واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: اقتصاد - سايه مداوم گراني بر سر بازار نفت
اقتصاد - سايه مداوم گراني بر سر بازار نفت
گروه اقتصاد: 144 دلار و 10 سنت؛ اين آخرين قيمت جهاني نفت است و هيچكس اميد ندارد كه قيمت گزاف راه بازگشت به پايين را در پيش گيرد. قيمت نفت همچنان در مسير افزايش پيش ميرود و به نظر ميرسد كه بهرغم برگزاري جلسات متعدد كسي اميدوار نيست كه به اين سادگيها نفت در راه ارزانشدن گامي را بردارد. جهان اعتقاد دارد كه كمبود تقاضا دليل كاهش قيمت نفت نيست و سفتهبازي و كاهش ارزش دلار نفت را گران كرده است. هرچند آمريكا تاكنون با چنين تحليلي مخالفت داشته و تلاش خود را براي افزايش توليد نفت به كار بسته است اما به نظر ميرسد كه بر صحت اين تحليل تن در داده است. تازهترين تحقيق و بررسي كنگره آمريكا نشان ميدهد حجم سرمايههاي وارد شده به بازار معاملات نفت آمريكا طي پنج سال اخير بيش از 20 برابر رشد داشته است. به گزارش روزنامه اكونوميك تايمز، تازهترين تحقيق و بررسي كنگره آمريكا نشان ميدهد فعاليتهاي سفتهبازي و دلالي نقش بسيار مهمي در افزايش قيمت جهاني نفت داشته است. كارشناسان غربي پيش از اين اصرار زيادي داشتند كه رشد تقاضاي چين و هند مهمترين و اصليترين علت افزايش قيمت نفت است. قيمت نفت طي 10 سال اخير بيش از هشت برابر افزايش يافته و از 18 دلار در اوايل سال 1998 به بيش از 146 دلار رسيده است. تنها طي يك سال و نيم اخير قيمت نفت بيش از 133 درصد رشد داشته است.
افزايش قيمت سوخت تاثيرات منفي زيادي را بر ساير بازارها از جمله بازار محصولات كشاورزي و مواد غذايي داشته است و موجب رشد چشمگير قيمت اين محصولات نيز شده است. آمريكا به عنوان بزرگترين مصرفكننده نفت جهان تلاش زيادي را براي پي بردن به علل اصلي افزايش قيمت نفت آغاز كرده است. آمريكا 25 درصد نفت توليدي جهان را مصرف ميكند. كميتههاي مختلف كنگره آمريكا طي 11 ماه اخير بيش از 40 نشست در اين خصوص برگزار كردند. كنگره آمريكا سرانجام به اين نتيجه رسيده است كه يكي از مهمترين علل افزايش قيمت نفت هجوم سرمايههاي سرگردان و گسترش سفتهبازي و دلالي در بازار انرژي است. حجم سرمايهگذاريهاي انجامشده در بازار نفت آمريكا از 13 ميليارد دلار در پايان سال 2003 به بيش از 260 ميليارد دلار تا مارس 2008 افزايش يافته است. در واقع حجم سرمايهگذاري انجام شده در بازار معاملات نفت آمريكا طي پنجسال اخير بيش از 20 برابر رشد داشته است. در عين حال نشريه كانادايي تورنتوسان علت اصلي افزايش چشمگير قيمت جهاني نفت طي ماههاي اخير را سقوط شديد ارزش دلار آمريكا دانست.
بر اساس اين گزارش كشورهاي اروپايي به شدت تحت فشار ناشي از افزايش قيمت نفت و مواد غذايي هستند. رانندگان كاميون، تاكسيداران، كشاورزان و ماهيگيران در سراسر جهان، اعتراضات شديدي را نسبت به افزايش قيمت سوخت داشتهاند. اين نشريه نوشت: علت اصلي افزايش قيمت نفت از 40 به 140 دلار چيست؟ بيشك سياستهاي اقتصادي و تجاري آمريكا نقش مهمي در افزايش بدهيهاي اين كشور و كاهش ارزش دلار داشته است. رشد تقاضاي انرژي در هند، چين و ساير كشورهاي آسيايي كه حاضر به قطع يارانه انرژي نيستند نيز نقش مهمي در رشد قيمت نفت داشته است. بر اساس اين گزارش قيمت بنزين در چين و هند به ترتيب 33 و 40 درصد كمتر از آمريكاست. از سال 2002 تاكنون ارزش دلار در برابر يورو بيش از 40 درصد كاهش داشته است. آمريكا بيش از 66 درصد نفت مورد نياز خود را از طريق واردات تامين ميكند. با توجه به كاهش ارزش دلار، آمريكاييها بايد هزينه بيشتري براي واردات نفت بپردازند.
آلن گرينسپن رئيس پيشين فدرال رزرو آمريكا سال گذشته اذعان كرد، هدف اصلي از لشكركشي به عراق و اشغال اين كشور، تسلط بر منابع نفتي بوده است. استراتژي بوش، چني براي تسلط بر منابع نفتي عراق و افزايش توليد نفت اين كشور، تاكنون با شكست روبهرو شده است و توليد واقعي نفت عراق همچنان كمتر از زمان اشغال است. اكنون با آنكه دليل افزايش قيمت نفت بر هيچكس پوشيده نيست اما انگار راهكاري براي توقف رشد قيمت نفت وجود ندارد زيرا رئيس اوپك اعلام كرد كه افزايش بهاي نفت در بازارهاي جهاني ادامه خواهد يافت. شكيب خليل رئيس اوپك در گفتوگو با روزنامه «الجزيره نيوز» الجزاير اعلام كرد كه به دليل كاهش ارزش دلار، افزايش بهاي نفت ادامه خواهد يافت.
خليل كه وزير انرژي و معادن الجزاير نيز هست، خاطرنشان كرد: بهاي نفت دوباره در هفتههاي آتي افزايش خواهد يافت به اين دليل كه يك درصد كاهش ارزش دلار به معني چهار دلار افزايش در بهاي نفت است. رئيس اوپك همچنين اذعان داشت: ما بر اين باوريم كه عرضه كنوني در بازار نفت كافي است كه اين تعادل در عرضه به نفع همگان است كه نبايد از بين برود زيرا افزايش كنوني بهاي نفت به نفع هيچكس نيست. وي همچنين از تاثير عوامل ژئوپليتيكي بر افزايش بهاي نفت ياد كرد و روابط بين ايران و غرب بر سر انرژي هستهاي ايران را از آن جمله دانست. اين مقام اوپك اين نظريه را كه اعضاي اوپك مخالف افزايش توليد در جهت فشار براي كاهش بهاي نفت هستند را رد كرد. وي ادامه داد: به نظر من 60 درصد از افزايش بهاي نفت به دليل كاهش ارزش دلار و مسائل ژئوپليتيكي و 40 درصد ديگر نيز به دليل افزايش استفاده از سوختهاي زيستي در بازار است. خليل در ادامه با تاييد اين مطلب كه همه كشورهاي عضو اوپك علاقهمند به اكتشاف ذخاير جديد نفتي هستند، ابراز داشت كه حقيقت اين است كه تحريمهاي تحميلي بر دو عضو اوپك مانع افزايش سرمايهگذاريها در اين دو شده است.
دوشنبه 17 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 115]