واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: مجموعههاي تاريخي در سيما يوسف پيامبر(ع) از نگاه سلحشور
اين مجموعه در قالب ۴۵قسمت از توليدات سيما فيلم به شمار ميرود و با نگاهي به سوره يوسف (ع) تهيه و توليد شده است.
مجموعه يوسف پيامبر(ع) در مدت ۳۲ماه درفضاهاي مختلف جلوي دوربين اين سريال سير زندگي حضرت يوسف(ع) را از كودكي تا بزرگسالي و زماني كه به عزيزي مد صر ميرسد، به تصوير كشيده است. نگارش فيلمنامه يوسف پيامبر(ع) چهار سال به طول انجاميد.
سلحشور درباره ميگويد: در اين مدت از ساعت ۲نيمه شب تا ۷صبح متن را مي نوشتم و از ساعت ۹يا ۱۰صبح تا شب آنچه را كه نوشته بودم، به همراه دوستان ميخوانديم و نقد و بررسي ميكرديم. تا اين كه، باز شب ميرفتم منزل، چند ساعتي ميخوابيدم و بعد دوباره بيدار ميشدم و مينوشتم.
داستان حضرت يوسف (ع) تاكنون حدود هجده بار است كه به فيلم و يا سريال تبديل شده است.
سلحشور در ابتداي پخش اين سريال تلويزيوني گفت كه تجربيات قبلي، هيچ كدام حرفي براي گفتن نداشتند و كار مشخص و ماندگاري در مورد حضرت يوسف(ع) انجام نشده بود.
طراحان دكور صحنه اين پروژه طي مدت توليد با طراحي و ساخت فضاهايي چون مصر، اهرام ثلاثه سعي بر آن داشتند كه بيننده با تماشاي اين سريال، دركي درست از فضاهاي واقعي آن دوران داشته باشد تا ضمن القاي مفهومي روايت، بخشي از تاريخ نيز به تصوير كشيده شود.
تمامي دكورهاي اين سريال در ابعاد واقعي و اندازههاي حقيقي ساخته شده اند ، به طور نمونه ، كشتيها و اسكلهاي كه در قسمتهايي از داستان مورد استفاده قرار ميگيرند، به اندازه واقعي طراحي و ساخته شده اند. طوري كه در داخل هر كشتي حدود يكصد نفر آدم جا ميگيرد. از كشتيها در درياچه اي كه در محل شهرك دفاع مقدس قرار دارد، فيلمبرداري شده است.
مجيد ميرفخرايي كه در بسياري از مجموعههاي تاريخي حضور دارد، بيش از ۲ سال در نقطهاي دور افتاده از شهر تهران و در زمينهاي خالي شهرك دفاع مقدس، مصر باستان را بازسازي كرد تا قصه يوسف در آن روايت شود.
ميرفخرايي كار ساخت دكورها را به همراه فرهاد عليزاده آهي انجام داد و پس از ۷ماه پيش توليد و گردآوري منابع، ابتدا ماكتها را ساختند و بعد از چهار ماه شروع به ساخت و ساز دكور كردند.
در ابتدا قرار بود دكورها در شهرك سينمايي ساخته شود، شهركي كه با گذشت دو دهه از ايجاد آن، هنوز تنها شهرك سينمايي كشور است. اما كمبود زمين براي ساخت و ساز در اين شهرك، آنها را به ايجاد و ساخت دكور در شهرك دفاع مقدس ترغيب ميكند كه البته رودخانه روان فشافويه در پس زمينه دكور اين شهرك نيز جايگزين خوبي براي رود نيل در نظر گرفته ميشود.
دكور داخلي قصرها در سوله فرهنگسراي خاوران طراحي و ساخته شد، نوع معماري و لباسهاي طراحي شده در اين سريال نيز از عظمت و تازگي خاصي برخوردار است .
به گفته سلحشور، طراحي صحنه سريال يوسف پيامبر(ع) براساس تحقيقاتي كه در خصوص تمدن مصر در اختيار گروه قرار گرفته بود، انجام شد و سفر به فرانسه و بازديد از موزه لوور نيز كه مركز اصلي نگهداري آثار مصري است، به مستند بودن طرحها قوت بخشيد.
ميرفخرايي با اشاره به تاكيد و تمركز روي معماري در اين سريال، گفت : مثلا در فيلمي مانند موميايي فقط در يك صحنه و به صورت گذرا شاهد معماري مصر هستيم و آنقدر فرصت نداريم متوجه تلفيق اين معماري با معماري رم باشيم، اما سريال يوسف پيامبر(ع) به خاطر تمركزي كه روي معماري در تمام صحنه ها وجود دارد، نيازمند ظرافت بيشتري بوده است.
وي ،طراحي معماري در اين سريال را به عنوان منبعي جامع در مورد معماري مصر عنوان كرد و گفت: در اين طرح حدود سه هزار دست لباس دوخته شد و بازيگران طي مدتي كه مقابل دوربين حضور داشتند يعني درتمام ادوار زماني اين سريال كه از كودكي تا بزرگسالي حضرت يوسف (ع) را در بر ميگيرد، لباس ها را به تن كرده بودند.
مجموعه يوسف پيامبر(ع) به طريقه ۳۵ميلي متري فيلمبرداري شده است و هنرمند فقيد رسول احدي مسووليت اين كار را به عهده داشت. جمال شورجه نيز در اين سريال به عنوان مشاور كارگردان در تمامي طول مدت فيلمبرداري حضوري پررنگ داشت.
اين سريال چهارمين اثري است كه بر مبناي قصص قرآن در تلويزيون به مرحله پخش ميرسد.
شبكه اول سيما از هفتم تير ماه به مدت ۴۵هفته، يوسف پيامبر(ع) را روي آنتن برده است .
در مدت ۳۲ماه فيلمبرداري، مصطفي زماني در نقش حضرت يوسف (ع) مقابل دوربين ظاهر شده است و هنرمنداني نظير محمود پاك نيت، كتايون رياحي، پروانه معصومي، جعفر دهقان، مهوش صبركن، جهانبخش سلطاني، اميرحسين مدرس و رحيم نوروزي در اين مجموعه ايفاي نقش كردند.
دوشنبه 17 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 475]