واضح آرشیو وب فارسی:مهر: نگاهي به اورژانس اجتماعي/يك دو سه و ديگر هيچ ... !
خبرگزاري مهر - گروه اجتماعي : مسئولان و متوليان امور ساماندهي آسيبهاي اجتماعي به فكر ارائه برنامه ها و راهكارهايي باشند كه اجراي آنها بيشتر ملموس و عيني باشد و تنها به افتتاح يك يا چند طرح بسنده نكنيم.
همه دولتها و حكومتها براي كاستن از حجم آسيبهاي اجتماعي كه سلامت افراد را تهديد مي كند، راهكارها و برنامه هايي متناسب با نياز جامعه خودشان ارائه و در اجراي آنها تلاش و كوشش به خرج مي دهند و اين نيست كه فقط برنامه اي را تعريف و تدوين كنند بدون اينكه در مرحله اجرا قرار بگيرد.
راه اندازي اورژانس اجتماعي در كشورمان كه از سوي وزارت رفاه صورت گرفت هدفش ساماندهي آسيبهاي اجتماعي است كه در سطح جامعه ديده مي شود. در حال حاضر 50 دستگاه از 100 خودروي خريداري شده وارد كشور شده و قرار است تا شش ماه آينده 50 دستگاه خودرو ديگر نيز با گذراندن مراحل گمركي وارد عرصه خدمات رساني شود. البته مسئولان وزارت رفاه نيز معتقدند كه اين تعداد خودرو پاسخگوي نياز تمام كشور نيست و در مرحله اول، اين خودروها در شهرهاي بزرگ، مراكز استانها و مراكزي كه از نظر آماري بحرانهاي جغرافيايي و منطقه اي را در آنجا شاهد هستيم مستقر مي شوند.
يكي از ويژگيهاي خدمات اورژانس اجتماعي اين است كه خدمات جانبي مورد نياز از طريق اين سيستم به افراد قابل ارائه است كه شامل نگهداري كوتاه مدت و درازمدت، توانمندسازي افراد و ساير حمايتهاي رواني اجتماعي مي شود.
در عين حال مسئولان وزارت رفاه پا را فراتر گذاشته و در ارتباط با اهميت طرح اورژانس اجتماعي گفته اند كه اين طرح عملياتي جديدي در حوزه آسيبهاي اجتماعي در دنيا است كه شامل چهار بسته عملياتي "مداخله در بحرانهاي فردي، خانوادگي و اجتماعي"، "خط تلفن اورژانس اجتماعي ۱۲۳"، "پايگاه خدمات اجتماعي" و "خدمات سيار اورژانس اجتماعي" مي شود.
بنابر اظهارات مسئولان وزارت رفاه، مداخله در بحران حتي در كشورهاي پيشرفته عمدتا فقط روان شناختي و اكثرا روزانه و سرپايي است اما در اورژانس اجتماعي به طور شبانه روزي و رواني- اجتماعي ارائه خدمات مي شود. ضمن آنكه برخلاف ساير كشورها كه مداخله در حد مشاوره تلفني است در اورژانس اجتماعي مداخله در محل بوده و متخصصان مددكار اجتماعي و روانشناس به شخص مراجعه مي كنند. بدين ترتيب فاصله بين زمان بروز مشكل تا مداخله ، به دليل داشتن تيم سيار كمتر مي شود.
شرايط امروزي جامعه به گونه اي نيست كه با نصيحت پدرانه فردي را كه تصميم گرفته خودكشي كند از تصميمش منصرف كرد بلكه بايد يك روانشناس دريچه ذهن او را باز كند و اين افراد كساني نيستند جزء متخصصان و افرادي كه با به دست آوردن تجربيات به اين امور به سرعت رسيدگي مي كنند.
اينگونه است كه وزير رفاه به اورژانس اجتماعي مي بالد و كنترل و كاهش بحرانهاي فردي و خانوادگي، بررسي ساير شاخصهاي اجتماعي تاثيرگذار بر مولفه هاي اجتماعي همچون مسايل فرهنگي، اقتصادي و...، امكان استفاده از مشاركت نهادهاي غيردولتي، طبقه بندي گروههاي هدف، مداخله در بحرانهايي همچون زوجهاي در معرض طلاق، افرادي كه قصد خودكشي دارند، همسران و كودكان آزار ديده، زنان، دختران و پسران فراري و مبتلايان به اختلال هويت جنسي را از آيتمهايي مي خواند كه از طريق اورژانس اجتماعي خدمات رساني صورت مي گيرد.
البته دكتر مصطفي اقليما، رئيس انجمن علمي مددكاري اجتماعي ايران بر خلاف اظهارات مسئولان رفاه معتقد است كه افتتاح اورژانس اجتماعي فقط يك حركت نمادين و غير قابل اجرا بوده و طي اين مدت نيز اثري از فعاليت اين خودروها در سطح شهر مشاهده نشده است.
به گفته اقليما اورژانس اجتماعي از حدود پنج سال قبل در سازمان بهزيستي وجود داشته است كه در آن دوره براي مدت كوتاهي فعاليت كرد اما پس از آن به دليل نداشتن امكانات، سرويس دهي اورژانس اجتماعي متوقف شد.
رئيس انجمن علمي مددكاري اجتماعي ايران تاكيد دارد افرادي كه نيازمند كمك و خدمات اورژانس اجتماعي هستند گاهي از يك روز تا يك ماه نياز به نگهداري در مراكز را دارند اما سازمان بهزيستي امكاني براي اين كار ندارد.
اگر بيراه نگفته باشيم بيشترين حجم آسيبهاي اجتماعي متوجه كلانشهر تهران است و مي طلبد كه مسئولان و متوليان امور ساماندهي اين آسيبها، به فكر ارائه برنامه ها و راهكارهايي باشند كه اجراي آنها بيشتر ملموس و عيني باشد و تنها به افتتاح يك يا چند طرح بسنده نكنيم. زيرا، با به كارگيري چند دستگاه خودرو در معابر اصلي شهر نمي توان انتظار داشت كه تمام آسيبها و معضلات اجتماعي از سطح جامعه رخت بربندد و خيال مان آسوده باشد كه توانسته ايم در ساماندهي آسيبها موفق عمل كنيم.
دوشنبه 24 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]