واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: چالشهاي فراروي گروه 8
نشست سه روزه سران هشت كشور پيشرفته صنعتي عضو گروه 8 كه يكي از مهمترين نشستهاي بينالمللي درجهان است ، روز 7جولاي (17 تير)در شهر در استان واقع در شمال ژاپن آغاز بهكار كرد.
سران كشورهاي ژاپن، آمريكا، فرانسه، آلمان، ايتاليا، انگليس، كانادا و روسيه از بازيگران اصلي اين نشست هستند،اما در كنار آن سران 14 كشور بزرگ ديگر جهان همچون برزيل، آفريقاي جنوبي ،چين، هند و اندونزي نيز شركت داشتند.
بنابراين در اين دور از نشست سران گروه 8،در مجموع رهبران 22 كشور حضور يافتند كه در تاريخ حدود 30 ساله اين گروه ،در بالاترين سطح قرار داشت.
حضور گسترده كشورهاي درحال توسعه در اين نشست، نشان دهنده اين واقعيت بود كه بحران جهاني كنوني آنقدر پيچيده شده كه حل آن تنها به وسيله هشت كشور پيشرفته صنعتي امكان پذير نيست و جلب همكاري ديگر كشورهاي بزرگ جهان به ويژه چين و هند به آنها، ضروري است . سخنان برخي از مقامات ارشد كشورهاي عضو گروه 8 مانند انگليس و فرانسه در زمينه ضرورت افزايش تواناييهاي اين گروه از طريق همكاري با كشورهاي بزرگ درحال توسعه و در نهايت افزايش دادن شمار كشورهاي عضو گروه 8، بيانگر اين موضوع است .
- از سوي ديگر ميتوان گفت كه نشست سران گروه 8 به غير از بازيگران اصلي آن كه سران كشورهاي بزرگ جهان هستند، چهره متفاوت ديگري نيز دارد كه محور آن نهادهاي مردمي غيردولتي (ان .جي . او) از سراسر جهان هستند . از اين رو در اين دور از نشست سران گروه 8 در ژاپن ،هزاران نفر از اعضاي گروههاي مردمي غيردولتي نيز حضور يافته و بدون پرده، خواستهها و مواضع خود را اعلام كردند.
بزرگترين گردهمايي اين نهادهاي مردمي در پاركي در شهر شمالي ساپورو برگزار شد كه در آن حدود دوهزار و 500 نفر حضور يافتند.
به گزارش رسانههاي ژاپني، برخي گروههاي غيردولتي شركت كننده دراين گردهمايي، گروههاي آشنايي هستند كه در نشست سال گذشته ميلادي (2007) سران گروه 8 در آلمان نيز فعاليتهاي آنها چشمگير بود. اين گروهها ،آرمانها و شعارهاي مختلفي دارند كه در ميان آنها مخالفت با جنبش جهاني شدن، اعتراض به ساختار اقتصادي كنوني جهان، متوقف كردن روند گرم شدن كره زمين و ضرورت از ميان بردن فاصله طبقاتي در ميان مردم كشورهاي پيشرفته و مردم كشورهاي در حال توسعه به چشم ميخورد.
حضور گسترده گروههاي مردمي دراين دور از نشست سران گروه 8 در ژاپن سبب شد تا پليس اين كشور همزمان با اجازه دادن به برگزاري فعاليتهاي قانوني از سوي اين گروهها، تدابير امنيتي شديدي را نيز براي پيشگيري از بحرانهاي غيرمنتظره تدبير انديشي كند.
از سوي ديگر شهرداريهاي شهرهاي استان هكايدو نيز براي اين كه مشكلي در زمينه اسكان اعضاي اين گروهها ايجاد نشود، درهاي برخي از تاسيسات عمومي خود همچون پاركها و اردوگاهها را به روي آنها باز كردند.
نشست سران كشورهاي گروه 8 در حالي در ژاپن برگزار شد كه جامعه جهاني با بحرانهاي بزرگي ،مانند بحران گرم شدن كره زمين، بحران انرژي و افزايش بهاي نفت خام و بحران كمبود خواربار در بازارهاي جهاني روبرو است .
بنابر اين ميتوان گفت براي ياسوئو فوكودا، نخست وزير ژاپن كه رياست اين دور از نشست پيچيده سران گروه 8 را به عهده داشت، رهبري كردن موفقيت آميز اين نشست از، اهميت بسيار زيادي برخوردار بود.
اين موضوع بدين دليل است كه دستاوردهاي اين نشست نه تنها براي مردم ژاپن، بلكه براي مردم جهان نيز بسيار مهم بود و مورد توجه آنها قرار داشت.
به ويژه آن كه در مورد مساله كاهش دادن حجم انتشار گازهاي گلخانهاي كه عامل اصلي افزايش دماي كره زمين است، آمريكا كه بزرگترين كشور انتشار دهنده گاز دي اكسيد كربن در جهان است، مثل هميشه از خود جديت لازم را نشان نداد.
پيشگام نبودن آمريكا در اين زمينه، سبب شده است تا كشورهاي درحال توسعه نيز در اين زمينه مواضع فعالانهاي از خود نشان ندهند و به همين دليل، هماهنگ كردن ديدگاههاي كشورهاي پيشرفته و در حال توسعه، يكي از مشكل ترين كارهايي باشد كه بايد در اين نشستها انجام شود.
از سوي ديگر، ژاپن براي اين كه نشان دهد در زمينه حفظ محيط زيست بسيار جدي است، تلاش كرد تا در مدت برگزاري نشست گروه 8، تا آنجا كه ميتواند، از انرژيهاي سازگار با محيط زيست استفاده كند.
استفاده از خودروهاي سازگار با محيط زيست كه آلودگي بسيار كمي دارند و خودروهاي كم مصرف از نوع براي انتقال ميهمانان، بهره گيري از برف و يخ براي خنك كردن سالنها و افزايش درختكاري در منطقه محل اسكان سران براي جذب گازهاي دي اكسيد كربن منتشر شده در جريان نشست گروه 8، از نمونه تدابيري بود كه دولت ژاپن در اين زمينه درنظر گرفت .
اين پنجمين بار بود كه ژاپن ميزباني نشست سران گروه 8 را در دست ميگرفت.
آخرين نشست سران گروه 8 در ژاپن در سال 2000 ميلادي در جزيره اوكيناوا واقع در جنوب غربي اين كشور برگزار شد.
تحولات اقليمي
در چنين شرايطي رهبران جهان در گروه هشت كشور صنعتي براي حل مشكل تحولات آب و هوايي با دشواري روبرو ميشوند.
اگرچه اين موضوع يكي از بزرگترين چالشهاي امروز دنياست اما بعيد است كه سران كشورهاي صنعتي براي حل آن به راهكار مشترك و مورد توافق دست يابند. با وجودي كه تحولات اقليمي اصلي ترين دستوركار نشست سران بود. سران اين كشورها با رهبران چين، برزيل و هند از بزرگترين كشورهاي در حال توسعه جهان، ديدار و با آنها نيز دراينباره گفتگو كردند.
تورم در جهان، سبب افزايش بهاي مواد غذايي و بالا رفتن قيمت سوخت و تشديد فقر در آفريقا شده و اينها از مواردي بود كه رهبران جهان درباره آن گفتگو داشتند.
روزنامه چاپ پكن، نوشت؛ بعيد است سران كشورهاي جهان درباره مساله تحولات آب و هوايي به توافق اصولي برسند. مساله تفاوتهاي ساختاري و اقتصادي بين كشورهاي گروه هشت كه توسعه يافته هستند با كشورهاي در حال توسعه، چالش جدي براي رسيدن به توافق در مساله تحولات اقليمي است.
وزير محيط زيست كانادا ميگويد: دستيابي به يك قرارداد و توافق سخت است و فكر نميكنم در اين زمينه موفقيتي به دست آيد.
وي ابراز اميدواري كرد كه حداقل طرفين در مورد پيشرفت در حل اين مساله به توافق برسند.
اتحاديه اروپا توافق گروه هشت را با كاهش گازهاي گلخانهاي و آلودگيهاي صنعتي خواستار شد و اين درخواست را براي كشورهاي در حال توسعه نيز مطرح كرد.
تحليلگران ميگويند كه رهبران گروه هشت براي رسيدن به راه حلهايي در اين زمينه، بايد در انتظار پايان يافتن دوره رياست جمهوري جرج بوش باشند.
وعدههاي بوش
در اين ميان، موسسه خيريه انگليسي كشورهاي صنعتي و ثروتمند جهان را به خاطر پايبند نبودن به وعدههايشان مبني بر دوبرابر كردن كمك به آفريقا تا سال 2010ميلادي، سرزنش كرد.
از فعالان اين موسسه گفت كه اعضاي گروه هشت به تدريج از تلاش براي تحقق وعدههايي كه در زمينه كمك به آفريقا داده اند و به مثابه مرگ و زندگي براي كشورهاي آفريقايي است، دست ميكشند. آكسفام از رهبران گروه هشت از جمله جرج بوش خواست كه به تعهداتشان عمل كنند.
لاوسون گفت كه در زمان حاضر، كانادا براي تعديل و كمرنگ كردن وعده هايش تلاش ميكند و فرانسه و ايتاليا نيز درصدد انصراف از وعدههاي خود هستند.
گروه هشت در اجلاس سال 2005خود در اسكاتلند وعده داد كه سطح كمك خود را به قاره آفريقا را تا سال 2010ميلادي، 25ميليارد دلار افزايش خواهد داد.
اما مدير آسيا و اروپاي آكسفام گفت كه تاكنون، سطح كمكهاي گروه هشت به توسعه آفريقا تنها سه ميليون دلار افزايش يافته است و ميتوان چنين روندي را به طور نااميدكنندهاي كند و بطئي دانست.
، نخست وزير ژاپن پيش از اجلاس فعلي گروه هشت، نويد دوبرابر كردن كمكهاي كشورش را به قاره آفريقا طي يك دوره پنج ساله داده بود.
منبع :خبرگزاري جمهوري اسلامي
پنجشنبه 20 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 104]