين فعاليت كانون همياران مثبت كه در اين رابطه موفق عمل كرده، پرداخته ميشود.
۹۰درصد موارد جديد ايدز در كشورهاي آسيايي و آفريقايي
----------------------------------------------------
واژه ايدز AIDSمخفف ( (Syndrome deficiency Immuno Acquiredبه معني "سندرم نقص ايمني اكتسابي" است. ويروس حامل اين بيماري اچ.آي.وي تضعيف كننده سيستم ايمني انسان نام دارد.
بيماري ايدز تاكنون بيش از ۷۰ميليون انسان را در سراسر جهان گرفتار خود كرده است.
بر طبق آمارهاي منتشر شده افزون بر ۸۰درصد از موارد ابتلا به ويروس ايدز در جهان از طريق ارتباط جنسي بوده است.
به زعم كارشناسان، اگرچه پيدايش بيماري ايدز از كشورهاي اروپايي و آمريكايي بوده چنانچه در سه دهه پيش، ۹۰درصد از موارد ابتلا در اين كشورها گزارش ميشد، اما اكنون اين كشورها با اقدامات آموزشي و بهداشتي، شيوع بيماري ايدز را مهار كردهاند.
بطوريكه هم اينك وضعيت برعكس شده چنانكه ۹۰درصد موارد آلودگي به ويروس ايدز در كشورهاي در حال توسعه زندگي ميكنند و روزانه افزون بر ۲۰هزار نفر و در هر ثانيه هفت نفر در دنيا عمدتا در كشورهاي آفريقايي و آسيايي به اين جمع افزوده ميشوند.
ايدز در ايران
-------------
پيدايش بيماري ايدز در ايران به سال ۶۵بر ميگردد، در اين سال ويروس ايدز در يك كودك شش ساله از طريق انتقال خون مشاهده شد.
از اين تاريخ تا پيش از سال ۷۴كه كشور متوجه اپيدمي ايدز در بين مصرف كنندگان تزريقي نشده بود، مسوولان ايران در مرحله انكار اينكه ايدز بيماري كشور ما نيست قرار داشتند.
طبق تازهترين آمارهاي منتشره تاكنون ۱۷هزار و ۲۸۰نفر در كشور به ويروس ايدز آلوده شدهاند و دو هزار و ۵۳۲نفر از اين تعداد بر اثر اين بيماري فوت كردهاند.
بر اين اساس ۹۵درصد از مبتلايان ايدز در ايران از طريق استفاده از سرنگهاي آلوده به اين بيماري گرفتار شدهاند و اغلب زنان مبتلا به ايدز همسران معتادان تزريقي هستند.
اين در حالي است كه كارشناسان امر نسبت به موارد نهفته ابتلا به ويروس ايدز در ايران هشدار ميدهند، بطوريكه با ميزان افراد شناسايي نشده، تعداد مبتلايان به ايدز در كشور تا مرز ۷۰هزار مورد پيشبيني ميشود.
از سير بيماري ايدز در ايران تحت عنوان سه موج اول تا سوم نام ميبرند، موج اول از طريق "انتقال خون"، موج دوم از طريق "سرنگ تزريقي" و موج سوم از طريق "جنسي".
به گفته كارشناسان، در حال حاضر ابتلا به ايدز از طريق انتقال خون با تهيه فراوردههاي خوني سالم در ايران تقريبا منتفي است و خطر انتقال ايدز بوسيله اعتياد تزريقي با اقدامات صورت گرفته، كنترل شده است اما موج سوم يعني به طريق جنسي كه از آن به نام "سونامي ايدز" ياد ميشود در جامعه رو به فزوني گذاشته است و عمده موارد شناسايي نشده اچ.آي.وي در زمره انتقال از اين روش قرار دارند.
كارشناسان معتقدند: با توجه به سهم سه درصدي تماسهاي جنسي در انتقال ايدز طي سالهاي گذشته، اين نوع رفتار پر خطر در طول سال جاري با رشد ۳۳ درصدي در كشور همراه بوده است كه درايت و توجه ويژه مسوولان را ميطلبد.
اين در حالي است كه با اقدامات انجام شده هم اكنون انتقال ايدز از طريق اعتياد تزريقي در ايران با دارا بودن بيش از ۲۰۰هزار معتاد تزريقي به حدود ۶۵درصد كاهش يافته است.
در حاليكه كارشناسان و مسوولان ذيربط نسبت به گسترش موج سوم و شيوع انتقال ايدز از طريق جنسي در كشور هشدار ميدهند سايت بازتات به تازگي در خبري آورده است در حالي كه آمار افراد آلوده به ويروس HIVدر جهان رو به افزايش است، آمارها در ايران، نشان از كاهش مبتلايان در سال ۸۵دارد.
بنا بر آمارهاي موجود، افراد آلوده به ويروس HIVبا ۴۹درصد رشد منفي در سال ۸۵روبهرو بوده است، به گونهاي كه تعداد ۲۰۳۸نفر مبتلايان سال ۸۴ به تعداد ۱۰۴۲نفر در سال ۸۵رسيده است.
اين خبر ميافزايد: ستاد مبارزه با مواد مخدر و وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشكي با همكاري رسانه ملي در سالهاي گذشته جهت آگاهسازي مردم و آموزش راههاي جلوگيري از ابتلا به اين ويروس خانمانسوز(ايدز)، فعاليتهايي از جمله پخش تيزرهاي تبليغاتي، توليد و پخش برنامههاي مستند، مصاحبه با كارشناسان و افراد مبتلا و همچنين توزيع رايگان سرنگ براي معتادان تزريقي و ايجاد مراكز "پاتوق يا گذري" براي كاهش تبعات رفتارهاي معتادان را انجام داده است كه دستاورد آن، كاهش روند ابتلا به اين بيماري بوده است.
"پيشگيري مثبت" راهي نوين در مبارزه با ايدز
-------------------------------------------
طي سالهاي اخير پيشگيري مثبت يكي از روشهاي موثر و تاثيرگذار در راستاي پيشگيري و كنترل ايدز در دنيا به شمار ميرود.
در اين روش همراه با آموزشهاي همگاني و گسترده پيشگيري از ايدز به اقشار مختلف جامعه، از طريق حمايت و آموزش افرادي كه با اچ.آي. وي زندگي ميكنند تعهد آنها را نسبت به اينكه اين ويروس را به ساير افراد جامعه انتقال ندهند، بالا ميبريم.
ادامه دارد...
سه شنبه 25 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 395]