واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: اقتصاد - توتال از ايران رفت
![](http://kargozaaran.com/NewsImage/8704212008266-(2).jpg)
اقتصاد - توتال از ايران رفت
گروه اقتصاد:دقيقا در شرايطي كه ايران با مانور موشكي قدرت خود را در خليج فارس به نمايش گذاشت، حلقه تحريم باز هم تنگتر شد. شركت شل كه در ايران براي توسعه ميادين گاز فعاليت ميكرد روز پنجشنبه رسما اعلام كرد كه ديگر در ايران ادامه فعاليت نخواهد داد. مديرعامل توتال دلايل كنارهگيري اين شركت براي حضور در مناقصه فاز 11 پارس جنوبي را اعلام كرد.
هرچند زمان انتشار اين خبر غلامحسين نوذري وزير نفت كشور نسبت به خروج توتال از ايران ابراز بياطلاعي كرده بود اما خبرگزاريهاي بينالمللي به ويژه خبرگزاري رسمي فرانسه گفتوگويي را از كريستوف دي مارژري با فايننشال تايمز منتشر كردند كه در آن اين مدير ارشد توتال مدعي شد كه در حال حاضر سرمايهگذاري در ايران براي توتال با ريسك سياسي زيادي همراه خواهد بود.
به نوشته فايننشال تايمز اظهارات كريستف دي مارژري حاكي از آن است كه اين معامله جامه عمل نخواهد پوشيد.
در حالي كه كنارهگيري توتال از فعاليت در ايران در صدر اخبار خبرگزاريهاي جهان قرار گرفته بود، وزير نفت در خصوص اعلام كنارهگيري توتال از فاز 11 پروژه پارس جنوبي گفت: اين موضوع هنوز به طور رسمي به ما اعلام نشده است؛ اما شركتهاي خارجي بزرگي براي حضور در اين طرح اعلام آمادگي كردهاند. هرچند نوذري هنگامي كه از خروج توتال از ايران مطمئن شد در واكنش به اقدام اين شركت فرانسوي اعلام كرد كه ما ميدان گازي پارس جنوبي را با آنها يا بدون آنها توسعه خواهيم داد.
فايننشال تايمز در خبر ديگري در اين رابطه نوشت غلامحسين نوذري وزير نفت ايران در واكنش به اعلام شركت توتال براي عدمسرمايهگذاري در ايران در شرايط فعلي گفت: «ما ميدان گازي پارس جنوبي را با آنها يا بدون آنها توسعه خواهيم داد». وزير نفت در واكنش به اظهارات اخير مديرعامل شركت توتال مبني بر خودداري توتال از سرمايهگذاري در ايران به دليل آنچه آن را «ريسكهاي سياسي» خوانده است، گفت: ما اعلام كردهايم هر كس علاقهمند است براي سرمايهگذاري به ايران بيايد اگر علاقهمند نيستند ما هيچ اصراري نداريم و خودمان ميتوانيم پروژههاي خودمان را اجرا كنيم.
وي افزود: البته اين موضوع بايد بررسي شود چون آقاي دومارژري در اجلاس اخير در مادريد، هم در سخنراني و هم در جلسهاي كه با من داشتند به اين موضوع تاكيد داشتند كه براي تامين امنيت توليد در آينده، بايد در ايران و ساير كشورهاي داراي پتانسيل سرمايهگذاري كنند.
اكبر تركان يكي از مقامات نفتي ايران نيز در اين باره گفت: ايران ميتواند برخي از قراردادهاي بلندمدت پروژههاي توليد الانجي را به صادرات گاز از طريق خط لوله تبديل كند. اين يك گزينه و راهكار مرسوم و معمول براي صنعت نفت و گاز ايران است.
وي تصريح كرد: ما ميتوانيم با سرمايهگذاري داخلي، خط لولههاي انتقال گاز را تا مرزهاي بينالمللي امتداد دهيم و كشورهاي اروپايي مثل اتريش و سوئيس نيز ميتوانند چنين كاري را در داخل مرزهاي خود انجام دهند بدون اينكه با موانع سرمايهگذاري بينالمللي روبهرو شوند.
همانگونه كه تاكنون تحليلگران بخش انرژي در جهان حضور شركتهاي بزرگ نفتي چون شل، توتال و رپسول در ايران را بسيار حائز اهميت براي انرژي ايران ارزيابي كردهاند، اكنون كنارهگيري اين شركتها از فعاليت روي منابع انرژي ايران را اتفاقي بسيار حائز اهميت ارزيابي ميكنند. مقامات نفت ايران از چند ماه پيش كه رپسول و شل ساز خروج از ايران را كوك كردند همواره از حضور شركتهاي چيني، روسي، مالزيايي و حتي آفريقايي در پروژههاي نفتي ايران سخن ميگويند؛ اين در حالي است كه كارشناسان انرژي در جهان معتقدند كه اين كشورها نخواهند توانست خلاء حضور شل را در ايران پر كنند. ساموئل سيسزوك كارشناس ارشد موسسه گلوبال اينسايت معتقد است: شركتهاي روسي و چيني نميتوانند خلاء شركت توتال را جبران كنند. بدون تكنولوژي و تجربه نميتوان در ايران الانجي توليد كرد. بهرغم آنكه عدمحضور شركتهاي بزرگ در ايران براي توسعه پروژههاي گاز كشور براي اقتصاد انرژي ايران ميتواند اتفاقي تكاندهنده باشد اما در عين حال جهان نيز از منابع انرژي در حال توسعه در ايران محروم خواهد شد اما به نظر ميرسد كه دنيا تبعات منفي عدمبرخورداري از امكانات انرژي ايران را به جان خريده و ترجيح ميدهد در شرايط سياسي موجود از اين فعاليت كنارهگيري كند.
اقدام اخير توتال و كنارهگيري از فعاليت در ايران به صورت ناگهاني صورت گرفت هرچند كه انتظار ميرفت توتال حوزه عظيم نفتي پارس جنوبي را براي جمهوري اسلامي ايران به مرحله بهرهبرداري برساند؛ اما اكنون رئيس شركت عظيم انرژي توتال فرانسه به فايننشال تايمز گفته است: «اگر در ايران سرمايهگذاري كنيم مردم خواهند گفت توتال براي پول هر كاري حاضر است بكند. البته احتمال كنارهگيري توتال از فعاليت در پارس جنوبي از چند ماه پيش مطرح شده بود.»
شركت توتال همكاري گستردهاي در 10 سال گذشته با ايران داشته است. اين شركت در سال ۱۹۹۷، قراردادي با دولت ايران امضا كرد تا همراه با شركت روسي گازپروم و شركت مالزيايي پتروناس در زمينه اكتشاف و بهرهبرداري از ميدان گاز پارس جنوبي با اين كشور همكاري كند. روزنامه فايننشال تايمز در گزارش خود اقدام اخير توتال را گامي در راستاي اعمال فشارهاي بيشتر از سوي آمريكا بر ايران اعلام كرده است. بر اساس تحليل اين روزنامه، توتال آخرين شركت بزرگ اروپايي است كه بهرغم اعمال تحريم در ايران به فعاليت خود ادامه داده است. توتال دقيقا در زماني كه رسانههاي خبري جهان بر مانور موشكي ايران در خليج فارس متمركز بودند خبر انصراف خود را اعلام كرد. با اين اوصاف معلوم نيست با گسترش تلاشهاي آمريكا براي به انزوا كشيدن ايران در راستاي اقدامات هستهاي آيا باز هم ميتوان روي حضور شركتهاي روسي و چيني براي حضور در پروژههاي نفت و گاز ايران حساب باز كرد؟! با آنكه به گفته تحليلگران اقتصادي غربي، كنار كشيدن شركت توتال از پروژههاي پارس جنوبي ضربهاي براي بخش انرژي ايران خواهد بود. شانا در گزارشي نوشت: علي وكيلي مديرعامل شركت نفت و گاز پارس پيش از اين در مورد احتمال صرفنظر كردن شركتهاي شل و توتال از شركت در اين پروژه گفته بود: شركتهاي بسياري براي جايگزيني شركتهاي شل و توتال وجود دارند، حتي اگر شركتهاي خارجي نيز در اجراي پروژههاي پارس جنوبي حضور نداشته باشند، نگراني براي توسعه پروژههاي پارس جنوبي وجود ندارد.
غلامحسين نوذري، وزير نفت ايران نيز اين هفته در مراسم كلنگزني پالايشگاه فاز ۱۲ پارس جنوبي در مورد نهايي شدن انتخاب پيمانكار فازهاي ۱۹ تا ۲۱ پارس جنوبي گفته بود: پيمانكار اين فازها تا شهريورماه تعيين ميشوند.
شنبه 22 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 210]