واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: با حضور تمدن و ليلاز ميزگرد طرح تحول اقتصادي در ايرنا برگزار شد
ليلاز : نقطه مركزي طرح تحول اقتصادي رئيس جمهور، هدفمند كردن يارانه هاست .
با توجه به اهميت طرح تحول اقتصادي و ابعاد مختلف آن كه با هدف گره گشايي از اقتصادملي و دستيابي به ثبات و شكوفايي از سوي رئيس جمهور پيشنهاد شده است ، ميزگرد تبيين طرح تحول اقتصادي با حضور مرتضي تمدن مشاور رئيس جمهور و سعيد ليلاز تحليلگر مسايل اقتصادي در ايرنا برگزار و اين طرح از زواياي مختلف بررسي شد.
*** طرح تحول اقتصادي
مشاور رئيس جمهور با اشاره به اهميت اين طرح براي رفع چالشهاي موجود اقتصادي اظهار داشت : طرح تحول اقتصادي صرف نظر از برخي مسايل حاشيهاي ، مورد قبول تمام ديدگاههاي موجود در كشور است و همه افراد با نقطه نظرهاي مختلف در مورد ضرورت اجراي طرح تحول اقتصادي در كشور ، اشتراك نظر دارند .
تمدن سپس افزود: همه پذيرفتهاند كه در اقتصاد ايران اشكالات ساختاري داريم كه زائيده اين دولت نيست و دولتهاي گذشته نيز به اين اشكالات ساختاري بيتفاوت نبودند، اما براي نخستين بار است كه براي اشكالات ساختاري اقتصاد ايران نسخهاي به صورت عملياتي پيچيده ميشود.
وي با بيان اينكه ايدههايي كه در طرح تحول اقتصادي مطرح شده جديد نيست ، اما ويژگي اين طرح ارايه برنامه عملياتي است ، افزود: براي مثال هدفمند كردن يارانهها در برنامههاي سوم و چهارم توسعه اقتصادي از تكاليف دولت ها بود،اما يك تكليف بر زمين مانده است . به طوري آقاي خاتمي در پايان كار دولت خود گفت كه اعتراف ميكند كه در زمينه هدفمند كردن يارانه ها نتوانستيم كاري انجام دهيم .
مشاور رئيس جمهور سپس تاكيد كرد ، دولت نهم براي اين تكليف برنامه عملياتي تهيه كرده است كه در قالب طرح تحول اقتصادي قصد دارد آن اجرايي كند .
ليلاز نيز به عنوان تحليلگر مسايل اقتصادي با اشاره به اهميت اين طرح اظهار داشت: اين طرح ، يك بسته ميباشد و شامل هفت محور از جمله اصلاح نظام بهره وري ، ماليات ، هدفمند كردن يارانهها ، ارزشگذاري پول ملي و نرخ ارز ، اصلاح شبكه توزيع ، گمرك و نظام بانكي است و نميتوان به صورت گزينشي آن را اجرا كرد.
وي با تاكيد به موفقيت در اجراي طرح تحول اقتصادي در كشور گفت: اين طرح با شفاف شدن در نحوه اجرا ، رفع موانع و تناقضها ميتواند به اهداف خود برسد و بايد همه از اجراي ان حمايت كنند.
اين تحليگر اقتصادي در ادامه نحوه اجراي طرح تحول اقتصادي را از مهمترين بخشهاي آن دانست و افزود: اين طرح با برنامه چهارم توسعه اقتصادي كشور هماهنگ است و همسويي دولت با برنامه چهارم را نشان ميدهد ، از اين رو نبايد در اجراي آن تغيير مسير ناگهاني داده شود . زيرا در غير اين صورت به نتيجه مطلوب نخواهد رسيد .
كارشناس مسايل اقتصادي كشورمان سپس با استقبال از طرح تحول اقتصادي پيشنهادي از سوي دكتر محمود احمدي نژاد اظهار داشت : دولت براي دستيابي به اهداف و محورهاي مطرح شده در اين طرح ، بايد آنها را به صورت منسجم و در قالب چارچوبي جامع پيگيري كند .
وي با بيان انكه اقتصاد كشور نيازمند اجراي طرح تحولات اقتصادي است ،تاكيد كرد :اين جراحي بايد در اقتصاد كشور انجام شود ، زيرا به هر ميزان اين امر مهم به تاخير انداخته شود ، دردناك تر و مشكل تر خواهد بود.
به گفته وي، كشور بايد با چالشهاي گوناگوني مواجه شود تا به وضعيت مطلوب دست يابد.
اين اقتصاددان تصريح كرد، در صورتي طرح تحولات اقتصادي در ايران به نتيجه مطلوب ميرسد كه نگاهها به آينده باشد و به مشكلات گذشته توجهي نشود و از آنجايي كه براي اولين بار در كشور تمام اركان سياسي كشور به وفاق ملي رسيدهاند و براي اجراي اين طرح از دولت حمايت ميكنند ، رئيس جمهور مي تواند مصمم طرح تحولات اقتصادي را در كشور به شيوهاي جامع اجرايي كند.
** هدفمند كردن يارانهها در طرح تحول اقتصادي
مشاور رئيس جمهور در زمينه هدفمند كردن يارانهها در اين ميزگرد گفت: حذف يارانهها درطرح تحول اقتصادي پيشنهادي از سوي رئيس جمهور تدريجي خواهد بود و اگر قرار باشد پرداخت نقدي به واجدين شرايط ( سه دهك كم درامد جامعه ) صورت گيرد ، پول جديدي به جامعه تزريق نخواهد شد كه موجب دامن زدن به نقدينگي در جامعه و رشد تورم شود .
تمدن در ادامه اظهار داشت :انتظار ميرود بخشي از اين يارانههاي اعطايي باقي بمانند ، بخشي از آنها نقدي پرداخت شوند ، برخي از يارانهها نيز به سمت ارتقاي نظام تامين اجتماعي سوق پيدا كنند .
وي در پاسخ به ابهام مطرح شده در مورد پرداخت ۹۰هزار ميليارد تومان يارانه به صورت نقدي به مردم گفت: هيچ مقامي در دولت تاكنون نگفته است كه ۹۰هزار ميليارد تومان پول نقد بابت يارانه بين مردم توزيع ميشود .
مشاور رئيس جمهور در مورد نحوه هدفمند كردن يارانهها در طرح تحول اقتصادي در كشور اظهار داشت : دولت اصراري به حذف برخي از يارانه ها ندارد ، مرحله اول حذف يارانهها با حاملهاي انرژي شروع خواهد شد و اگر پرداخت نقدي يارانه حاملهاي انرژي بازخورد مثبت داشته باشد ،به ساير يارانهها نيز تعميم داده خواهد شد.
تمدن در مورد تامين منابع مالي پرداخت يارانه نقدي نيز گفت: خلق پول جديد براي پرداخت يارانهها به صورت نقدي نخواهيم داشت و ارقام ريالي مورد نياز از بودجه كشور و از محل منابعي كه قانون گذار تعيين كرده است ،تامين ميشود .
وي ياد آورد شد كه در بودجه سال جاري ۱۴هزار ميليارد تومان يارانه نقدي پيش بيني شده كه بابت مابه التفاوت آب، برق ، نرخ سود تسهيلات بانكي ، كالا برگ و ... به دستگاههاي دولتي پرداخت ميشود .
به گفته مشاور رئيس جمهور ، دولت نهم با هدفمند كردن يارانهها و توزيع عادلانه يارانه همواره موافق بوده است .آنچه كه اين دولت در ابتداي كار خود با آن مخالفت كرد ، افزايش افسار گسيخته قيمت كالاها و خدمات توسط برخي شركتهاي دولتي بود .
وي با بيان اينكه دولت نهم دست به يك حركت بزرگ زده و خطر پذيري (ريسك) آن را پذيرفته است ، بنابر اين دولت را بايد تشويق كرد، افزود: يكي از دلايلي كه دولتهاي قبلي با وجود تكليف قانوني براي هدفمند كردن يارانه ها اقدامي نكردهاند ، ترس از ريسكهاي اين اقدام بوده است ،بنابر اين نبايد دولت را بترسانيم .
تمدن در ادامه سخنانش تصريح كرد ، دولتها در سال پاياني دوره كاري خود معمولا به فكر انتخابات سال بعدي هستند ، اما دولت نهم بر عكس يك برنامه گسترده اقتصادي با ريسك بالا را پيگيري ميكند و مصلحت انديشي حزبي و گروهي را كنار گذاشته است و اين امر بسيار مهم است .
ليلاز نيز با اشاره به پرداخت يارانهها در بخشهاي مختلف ،تصريح كرد، بايد پرداخت يارانهها در كشور به عنوان يك اصل اساسي، هدفمند شود .
در ادامه تحليلگر مسايل اقتصادي كشورمان توجه به مساله يارانهها را امري مقدس دانست و اظهار داشت : دولت در طرح تحول اقتصادي نگاه ويژهاي به مساله يارانهها مبذول داشته است ،اما اين مهم بايد به شيوه هدفمند كردن يارانهها دنبال شود.
وي خاطرنشان كرد: زيرا در غير اين صورت با نقدي شدن يارانهها پول تزريقي به سه دهك كم درامد جامعه ، يارانه اعطايي به تقاضا براي مصرف تبديل مي شود و تاثيري در سرمايهگذاري نخواهد داشت و از سوي ديگر اين امر سبب رشد نقدينگي در جامعه خواهد شد .
** زمان شروع هدفمند كردن يارانه ها
مشاور رئيس جمهور در مورد تاريخ شروع هدفمند كردن يارانهها در طرح تحول اقتصادي در كشور گفت: از مرداد ماه ۸۷فرمهاي خود اظهاري براي شناسايي اقشار كم درامد و جامعه هدف توزيع ميشود و سپس بعد از بررسي و مشخص شدن واجدين شرايط ، سه دهك كم درآمد جامعه از يارانههاي نقدي برخوردار خواهند شد و در واقع يك سياست تبعيض مثبت به نفع اقشار آسيب پذير در اين طرح لحاظ خواهد شد.
تمدن در ادامه تصريح كرد ، دغدغه ديگر دولت اين است كه در مسير آزادسازي ، قيمتها واقعي باشد و شاهد آزادسازي قيمتها به صورت لجام گسيخته نباشيم .
اين مقام مسئول سپس به توجه دولت در مورد نحوه اجراي اين مهم اشاره كرد و افزود : دولت به كفه ديگر نيز توجه دارد و آن تعيين قيمت واقعي كالاها و خدماتي است كه ميخواهد يارانه آنها را حذف كند.
** آثار اجراي هدفمند كردن يارانه ها
مشاور رئيس جمهور در مورد آثار هدفمند كردن يارانهها از طريق طرح تحول اقتصادي گفت: هدفمند كردن يارانهها موجب تقويت الگوي بهينه مصرف خواهد شد و پيش بيني اين است كه در خانوارها يك صرفه جويي خود خواسته اتفاق بيفتد و اين امر به نفع جامعه خواهد بود .
به گفته وي ، وقتي برق، آب ، بنزين و ... ارزان است ،مصرفكنندگان به استفاده بيشتر تشويق ميشوند، ولي اگر مصرفكننده قيمت واقعي را بپردازد ، حق انتخاب دارد كه يارانه دريافتي را پس انداز كند يا به مصرف بيرويه برق برساند. از اين رو اين مهم فرهنگ مصرف را در كشور تغيير خواهد داد .
ليلاز تحليگر مسايل اقتصادي نيز در ادامه اين نشست كاهش نرخ رشد سرمايه گذاري در ايران را مورد توجه قرار داد و گفت : ادامه اين روند براي اقتصاد ايران شايسته نيست و در صورت تداوم ، كشور در سالهاي آينده با مشكلاتي مواجه خواهد شد.
ليلاز تصريح كرد: دولت ميتواند با هدفمند كردن يارانهها در كشور به الگوي بهينه مصرف در خانوارها نيز دست يابد.
وي با اشاره به برخي شاخصها اظهار داشت : توجه به شاخصها و سياستها به صورت منفك سبب شده تا در دو سال گذشته با وجود دو برابر شدن منابع ارزي و ريالي در كشور ، رشد اقتصادي تغيير چنداني نكند. بررسيهاي اقتصادي نيز نشان ميدهد كه در سال ۱۳۷۸به ۱۲تا ۱۳ميليارد دلار منابع ارزي نياز داشتيم ، اما در حال حاضر منابع ارزي مورد نياز كشور به ۸۰ميليار دلار رسيده است .
ليلاز سپس سهم يارانه انرژي را در سال ۱۳۸۳حدود ۱۵درصد اعلام كرد و افزود : اين رقم در حال حاضر به دلايل مختلف به بيش از ۲۷درصد افزايش يافته و به همين سبب طرح هدفمند كردن يارانهها در كشور ضروري است .
وي همچنين با اشاره به برنامه هدفمند كردن يارانهها در طرح تحول اقتصادي دولت گفت : اين موضوع تازگي ندارد و در سالهاي گذشته نيز بارها مطرح شده است ، اما به دليل نبود سازوكارهاي مناسب و ...اجراي آن ميسر نشده است .
** نحوه اجراي طرح تحول اقتصادي
تمدن سپس با اشاره به اينكه اين طرح داراي هفت محور است ،گفت : بخشهاي
شنبه 22 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 125]