واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: همراه با برگزيدگان چهاردهمين دوره تجليل از خادمان قرآن / 5«محمدعلي قرباني» فعال ممتاز قرآني:حمايت از توليد آثار بيش از تجليل از هنرمندان به گسترش هنر قرآني ميانجامد
گروه هنر: تجليل از هنرمندان و خادمان قرآن امري نيكو است اما براي گسترش هنر قرآني راههاي بهتري مانند ايجاد شرايط مناسب براي توليد آثار هنري قرآني وجود دارد كه لازم است اين حمايتها بيشتر شود.
«محمدعلي قرباني» خوشنويس و فعال ممتاز قرآني در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا) عنوانكرد: برگزاري مراسم تجليل از هنرمندان خادم قرآن عمل خوب اما كافي نيست و لازم است شرايطي فراهم شود كه هنرمندان بتوانند با فراغ بال به توليد آثار هنري بپردازند از اين منظر تجليل از فرهيختگان تنها يكي از راههاي گسترش فرهنگ و هنر است و راه حل بهتر ايجاد شرايط بهينه براي توليد هنري است.
وي ادامهداد: متاسفانه در جامعه كنوني توليد هنري با موضوعيت قرآن بسيار ابتر است به طوري كه توليدات ارزنده و ماندگار محدود بوده و آثار موجود نيز از لحاظ كيفي در سطح بالايي قرار ندارد كه براي رفع اين معضل مسئولان ميتوانند با خريد آثار در سطحي وسيع و دادن سفارش به هنرمندان برتر هنر قرآني را رونق دهند زيرا يكي از موانع توليد گسترده آثار نفيس جنبه اقتصادي اين امور است.
اين هنرمند ممتاز با اشاره به مثالي تشريحكرد: در دوره قاجار مرسوم بود كه ادعيه را نيز همچون آيات قرآن و اشعار نفيس خطاطي كنند من نيز به همين شكل كار خطاطي دعاي كميل را آغاز كردم كه اثري موزهاي است و تنها تذهيب آن به مبلغي ميليوني نياز دارد كه بالطبع بايد در توليد آثار فاخر و نفيس به اين شكل متوليان هنر و فرهنگ از قشر هنرمند حمايت كنند در غير اين صورت در دوره فعلي آثار هنري ماندگاري براي آيندگان برجا نخواهدماند.
وي با اظهار بياطلاعي از تفاوت عناوين خادم قرآن و فعال ممتاز و برگزيده در مراسم تجليل از خادمان قرآن بيانكرد: به نظر ميرسد خادمان قرآن از بين افرادي انتخاب ميشوند كه آموزشدهنده و مروج قرآن بودهاند و ميتوان فعاليتهاي آنان را خدمت به قرآن دانست اما به طور دقيق معني اين عناوين مشخص نيست و توضيحي براي اين منظور به ما داده نشدهاست.
قرباني درباره نحوه گزينش و انتخاب افراد برتر تصريحكرد: مركز هماهنگي، توسعه و ترويج فعاليتهاي قرآني كشور با استفاده از كارشناسان مختلف اقدام به شناسايي افراد فعال در عرصه قرآن و هنر قرآني كرده و در نهايت تعدادي را به عنوان خادمان قرآن برگزيد كه در اين مراسم من به عنوان فعال ممتاز معرفي شدم.
وي كه در جشنواره خوشنويسي جهان اسلام حائز رتبه اول شدهاست، در مورد اعطاي اين عنوان ابراز كرد: عنوان فعال قرآني با ساير عناوين هنري متفاوت است و هر چند اين برگزيده شدن شيرين است اما مسئوليت سنگيني براي فرد همراه دارد و او را وادار ميكند كه بيش از قبل به قرآن پرداخته و آثار بهتري در اين عرصه ارائه كند.
اين خوشنويس درباره مزيت عناوين خادم و فعال قرآني براي هنرمندان توضيحداد: متاسفانه اين عناوين تعريف شده نيست و هيچ مزيتي براي هنرمند به همراه ندارد به عنوان نمونه اگر ورزشكاري به يك عنوان دست يابد، اين موفقيت در كارنامه كاري او ثبت شده و وي را تا حدي تامين ميكند اما مشابه اين وضعيت در جامعه هنري وجود ندارد و به افزايش اعتبار هنرمند نميانجامد در حالي كه در شرايط ايدهآل هنرمندي كه در يك بازه زماني طولاني مدت عناوين متعددي را كسب كرده و به مقام استادي رسيده و از حضور در مسابقات كنارهگيري ميكند و البته از نظر مالي نيز مشكلي نخواهدداشت.
وي در ادامه به رابطه تزكيه نفس و فعاليت در عرصه هنر قرآني اشاره كرد و يادآورشد: كار كردن در عرصه خوشنويسي ارتباط مستمري با قرآن و فضاي معنوي دارد اما اين نكته نيز قابل توجه است كه هنرمند قبل از ورود به عرصه هنر معنوي ابتدا بايد به تهذيب و تزكيه نفس پرداخته و با وجودي مطهر به اين رشته بپردازد هرچند تاثيرگيري از آيات قرآن و كار كردن در اين وادي نيز بر جنبه معنوي فرد ميافزايد و به اين علت اين مقوله از هر دو منظر قابل بررسي است.
قرباني كه در سالهاي 80 تا 84 از برگزيدگان نمايشگاه قرآن بودهاست، بيان كرد: وارد شدن در عرصه هنر ديني به ويژه خوشنويسي سلوكي را به دنبال دارد كه اگر فرد داراي بصيرت و طالب ديدار با حق باشد، خداوند خود او را راهنمايي ميكند به همين علت رابطه با قرآن و معنويت در طبيعت هنرهايي مانند خوشنويسي است كه علاوه بر جنبه معنوي به معرفت و بينش فرد نيز ميافزايد.
وي درباره تعيين يك روز در سال به عنوان روز جهاني قرآن اعلامكرد: اين عمل بدون شك مفيد است اما به اين شرط كه تنها يك نام محض نباشد و با برنامهريزي صحيح به حركتي منسج و مداوم مبدل شود تا نتيجهبخش باشد اما متاسفانه گاه شاهديم كه امور قرآني و هنري با نگاهي آماري سنجيده ميشود كه اين مقياس درستي براي پيشرفت امور نيست.
قرباني كه 20 سال به طور حرفهاي در عرصه خوشنويسي فعاليت داشته، اضافهكرد: تعيين روز ملي و جهاني قرآن در صورتي كه سبب شود هر ساله مسئولان به ارائه يك سري آمار و ارقام پرداخته و برنامههايي نمادين اجرا كنند، امر صحيحي نيست و موافقت ما را به دنبال نخواهدداشت اما اگر براي اين امر سياستگذاري درستي انجام شود، ميتواند طرحي موفق و تاثيرگذار باشد.
وي با اشاره به معضلات جامعه هنر افزود: افزايش شركتكنندگان و تعداد آثار به نمايش درآمده در نمايشگاههاي ديني به ويژه نمايشگاه قرآن نشانه ارتقا كيفيت آثار و روند رو به رشد فرهنگ و هنر قرآني نيست اما گاه متوليان امر براي اثبات پيشرفت هنر ديني تنها به آمار و ارقام استناد ميكنند كه اين امر نشان از نداشتن تبحر هنري اين افراد است كه همين نكات باعث دلسرد شدن اساتيد هنر ميشود.
قرباني با اشاره به سياستزده بودن فضاي محافل هنري و قرآني اذعانكرد: در برخي از اين محافل به جاي بيان ارجمندي هنر و هنرمند صحبتها به بررسي مسايل سياسي ميانجامد كه سنخيتي با موضوع مراسم نداشته و تنها فضا را براي قشر هنرمند ناخوشايند ميكند همچنين گاه در برخي انتخابها نيز شاهد تاثير سياست بر انتخاب هنرمندان هستيم به اين شكل كه افراد همفكر با مسئولان كه در گروه سياسي آنان هستند، امكان رشد و پيشرفت بيشتري مييابند كه اين مايه تاسف است.
وي كه طي 3 سال اخير از حضور در نمايشگاه قرآن خودداري كردهاست، اعلامكرد: برگزاري جشنوارهها و همايشها به شكل فعلي تاثيري در روند پيشرفت هنر و اعتلاي فرهنگ قرآني ندارد زيرا همانطور كه گفته شد اشكالاتي كه در برپايي اين گونه برنامهها وجود دارد، از قبيل كارشناس نبودن برگزاركنندگان سبب نااميدي هنرمندان شده و حضور نيافتن اساتيد نيز به كيفيت نمايشگاه آسيب ميزند.
قرباني در پايان خواستارشد: هنرمندان متاسفانه هيچ پناهگاه و مامني ندارند كه در شرايط سخت حامي آنان باشد و حداقل تسهيلاتي در اختيار اين قشر قرار دهد كه اميدواريم مسئولان از اين پس به شكلي گسترده معضلات جامعه هنري را پيگيري و براي رفع آن بكوشند چرا كه تجليل از چند هنرمند مشكلات تمامي هنرمندان را حل نكرده و ساماندهي اين امر به توجه بيشتر نياز دارد.
جمعه 21 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 440]