واضح آرشیو وب فارسی:آفرينش: گل گشت
اردبيل
استان اردبيل در شمال غربي فلات ايران، با بيش از 18 هزار و 50 كيلومتر مربع، يك درصد مساحت كل كشور را تشكيل مي دهد. اين استان از شمال به رود ارس ، دشت مغان و بالها رود در جمهوري آذربايجان، از شرق به رشته كوههاي طالش و بغرو در استان گيلان ، از جنوب به رشته كوه ها، دره ها و جلگه هاي به هم پيوسته استان زنجان و از غرب به استان آذربايجان شرقي محدود است .
چهار شهرستان اين استان در طول 282/5 كيلومتر با جمهوري آذربايجان هم مرز هستند. در 159 كيلومتر از اين مرز، رودهاي ارس و بالهارود جريان دارند. در طول اين مرز، استان اردبيل با جمهوري آذربايجان از دو نقطه اصلاندوز و بيله سوار ارتباط دارد. آذربايجان شرقي مرزهاي مشترك با شهرستانهاي پارس آباد ، مشكين شهر ، اردبيل و خلخال دارد. استان اردبيل همچنين در جنوب با استان زنجان همجوار است. اين استان از مشرق با استان گيلان از طريق شهرهاي اردبيل و خلخال و رشته كوه طالش همسايه مي باشد. راه ارتباطي استان اردبيل با مركز كشور از طريق محور اردبيل - آستارا ( گردنه حيران ) واز راه رشت و قزوين به تهران ميسر مي شود. استان اردبيل به پيشنهاد دولت و تصويب مجلس شوراي اسلامي در سال 1372 از محدوده سياسي - اداري استان آذربايجان شرقي جدا شده و به عنوان استاني مستقل در تقسيمات كشوري جاي گرفت .
امامزاده ها و مقبره هاي معروف
امامزاده سيد سليمان :
نام شهرستان : مشكين شهر
آدرس بنا: روستاي فخر آباد - ميدان اصلي روستا - روبروي بازارچه
قدمت : قاجار
عرصه : 1926-76 متر مربع
اعياني : 686-05 متر مربع
روستاي فخر آباد مشكين شهر
روستاي فخر آباد از دهستان قره سو يكي از روستاهاي مشكين شهر بوده و در 22 كيلو متر آن واقع گشته است. اين روستا از شمال فخر الحاق - از جنوب به انار و علي آباد - از طرف شرق به روستاي مير عليلو و از طرف غرب به روستاي لاهرود منتهي مي گر دد.
اين روستا در 47 درجه و 52 دقيقه طول جغرافيايي و 38 درجه و 32 دقيقه عرض شمالي واقع شده - ارتفاع آن از سطح دريا حدود 1235 متر بوده كه از سمت جنوب به شمال از ارتفاع آن كاسته مي شود. اين روستا بوسيله جاده آسفالته مشكين -اردبيل بطور 22 كيلو متر با مركز شهرستان ارتباط برقرار مي كند.
توصيف معماري
ساختمان بنا واقع در ميدان اصلي روستا در بخش جنوب غربي محوطه اي به مساحت 1926-76 متر مربع واقع شده است. پلان كنوني متشكل از دو بخش قديمي و نوساز مي باشد كه در سالهاي گذشته به دليل تعداد زياد زائرين و مسافران اقدام به احداث اين بخش نموده اند گنبد خانه در بخش جنوب شرقي شبستان قديمي واقع شده كه مدفن امام زاده مي باشد پلان اين بخش هشت گوش و داراي يك ورودي در قسمت شمالي شبستان مي باشد كه در سالهاي گذشته جهت تفكيك كه ورودي مردانه وزنانه در گاهي ديگري ايجاد كرده اند اين قسمت داراي چهار نوار گير در پاي گنبد مي باشد كه روشناي بخش تامين ميكنند . ديوار بنا از ارتفاع 80 سانتي متري تا زير گنبد داراي تزئينات نقاشي مربوط به دوره قاجار مي باشد كه شكوه خاصي به بنا بخشيده است پوشش گنبد جناغي مي باشد كه قسمت داخل گنبد گچ كاري و بخش خارجي آن در سالهاي گذشته با كاشي هشت گوش فيروزه اي تزئين يافته كه سبب آسيبهاي فراوان به گنبد بنا گشته است
شبستان قديمي داراي پلان مستطيلي است با پوشش تيرچوبي با هشت ستون چوبي استوانه اي بلند باپاي ستون سنگي و سر ستون زيبايي ميباشد . ورود به اين بخش از سه ورودي وجود در شمال شرقي بنا ممكن مي گردد. اين ورودي ها با اختلاف سطح يك متر از كف محوطه ورود زنانه - مردانه و وضوخانه را تامين مي كنند . وضوخانه با در و پنجره مشبك چوبي (با گره بندي هاي زيبا) از شبستان مسجد تفكيك شده است .
بخش نوساز بنا به صورت ناهمگوني به جنوب غربي بنا ملحق شده است كه سقف آن نسبت به بخش قديمي داراي يك متر اختلاف مي باشد . پوشش آن تير آهن داراي شش ستون مي باشد وضو خانه زنانه و آبدارخانه در شمال غربي مسجد نوساز واقع شده است كه شبستان زنانه در طبقه دوم اين بخش ( وضو خانه زنانه - وضو خانه مردانه - آبدارخانه ) قرار دارد كه داراي پنجره هاي مشبك سراسري ( گره بندي ) مي باشد كه ديد به شبستان مردانه را ميسر مي سازد .
آثار تاريخي و گردشي
حمام پير زرگر اردبيل
اين حمام در ورودي و راهرويي ساده دارد، اما رخت كن آن كه با سكوهاي قديمي، شاه نشين ها، كف سنگ فرش و حوض سنگي هشت ضلعي با چهار بازوي سنگي كه با يك پله كوچك به سكوي رخت كن منتهي مي شود، شكل قديمي خود را حفظ كرده است
سقف رخت كن با نواري كه با گل هاي تكراري نقاشي شده، قاب گرفته شده است و اين نوار از پايين به آويزها و از بالا به عرقچين گنبد محدود مي شود. رويه گنبد با عدد «بته ترمه» بزرگ به چهار قسمت تقسيم شده و بين آن ها، تصاويري از ملايك و گل و بوته هاي اسليمي نقاشي شده است. اما در زير عرقچين، كنگره اي مركب از 16 آويز به صورت گردنبندي قرار گرفته كه در متن آن ها گل و بوته هاي اسليمي نقاشي شده است. يك رديف پايين تر در رويه دوازده آويز، صحنه هاي مجلسي نقاشي شده است. بقيه آويز و چهار فيل گوش ميان آن ها سفيد كاري شده و آثار نقاشي آن از بين رفته است. نقاشي هاي ديوار شاه نشين ها هم در نتيجه سفيد كاري از بين رفته است ولي نمونه نقاشي هاي شاه نشين ها را مي توان در شاه نشين سمت راست در ورودي حمام ديد. اين شاه نشين با يك ديوار جديد از رخت كن جدا شده و به صورت انبار خرده ريز در آمده است. در يكايك ديوارهاي آن، نقاشي هاي قديمي ديده مي شود. داخل حمام، به صورت چهار طاقي بلند با آويزهاي متعدد و يك گنبد كوچك نسبت به وسعت حمام است و ابعاد آن 4 5x متر مي باشد. ديوار خزينه آب گرم و در ورودي، با طاق نماي كم عمق ساخته شده است .
شنبه 22 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفرينش]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 135]