واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: سينما - بهروز افخمي:خود را مريد امام(ره) ميدانم
سينما - بهروز افخمي:خود را مريد امام(ره) ميدانم
علاقه خبرگزاريها و مطبوعات اروپايي و آمريكايي تنها به نمايش فيلمهاي ايراني در خارج از كشور و آثار برنده جايزه محدود نميشود. اينبار نوبت فيلمهايي است كه در ايران توليد ميشوند و جزء پروژههاي ملي هم به حساب ميآيند؛ فيلمهايي كه توليد آنها مدتي است آغاز شده و همه ـ از جمله خارجيها ـ در انتظار نمايش آن هستند. در اين ميان فيلمهايي كه به زندگي شخصيتهاي مشهور ايراني ميپردازند بيش از ساير آثار طرفدار دارند. خبرگزاري فرانسه روز جمعه در گزارشي مفصل، به يكي از اين فيلمها پرداخت؛ اثري كه مدتهاست بهروز افخمي درگيرآمادهسازي آن است: «فرزند صبح». اين خبرگزاري درباره ساخت فيلم از زندگي امام خميني(ره) نوشت: «بهروز افخمي طي چهار سال گذشته درحال ساخت يكي ازعظيمترين پروژههاي فيلمسازي در ايران بوده است». فرانسپرس نوشت: «فيلم«فرزند صبح» زندگي آيتالله روحالله خميني را به تصوير كشيده است كه انقلاب اسلامي سال 1979 در ايران را كه به سرنگوني شاه تحت حمايت آمريكا منجر شد، رهبري كرد. اين فيلم در ماه بهمن و در طول سيامين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي ايران پخش خواهد شد». خبرگزاري فرانسه در ادامه آورده است: «اين فيلم با پرهيز از رويكرد يك اثر حماسي كاملا زندگينامه نويسي، دوران كودكي امام خميني(ره) در خانه پدرياش در شهر خمين را به تصوير كشيده و نگاهي گذرا به بازگشت او از حوزه علميه در اراك دارد» بهروز افخمي هم در گفتوگو با فرانسپرس گفته است: «من همچنان خود را مريد امام(ره) ميدانم. ساخت اين فيلم به پيشنهاد موسسه ترويج آثار امام(ره) بود. اما من در ابتدا مخالفت كردم، چون از من انتظار داشتند كه سالهاي رهبري امام خميني(ره) را در فيلم بياورم كه اين ممكن نبود. سپس آنها به من اختيار دادند تا فيلم را در هر دوره از زندگي امام (ره) كه ميخواهم، بسازم. اين يك فيلم احساسي است كه، شما نميبينيد، بلكه آن را حس ميكنيد»در ادامه مصاحبه، افخمي قسمتهايي از «فرزند صبح» را به صورت اختصاصي براي خبرنگار فرانسپرس نمايش داد.
به گفته خبرنگار(اي.اف.پ)، عبدالرضا اكبري در اين فيلم شباهت بسياري به سالهاي مبارزه امام (ره) با حكومت شاه دارد.
يكي از اين قسمتهاي نمايش داده شده، مربوط به يكي از روزهاي ژوئن 1963 است كه امام (ره) پس از يك سخنراني در قم كه شاه را محكوم كرد، از سوي ساواك دستگيرميشود. اين همان صحنهاي است كه عكسهاي آن در اختيار مطبوعات قرار گرفته و جزء معدود تصاوير منتشر شده از «فرزند صبح» است.
افخمي در ادامه مصاحبهاش با تاكيد بر اينكه اين فيلم هيچگونه مغايرتي با تاريخ ندارد، گفت:«فرزند صبح ابتكار من است كه نمونه دقت فيلم در اين نكته جزئي بود كه عبدالرضا اكبري به اين دليل انتخاب شده است تا اطمينان دهد عينا لهجه معروف روستايي امام (ره) بازسازي شده است».
اين كارگردان سينما در ادامه به فرانسپرس يادآور شده است: «از آنجاييكه ما در اين فيلم از دوبله استفاده ميكنيم، لهجه امام(ره) بسيار حائز اهميت است. صدا بسيار مهم است و مهمترين ويژگي شخصيت اين فيلم است».
خبرگزاري فرانسه در ادامه به نسل غالب جوان ايران كنوني اشاره ميكند كه حتي در زمان حيات امام (ره) نيز به دنيا نيامده بودند. افخمي دراينباره گفت: «بيش از 70 درصد جمعيت كشور پس از انقلاب تغيير كرده است و هيچ خاطره ملموسي از امام(ره) ندارند.»
فرانسپرس از حجتالاسلام «سيدحسن خميني» بهعنوان يك نعمت براي اين فيلم ياد ميكند كه به گفته افخمي، در تمام مراحل ساخت اين فيلم به او كمك كرد و هيچگونه شرطي ايجاد نكرده است. اگر چه پيش از اين هم مطرح شده بود كه انتخاب محمدرضا شريفينيا هم به دليل اشاره سيدحسن خميني بوده است.
به نوشته اين رسانه فرانسوي، موضوع تاريخي فيلم «فرزند صبح»، يك شروع جديد براي افخمي است كه از مشهورترين فيلمسازان ايراني محسوب ميشود كه با ساخت درامهاي اجتماعي چون «شوكران» به شهرت رسيد.
در پايان اين مصاحبه، افخمي تصريح كرد: «ساخت فرزند صبح بدون مشكل نيز نبود و انتخاب هديه تهراني براي نقش مادر امام (ره) مجادلههايي بهوجود آورد. در انتخاب برخي بازيگران، ما با هشدارها و تهديدهايي مواجه شديم». اشاره افخمي به مشكلات در انتخاب بازيگر نقش مادر به چند سال پيش برميگردد كه در آن بعضي از اهالي سياست به انتخاب هديه تهراني اعتراض كردند. با اين همه تهراني نقش را بازي كرد. «فرزند صبح»دومين فيلم درباره امام خميني (ره) بعد از «سال سخت در خمين» (ساخته مجتبي راعي) است كه در 10 سال اخير توليد شده. پروژه فرزند صبح اما در طي دوران ساختش فراز و نشيبهايي را پشت سر گذاشته. از جمله انتخاب انيو موريكونه به عنوان آهنگساز كه در نهايت، امكانپذير نشد. توقفهاي گاه و بيگاه ِفيلمبرداري هم يكي از نكاتي بود كه باعث شد بسياري گمان كنند فيلم به سرانجام نميرسد. افخمي در زمان توقف اين فيلم پروژههايي مانند «گاو خوني» را به نتيجه رساند و فيلمبرداري فيلمي را هم در فرانسه آغاز كرد. اگر چه به نظر ميرسد «فرزند صبح» اوضاع بهتري نسبت به آن دارد. با اين حال همه منتظرند تا بهروز افخمي بعد از چهار سال اين فيلم را به سرانجام برساند. حالا خارجيها هم به جمع مشتاقان اضافه شدهاند.
سه شنبه 18 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 175]