واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: جهان - موافقت ابرقدرتها با تحريم زيمبابوه
جهان - موافقت ابرقدرتها با تحريم زيمبابوه
گروه بينالملل:سي و چهار سال پيش در دهه هفتاد ميلادي، كشورهاي صنعتي جهان براي نخستين بار دور هم آمدند تا از دغدغههاي اقتصادي كه گريبانگير جامعه بينالمللي است سخن بگويند. در آن زمان تعداد كشورهاي صنعتي هنوز به هشت كشور نرسيده بود. انگيزه ابرقدرتهاي اقتصادي جهان از تشكيل نشستهاي سالانه تنها و تنها بحث در خصوص مسائل اقتصادي بود اما اندك اندك اين مباحث اقتصادي رنگ و بوي سياست گرفته و نگرانيهاي اقتصادي جاي خود را به دغدغههاي سياسي بخشيدند. امسال اما با بالا رفتن قميت جهاني غذا و بهاي سرسامآور سوخت در سطح بينالمللي باز هم اجلاس گروه هشت رنگ و بوي اقتصادي گرفته است. البته بحرانهاي اقتصادي مانع از اجماع ابرقدرتهاي اقتصادي جهان بر تحريم سياسي زيمباوه نشد. سيلويو برلوسكوني نخستوزيري ايتاليا نختسين مقام بينالمللي بود كه از اجماع هشت كشور صنعتي جهان بر حمايت از قطعنامه سازمان ملل در محكوميت اقدامات موگابه سخن گفت. برلوسكوني در اين خصوص به خبرنگاران گفت:حساسيت بحران سياسي در زيمبابوه به حدي بود كه سران هشت كشور صنعتي چارهاي جز اجماع بر سر حمايت از اين قطعنامه نداشتند. سران هشت كشور صنعتي جهان در شرايطي بر سر اعمال تحريمهاي بيشتر عليه زيمبابوه به اجماع رسيدهاند كه رهبران كشورهاي آفريقايي دعوتشده به ژاپن مخالفت خود را با تصويب چنين قطعنامهاي اعلام كردهاند. رهبر سنگال در اين خصوص به خبرنگاران گفت: به باور من اعمال تحريمهاي اقتصادي و سياسي بيشتر، منجر به تغيير رژيم نخواهد شد. رئيسجمهور آفريقاي جنوبي تابو امبكي نيز براي چندمين بار ظرف دو هفته گذشته هشدار داد كه اعمال تحريم اقتصادي عليه زيمبابوه تنها منجر به برپايي جنگ داخلي در اين كشور خواهد شد. رئيسجمهور تانزانيا كه رياست دورهاي اتحاديه آفريقا را بر عهده دارد در نشست خصوصي سران هشت كشور جهان با رهبران آفريقا اعلام كرد كه تنها راه براي برقراري آرامش در زيمبابوه تشكيل دولت ائتلافي است. پس از نشست رهبران كشورهاي آفريقايي با سران هشت كشور اقتصادي، سخنگوي دولت ژاپن كه ميزباني نشست را بر عهده دارد در بيانيهاي خواهان خويشتنداري بينالمللي در برابر تحولات زيمبابوه شد. در بخشي از اين بيانيه آمده است:رهبران بخشي كشورهاي آفريقايي در اين نشست يادآور شدند كه موگابه در آيندهاي نه چندان دور بازنشسته خواهد شد. اعمال تحريم سياسي و اقتصادي عليه اين كشور در بهترين حالت منجر به جنگ داخلي در زيمبابوه ميشود. ايالات متحده و بريتانيا از جمله كشورهايي هستند كه خواهان اعمال تحريمهاي بينالمللي عليه زيمبابوه در عرصههاي اقتصادي و سياسي هستند. در قطعنامهاي كه ايالات متحده تدوين آن را بر عهده داشته و از حمايت بريتانيا هم برخوردار است نه تنها اموال يازده مقام ارشد دولتي زيمبابوه بلوكه خواهد شد كه اين افراد به همراه موگابه حق خروج از مرزهاي كشور را هم نخواهند داشت. برخي رهبران كشورهاي آفريقايي در ديدار با سران هشت كشور صنعتي اعلام كردند كه جامعه بينالمللي بايد بحث تحريم را تا سه ماه ديگر به تعويق انداخته تا امكان حل مناقشه از طريق ميانجيگريهاي بينالمللي فراهم شود.
رهبران كشورهاي همسايه زيمبابوه بر عدم پذيرش حكومت مطلق موگابه در اين كشور تاكيد كرده اما اذعان داشتند كه تنها راه براي برقراري آرامش در اين كشور تقسيم قدرت ميان موگابه و مورگان چانگيراي به عنوان رهبر اپوزيسيون اين كشور است. رهبران هشت كشور صنعتي جهان در ديدار خصوصي با رهبران آفريقايي به صراحت به تابو امبكي هشدار دادند كه نقش وي به عنوان ميانجي ميان موگابه و رهبر حزب جنبش براي تغييرات دموكراتيك كارايي خود را از دست داده است. سخنگو گوردون براون نخستوزيري بريتانيا در حاشيه اين ديدار اعلام كرد كه لندن دولت موگابه را به رسميت نشناخته و نتيجه دور نخست انتخابات را به عنوان نتيجه قانوني پذيرفته است. در دور نخست انتخابات مورگان چانگيراي اكثريت آرا را به خود اختصاص داده و كنترل پارلمان هم در دستان مخالفان دولت قرار گرفت. جورج بوش رئيسجمهوري ايالات متحده هم در ديدار با رهبران كشورهاي آفريقايي بر ضرورت حل هرچه سريعتر بحران سياسي در زيمبابوه تاكيد كرده و خواهان موضعگيري شديداللحن جامعه بينالمللي عليه حكومت رابرت موگابه شد.
ديميتري مدودف: با بوش به توافقي نرسيديم
نخستين ديدار ديميتري مدودف با رئيسجمهور ايالات متحده همانگونه كه انتظار ميرفت هيچگونه دستاورد خاصي نداشته است. ديميتري مدودف پس از ديدار با جورج بوش در مصاحبهاي مطبوعاتي اعلام كرد كه در اين ديدار هيچگونه پيشرفت خاصي در زمينه حل اختلافات عميق ميان دو كشور صورت نگرفته است. ديميتري مدودف، رئيسجمهور روسيه گفت: در حاليكه برخي منافع دو كشور سازگار هستند، ولي هيچ پيشرفت مشخصي در زمينه حل اختلافات حاصل نشد اما ما به تبادل نظرات ادامه ميدهيم. روسيه كه به شدت نگران نفوذ تدريجي غرب در جمهوريها و كشورهاي تابعه شوروي سابق است، مخالف طرحهاي دولت بوش براي استقرار سپر دفاع موشكي در اروپاي مركزي و حمايت واشنگتن از تلاشهاي گرجستان و اوكراين براي پيوستن به ناتو است.
سايه خصومتهاي پيشين بر ديدار مدودف و براون
نخستين ديدار ميان ديميتري مدودف رئيسجمهوري تازهنفس روسيه و گوردون براون نخستوزيري بريتانيا آنگونه كه مورد انتظار لندن بود، پيش نرفت. گوردون براون اميدوار بود كه سايه اختلافات بر روابط لندن – مسكو در نتيجه اين ديدار كمرنگ شود كه اين امر محقق نشد. اختلافات ميان لندن و مسكو از نوامبر 2006 و به دنبال مرگ مامور سابق «كگب» در لندن بالا گرفت . در آن زمان بريتانيا كرملين را به نقش داشتن در اين ماجرا متهم كرد. خودداري مسكو از استرداد متهم اين پرونده به لندن بر اختلافات ميان دو كشور افزود.
سخنگو داونينگ استريت در بيانيهاي پس از ديدار مدودف و براون اين نشست دوجانبه را سازنده و مذاكره مردان سياسي خواند. اصطلاحي كه معمولا براي مذاكرات سخت به كار برده ميشود. كرملين نيز در بيانيهاي اعلام كرد كه بحث داغي در اين مذاكرات مطرح نشده است. اين در حالي است كه مشاور مدودف در امور سياست خارجي اعلام كرد كه رئيسجمهوري اين كشور از مطرح كردن موارد مورد اختلاف ميان دو كشور در اين نشست ابايي نداشته است.
چهارشنبه 19 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 222]