واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ماندگاري صنايع دستي با برگزاري كارگاههاي آموزشي
صنايع دستي گوياي هزاران سال هنر دست آفريني مردمان داراي فكر و انديشه و خلاق است كه نگهداري آن به عنوان ميراث گذشتگان و انتقال آن به آيندگان مسووليتي براي نسل امروز است.
برخي از صنعتگران و هنرمندان برجسته و صاحبنظر رشتههاي صنايعدستي همدان روند رو به فراموشي و منسوخ شدن اين هنر- صنعت را قابل تامل دانسته و مهمترين راهكار مقابله با آن را تربيت نيروهاي جديد معرفي ميكنند.
آنان بر اين باورند كه بيتوجهيهاي صورت گرفته موجب از بين رفتن بيش از ۸۰رشته از ۱۵۰رشته مختلف صنايع دستي استان همدان شده است.
يكي از صنعتگران مجرب و صاحب نام همدان در اين خصوص گفت: برگزاري كارگاههاي آموزشي و آموزش نيروهاي جوان مهمترين راهكار حمايتي مسوولان براي حفاظت و پاسداري از صنايع دستي اين استان است.
"امير برقزدگان" اين استادكار هنر گرهچيني از رشتههاي رو به افول صنايع دستي همدان افزود: ميتوان با كلاسهاي آموزشي اين هنر را به نسل جوان آموزش داد و مانع از بين رفتن آن شد.
وي اضافه كرد: هنر گرهچيني شناسنامه همدان است و باوجود برخورداري از تاريخي ۹۰۰ساله در استان از حدود يك قرن پيش رو به افول گذاشته است.
بهاظهار وي، محققان و كارشناسان مخترع گرهچيني را "ابوالوفاي هوزجاني" اهل بلخ معرفي ميكنند كه كم كم افرادي چون "قياسالدين جمشيد كاشاني" آن را به تكامل رساندهاند.
اين صنعتگر همداني افزود: مزيت صنعت گره چيني اين است كه چوب به قطعات كوچك تقسيم شده و اين اقدام موجب افزايش طول عمر چوب و ماندگاري آن در برابر گرما، سرما و رطوبت ميشود.
برق زدگان افزود: از گره چيني در ساخت در، پنجره، محراب، طاق يزديبندي، كاسهسازي ، طاق رسمي، طاق هفت كاسه، ترسيم و اجراي گنبد استفاده ميشود.
وي با اشاره قدمت ديرين صنعت گره چيني و داشتن هويت تاريخي با ارزش نگهداري و انتقال اين هنر و صنعت به نسلهاي آينده را مستلزم حمايت مسوولان دانست.
يكي ديگر از هنرمندان با تجربه همدان نيز گفت: رمز زنده ماندن و حيات رشتههاي مختلف صنايع دستي استان آموزش و ترويج آن در جامعه است.
"حسن قرباني" افزود: مسوولان اجرايي استان ميتوانند با حمايت از صنعتگران آنان را در برگزاري كارگاههاي آموزشي و تربيت نيرويهاي جديد ياري كنند.
اين هنرمند تويسركاني اظهار داشت: اهميت حمايت مديران و مسوولان استان در ضرورت حفاظت صنايع دستي بهعنوان ميراث اجداد و نياكان مردم ايران زمين احساس ميشود.
وي گفت: حضور بسياري از رشتههاي صنايع دستي شامل آجيده دوزي، موج بافي، چلنگري، جاجيم بافي، اروسيسازي و حلبيسازي كمرنگ شده و در حال از بين رفتن است.
اين هنرمند رشته موج بافي افزود: باتوجه بهتعطيلي دانش آموزان در شرايط كنوني و برگزاري دورههاي آموزشي رشتههاي متنوع صنايع دستي ميتواند يكي از جذابترين و بهترين راهكارهاي غنيسازي اوقات فراغت آنان باشد.
رييس سازمان ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي همدان نيز براهميت احيا و بازگشت دوباره رشتههاي فراموش شده و همچنين جلوگيري از منسوخ شدن شمار ديگري از صنايع دستي استان تاكيد كرد.
"اسدالله بيات" افزود: برگزاري نمايشگاههاي مختلف منطقهاي و ملي صنايع دستي نقش بسزايي در تداوم حيات تنوع رشتههاي اين هنر صنعت دارد.
وي اضافه كرد: ايجاد ۳۷غرفه كارگاه آموزشي در پنجمين نمايشگاه سراسري هنرهاي سنتي و صنايع دستي با حضور استادكاران و صنعتگران برجسته استان از راهكارهاي حمايتي اتخاذ شده است.
استاندار همدان نيز بر اهميت تلاش براي احيا دوباره رشتههاي صنايع دستي فراموش شده در استان با همكاري دستگاههاي اجرايي تاكيد كرد.
دكتر "بهروز مرادي" صنايع دستي را معرف هويت ايراني اسلامي مردم اين خطه دانست و افزود: رشتههاي منسوخ شده صنايع دستي بايد در استان احيا شود.
وي اظهار داشت: اين هنر صنعت براي هزاران سال در اختيار هنرمندان استان بوده و امروز نيز بايد براي انتقال شايسته اين ميراث ارزشمند به نسلهاي آينده برنامهريزي شود.
وي گفت: اين آثار وجهه بسياري از ارزشهاي فرهنگي، حقايق تاريخي و مكنونات قلبي هنرمندان را در خود جاي داده و به آيندگان معرفي ميكنند.
استاندار همدان همچنين گفت: تنوع و گستردگي صنايعدستي اين استان به عنوان مزيت ملي هستند كه بايد براي سازندگي كشور نقش بيشتري از اين طريق ايفا كرد.
مرادي افزود: بايد به حوزه صنايعدستي به صورت جدي پرداخته شده و براي رشد و تعالي اين صنعت برنامهريزي كرد.
۲۲هزار نفر در قالب ۱۲هزار و ۸۴۸كارگاه صنايع دستي در استان همدان فعال هستند.ك /۴
چهارشنبه 19 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 287]