واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: ثبت دماوند «كاغذي» يا موثر و واقعي
عباس محمدي
سيزدهم تيرماه، مقارن با روز جشن تيرگان، روز ملي دماوند خوانده شده است. امسال، سازمان ميراث فرهنگي كوه دماوند را به عنوان نخستين اثر طبيعي كشور در فهرست آثار ملي به ثبت رسانده و قرار است تا آخر تيرماه، در «جشن ثبت دماوند» اين موضوع اعلام رسمي شود.
سازمان هاي مردم نهاد كه از پنج سال پيش پيگير گنجاندن يك روز به نام روز ملي دماوند در تقويم رسمي كشور بوده اند و همچنين در اين سال ها به دفتر رئيس جمهور، سازمان حفاظت محيط زيست و سازمان ميراث فرهنگي پيشنهاد و طرح براي ثبت دماوند داده و آمادگي خود را براي همكاري با اين نهادها در اين زمينه اعلام كرده اند، اكنون بسيار خوشحال اند كه موضوع را انجام يافته مي بينند. روشن است كه «ثبت كاغذي» دماوند و سپردن آن به گزند عامل هاي مخربي كه اين چشم انداز سرزميني و نماد ملي- طبيعي را به تباهي مي كشانند، خواسته دوستداران اين آب و خاك نيست. آنچه كه مي تواند كارساز باشد، تلاش موثر براي حذف اين عامل هاي آسيب رسان، شامل معدن كاوي، راه سازي، چراي دام، گردشگري و كوهنوردي غيرمسوولانه و ساختمان سازي لجام گسيخته در شهرها و روستاهاي دامنه دماوند است.
در نشستي كه نمايندگان سازمان هاي كوهنوردي در بعدازظهر 13 تير با آرش كوشا دبير كميته ملي طبيعت گردي داشتند (پيش از آغاز همايش روز ملي دماوند در فرهنگسراي بهمن)، حاضران به چندين مورد از تخريب ها و آلوده سازي ها در دماوند (و كوه هاي ديگر) اشاره كردند و كوشا گفته كه كميته و سازمان ميراث فرهنگي به اين موضوع ها رسيدگي خواهند كرد. به عنوان مدير گروه ديده بان كوهستان گفتم كه با احترام به سخنان دلسوزانه و درست دوستان، لازم مي دانم يك پيشنهاد مشخص و اجرا شدني در كوتاه مدت، به سازمان ميراث فرهنگي بدهيم تا به عنوان گام ملموس نخست، پس از قضيه ثبت به اجرا و عمل درآيد. پيشنهاد دارم كه سازمان با استفاده از جايگاه قدرتمندي كه دارد، بلافاصله اقدام به لغو پروانه هاي بهره برداري از معدن هاي پوكه دماوند كند، اگر تنظيم شمار دام ها با ظرفيت مراتع دماوند يا جلوگيري از ساختمان سازي به زمان و اراده و هزينه بسيار نياز دارد، اما تعطيل كردن اين معدن ها كه بدشكل ترين و جبران ناشدني ترين آسيب را به اين كوه ملي مي زنند، به سرعت و با هزينه بسيار كم ممكن است. ميراث فرهنگي مي تواند در گفت وگو با وزارت صنايع و معادن ترتيب جبران خسارت بهره برداران را بدهد (مثلاً با پرداخت نقدي يا واگذاري معدن در جاهاي ديگر) و كار را در همين يكي دوماهه به سرانجام برساند. به هرحال، تيرماه امسال از جنبه برگزاري همايش ها و نمايشگاه هاي گوناگون براي دماوند، ماه پرباري بوده است؛ نمايشگاه عكس دماوند از 5 تا 13 تير در فرهنگسراي بهمن، نشست همدلانه رئيس كميته ملي طبيعت گردي با كوهنوردان، همايش و جشن در فرهنگسراي بهمن در 12 و 13 تير، همايش و جشن در شهر رينه با مديريت گروه ديده بان كوهستان انجمن كوهنوردان ايران، نمايشگاه عكس چشم اندازهاي دماوند از 13 تا 20 تير در فرهنگسراي نياوران و (احتمالاً) جشن ثبت دماوند توسط ميراث فرهنگي مازندران در 29 تيرماه. اميد آنكه به زودي شاهد اقدام هاي موثر براي احياي بخش هايي از طبيعت آسيب ديده دماوند عزيز باشيم.
در مراسمي كه روز جمعه 14 تير در سالن ارشاد شهر رينه برگزار شد، حدود 400 نفر از مازندران، تهران، يزد و... نيز دو كوهنورد اسپانيايي (از باسك) حضور يافتند. سخنراني هاي پروفسور داود هرميداس باوند (در مورد ميراث فرهنگي و مسووليت جهاني) و رضا مرادي غياث آبادي (در مورد اسطوره نبرد تيشتر و اپوش و جشن تيرگان ) با استقبال بسيار روبه رو شد. همچنين اجراي مراسم آب پاشان كه از سنت هاي جشن تيرگان بوده است، پذيرايي در ظرف هاي سفالي و خودداري از استفاده از ظرف يك بارمصرف و اجراي موسيقي مازندراني مورد توجه همه قرار گرفت.
دوشنبه 24 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 208]