واضح آرشیو وب فارسی:مهر: شيوع بيماريها در تابستان؛فصل بيماري به خاطر خنك شدن!
خبرگزاري مهر - گروه اجتماعي: روزهاي گرم سال شايد با خاطرات شيرين تعطيلات تابستاني و گردش تفريح معنا شود، اما اين ايام همواره با مخاطراتي همراه است كه مي تواند سلامت افرادي كه رعايت نكات بهداشتي را جدي نمي گيرند، تهديد كند و بعضا آنها را روانه درمانگاه و حتي بيمارستان نمايد.
به گزارش خبرنگار مهر، بيماريهايي كه سلامت مردم را در روزهاي گرم سال تهديد مي كند، به مراتب شايع تر و خطرناك تر از بيماريهايي است كه شايد در زمستان گرفتار آنها شويم. بنابراين، فصل تابستان علاوه بر روزهاي گرمي كه با آفتاب سوزان در برخي مناطق كشور همراه است، زمينه شيوع انواع بيماريهاي عفوني، پوستي و... را به دنبال دارد كه در صورت عدم رعايت نكات و موارد بهداشتي، مي بايست هم گرما و هم بيماري تابستان را تحمل كرد.
شنا در آبهاي آلوده
در حالي از استخرها به عنوان يكي از مكانهاي محتمل در انتقال بيماريهاي عفوني نام برده مي شود كه مهندس رضا غلامي (رئيس اداره بهداشت مواد غذايي و اماكن عمومي وزارت بهداشت)، از بازرسي هر دو هفته يك بار استخرها در كشور طي فصل تابستان خبر مي دهد.
دكتر محمد مهدي صابري (متخصص گوش و حلق و بيني)، التهاب گوش مياني را، از بيماريهايي مي داند كه انتقال آن از طريق شنا كردن در استخر شايع است.
لازم است بدانيم بيماري التهاب گوش مياني همواره با سوزش، خارش، درد و حتي ترشح در مجراي خارجي گوش همراه است و باعث ناراحتي افراد مي شود. در صورت ابتلا به اين عارضه، بايد مجاري گوش را تا حد امكان خشك نگاه داشت و داروهاي ضد ميكروبي مصرف كرد.
عفونت چشمي نيز يكي ديگر از بيماريهاي منتشره از طريق آب تني در استخر است. التهاب ملتحمه چشم كه از طريق تماس چشم با آب آلوده ايجاد مي شود؛ با سوزش چشم، قرمزي، ريزش اشك، ترشحات چسب ناك و چركي همراه است. افرادي كه مبتلا به اين نوع ناراحتي هستند تا زماني كه كاملا بهبود نيافته اند نبايد به استخرها رفت و آمد كنند.
به گفته رئيس اداره بهداشت مواد غذايي و اماكن عمومي وزارت بهداشت، يكي از موارد نظارت بر استخرها، كلر سنجي است كه صورت مي گيرد.
شرط رعايت بهداشت استخرها، حداقل يك و حداكثر سه ميلي گرم كلر در هر ليتر آب است. همچنين، شست و شوي مرتب استخر، گندزدايي، داشتن فاضلاب و سرويس هاي بهداشتي و در صورت داشتن بوفه، رعايت سلامت موادغذايي و خوراكي كه عرضه مي شود، از جمله مواردي است كه مي بايست در بازرسي از استخرها به آنها توجه جدي شود.
غلامي، با مطلوب توصيف كردن وضعيت بهداشتي استخرها در سالهاي اخير نسبت به يكي دو دهه قبل، مي گويد: البته كنترل وضعيت بهداشتي استخرها در شهرهاي بزرگ نسبت به شهرهاي كوچك ممكن است هر ماه يك نوبت صورت بگيرد و اين به خاطر كمبودهايي است كه داريم.
آبهاي نوشيدني ناسالم و غيربهداشتي
توجه به يكسري نكات ساده بهداشتي در فصل گرما مي تواند از بروز بسياري از بيماريهاي واگيردار جلوگيري كند. از جمله اينها، مي توان به عدم استفاده از آبهايي كه هيچ اطميناني به سالم و بهداشتي بودن آنها نيست، اشاره كرد. متاسفانه برخي از شهروندان بدون توجه به اين قبيل موارد، در زماني كه بيرون از منزل دچار تشنگي مي شوند، با ديدن اولين شير آب و...، خود را سيرا ب مي كنند، غافل از اينكه شايد آن آب سالم نبوده و مي تواند زمينه انتقال انواع بيماريهاي عفوني و... را فراهم سازد.
در فصل تابستان استفاده از آب معدني افزايش پيدا مي كند و در اين ميان عده اي سودجو با توجه به نياز مردم براي استفاده از آب معدني كه در بطري ها به فروش مي رسد، آبهاي غير بهداشتي را روانه بازار مي كنند.
تغيير رنگ آب و همچنين مزه آن مي تواند يكي از نشانه هاي ناسالم بودن اين قبيل آبهاي معدني غير بهداشتي باشد.
دليل تغيير رنگ بعضي آبهاي آشاميدني به خاطر عدم رعايت فرايند توليد آب معدني است. وجود نوعي جلبك سبز و رشد آن در منبع اصلي كه بطري هاي آب معدني از آن تهيه مي شود باعث كدري و سبزي رنگ آب مي شود كه از علائم ناسالم بودن آن است.
انتقال بيماري از حيوان به انسان
بروسلوز يا همان تب مالت يكي از بيماريهاي مشترك بين انسان و دام است كه به صورت حاد يا مزمن عارض مي شود. اين بيماري در حيوانات موجب مشكل در دستگاه تناسلي و ادراري و در انسان هم معمولا باعث تب، تعريق، ضعف و بي حالي و كاهش وزن مي شود.
كارشناسان مي گويند تب مالت انساني بازتاب مستقيم تب مالت دامي است و عدم كنترل آن در دامها، در واقع كنترل و پيشگيري از اين بيماري را در انسان سخت تر مي كند. باكتري تب مالت قدرت تهاجمي زيادي داشته و قابليت نفوذ به پرده هاي مخاطي دهان، حلق، بيني، مخاط چشم و ريه ها را دارد.
نكته مهم در مورد تب مالت، دير قابل تشخيص بودن آن است، به اين صورت كه اين بيماري به سختي تشخيص و يا اصلا تشخيص داده نميشود و در مواقعي هم، موارد تشخيص داده شده گزارش نمي شود و به همين دليل آگاه كردن پزشكان مراكز دولتي و خصوصي و آزمايشگاههاي تشخيص بروسلوز در ثبت و گزارش اين بيماري ضروري است. با تمام اين اوصاف و صرف نظر از اين كه شيوع تب مالت مربوط به سال گذشته باشد يا همچنان هم ادامه داشته باشد يا خير، به نظر مي رسد عدم آگاهي نسبت به اين بيماري يكي از دلايل عمده عدم كنترل تب مالت است.
دكتر مينو محرز (رئيس انجمن علمي بيماريهاي عفوني)، استفاده از فرآورده هاي دامي همچون پنير، خامه و... به صورت غير پاستوريزه را، عامل شيوع تب مالت به ويژه در بين ساكنان مناطق روستايي و صاحبان دامها عنوان مي كند و مي گويد: در صورتي كه بستني ها از شيرهاي غير پاستوريزه به عمل آمده باشد، مي تواند سلامت مصرف كنندگان را تهديد كند.
يادگاري گزش پشه خاكي
سالك به عنوان يك بيماري عفوني كه انواع گوناگون دارد؛ پوست، مخاط و احشاء بدن را درگير مي كند. بر اساس آنچه كه پزشكان متخصص پوست عنوان مي كنند، ضايعه اين بيماري جلدي حدود يك سال طول مي كشد و پس از بهبود، جاي زخم بر جاي مي ماند.
عامل ايجاد سالك "ليشمانيا" ناميده مي شود كه يك موجود تك سلولي است (جزء باكتري ها نيست و انگل محسوب مي شود). ليشمانيا در بدن موش زندگي مي كند. يك نوع پشه بسيار كوچك به نام پشه خاكي موش را مي گزد و اين انگل وارد بدن پشه مي شود. اين پشه كوچك كه قدرت پرواز زيادي هم ندارد چنانچه شخصي را نيش بزند، اين موجود تك سلولي يعني ليشمانيا وارد پوست شخص شده و بيماري سالك را به وجود مي آورد.
سالك پوستي به دو صورت خشك و مرطوب ديده مي شود. سالك خشك در بهار و اوايل تابستان شيوع دارد. ابتدا محل گزش پشه خاكي، به صورت يك برجستگي كوچك روي پوست است ولي بعدا به صورت زخم در مي آيد كه قطر آن به چند سانتيمتر هم ممكن است برسد اين ضايعات درد و خارش ندارند. پس از حدود يك سال اين ضايعه خوب مي شود و جاي زخم آن باقي مي ماند. چون پشه خاكي بيشتر صورت و دست ها را كه در معرض ديد قرار دارد، نيش مي زند، محل سالك بيشتر در اين مناطق از بدن است.
دوشنبه 17 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 186]