واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: بررسي اصول انسانشناسي ملاصدرا در آخرين شماره از فصلنامه «خردنامه صدرا»
گروه انديشه: مقاله «اصول انسانشناسي ملاصدرا»، توسط دكتر «محمدعلي نويدي»، عضو هيئت علمي پژوهشكده تاريخ علم دانشگاه تهران نوشته شده و در آخرين شماره از فصلنامه «خردنامه صدرا» (شماره 51، بهار 1387) منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، اغلب اهل تحقيق و تأمل درباره حكمت متعاليه، به موضوع انسانشناسي خاص ملاصدرا تنها از منظر كتاب «نفس اسفار اربعه» (كتاب چهارم، سفر چهارم) پرداختهاند و به تقريرات صدرالمتألهين در آن كتاب و نسبتي كه با مباحث نفس فلاسفه و حكماي پيشين داشته و خود ملاصدرا آن مباحث را در سراسر كتاب نفس اسفار آورده است، بسنده كردهاند.
نويسنده در اين مقاله با نگرش به تماميت، كليت و جامعيت حكمت متعاليه و مشي حكمي و فلسفي ملاصدرا و با بهرهمندي از آثار و روششناسي ويژه صدرالمتألهين تلاش كرده است كه اصول انسانشناسي ملاصدرا را مورد پژوهش قرار دهد.
پرسش و پژوهش در باب انسانشناسي خاص ملاصدرا و حكمت متعاليه، مسأله اصلي و موضوع اساسي اين مقاله است و غرض از اين پژوهش عبارت است از: اولا فهم و درك بهتر و عميقتر مقوله انسانشناسي در حكمت متعاليه با موضوع انسانشناسي، ثالثا استنباط و استخراج مضامين، مفاهيم و معاني حكمي و فلسفي و به تعبير ديگر حقايق وجودي انسانشناسي براي بهرهمندي و استفاضه در مسير كمال آدمي در دوران كنوني و آتي و رابعا طرح و پيشنهاد اصول و قواعدي كه در شناخت شاكله اصلي انسانشناسي ملاصدرا ميتواند مؤثر افتد.
با مطالعه اين مقاله ميتوان نتيجه گرفت كه ورود به ساحت حكمت متعاليه با امعان نظر و التفات ويژه حكمي و تفكري به مباني آن امكانپذير است و معرفت اركان مباحث حكمت متعاليه بدون دريافت و فهم عميق قواعد و دقايق آنها حاصل آمدني نيست.
انسانشناسي ملاصدرا كه يكي از اهم مباحث حكمت متعاليه و محل و منصه ظهور و حضور آثار و تعاليم نوراني و تابناك آن است از اهميت نظري و عملي بيبديل در معرفت حكمت متعاليه و بهرهمندي از آموزههاي آن برخوردار است. شناخت دقيق و عميق انسانشناسي ملاصدرا، نيازمند معرفت به نسبت آن با ساير عناصر نظاممند حكمت متعاليه است.
طرح و پيش نهادن اصول انسانشناسي ملاصدرا به سه مقصود بوده است: اول اينكه اين اصول ميتوانند واسطه بين مباني و مباث و مسائل باشند و در شناخت و فهم انسانشناسي به دوستداران حكمت متعاليه مدد رساند.
دوم اينكه شايد اين اصول بتوانند، اگر چه اندك زوايا و ابعاد نويني از نظام انديشه ملاصدرا را در باب انسانشناسي انقاح و افتتاح كنند و وسعت دانش و بهرهمندي بشر امروز را از آن تفكر ناب افزون كنند. سوم اينكه با الهام از حكيم ملاصدرا، شايد نگاه خلاقانه و نوآورانه، خود تمريني براي فهميدن و انديشيدن و حكمت ورزيدن باشد.
فصلنامه علمي ـ پژوهشي خردنامه صدرا كه فصلنامهاي تخصصي در فلسفه اسلامي است، به صاحبامتيازي و مديرمسئولي آيتالله «سيدمحمد خامنهاي» و زير نظر هيئت تحريريه منتشر ميشود.
يکشنبه 23 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 420]