واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: عيش ربيعش را به طيش خزيف بدل نكنيد...
سرويس شهرستانها: استفاده از تكنولوژي جديد در هزاره سوم براي هرچه زيباترجلوه دادن فضاهاي شهري نه يك روِيا و شعار، كه يك واقعيت است و در دنياي مدرن و ماشيني امروز كه چشماندازهاي شهري را محصولات حاصل از تكنولوژي تشكيل ميدهند، تلاش براي بازسازي روح شهري از سوي شهرداريها امري اجتنابناپذير است و در اين راه شايد بررسي نقش هنر، گرافيك و چگونگي تركيب آنها در بسياري از مواقع به عنوان تنها راهحل برونرفت از وضع نابهنجار شهرها به لحاظ بصري است.
در حالي كه شهر شيراز مدعي پايتخت فرهنگي كشور و نگين گردشگري است، سازمان قطار شهري اين كلانشهر در تلاش است با ايجاد مترو، تسهيلات جديدي را به شهروندان و در نهايت گردشگران ارائه كند ، اما به نظر ميرسد گاهي قيمت ايجاد اين تسهيلات براي شهروندان سرسامآور است!
گذشته از ايجاد چاله و چوله در جايجاي شهر و حفر تونل براي ايستگاه مترو و در نهايت مسدود كردن بخشي از مسيرهاي شهري و ايجاد ترافيك كه گاهي البته اجتنابناپذير است، اما نحوه پوشش محوطههايي كه قرار است در آينده ايستگاههاي مترو باشند، نه زيبنده شهري با موقعيت ويژه شيراز، كه زيبنده هيچ شهر ديگري نيست.
با اين توصيف پس از اينكه سازمان قطار شهري از ورقههاي فلزي موسوم به پِليت بجاي گونيهاي بدرنگ و تركيب استفاده كرد، اين اميد ميرفت كه به زيبايي فضاهاي شهري توجه بيشتري شود. در بسياري از نقاط شهر شيراز كه قرار است ايستگاه مترو ساخته شود، وجود ورقههاي فلزي كه شعارها و تبليغاتي هم از قبيل فروش گوسفند زنده،اجاره مغازه شيك!، طلاياب و... بر روي آن خودنمايي ميكنند، يك لطمه آشكار به نماي ظاهري چهره شهر است.
در حالي كه سازمان زيباسازي شهرداري شيراز كمترين تلاش ممكن را در استفاده از رنگ بهعنوان يكي از مهمترين عناصر بصري، دارد، سازمان قطار شهري شيراز ناگهان و شبانه سه كانكس بزرگ را در ميدان اصلي شهر و در فضاي خالي اما زيباي حاشيه استانداري فارس، كه از هر دو طرف مزين به درختهاي نارنج به عنوان نماد شهري شيراز است، قرار داد و جالب اينكه يكي از اين كانكسها به رنگ ضدزنگ است و انگار تنها چيزي كه براي متوليان امور شهري شيراز اهميت ندارد، زيبايي بصري شهر است!
مدير زيباسازي شهرداري شيراز، در پاسخ علت اين امر به خبرنگار ايسنا ، گفت: " از وجود اين كانكسها در محل يادشده و نحوه چيدمان آنها اطلاعي ندارم، اما پيگيري خواهم كرد! "
وقتي از او درباره زيبايي بصري شهري از منظر شهروندان سئوال شد، پاسخ داد: مجسمه نيمه تنه امير كبير را يك مجسمهساز ساخته است و...! مديرعامل قطار شهري شيراز هم در گفتوگويي، گفت:
او در توضيح ادله خود براي بيان اين جمله، افزود: در شرايطي كه اين روزها بحث تغيير مديران استان مطرح است و كاركنان و كارگران برخي صنايع براي دريافت حقوقشان مقابل استانداري تجمع ميكنند، دلم ميسوزد كه خبرنگار بايد از وضع پِليتهاي محافظ يا كانكسهاي قطار شهري گزارش تهيه كند!
فرجالله رجبي در عين حال معتقد است، در اين مورد حق با خبرنگار است و ميگويد: ميپذيرم كه ميشود در طراحي حفاظهاي پوششي يا كانكسهايي كه براي پيگيري كارهاي سازمان به كار گذاشته شدهاند، دقت بيشتري كرد و به شعور شهروندان احترام گذاشت.
او در پايان گفت: خوشحال ميشويم كه اين گزارش تهيه شود تا ما نيز به رفع نقائص بپردازيم. در حالي كه هويت بسياري از شهرهاي جهان علاوه بر المانها و نشانهاي مختلف، با رنگهاي مورد استفاده در سيما و منظر آن شهرها تعريف شده، مديران و متوليان شهري وظيفه دارند حتي به تابلوهاي برق يا سنگفرش خيابانها و پيادهروها نيز نظارت كنند، تا جايي كه حتي ميتوان برخي خيابانها را به نام رنگها شناخت!
يك گرافيست در اين مورد ، گفت: چه اشكال دارد در شهري مثل شيراز كه يك شهر توريستي است، خياباني با نام نارنجي، يا صورتي يا ليمويي و گلبهي داشته باشيم. آيا در اين صورت گردشگر تشويق نخواهد شد كه از اين خيابانها كه از يك هارموني خاص رنگ پيروي ميكنند ، ديدن كند؟
مسعود عباسي اضافه كرد: استفاده از عنصر رنگ و نقاشي در شهرهاي مهم جهان ، يك امر جا افتاده است و معتقدم شهر شيراز با پيشينه تاريخي فوقالعادهاي كه دارد، ميتواند در نقاشيهاي شهري خود نيز تغييرات ايجاد كند و به عنوان مثال ميشود برخي خيابانها را نيز با نام نقاش يك دوره تاريخي خاص شناسايي كرد و از اين طريق به جلب و جذب توريست پرداخت.
اين گرافيست در پاسخ به اين سئوال كه، حفاظهاي پوششي قطار شهري به لحاظ تركيببندي و رنگ تا چه اندازه در زيبايي شهري مؤثر است؟ گفت: متأسفانه نه تنها كمكي به زيبايي بصري شهر نميكند ، بلكه گاهي روح شهر را خفه ميكند. وي بيتوجهي در چيدمان و طراحي حفاظهاي پوششي قطارشهري و توجه نكردن به عنصر رنگ و استفاده از رنگهاي خنثي بجاي رنگهاي انرژيزا را، مهمترين دليل خود براي به هم خوردن زيبايي بصري شهر توسط سازمان قطار شهري عنوان كرد.
يك شهروند شيرازي ميگويد: سالهااست كه عادت كردهايم وقتي از منزل بيرون ميزنيم، بجاي اينكه يك منظره زيبا چشمانمان را نوازش كند، شاهد معضلات و كج سليقگيها باشيم. من نميدانم آيا آلودگي بصري جرم است يا نيست؟ اگر جرم است آيا با مجرم برخورد خواهد شد يا نه و اگر جرم نيست آيا حيف نيست به جاي اينكه سيماي شهر را به مردم زيباتر نشان دهيم آن را زشت و كريه كنيم؟
وي ادامه داد: چه اشكال دارد از ورقههاي فلزي رنگي با انتخاب رنگهاي شاد براي حفاظت محوطههاي حفاري استفاده كنيم و اگر ورقه رنگي گران است آيا نميشود آن را رنگآميزي كرد؟ آيا هزينه كردن براي شهروندان در مقابل هزينههاي سرسامآوري كه هيچ سودي براي شهروندان ندارد، گناه است؟
چهارشنبه 19 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 320]