واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: دكتر كدخدايي درگفتوگوباايسنا: *اصلاح قانون انتخابات ضروري است *شوراي نگهبان تلاش كرده از اشتباهات بهدور باشد *وظيفه شورا پاسداري از نظام جمهوري اسلامي است
![](http://207.176.218.145/Thumbnails/pics/1387/3/Legal/wh120-58.jpg)
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: فقه و حقوق - حقوق سياسي
سخنگوي شوراي نگهبان با بيان اينكه شوراي نگهبان نقشي بيبديل طي 30 سال گذشته داشته است، گفت كه پاسداري از نظام جمهوري اسلامي بر عهدهي شوراي نگهبان نهاده شده است.
دكتر عباسعلي كدخدايي كه در آستانه سالروز آغاز به كار شوراي نگهبان با خبرنگار حقوقي ايسنا گفتوگو ميكرد،يكي از علل اصلي پيشبيني كردن اين نهاد از سوي موسسان قانون اساسي را صيانت و پاسداري از قانون اساسي عنوان كرد و گفت: اين منشور ملي از آن جهت كه نوع نظام حكومتي، رابطه فرد و دولت، حقوق شهروندان و وظايف و اختيارات سازمانهاي حكومتي را تعيين ميكند داراي اعتبار و جايگاهي ويژه است و بهطور يقين بايد مورد صيانت قرار گيرد.
پاسداري از قانون اساسي اولين دغدغه موسسان قانون اساسي بود
وي با تاكيد بر اينكه اولين دغدغه موسسان قانون اساسي از پيشبيني نهادي نظير شوراي نگهبان، پاسداري از قانون اساسي است ادامه داد: اين دغدغه در كشورهاي ديگر پس از شروع نهضت قانون اساسي قابل مشاهده است؛ بدين ترتيب كه نظامهاي سياسي ديگر كه داراي قانون اساسي مدون هستند با تعبيه دادگاه قانون اساسي يا ايجاد نهالي براي تضمين اجراي اصول قانون اساسي، پاسداري از اصول قانون اساسي را مدنظر قرار دادهاند.
سخنگوي شوراي نگهبان با اشاره به مشروح مذاكرات مجلس خبرگان اول كه براي تدوين قانون اساسي شكل گرفته بود گفت: ميتوان اين دغدغه را در ميان گفتههاي افراد دريافت زيرا شوراي نگهبان علاوه بر پاسداري از قانون اساسي، پاسداري از موازين اسلامي را بر عهده دارد.
وي تصريح كرد: از يك طرف وجود دغدغه پاسداري از قانون اساسي و از طرف ديگر وجود دغدغهاي براي انطباق قوانين و مقررات با موازين اسلامي، باعث ايجاد فكر تشكيل شوراي نگهبان شده و در نهايت اين مساله در قانون اساسي لحاظ شد.
شوراي نگهبان در سي سال گذشته نقشي بيبديل داشته است
كدخدايي خاطر نشان كرد: اگر بخواهيم شوراي نگهبان را در طول حدود سي سال پس از انقلاب مورد ارزيابي قرار دهيم، مشخص ميشود كه نقشي بيبديل داشته است؛ پاسداري از قانون اساسي كه براي هيچ يك از نهادهاي ديگر در قانون اختياراتي در اين جهت پيشبيني نشده، از آن رو به اين شورا تفويض شده تا قانون همچنان لايتغير باقي بماند و كسي نتواند آن را از مسير اصلي منحرف كند.
وظيفه شورا به نوعي پاسداري از نظام جمهوري اسلامي ايران است
سخنگوي شوراي نگهبان با اشاره به وظيفه نظارتي اين شورا بر انتخابات، آنرا به نوعي پاسداري از نظام جمهوري اسلامي ايران دانست و تصريح كرد: كساني كه براي ورود به نهادها آماده ميشوند از جمله نمايندگان مجلس شوراي اسلامي، نمايندگان مجلس خبرگان و روساي جمهور، همگي بايد از اين مسير عبور كنند بنابراين نقش شورا مضاعف شده و در حقيقت پاسداري از نظام جمهوري اسلامي بر عهدهي آن نهاده شده است.
اصول قانون اساسي در رابطه با وظايف شورا شفاف و فاقد ابهام خاصي است
كدخدايي با بيان اينكه ابهامي در جهت گويا بودن اصول قانون اساسي در تبيين اهداف تشكيل شوراي نگهبان به نظر نميرسد ادامه داد: خوشبختانه اصول قانون اساسي در رابطه با وظايف فقها و همچنين اصول ديگر همه از يك شفافيت خاص برخوردار هستند و به نظر ميرسد فاقد ابهام خاصي باشند.
معاون اجرايي و امور انتخابات شوراي نگهبان با بيان اينكه شفافيت اصول قانون اساسي موجب شده كه اين نهاد در چارچوب اختيارات و در راستاي انجام وظايفش با مشكلات كمتري مواجه شود گفت: چه در بعد تفسير قانون اساسي، چه در بعد تطبيق مصوبات مجلس با قانون اساسي و موازين شرع و چه در بعد نظارت بر انتخابات، در اصول قانون اساسي ابهام خاصي را مشاهده نميكنيم و به نظر ميرسد اين اصول كمك زيادي در بهتر انجام شدن وظايف شوراي نگهبان كردهاند.
تفاسير رسمي شورا همطراز اصول قانون اساسي تلقي ميشود
وي در رابطه با حدود و ثغور آزادي شوراي نگهبان در برداشت اصول قانون اساسي با بيان اينكه طبق اصل 98 قانون اساسي مرجع تفسير اين قانون، شوراي نگهبان است ادامه داد: نه تنها تفاسير رسمي شورا كه بر اساس اصل 98 انجام ميشود و همطراز اصول قانون اساسي تلقي ميشود بلكه رويه و سيره شوراي نگهبان نيز همين وضعيت را دارد؛ در حقيقت تفسير و برداشتي كه شوراي نگهبان در تطبيق مصوبات مجلس دارد تاثير زيادي را در اين جهت در بر داشته و ميتواند به عنوان يك ملاك و سنگ بناي اصلي برداشت از قانون اساسي تلقي شود.
كدخدايي در پاسخ به اينكه آيا احتمال برداشت اشتباه اعضا از متن قانون اساسي وجود دارد؟ با بيان اينكه اصولا هيچ عمل انسان غيرمعصومي نيست كه بخواهيم آن را مصون از خطا و اشتباه بدانيم افزود: اگر بخواهيم مصونيت كامل براي همه انسانها در نظر بگيريم، راه را به اشتباه رفتهايم؛ از آنجايي كه هيچ عمل و رفتار انساني نميتواند به طور مطلق مصون از خطا باشد، احتمال برداشت ناصواب هم ممكن است در برداشتهاي شوراي نگهبان از اصول قانون اساسي يا اقدامات انجام شده در چارچوب اختياراتش وجود داشته باشد.
هميشه تلاش شده كمترين اشتباه را داشته باشيم
سخنگوي شوراي نگهبان تاكيد كرد: مهم اين است كه هميشه و در همه مراحل تلاش شده كه كمتر از اين اشتباهات انجام شود و اگر اشتباهي صورت گرفته بتوان آن را سريعا جبران كرد.
شوراي نگهبان تلاش كرده از اشتباهات بهدور باشد
وي با بيان اينكه تبعات هر اشتباهي ميتواند ناقض حقوق افراد باشد گفت: بهطور طبيعي اگر مساله مهم باشد آثار ناشي از آن اشتباه نيز مهم خواهد بود اگر چنانچه خدايي نكرده شورا اشتباهي را مرتكب شود هيچ ترديدي نيست كه ممكن است آثار سوئي را براي كشور و نظام داشته باشد اما در مجموع شوراي نگهبان تلاش كرده كه از اين اشتباهات به دور باشد.
اصلاح قانون انتخابات ضروري است
بدون اصلاح قانون انتخابات، اشكالات زيادي را در اجرا خواهيم داشت
سخنگوي شوراي نگهبان با تاكيد بر اصلاح قانون انتخابات ادامه داد: تا زمانيكه قانون انتخابات چه در بعد مجلس و چه در بعد رياست جمهوري اصلاح نشود، مشكلات زيادي را ناخواسته بايد تحمل كنيم و اشكالات زيادي را در اجرا خواهيم داشت.
كدخدايي با اظهار اميدواري نسبت به اينكه قانون انتخابات مجلس و انتخابات رياستجمهوري هرچه زودتر اصلاح شود و مراحل نهايي خود را طي كند افزود: اميدواريم دولت بتواند قانوني جامع را در اين رابطه ارائه و مجلس نيز در زماني كوتاه قانون مناسب را تصويب كرده تا مشكلات نظارتي و اجرايي كمتري را شاهد باشيم.
كم كم براي انتخابات رياستجمهوري آماده ميشويم
وي در رابطه با اينكه فعاليت شوراي نگهبان براي انتخابات نهمين دوره رياستجمهوري كه سال آينده برگزار خواهد شد، از چه زماني شروع ميشود؟ گفت: هنوز اقدامي خاص در اين رابطه صورت نگرفته زيرا تا حدود دو هفته پيش مشغول انجام امور انتخابات هشتمين دوره مجلس شوراي اسلامي بوديم و كم كم براي انتخابات رياستجمهوري آماده ميشويم اما اقدامات اوليه اجرايي خود را حول و حوش زمستان آغاز ميكنيم.
انتهاي پيام
يکشنبه 23 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 75]