واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: آلمان، پيشتاز صنعت خودروسازي
صنعت خودروسازي آلمان با وجود آشكارشدن نشانههاي كاهش رشد اقتصادي اين كشور، روزهاي خوشي را انتظار ميكشد. بازار خارجي در سال 2008، رشد 3 درصدي را تجربه خواهد كرد. در مقابل خودروسازان آمريكايي با افت شديد فروش مواجهاند.
با وجود رشد قيمت مواد اوليه و نفت، خودروسازان آلماني تاكنون بيشتر از مدت مشابه سال 2007 خودروي سواري فروختهاند. آنها انتظار دارند كه در سال2008، ميزان فروش خود را با 3 درصد افزايش به 11 ميليون و 300 هزار دستگاه برسانند. البته بازار داخلي با توجه به افزايش قيمت سوخت، مقررات سختگيرانه زيستمحيطي اتحاديه اروپا و آهنگ كند رشد اقتصاد عمومي در آلمان، تفاوت معناداري را نسبت به سال گذشته تجربه نخواهد كرد. آلمانها در توليد خودروهاي سازگار با محيط زيست هم موفق بودند و در كاهش مصرف سوخت و آلايندههاي خروجي از اگزوز، از رقيبان خارجي خود پيش افتادهاند.
ماتياس ويسمان، رئيس انجمن خودروسازان آلمان كه خود زماني وزير حملونقل آلمان بوده، اين پيشرفتها را مديون سرمايهگذاري كلان در تحقيق و پژوهش ميداند. خودروسازان آلماني در سال 2008، بيش از 18ميليارد يورو در حوزه پژوهش سرمايهگذاري ميكنند. اين رقم بالاترين بودجه پژوهشي در ميان صنعتگران اروپايي است.
خودروسازي آلمان همچنين ظرفيت ايجاد پانزده هزار و 500 فرصت شغلي جديد را در سال 2008 خواهد داشت كه به گفته ويسمان جذب نيرو عمدتا از ميان فارغالتحصيلان دانشگاهي خواهد بود.
به پيشبيني ويسمان، صنعت اتومبيلسازي آلمان در سال 2008، از وضعيت باثباتي در بازارهاي بينالمللي برخوردار خواهد بود. خودروسازان آلمان در سال جاري بيش از 5 ميليون و 600 هزار دستگاه سواري در خارج از مرزهاي اين كشور توليد خواهند كرد. اين نخستين باري است كه تعداد سواريهاي توليدشده در داخل و خارج از آلمان تقريبا با هم برابر ميشوند. خودروهاي آلماني بازار بسيار خوبي هم در ايالات متحده دارند. با توجه به افزايش سرسامآور بهاي سوخت، آمريكاييها تمايل بيشتري به خودروهاي كممصرفتر نشان ميدهند. دومين بازار خودروهاي آلمان پس از اروپاي غربي چين است.
رئيس انجمن خودروسازان آلمان، روسيه را هم بازار صادراتي خوبي براي خودروهاي لوكس آلماني ميداند، چرا كه به گفته او در اين كشور، هر هفته 40ميليونر جديد به ثبت ميرسند. خودروهاي آلماني 80 درصد بازار خودروهاي لوكس جهان را در اختيار دارند.
از ديگر علل موفقيت آلمانيها ميتوان به استراتژي برونسپاري براي حفظ قدرت رقابت جهاني خود در صنايع خودروسازي ياد كرد.
اين كشور به عنوان يكي از بزرگترين كشورهاي صاحب سبك در اين صنعت از توليد در خارج براي كاهش هزينههاي خود بهرهگيري كرده و هماكنون واحدهاي توليدي بسياري در آسيا، كشورهاي اروپاي شرقي و حتي جنوب آمريكا ايجاد كرده است.
درواقع، هر بخش از صنعت خودروسازي آلماندر مقياس وسيع جهاني عمل ميكند. ويژگيهاي منحصربهفرد محصولات شامل تكنولوژي پيشرفته، طراحي، دوام و قابليت اعتماد مصرفكننده و روند پيچيده مونتا ژ و توليد كه براساس تكنيكهاي دانش محور بنا شدهاند. اين صنعت را در آلمان از قدرت رقابت جهاني برخوردار ميسازد.
شركتهاي آلماني، استانداردهاي بينالمللي و جهاني مربوط به ايمني جاده و خودرو، جلوگيري از آلودگي محيط زيست و كاهش مصرف سوخت را به خوبي رعايت كرده و گواهينامههاي متعددي هم در اين زمينه دريافت كردهاند. صنايع خودروسازي اين كشور همچنين در زمينه طراحي خودرو به سبب در دست داشتن ابزار دقيق و پيشرفته اندازهگيري و مهندسي جايگاه قابل توجهي در دنيا دارند.استانداردهاي زيستمحيطي اروپا هم روزبهروز سختگيرانهتر ميشوند. هرچه ميزان گازهاي آلاينده خروجي خودرو بيشتر باشد، صاحب خودرو بايد ماليات بيشتري بپردازد.
خودروسازان آلماني موفق شدهاند در برخي محصولات خود، ميزان دياكسيد كربن خروجي را تا 120 گرم در هر كيلومتر كاهش دهند. ويسمان معتقد است كه نبايد تنها بر بهبود موتور متمركز شد، بلكه موفقيتهاي به دست آمده در بهينهسازي تايرها، سيستم تهويه و چراغها هم بايد مورد توجه قرار گيرد.
برخلاف خبرهاي خوشي كه از صنعت خودروسازي آلمان به گوش ميرسد، بازار فروش خودروهاي آمريكايي با بحران روبهروست. تمايل براي خريد خودروهاي شاسيبلند و پرمصرف كاهش يافته و در حالي كه توليدكنندگان خارجي با توليد خودروهاي هيبريدي يا كممصرف، سودآوري ميكنند، فروش جنرال موتورز، فورد و كرايسلر در نيمه نخست جاري، به طور متوسط، 5/13 تا 5/21 درصد كاهش نشان ميدهد.
بيشترين زيان را شركت كرايسلر آمريكا با كاهش فروش 36 درصدي در ماه ژوئن متحمل شده است.
پنجشنبه 20 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 143]