واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: گفت و گو با حسين صالحيان، طراح گريم سريال «روزگار قريب» چهرههايي به شكل واقعيت
جام جم آنلاين: سريال «روزگار قريب» به كارگرداني كيانوش عياري تاكنون از منظرهاي مختلف مورد توجه قرار گرفته است. يكي از نكات مورد توجه در اين سريال، طراحي گريم آن است كه با ظرافت و حوصله خاصي روي شخصيتهاي اين سريال نشسته است. حسين صالحيان، طراح گريم اين سريال است.
صالحيان درباره سابقه خود در زمينه گريم ميگويد: كار گريم را از هزاردستان با آقاي عبدالله اسكندري شروع كردم؛ اما پس از آن بيشتر با جلالالدين معيريان كار كردم. صالحيان متولد سال 1337 است و در سريال روزگار قريب همسرش نيز در طراحي و اجراي گريمها به اوكمك كرده است. با صالحيان به گفتگو نشستيم تا از 5 سال طراحي گريم در سريال روزگار قريب بيشتر بدانيم.
از آنچه خود گفتيد ميتوانيم نتيجه بگيريم كه كار حرفهاي گريم را با سريال هزاردستان شروع كردهايد؟
كار حرفهاي نه. چون من در آن زمان جزو علاقهمندان به هنر گريم بودم و اين شانس را پيدا كردم كه در سريالي چون هزاردستان و با گريموري چون استاد اسكندري كار كنم.
به احتمال زياد همكاري با اين سريال تجربه خوبي براي شما بوده است؛ تجربهاي كه از آن در سريال دكتر قريب هم استفاده كردهايد؟
به طور قطع سريال هزاردستان شروع خوبي بود، اما پس از هزاردستان كارهاي زيادي انجام دادم كه به نظر خودم از ميان آنها فيلم ايران سراي من است و سريال پس از باران هم كارهاي خوبي بودند.
چگونه شد كه با آقاي عياري در سريال روزگار قريب همكاري كرديد؟
ابتدا استاد ارجمندم آقاي مسعود ولدبيگي قرار بود طراحي گريم اين سريال را انجام دهند، اما به دليل مشغله كاري، طراحي اين سريال به من سپرده شد. در واقع آقاي ولدبيگي مرا به آقاي عياري معرفي كردند.
سريالهايي مثل روزگارقريب به تحقيق زيƒادي نƒيƒاز دارد. هƒمچنانكه كارگردان، بازيگران و ديگر عوامل درباره كار تحقيق ميكنند، طراح گريم هم بايد براي طراحي شخصيتها تحقيقاتي انجام دهد. تحقيقات شما در اين زمينه چگونه بود؟
من هم از مشورت افراد مختلف استفاده كردم و هم به كتابهاي مختلف مراجعه كردم تا اطلاعاتم را درباره دكتر قريب كامل كنم.
دكتر قريب شخصيتي معاصر است. به همين دليل شايد كتابهاي مرجع درباره ايشان كمتر موجود باشد. شما از چه كتابهايي دراين زمينه استفاده كرديد؟
زندگينامه دكتر قريب را خواندم و عكسهايي را كه از وي موجود بود، ديدم و در كنار اينها از نظرات كارگردان استفاده كردم.
در تيتراژ عكسهايي واقعي از دكتر قريب ميبينيم كه با چهره او در سريال تفاوت دارد. آيا اين تفاوت تعمدي است؟
بله، چون از ابتدا قرار نبود كه مهدي هاشمي خيلي شبيه دكتر قريب باشد. در واقع ما از ابتدا نميخواستيم كسي را شبيه كس ديگري بكنيم.
بنابراين انتخاب آقاي هاشمي بيشتر به دليل تواناييهاي ايشان بوده تا شباهتهاي ظاهري؟
آقاي هاشمي قبلا با آقاي عياري كار كرده بودند و عياري با توجه به شناختي كه از توانايي و سبك آقاي هاشمي داشت اين نقش را به او سپرد، بنابراين شباهتهاي ظاهري دليلي بر اين انتخاب نميتواند باشد.
بقيه بازيگران چقدر بر اساس شباهتهاي ظاهري انتخاب شدند؟
آنها هم به شخصيتهاي اصلي شباهت چشمگيري نداشتند. فقط چون نقش ميانسالي دكتر قريب را ناصر هاشمي برادر مهدي هاشمي بازي كرده است بين آنها شباهتهايي وجود دارد كه به كار كمك كرده است.
كار تصويربرداري 5 سا ل طول كشيده شما با اين طولاني شدن زمان چگونه كنار آمديد؟
مشكلات خيلي آزاردهنده نبود، اما اتفاقات جالبي در اين مدت افتاد؛ مثلا شهاب كسرايي ابتداي كار خيلي جوانتر بود. زماني كه او به گروه پيوست به اصطلاح عاميانه زمان استخوان تركاندنش بود، بنابراين در اين مدت خيلي تغيير كرد و ما مجبور بوديم اين تغييرات را با سايهكاري و تمهيدات گريم بپوشانيم يا پرهام كرمي وقتي به گروه پيوست درست در سن رشد بود. وقتي كار را شروع كرديم بچه بود و زماني كه كار تمام شد قدش هم اندازه قد آقاي رجبي شده بود يا كاوه آهنگر ابتداي كار صورتش اصلا مو نداشت، اما اين اواخر صورت او را ميزديم.
براي مهران رجبي كه نقش پدر دكتر قريب را بازي ميكند در طول كار 5 نوع گريم مختلف طراحي كردهايد. كمي درباره گريم رجبي برايمان بگوييد؟
طراحيهاي مختلف گريم براي پدر دكتر قريب كار دشواري نبود. آنچه كمي براي ما سختي به وجود آورد اين بود كه مثلا در يك زمان مشخص او بايد 3 دوره سني بازي ميكرد و طراحي گريم در اين زمانها كمي دشوار ميشد.
شما 5 دوره گريم رجبي را قبل از تصويربرداري طراحي كرديد يا در حين كار اين اتفاق افتاد؟
واقعيت اين است كه قرار نبود پدر دكتر قريب تا زمان ميانسالي دكتر كه بازي ناصر هاشمي شروع ميشود در سريال حضور داشته باشد؛ اما همانگونه كه ميدانيد سريال دكتر قريب فيلمنامه كاملي نداشت و به مرور فيلمنامه نوشته ميشد، بنابراين ما بتدريج براي شخصيتها اتود ميزديم.
آيا عياري به عنوان كارگردان روي اتودهايي كه شما ميزديد نظر ميدادند؟
نظر خاصي نميداد كه آزاردهنده باشد. بيشتر با هم همفكري داشتيم؛ اما نكته بارز در كارهاي عياري اين است كه او بشدت به روايت مستندگونه اعتقاد دارد و بجز شباهت نداشتن بازيگران به شخصيتهاي اصلي، دوست داشت بقيه اتفاقات كاملا مستند و منطبق بر واقعيت باشد. حساسيت ويƒژه خود را داشت و تاكيد ميكرد كه كارها با ظرافت انجام شود؛ مثلا اگر براي بازيگري ريش گذاشته ميشد تمايل داشت اين ريش باورپذير باشد و مخاطب احساس نكند كه گريم است و متعلق به بازيگر نيست.
سكانسهاي زيادي از سريال در بيابان و زير آفتاب سوزان گرفته شده است. در اين اوقات كار گريم چگونه پيش ميرفت؟
حفظ راكورد گريم بازيگران در اين زمان دشوارتر بود، بخصوص اينكه تعداد بازيگران هم در سكانسها زياد بود و ما بايستي همه آنها را براي رفتن مقابل دوربين آماده ميكرديم.
يكي از شخصيتهايي كه در اين سكانسها جلب توجه ميكرد، طبيب بود كه نقش او را اميرحسين صديق بازي ميكرد. آيا براي طراحي گريم او شخصي واقعي را مد نظر داشتيد؛ مثلا عكسي يا مرجع ديگري يا اينكه گريم او را خودتان طراحي كرديد؟
آقاي عياري به من گفتند كه در اين سكانسها شخصيت طبيب را هم داريم، اما چون فيلمنامه نداشتيم از روي توضيحات كارگردان براي طبيب طرحي زدم و گفتم بهتراست سر او را كاملا بتراشيم كه قبول كردند.
بنابراين شما در اين سريال از خلاقيت خود زياد استفاده كردهايد؟
نميخواهم تعريف كنم، اما براي سريال روزگارقريب واقعا زحمت كشيديم.
يكي ديگر از شاخصههاي كار شما در سريال روزگار قريب اين است كه ردپاي گريمور در اين سريال ديده نميشود و وقتي سريال را ميبينيم احساس ميكنيم با آدمهاي واقعي روبهرو هستيم. چه بخشي از اين امتياز به تبحر شما برمي گردد و چه بخشي از آن به مواد و تجهيزات گريم مربوط است؟
در روزگارقريب كارگريم خيلي زياد است، اما ماتلاش كرديم گريم به چشم نيايد. بخشي از اين كار به حساسيت و نوع كار عياري برميگردد. عياري در اينكار از نابازيگران و مردم عادي زياد استفاده كرد. اين افراد چون براي مخاطبان ناشناخته هستند، متوجه نميشوند كه آيا واقعا براي اين افراد مثلا ريش گذاشته شده يا ريش مال خود آنهاست، در صورتيكه ما روي گريم اين گروه از بازيگران هم كارزيادي كرديم، اما همانطوركه گفتم عياري ميخواست همه چيز شكل واقعي داشته باشد وگريم به چشم نيايد.
گويا عياري براي انتخاب نهايي بازيگران ابتدا از آنها در چند مرحله تست گريم ميگرفته و بعد آنها را انتخاب ميكرده است. آيا طرحهاي تست گريم را خود شما ميزديد يا عياري نظر ميداد؟
در اين مواقع با يكديگر همفكري و مشورت ميكرديم. در برخي دورههاي زندگي دكتر قريب، كارگردان اصرار داشت شباهتهاي عبور از يك سن به سن ديگر درست از كار در بيايد. كودكي و هفت هشت سالگي و رسيدن به نوجواني شايد زياد حساس نباشد، اما زماني كه قراراست تغيير سن به شكل محسوسي ديده شود و مثلا شهاب كسرايي به ناصر هاشمي تبديل شود كار حساستر ميشود يا براي سكانسهاي مربوط به مهندس بازرگان، عياري حساسيت خاص خود را داشت. رضا بابك براي اين نقش انتخاب شد و چند مرحله تست گريم روي ايشان زده شد تا شباهتها درآمد و مورد تاييد كارگردان قرار گرفت.
اتفاقا گريم مهندس بازرگان مورد توجه قرار گرفت. براي گريم ايشان از چه منابعي استفاده كرديد؟
هم از عكسهايي كه از ايشان دراختيار من گذاشته شد استفاده كردم و هم از حافظه خودم، چون من او را به خاطر دارم و به ياد دارم كه او چه قيافه و تيپي داشت.
به نظر شما گريمور در سريالهايي مانند دكتر قريب كه هم داستان متفاوتي دارند و همزمان تصويربرداري آنها طولاني ميشود، چه جايگاهي دارد؟
جايگاهش همان اندازه است كه مخاطبان سريال دكتر قريب از گريم اين سريال راضي هستند و آن را ميپسندند. براي حفظ چنين جايگاهي بهترين كار اين است كه طراح گريم به نحو احسن و بدون توجه به زماني كه صرف ساخت سريال ميشود، كار خود را انجام دهد و در طراحي گريم شخصيتها غلو نكند.
به احتمال زياد اعتمادي كه بين شما و آقاي عياري پيش آمد در موفقيت كار تاثير داشته است؟
قطعا. اگر اين همكاري وجود نداشت نميتوانستيم كار را با هم در چند سالي كه تصويربرداري طول كشيد و زمان كمي هم نبود، ادامه دهيم.
طاهره آشياني
يکشنبه 23 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 382]