واضح آرشیو وب فارسی:فارس: زارعي در گفتگو با فارس: ايران در شرايط عبور از تعليق غنيسازي با غرب گفتگو ميكند
خبرگزاري فارس: يك كارشناس روابط بينالملل گفت: موضوع هستهاي ايران از مرحله تعليق غنيسازي عبور كرده و اروپاييها در شرايطي با ايران گفتگو ميكنند كه ايران به طور بالفعل به غنيسازي اورانيوم در مقياس 5/4 درصد دست يافته است.
سعدالله زارعي كارشناس روابط بينالملل در گفتگو با خبرنگار سياست خارجي خبرگزاري فارس درباره مذاكرات آتي جليلي و سولانا، گفت: مذاكرات جليلي دبير شورايعالي امنيت ملي و سولانا مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا در شرايطي آغاز خواهد شد كه از يك طرف كشورهاي 1+5 از پيششرط تعليق غنيسازي اورانيوم از سوي ايران براي آغاز گفتگوها صرفنظر كردهاند و از طرف ديگر ايران در شرايط جديد نمايندهاي را براي گفتگو با مقامات 1+5 اعزام ميكند كه علاوه بر آنكه معرف دولت به عنوان قوه مجريه جمهوري اسلامي است، معرف كليت نظام و عاليترين سطوح آن يعني مقام معظم رهبري نيز ميباشد. از اين رو اروپاييها ميتوانند در مذاكره با نماينده ايران تداوم سياست هستهاي ايران را كه در چارچوب تصميمگيري كلان و در عاليترين سطح خود صورت خواهد گرفت به نظاره بنشينند.
وي در ادامه افزود: نكته مهم ديگر در آغاز مذاكرات بدون پيششرط اين است كه در واقع مذاكرات پس از طي چند دوره گفتگوي طرفين كه در فضاي نابرابر دنبال ميشد و طرف اروپايي و آمريكايي تلاش داشت كه با استفاده از ادبيات تحكمي بر خواستههاي خود اصرار داشته باشد اينك در فضاي مساعدتر و نسبتاً برابري تعقيب خواهد شد بر همين اساس هم كشورهاي آسيايي عضو گروه 1+5 يعني روسيه و چين و كشورهاي اروپايي عضو اين گروه يعني آلمان، فرانسه و انگليس بر اهميت مذاكرات آتي سولانا و جليلي تاكيد كردند. خاويرسولانا هم اظهار اميدواري كرده است كه در فضاي جديد طرفين با ادبيات برد - برد در مذاكرات ظاهر شوند و به نتايج مشترك و متوسط بينديشند.
زارعي در پاسخ به اين سوال كه طرفين در اين مذاكرات به دنبال چه چيزي هستند؟، گفت: به طور طبيعي پرونده هستهاي ايران از مرحله تعليق فعاليتهاي غنيسازي عبور كرده و اروپاييها در شرايطي با طرف ايراني وارد گفتگو ميشوند كه ايران به طور بالفعل به غنيسازي اورانيوم در مقياس 5/4 درصد در سطح حدود 3500 سانتريفيوژ دست پيدا كرده است بنابراين به طور طبيعي مذاكرات نميتواند عطف به ما سبق شود و به مرحله قبل از غنيسازي اورانيوم از سوي ايران بازگردد. مذاكرات طبعاً درباره روند آينده فعاليتهاي هستهاي ايران خواهد بود و به طور طبيعي جمهوري اسلامي بر حقوق خود در خصوص دستيابي به چرخه كامل سوخت هستهاي و تامين سوخت نيروگاههاي درحال ساخت خود تاكيد خواهد كرد در عين حال ايران آمادگي دارد در مسير فعاليتهاي خود شفافسازيهاي لازم را انجام دهد و زمينه هرگونه سوء برداشت از فعاليتهاي خود را از ميان بردارد.
وي در توضيح اين مطلب افزود: بر اين اساس رئيس جمهور ايران دو سال پيش در حاشيه اجلاس عمومي سازمان ملل متحد مساله تشكيل كنسرسيوم توليد سوخت هستهاي را با مشاركت كشورهاي مختلف از جمله كشورهاي 1+5 را مطرح كرد. ايران در مذاكرات آتي بر مبناي رفع سوء تفاهمات حركت ميكند اما در عين حال اين سياست توام با حفظ حقوق هستهاي ايران يعني دستيابي به چرخه كامل سوخت هستهاي و توسعه كمي و كيفي سانتريفيوژها حركت خواهد كرد.
زارعي در مورد اينكه آيا اين مذاكرات به توافق ميان طرفهاي مذاكره كننده خواهد انجاميد، گفت: دستيابي به توافق به طرفين بستگي دارد و اين كافي نيست كه يك طرف اراده توافق داشته باشد و طرف ديگر به طور يكجانبه گرايانه و بدون انعطاف برخواستههاي خود پافشاري كند. طبعاً اگر فضاي تفاهم بر جلسات گفتگو حاكم باشد ميتوان انتظار داشت كه مذاكره كنندگان در پايان گفتگوها به تفاهم دست پيدا كنند و راه تازهاي براي همكاريهاي مقابل ارائه دهند.
وي همچنين در پاسخ به اين ادعاي غربيها در مورد اينكه ايران تا زماني كه نيروگاه هستهاي نساخته است نيازي به غنيسازي اورانيوم ندارد، گفت: غربيها دائماً با زير سوال بردن ماهيت اصرار ايران بر دستيابي به چرخه سوخت هستهاي و توليد اورانيوم سعي كردهاند فعاليت ايران را غير صلح آميز و در راستاي توليد جنگ افزار اتمي تعبير كنند، اما واقعيت اين است كه جمهوري اسلامي به طور همزمان در جهت ساخت راكتورهاي اتمي و تهيه سوخت تلاش ميكند ما ميدانيم كه اگر اين دو فعاليت به صورت توامان دنبال نشود بايد سالها پس از به پايان رسيدن رسيدن ساخت نيروگاههاي اتمي در انتظار تهيه سوخت در يك فرايند داخلي و با يك فرايند خارجي بود. از سوي ديگر تجربه نشان داده است كه اگر ايران توانايي توليد سوخت هستهاي را به مقدار كافي داشته باشد بسيار آسانتر و ارزانتر به سوخت در بازارهاي بينالمللي دست پيدا خواهد كرد. اين در حالي است كه اگر ايران ناگزير از تهيه سوخت در بازار چند كشور محدود باشد دريافت سوخت از اين كشورها بسيار دشوار، داراي ابعاد سياسي و فوقالعاده گران خواهد بود.
زارعي در ادامه با اشاره به تلاش غربيها براي حفظ موضع برتر در مذاكرات با ايران، خاطرنشان كرد: همين روند تبليغاتي عدم صداقت غربيها را نشان ميدهد و عدم حسن نيت اين كشورها را برملا ميكند، چرا كه اگر آنها صادقانه به دنبال پاسخ فني به نامه و يا بسته پيشنهادي خود بودند بايد پاسخ متكي به نامه وزاري خارجه شش كشور را مورد استقبال قرار ميدادند و از آن به عنوان يك گام در مسير تفاهم ياد ميكردند در حالي كه اين كشورها و رسانههاي غربي پاسخ وزير خارجه كشورمان به نامه شش وزير را به عنوان نشانهاي از عقب نشيني ايران از مواضع قبلي خود تلقي كردند و بسيار بر آن مانور دادند.
انتهاي پيام/خ
يکشنبه 23 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]