واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: 23تير؛ سالروز آغاز به كار اولين مجلس خبرگان رهبري/2
گروه سياسي: خبرگان علاوه بر آنكه سطح اعتلاي فرهنگي و آزادي انديشه مردم ما را براي جهانيان ترسيم ميسازد، جهتگيريهاي اعتقادي و اخلاقي اين مردم را نيز كه در اعتماد به عالمان راستين دين و تبعيت از شخص وليفقيه ظهور يافته است به عنوان پشتوانه صحت و سلامت آن به همگان معرفي ميكند.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) 25 سال پبش در چنين روزي يعني 23 تير ماه 1362، اولين نشست مجلس خبرگان رهبري (پس از انتخابات نخستين دوره مجلس خبرگان در 19 آذر 1361) افتتاح شد. اين دوره از مجلس خبرگان با شركت 69 تن از نمايندگان خبره مردم سراسر كشور گشايش يافت.
براي مشاهده قسمت اول اين مقاله اينجا را كليك كنيد
در صورت فوت يا كنارهگيري يا عزل رهبر، خبرگان موظفند، در اسرع وقت نسبت به تعيين و معرفي رهبر جديد اقدام نمايند. تا هنگام معرفي رهبر، شورائي مركب از رئيس جمهور، رئيس قوه قضائيه، و يكي از فقهاي شوراي نگهبان به انتخاب مجمع تشخيص مصلحت نظام، همه وظايف رهبري را به طور موقت به عهده ميگيرد و چنانچه در اين مدت يكي از آنان به هر دليل نتواند انجام وظيفه نمايد، فرد ديگري به انتخاب مجمع، با حفظ اكثريت فقهاء در شورا به جاي وي منصوب ميگردد.
اين شورا در خصوص وظايف بندهاي 1 و 2 و 3 و 5 و 10 و قسمتهاي (د) و (ه ( و (و) بند اصل يكصدو دهم پس از تصويب سه چهارم اعضاء مجمع تشخيص مصلحت نظام اقدام ميكند.
هرگاه رهبر بر اثر بيماري يا حادثه ديگري موقتاً از انجام وظايف رهبري ناتوان شود در اين مدت شوراي مذكور در اين اصل وظايف او را عهدهدار خواهد بود.
شرايط مهم خبرگان اين مجلس بشرح ذيل قانون اساسي، بصراحت، شرايط نمايندگان مجلس خبرگان را بيان نكرده و تعيين آن را مطابق اصل ۱۰۸، براي نخستين دوره، به فقهاي اولين شوراي نگهبان و پس از آن، به خود مجلس خبرگان واگذار كردهاست ؛ اما با دقت در اصول مربوط، ميتوان كلياتي را در مورد شرايط اعضاي مجلس خبرگان به دست آورد.
به ضرورت تناسبِ حكم و موضوع، اعضاي خبرگان، اولاً، بايد داراي درجهاي از فقاهت و آگاهي بر مسائل سياسي و اجتماعي روز باشند كه قدرت تشخيص «اعلم به احكام و موضوعات فقهي يا مسائل سياسي و اجتماعي يا شخص واجد مقبوليّت عامه» را داشته باشند و ثانياً، داراي مرتبهاي از تقوا باشند كه در اظهار نظر خويش، فقط مصالح اسلام و مسلمانان را در نظر گيرند و نه منافع فردي و گروهي را.
از سوي ديگر، در صورتي كه اهل خبره، به آنچه ميگويد، اعتقاد نداشته باشد و يا داراي سوابق سوء سياسي و اجتماعي باشد، بدون ترديد، نميتوان به تشخيص او اعتماد كرد. در قانون انتخابات مجلس خبرگان، شرايطي به شرح زير آمدهاست :
الف- اشتهار به ديانت و وثوق و شايستگي اخلاقي
ب- اجتهاد در حدي كه قدرت استنباط بعضي مسائل فقهي را داشته باشد و بتواند ولي فقيه واجد شرايط رهبري، را تشخيص دهد.
ج- بينش سياسي و اجتماعي و آشنايي با مسائل روز
د- معتقد بودن به نظام جمهوري اسلامي ايران
ه- نداشتن سوابق سوء سياسي و اجتماعي
تشكيلات درونى و ساختار و سازمانِ مجلس خبرگان
تشكيلات درونى و ساختار و سازمانِ مجلس خبرگان بدين صورت است كه داراي يك هيئت رئيسه، دبيرخانه، چند كميسيون و يك هيئت تحقيق است. هيئت رئيسه در خود مجلس با اكثريت آرا انتخاب مىشوند و مركب است از رئيس مجلس, نائب رئيس اول و دوم و منشى اول و دوم.
مجلس خبرگان داراي يك نشست سالانه كه بر اساس ماده 18 آييننامه داخلى مجلس خبرگان؛ اين مجلس سالى يك بار به مدت دو روز اجلاسيه رسمى دارد. نشست ديگر نشستهاي فوقالعاده است كه در شرايط لازم و مقتضي برگزار مي گردد.
انتخاب بجا و شايسته مقام معظم رهبري، حضرت آيتالله خامنهاي از جمله نتايج نشست فوقالعاده اين مجلس ميباشد.
مهمترين ويژگيهاي اين ساختار
مهمترين ويژگيهاي اين ساختار از ديدگاه انديشمندان امور فرهنگي در دو مقوله زير قابل ارزيابي است:
1- زمينهسازي براي حضور مردم در صحنههاي اجتماعي و اعطاي حق انتخاب و تصميمگيري (در گستردهترين شكل ممكن به مردم).
2- مرتبط ساختن زندگي اجتماعي مردم با اصول و ارزشهاي ديني و رنگ و بوي الهي بخشيدن به كليه رفتارها و عملكردهاي اجتماعي.
خبرگان همانطور كه بيان شد علاوه بر آنكه سطح اعتلاي فرهنگي و آزادي انديشه مردم ما را براي جهانيان ترسيم ميسازد، جهتگيريهاي اعتقادي و اخلاقي اين مردم را نيز كه در اعتماد به عالمان راستين دين و تبعيت از شخص وليفقيه ظهور يافته است به عنوان پشتوانه صحت و سلامت آن به همگان معرفي مي كند.
منبع: موسسه مطالعات و پژوهشهاي سياسي
يکشنبه 23 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]