واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: سياست - غنيسازي همچنان در ابهام
سياست - غنيسازي همچنان در ابهام
در حالي كه غرب به تمايل تهران براي از سرگيري مذاكرات اميدوار شده است، جمهوري اسلامي پاسخ كتبي خود را به بسته مشوقهاي گروه 1+5 ارائه داد. روزنامه فايننشالتايمز در اين زمينه مينويسد: تقريبا سه هفته پس از آنكه جامعه بينالمللي بسته مشوقهاي اقتصادي و سياسي بهروزشده خود را به تهران ارسال كرد، مقامات ايران پاسخ خود را در قالب نامهاي رسمي براي خاوير سولانا، رئيس كميسيون سياست خارجي اتحاديه اروپا فرستادند. به گزارش اين روزنامه انگليسي، پس از اينكه سعيد جليلي، مذاكرهكننده هستهاي ايران در تماس تلفني با سولانا از ارسال اين نامه خبر داد، ديپلماتهاي عاليرتبه غربي در بروكسل، منتظر دريافت آن ماندند. ديپلماتهاي اروپايي ميگويند: امكان قضاوت در مورد ماهيت پاسخ تهران تا زمان بررسي دقيق آن وجود ندارد. با اين حال به گفته آنها لحن گفتوگوي تلفني جليلي با سولانا «مثبت و سازنده» بوده است. بسياري از ديپلماتهاي غربي بر اين باورند كه پاسخ تهران براي تصميمگيري در مورد مرحله بعدي مذاكرات «حياتي» خواهد بود. در صورتي كه پاسخ تهران به بسته مشوقها مثبت باشد، هر دو طرف به مرحله اول مذاكرات كه «تعليق در برابر تعليق» نامگذاري شده، وارد ميشوند. در اين مرحله ايران هرگونه توسعه تاسيسات غنيسازي را متوقف خواهد كرد اما در عين حال روند غنيسازي اورانيوم ادامه مييابد. در مقابل جامعه بينالمللي نيز تلاش براي اعمال تحريمهاي بيشتر عليه جمهوري اسلامي را متوقف خواهد كرد. هرچند ديپلماتهاي اروپايي تاكيد دارند اين مرحله نميتواند بيشتر از شش هفته به طول بينجامد، اما آنها پيشبيني ميكنند كه تهران به ادامه اين مرحله علاقهمند باشد. در همين حال يك ديپلمات نزديك به روند مذاكرات گروه 1+5 با ايران ادعا ميكند كه پاسخ تهران به بسته مشوقها كاملا صريح و شفاف نيست و به نظر ميرسد جمهوري اسلامي به جاي پاسخ قاطع به دنبال بازي با وقت باشد. فايننشالتايمز اين نكته را خاطرنشان ميكند، در صورتي كه پاسخ تهران به اين بسته به اندازه كافي مثبت نباشد، فشارهاي سازمان ملل عليه ايران، در فصل پاييز افزايش مييابد. از سوي ديگر احتمال حمله اسرائيل به تاسيسات هستهاي ايران تا پايان سالجاري ميلادي نيز تقويت خواهد شد. اين روزنامه انگليسي با اشاره به اظهارات اخير علياكبر ولايتي، مشاور عالي مقام معظم رهبري درخصوص آغاز مذاكرات، مينويسد به پيشنهاد غرب كه در تاريخ 14 ژوئن به تهران ارائه شد، مناظرههايي را در داخل حكومت پديد آورد و موجب شده پراگماتيكها از آغاز مذاكرات حمايت كنند.
غنيسازي در ابهام
در همينحال روزنامه نيويوركتايمز مينويسد: ايران روز جمعه به طور رسمي به مجموعه پيشنهادهاي بينالمللي پاسخ داد، اما نكته كليدي كه تعليق فعاليتهاي غنيسازي اورانيوم است، همچنان بدون پاسخ باقي مانده است. به گفته مقامهاي دخيل در اين تلاش ديپلماتيك، در نامه منوچهر متكي وزير امور خارجه ايران براي سولانا خاطرنشان شده است كه ايران تمايل دارد مذاكراتي سازنده را با خاوير سولانا و شش قدرت درگير مسئله هستهاي جمهوري اسلامي آغاز كند. با اين وجود اين نامه به طور مشخص به هيچيك از پيشنهاداتي كه ماه گذشته ارائه شد، پاسخ نميدهد. به گفته اين مقامات در بخشي از اين نامه اشاره شده كه زمان مذاكره از موضع متكبرانه نابرابر به پايان رسيده است. همچنين اين نامه از تحريمهاي شوراي امنيت كه آنها را غيرقانوني ميخواند، انتقاد كرده و از بياعتمادي ناشي از رفتار دوگانه برخي قدرتهاي بزرگ سخن ميگويد. با اين حال همچنان برخي مقامات دخيل در روند مذاكرات نسبت به پاسخ تهران ابراز نااميدي ميكنند. بنابر ادعاي آنها در پاسخ تهران نكته جديدي وجود ندارد و جمهوري اسلامي ميخواهد با رفتوآمد ديپلماتيك اين روند را به درازا بكشد تا در اين فرصت به فعاليتهاي هستهاي خود ادامه دهد. از سويي ديگر يك مقام ديگر غربي ميگويد: تهران به سادگي با بسته مشوقها مخالفت نكرده و به همين دليل اين امكان وجود دارد كه واكنش غرب همراه با دستپاچگي باشد. به گزارش نيويوركتايمز، هرچند روسيه و چين دو عضو كليدي شوراي امنيت آمادهاند كه حتي در صورت متوقف نشدن فعاليتهاي غنيسازي با ايران وارد مذاكره شوند، اما ايالات متحده و سه كشور بزرگ اروپايي (انگليس، فرانسه و آلمان) همچنان بر لزوم تعليق غنيسازي تاكيد دارند. نيويوركتايمز در بخش ديگري از گزارش خود مينويسد: در نامه تهران به اين نكته اشاره شده كه جليلي رياست هيات ايراني در مذاكرات احتمالي را برعهده خواهد داشت. همچنين گفته ميشود كه برخي شباهتها بين نامه متكي به سازمان ملل و نامه شش كشور به ايران وجود دارد.
كريستينا گالاچ، سخنگوي سولانا گفت: جليلي در تماس تلفني با سولانا پاسخ تهران را پاسخي بر مبناي تمركز بر نقاط مشترك و ديدگاههاي سازنده توصيف و براي تداوم مذاكرات قريبالوقوع با سولانا ابراز تمايل كرده است. اين روزنامه آمريكايي پيشبيني ميكند كه هرگونه مصالحه از جانب ايران در قبال فعاليتهاي هستهاياش ميتواند به تعديل گمانهزنيها درخصوص حمله اسرائيل به تاسيسات هستهاي جمهوري اسلامي كمك كند. اين در حالي است كه ايران دومين توليدكننده بزرگ اوپك به شمار ميآيد و فروكش كردن بحران هستهاي آن به كاهش قيمت نفت كه هر روز ركورد تازهاي را به ثبت ميرساند، كمك ميكند.
اين در حالي است كه گروه 1+5 نيز در پيشنهادهاي خود به تهران فضاي مانور را براي ايران با يك جدول زماني براي مذاكرات اوليه بازگذاشتند. در واقع طرح تعليق در برابر تعليق در فرجه زماني شش هفتهاي به تهران امكان ميدهد كه در عين ادامه روند غنيسازي (بدون عمليات توسعهاي)، مذاكرات را آغاز كند. البته اين بخش از نامه اروپاييان همان بخشي است كه در پاسخ تهران به آن اشارهاي نشده است.
يکشنبه 16 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 112]