تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 28 شهریور 1403    احادیث و روایات:  امام حسن مجتبی (ع):كسى كه در دلش هوايى جز خشنودى خدا خطور نكند، من ضمانت مى كنم كه خداوند دعايش را ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

شات آف ولو

تله بخار

شیر برقی گاز

شیر برقی گاز

خرید کتاب رمان انگلیسی

زانوبند زاپیامکس

بهترین کف کاذب چوبی

پاد یکبار مصرف

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

بلیط هواپیما

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1816463657




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

انسان‏شناسي شهري در ايران


واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: انسان‏شناسي شهري در ايران


هويت- آزاده بهشتي:
انسان‌شناسي شهري، به‌عنوان يكي از زيرشاخه‌هاي انسان‌شناسي فرهنگي، امروزه جايگاه نسبتا وسيعي در مطالعات شهري و مسائل مرتبط با حوزه شهرنشيني يافته است.

درواقع اين رشته از پيوند ميان فضا، زمان و نشانه‌هاي شهري با انساني كه اين عوامل را توليد، بازتوليد و مصرف مي‌كند، پديد آمده است. ازاين‌رو، در انسان‌شناسي شهري به بررسي و تحليل فضاهاي زيستي-فرهنگي در شهر توأما پرداخته مي‌شود.

مطلب حاضر با نگاه به اين شاخه از انسان‌شناسي به اهميت اين رويكرد در مطالعات شهري و شهرنشيني در ايران اشاره دارد. با اين پيش فرض كه شهرهاي جديد ايراني از عناصر و كاركردهاي پيشين خود جدا شده‌اند و از اين‌رو فضاها و روابط جديد انساني در آنها شكل گرفته است، تحليل و فهم اين فضاهاي جديد شهري مي‌تواند ما را در شناخت تحولات جامعه جديد ايراني مدد رساند.

براي انسان‏شناسي شهري در ايران هيچ پيشينه‏اي نمي‏توان رديابي كرد. در مقايسه با دامنه گسترده ادبيات اين رشته در آمريكا و اروپا، هنوز با وجود اهميت مطالعات شهري در ايران به‌دليل دگرگوني‏هاي به وجود‏ آمده شهري در سال‏هاي اخير و وجود خصوصيات فرهنگي و اشكال گوناگون آن، بررسي و شناخت آن از اين منظر مورد توجه قرار نگرفته‏ است و زمينه وسيعي را براي انسان‏شناسان و محققان نسل‏هاي كنوني و آتي فراهم مي‌كند.

شهرهاي ايران از خصوصياتي منحصر‌به فرد برخوردارند. منشأ توسعه و تكامل شهرهاي ايراني دلايل گوناگوني داشته است. بسياري از اين شهرها بر حسب كاركردهاي ويژه‏اي به وجود آمده‏اند و هنوز تحت‌تأثير همان كاركردها و با تركيبي از عناصر بيروني قرار دارند و بر رفتارها و خصوصيات فرهنگي مؤثرند. از ويژگي‌هاي عمده‏اي كه شهرهاي ايران متأثر از آن هستند، تنوع و پراكندگي تحت‌تأثير زمينه‌هاي فرهنگي، قومي واقليمي است. اين امر خصوصيات و اشكال گوناگوني از فرهنگ شهري را به وجود آورده و بر ساخت كل شهر تأثير گذاشته است.

گسست شهر قديم - شهر جديد يكي از دلايل اهميت مطالعات انسان‏شناسي شهري در ايران است؛ شهرها يي كه درگذشته داراي طرح و بافت فرهنگي - اجتماعي خاصي بودند. در اين شهرها روابط و كنش‏هاي اجتماعي و خصوصيت فرهنگي نوعي پويش دروني به وجود مي‌آورد، اما تغييرات در شهرها در چند دهة اخير، منجر به گسست و انقطاع شهر با اين گذشته شده و شالوده‌هاي كهن ارتباطات درون شهري و معماري و به‌طور كلي طرح و بافت نظام اجتماعي و فرهنگي از هم گسسته شده است.

عناصر جديدي كه در شهرهاي ايران وارد شده، بر شيوة زندگي شهري تأثير گذاشته و شهرهاي ايران را به سمت سبكي مدرن سوق داده كه خواه‌ناخواه اين سبك جديد بر رفتار مردم تأثير گسترده‏اي داشته است. انسان‏شناسي شهري سعي دارد يك ديدگاه انسان‏شناختي براي مطالعة زندگي شهري در فضا و زمان سبك جديد شهرها نسبت به فضا و زمان سبك قديم شهرها به دست دهد و تغيير و تحولات اين انتقال را مورد كنكاش قرار داده و نفوذ و تأثير شهرها بر الگوي سبك جديد زندگي مردم را مورد بررسي قرار دهد. در واقع انسان‏شناسي شهري سعي دارد با مطالعة تطبيقي زندگي شهري در زمان و مكان در اين دو سبك به نتايج مفيدي دست يابد.

فروپاشي شيوه‌هاي توليدي سنتي در جامعه ايراني كه نقطه اوج آن به اصلاحات ارضي در دهه چهل برمي‏گردد به‌عنوان نقطه عطفي در روند شهرنشيني در ايران قابل بررسي است. اين روند شهرنشيني از سال 1340 تا 1360، نرخ جمعيت شهري را از 5/34 درصد به 51 درصد رساند و رشد اين نرخ هنوز ادامه دارد. تا قبل از اصلاحات ارضي، ايران كشوري روستايي‌ـ عشايري بود و اكثر مردم در جوامع روستايي يا عشايري زندگي مي‏كردند، اما با پيدايش دولت مدرن و سياست تخته‏قاپو كردن و مصرفي شدن جامعه ايراني به‌دليل پيدايش دلارهاي نفتي و افزايش خدمات پس از اصلاحات ارضي درصد شهرنشيني روند رو به افزايش داشته و اكثر مردم را در خود جاي داده است.

در چند دهه اخير، در برخي از شهرها ميزان رشد مسئله‌ساز بوده است. حركت از روستا و اجتماعات كوچك به جامعه شهري با ابعاد بزرگ تغييرات عمده و گسترده‏اي در شيوه زندگي شهري و الگوي كنشي و روابط اجتماعي و همچنين در سنت‏هاي فرهنگي از يك زمينه روستايي ـ ايلي به زمينه شهري به وجود آورده است.

انسان‏شناسي شهري در حوزه شهرهاي ايران مي‏تواند به چگونگي جذب و پذيرش فرهنگ جهاني در فرهنگ محلي و به وجود آمدن شيوه خاصي از زندگي اجتماعي و فرهنگي در شهرهاي ايران بپردازد. به بيان ديگر تركيب شدن فرهنگ شهرهاي ايران در همه جا و در همه وقت يك گونه و يكسان نيست. بنابراين انسان‏شناسي شهري مي‏تواند اين ناهمساني و ناهمگوني فرهنگ شهرهاي ايران را نمايان سازد. دليل اين امر پراكندگي شهرهاي ايران با زمينه‌هاي فرهنگي قومي و گونه‌شناسي‌هاي متنوع است كه تركيب ‌شدن فرهنگي متنوع و منحصر به فرد خود را به وجود مي‏آورد.

از موضوعات ديگر مورد مطالعه در انسان‏شناسي شهري كه مي‌تواند توجه اكثر انسان‏شناسان شهري را جلب كند و در ادبيات اين رشته حضور برجسته‏اي دارد، تنوع قومي در شهرها است.

همان‏گونه كه در بحث مربوط به موضوعات انسان‏شناسي شهري ذكر شد، انسان‏شناسي شهري بخشي از مطالعات خود را روي شكل‏گيري جماعت‏هاي ويژه در بعضي محله‌هايي كه جداسازي قومي در آنها اتفاق افتاده متمركز مي‌كند. ايران نيز مجموعه‏اي نامتجانس از گروه‌هاي قومي و انساني مختلف است؛ در واقع، مجموعه ناهمگوني از اقوام و مليت‏هاي مختلف نژادي، زباني، مذهبي و فرهنگي است. اين تنوع تا قبل از مدرن شدن ايران در مرزهاي اقليمي و جغرافيايي محدود بود و اختلاط و هم‌جواري ‏ در آن مشاهده نمي‏شد.

اما مدرن‌شدن جامعه ايراني و اهميت شهرنشيني و افزايش درصد شهرنشيني سريع و انفجار جمعيتي شهرها به‌دليل مهاجرت بي‏رويه روستاييان و عشاير و گروه‌هاي قومي به شهر‏ها پديده‏‏اي را به وجود آورد كه مي‏توان، از آن به نام هم‏جواري و همسايگي گروه‌هاي قومي در شهرها نام ‏برد.

تركيب ساختار شهرهاي ايران نه تنها از همين رويكرد تنوع قومي برخوردار شده، بلكه در برخي موارد هر گروه قومي مشاغل ويژه‏اي را برگزيده و محله‏اي را چه براي‌سكونت و چه به‌عنوان محل اشتغال، اشغال كرده‏اند. اين جداسازي قومي و شغلي، مسائلي همچون محله‏بندي‏ها و تأثير آن بر بافت شهري، هويت‏يابي، خاص‏گرايي شهري و بسياري از مسائل ديگر را به‌دنبال داشته كه هريك مي‏تواند در انسان‏شناسي مورد مطالعه قرار گيرد. به‌طور كلي پديده قوميت وهم‌جواري در اكثر شهرهاي ايران اهميت بسيار داشته و جاي بررسي و مطالعه فراواني دارد.

منابع:
- احمدي، حميد، 1378، قوميت و قوم‌گرايي در ايران، تهران، نشرني.
- الطلايي، علي، 1378، در بحران هويت قومي ايران، نشر شادگان.
- بيتس، دانيل، پلاك، فرد، 1375، انسان شناسي فرهنگي، ترجمه محسن ثلاثي، تهران، انتشارات علمي.
- حبيبي، محسن، 1378، از شار تا شهر، تهران، انتشارات‌دانشگاه تهران.
حساميان، فرخ و ديگران، 1377، شهر نشيني در ايران، تهران، آگاه.
- مك‌كي، ساندرا، 1380، ايراني‌ها (ايران، اسلام، روح يك ‌ملت)، ترجمه شيوا رويگريان، هران، انتشارات ققنوس.

تاريخ درج: 23 تير 1387 ساعت 09:54 تاريخ تاييد: 23 تير 1387 ساعت 10:10 تاريخ به روز رساني: 23 تير 1387 ساعت 10:08
 يکشنبه 23 تير 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: همشهری]
[مشاهده در: www.hamshahrionline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 147]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن