واضح آرشیو وب فارسی:قدس: قدس بررسي مي كند ؛ مسافربران شيطان صفت در كمين بانوان سهل انگار
* مريم جعفري
ترس بانوان براي تردد در ساعات تاريكي شب همواره از جمله مسايل نگران كننده براي عموم بوده است. موضوعي كه گاه شايد ترسي را در دل دختران و زنان براي رفت و آمد در ساعات پاياني شب ايجاد كند.
هر از گاهي در خبرها مي خوانيم كه مسافركش نماها از مسافران سوء استفاده كرده و آنها را طعمه سرقت قرار مي دهند، اما اين موضوع براي مسافران زن به دليل آسيب پذيري، حادثه اي فراتر از يك اخاذي ساده را به همراه دارد.
تا چندي پيش «مسافركش نماها» و جرايمي كه از سوي اين افراد سودجو واقع مي شد، نگراني بسياري را در ميان افراد جامعه ايجاد كرده بود. با طرح جديد تاكسيراني در قالب «ساماندهي مسافربرهاي شخصي» كمي از اين نگراني كاسته شد، اما باز هم شاهد وقوع جرايمي از سوي اين متهمان هستيم.
كارشناسان در تحليل اين حوادث غفلت و ساده لوحي برخي مسافران را دليل وقوع برخي حوادث مي دانند و برخي ديگر معتقدند كمبود ناوگان مسافربري باعث شده تا افراد از جمله دختران و زنان براي تردد سوار خودروهاي شخصي شوند.
نگاهي به پرونده هايي كه زنان طعمه مسافركش نماها شده اند نشان مي دهد نوع پوشش مسافران ايستادن در اماكن خلوت و در ساعات نامناسب روز، بي توجهي به خودروهاي مسافركش و ساده لوحي در برخورد با راننده مشكوك، در وقوع جرم تأثير فراواني داشته است.
تأخير خودروهاي عمومي از جمله اتوبوس و ميني بوس، وجود ترافيك در مسيرهاي اصلي تردد و نوع وسيله نقليه همواره سبب شده تا مسافر براي سهولت در جا به جايي و راحتي بيشتر و همچنين رسيدن سريعتر به مقصد به خيال خود بهترين راه را انتخاب كند، غافل از اينكه افراد سودجو همواره در كمين هستند تا سوژه هاي مورد نظر خود را پيدا كرده و در فرصتي مناسب نقشه مجرمانه خود را عملي كنند.
طرح ساماندهي مسافركش هاي شخصي، برخورد با مزاحمان نواميس، پاكسازي مناطق مشكوك از افراد مزاحم خود در كاهش جرايم از سوي رانندگان سودجو تأثير به سزايي داشته است، اما ناآگاهي و بي توجهي افراد به هشدارهاي پليس پرونده هايي را به ثبت مي رساند كه آسيب ديده را تا سالها پس از وقوع حادثه درگير مشكلات روحي و رواني مي كند.
«خفاش شب» را همه بويژه زنان به ياد دارند، قتل تعدادي از زنان پايتخت به دست او باعث شد تا بانوان در استفاده از خودروهاي شخصي دقت بيشتري داشته باشند، اما گويا آن ترس به مرور زمان كمرنگ شده و بروز جرايم قاتل سريالي به فراموشي سپرده شد.
در هر حال نگاه اجمالي به عملكرد دستگاه هاي مختلف از جمله نيروي انتظامي در اجراي طرح افزايش امنيت اجتماعي و اخلاقي مؤيد اهميت افزايش احساس امنيت در ميان افراد بخصوص دختران و زنان براي تردد در سطح شهر است.
معاون اجتماعي فرماندهي انتظامي استان تهران در گفتگو با خبرنگار ما بر اين نكته صحه مي گذارد و مي گويد: در سال جاري طرحهاي افزايش امنيت اجتماعي و اخلاقي با رنگ و بوي متفاوت و راهكارهاي جديدتر و ملايم تري در دو فاز و با تأكيد بر ايجاد و افزايش احساس امنيت در ميان بانوان كار خود را آغاز كرده است.
در فاز اول پيشگيري و در فاز دوم برخورد با ناهنجاري از سوي پليس به عنوان ضابط و مأمور اجراي قانون مورد توجه قرار مي گيرد.
سرهنگ علي رمضاني مي افزايد: پليس نهايت تلاش خود را مي كند تا افراد در موضع آسيب قرار نگيرند. اگر به ظاهر و نوع پوشش بانوان تذكر داده مي شود اين به خاطر آموزش درس اخلاق نيست، بلكه هدف جلوگيري از در معرض آسيب قرار گرفتن آنهاست.
وي ادامه مي دهد: افزايش احساس امنيت در ميان بانوان منوط به نظر سنجي هاي دقيق است، اما به طور كلي مي توان گفت: برخي مصاديق از جمله تردد بانوان در ساعات پاياني شب، رفت و آمد آنها به داخل پاركها و اماكن عمومي نشان دهنده وجود احساس امنيت در ميان زنان است. به طور طبيعي جامعه در حال رفتن به سمتي است كه رفاه فكري را در ميان بانوان ايجاد كرده است.
به گفته وي، هم اكنون اضافه شدن اتوبوس ها و تاكسي هاي ويژه بانوان خود سهولت ايجاد كرده و درصد رانندگان مشكوك كمتر شده است.
سرهنگ رمضاني با اشاره به پاكسازي مناطق آلوده از مزاحمان نواميس اوباش تأكيد مي كند: با اقدامهاي انجام شده از سوي پليس وجود افراد ولگرد و خودروهاي سرگردان در معابر عمومي و خيابانها كمتر شده است.
به گفته معاون اجتماعي فرماندهي انتظامي استان تهران، بي توجهي به برخي هنجارها خود زمينه وقوع جرم را فراهم مي كند و عامل تحريك در اجتماع مي شود.
سرهنگ رمضاني ادامه مي دهد: زنان و دختران جواني كه با پوشش هاي نامناسب در اجتماع حاضر مي شوند دقت نمي كنند كه در يك معبر عمومي اقشار مختلفي در حال تردد هستند و هر كس ممكن است برداشت خاصي داشته باشد.
خود اين مسأله سبب مي شود افراد سودجو كه براي شكار اين طعمه ها در كمين نشسته اند ظاهر شده و با روشهاي مختلف نقشه مجرمانه خود را عملي كنند. بر اين اساس اين گونه جرايم كه عمدتاً از سوي مسافركش نماها واقع مي شود كمتر براي افرادي كه هنجارها را رعايت كرده اند رخ مي دهد.
وي معتقد است: برخي دختران و زنان با تردد در ساعات تاريكي شب يا اماكن غيرمتعارف اسباب تحريك را فراهم كرده و با اين عمل خود ريسك بسيار خطرناكي مي كنند.
اجراي طرحهاي امنيت اجتماعي و اخلاقي، برخورد با افراد هنجارشكن، مزاحمان نواميس، جمع آوري اراذل و اوباش و... در حالي است كه همواره بر كمك و همكاري ساير سازمانها كه به نوعي در افزايش احساس امنيت نقش مهمي را ايفا مي كنند، تأكيد شده است.
فرمانده نيروي انتظامي نيز چندي پيش از مسايل اخلاقي مرتبط با بانوان به عنوان مهمترين موضوعات طرح افزايش امنيت اجتماعي ياد كرده و افزوده بود: تردد بانوان در ساعات تاريكي شب همواره از مسايل نگران كننده است. بر همين اساس با اجراي طرح امنيت اجتماعي و مبارزه با جرايم خشن و به عنف، موضوع مزاحمت و تجاوز به عنف به طور جدي در دستور كار نيروي انتظامي قرار گرفته است.
به گفته سردار احمدي مقدم در ابتداي اجراي اين طرح، برخي تصور كردند پليس قصد دارد در برابر زنان قرار گيرد و با بانوان برخورد كند، اين در حالي است كه هدف اصلي پليس حمايت از بانوان و دختران در جامعه بوده است.
وي معتقد است: امروزه بانوان حضور پر رنگ تري در جامعه و معابر عمومي دارند، از اين رو با توجه به تغيير شرايط، معابر بايد براي زنان امنيت داشته باشد.
سردار احمدي مقدم همچنين بر ضرورت مشاركت سازمانهاي مختلف در تأمين امنيت هر چه بيشتر بانوان تأكيد مي كند و تاكسيراني را يكي از اين سازمانها نام مي برد و مي گويد: طرح ورود بانوان به ناوگان تاكسيراني از جمله طرحهاي مديريت شهري است كه در برقراري هر چه بيشتر امنيت براي زنان نقش مهمي ايفا مي كند. به نظر مي رسد وجود مجموعه اي كه بتواند براي بانوان شرايط اشتغال مناسب فراهم كند و هم «امنيت» بيشتري در حمل و نقل شهري به زنان جامعه هديه كند يك ضرورت اساسي در جامعه باشد كه اكنون با راه اندازي تاكسي بي سيم بانوان اين فرصت فراهم شده است.
بدين ترتيب زنان با در دست گرفتن فرمان و هدايت خودروهاي سبز رنگ در شهري با جمعيت نزديك به 12 ميليون كه تعداد قابل توجهي از آن را زنان تشكيل مي دهند، گامي بزرگ در جهت تأمين امنيت براي ترددهاي شبانه بانوان برداشتند.
رئيس تاكسي سرويس بانوان نيز مي گويد: راه اندازي اين مجموعه با استقبال بانوان مواجه شد به طوري كه بسياري از رانندگان زن جذب اين ناوگان شدند.
در ابتدا كار با به كارگيري 10 كارمند و 10 دستگاه خودرو آغاز شد كه با توسعه كار هم اكنون 700 دستگاه خودرو و هزار راننده در اين شركت مشغول به كار هستند.
وي اضافه مي كند: ورود بخش خصوصي به حمل و نقل عمومي بدين منظور بود كه مشكلات سنتي موجود در ناوگان حمل و نقل شهري برطرف شود و خودروهاي شخصي به كمك تاكسي ها و اتوبوس ها آمدند، زيرا تعداد اين وسايل نقليه جوابگوي نياز شهري نبود. براين اساس ساماندهي مسافربرهاي شخصي و ورود تاكسي هاي بخش خصوصي كمك مؤثري بود تا ناوگان حمل و نقل ساماندهي شود.
به گفته وي، اين خودروها با سيستم هاي جديدي از جمله جانمايي خودرو و بي سيم براي سرعت تماس، سهولت بيشتر و امنيت مناسب تري را براي مسافران آن كه خانم هستند فراهم كرده است.
از سوي ديگر زنان ارتباط بهتري با هم جنس خود دارند و راحت تر و با امنيت بيشتري مي توانند در سطح شهر به خصوص در شب تردد كنند.
دوشنبه 24 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 186]