واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: اجلاس سران گروه 8 در ژاپن ، اهداف و اولويت ها
خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): توكيو - اجلاس سران هشت كشور بزرگ صنعتي عضو گروه 8 متشكل از آمريكا ، روسيه ، ژاپن ، انگليس ، فرانسه ، ايتاليا، كانادا و آلمان از روز دوشنبه هفته جاري به رياست ژاپن درشهر توياكو در استان هكايدو واقع در شمال اين كشور برگزار مي شود.
در اين نشست علاوه بر سران گروه 8 ، سران هشت كشور توسعه يافته مكزيك ، چين ، هند، برزيل، آفريقاي جنوبي، كره جنوبي، استراليا و اندونزي نيز حضور خواهند داشت.
ژاپن از سال گذشته ميلادي (2007) و پس از نشست پيشين گروه 8 در "هايليگن دام" آلمان ، رايزني هاي خود را براي برگزاري نشست كنوني سران گروه 8 در اين كشور آغاز كرد و اين رايزني ها پس از آن كه رياست اين گروه را در ژانويه سال جاري ميلادي به عهده گرفت ، افزايش يافت.
اين براي پنجمين بار است كه ژاپن رياست برگزاري اجلاس سران گروه 8 را در اين كشور بر عهده مي گيرد.
بنابر گفته مقامات ژاپني ، موضوع گرمايش جهاني از محوري ترين موضوعاتي است كه ژاپن به دنبال آن است تا آن را در اين نشست مطرح كند.
ژاپن درنظردارد تا در اين نشست، طرح پيشنهاي خود را كه براساس آن ميزان انتشار گازهاي گلخانه اي از جمله عوامل مهم گرمايش جهاني ،تا سال 2050 ميلادي به نصف سطح كنوني مي رسد را ارايه كرده و حمايت كشورهاي بزرگ صنعتي و توسعه يافته را نيز در اين زمينه جلب كند.
مقامات ژاپني از جمله "ياسوئو فوكودا " نخست وزير ژاپن همواره در ديدارهاي خود با روساي جمهور و نخست وزيران و ديگر مقامات ارشد كشورهاي عضو گروه 8 و ديگر كشورهاي توسعه يافته ، مقابله با گرمايش جهاني را به عنوان يكي از مهمترين موضوعات مورد بررسي قرار داده و حتي بيانيه هاي زيست محيطي را نيز با برخي كشورهاي جهان به امضا رسانده است.
البته ژاپن براي برگزاري اجلاس سران پيش از اين چهار محور بزرگ و اساسي گرمايش جهاني و تغييرات آب و هوايي ،اقتصاد جهاني ، توسعه اقتصادي آفريقا و منع گسترش تسليحات هسته اي را درنظر گرفته بود.
ژاپن با اين وجود پس از آن كه طي ماههاي اخير بهاي نفت خام و مواد غذايي با افزايش سريعي در بازارهاي جهاني روبرو شد ، اين دو موضوع را نيز جزو مسايل اساسي ديگر مورد بررسي در اين نشست قرار داده است .
اين كشور به رغم اين محورها معتقد است كه گرمايش جهاني به دلايل بسياري از محوري ترين مسايلي است كه مي تواند در افزايش بهاي مواد غذايي ، نفت خام و ديگر موضوعات كنوني جامعه بشري تاثيرگذار باشد و براين اساس نيز خواستار دستيابي به يك اجماع كامل در اين نشست بر سر اين موضوع است.
ژاپن هم اينك خواستار همكاري كشورهاي بزرگ صنعتي عضو گروه 8 و ديگر كشورهاي توسعه يافته و غيرعضو اين گروه براي ايجاد چارچوب جديدي كه جايگزين پروتكل زيست محيطي كيوتو شود، است .
لازم به ذكر است كشورهاي صنعتي جهان در نشستي جهاني در سال 1997 در شهر كيوتو، پايتخت تاريخي ژاپن ملزم شدند تا ميزان انتشار گازهاي گلخانه اي را كه عامل آلودگي محيط زيست است ، كاهش دهند.
براساس مصوبه نهايي دولت هاي اروپايي، آمريكا و ژاپن مي بايست طي سال هاي 2008 تا 2012 ميزان پخش شش نوع گاز گلخانه اي از جمله گاز مخرب دي اكسيدكربن را در كشورهايشان به ترتيب به 7 ، 6 و 8 درصد در سال 1990 برسانند.
كارشناسان محيط زيست بر اين باورند كه گازهاي گلخانه اي ، ازجمله دي اكسيد كربن ،نه فقط عامل آلودگي محيط زيست هستند،بلكه موجب افزايش دماي كره زمين و تغييرات آب و هوايي در سراسر جهان نيز مي شوند.
آمريكا هم اكنون بزرگترين كشور منتشركننده گاز كربنيك در جهان است و به اين دليل نقش عمده اي را در گلخانه اي شدن و گرم شدن زمين ايفا مي كند، هرچند كه امروزه گفته مي شود، چين با رشد اقتصادي شتابان خود، مقام آمريكا را در اين زمينه به خود اختصاص داده است .
ژاپن درحالي كه خواستار همكاري كشورهاي عضو گروه 8، توسعه يافته و ديگر كشورهاي جهان براي مقابله با گرمايش جهاني است ، خود از هيچ كوششي در اين زمينه دريغ نكرده است.
مقامات دولتي ژاپن باهمكاري شهروندان ژاپني درراستاي مقابله با گرمايش جهاني و تغييرات آب و هوايي و تعهد اين كشور به پروتكل كيوتو ، تمامي تلاش خود را براي بهره گيري بهتر از انرژي ،اقدام براي بهينه سازي لوازم الكتريكي ، الكترونيكي ، نيروگاهها ، بهره مندي از نوين ترين تكنولوژيهاي برتر جهان در زمينه بهينه سازي مصرف سوخت و كاهش مصرف انرژي در اين راستا گام برداشته است .
شايد جالب باشد كه بدانيم در ژاپن براي آن كه از انرژي كمتري مصرف شود و در مقابل گاز دي اكسيد كربن كمتري در سطح جامعه انتشار يابد همه شهروندان ژاپني با دولت خود همكاري مي كنند.
اين كمك به اشكال مختلف از جمله اجراي طرح كولبيز كه براساس آن افراد از لباسهايي استفاده مي كنند كه در زمستان افراد را گرم نگه مي دارد و در تابستان آنها را از گرما مصون مي دارد و بدين ترتيب لوازم گرمايشي و سرمايشي كمتري مورد استفاده قرار مي گيرد.
ژاپن علاوه براين اقدامات به منظور توسعه تكنولوژي هاي پيشرفته براي مقابله با گرمايش جهاني يك تريليون ين معادل هشت ميليارد و 400 ميليون دلار بودجه اختصاص داده است .
وزارت اقتصاد ، تجارت و صنعت ژاپن اعلام كرده است كه اختصاص اين بودجه از سوي اين كشور با هدف دستيابي به اهداف تعيين شده در سال 2050 ميلادي مبني بر كاهش انتشار گازهاي گلخانه اي كه موجب افزايش گرمايش جهاني است ،انجام مي دهد.
وزارت اقتصاد ژاپن درنظر دارد در طي 10 سال آينده مبالغي را براي توسعه نسل جديد رآكتورهاي هسته اي و نيز طرح هاي خورشيدي اختصاص دهد.
بر اين اساس نيز اين وزارتخانه از بخش خصوصي و دولتي ژاپن خواسته است تا به طور مشترك به توسعه خودروهاي الكتريكي با پيل سوختي كه يك چهارم خودروهاي بنزيني ، گازدي اكسيد كربن توليد مي كنند، بپردازند.
اين وزارتخانه همچنين از خودروسازان ژاپني خواسته است تا به سمت توليد خودروهايي كه داراي باتري هاي قابل شارژ توسط برق خانگي هستند، روي آورند.
ژاپن درنظر دارد تا در اين نشست طرح ابتكاري خود در زمينه كاهش گازهاي گلخانه اي تا سال 2050 ميلادي به سطح نصف كنوني را به طور مشروح ارايه كند.
ژاپن درصدد است تا از كشورهاي جهان به ويژه كشورهاي صنعتي و توسعه يافته بخواهد تا گام هاي محكمي را درراستاي بكارگيري از تكنولوژي هاي زيست محيطي بكار گيرند و خود در اين زمينه پيشگام است .
ياسوئو فوكودا نخست وزير ژاپن معتقد است ، گرمايش جهاني از جمله چالشهاي فراروي بشريت است و بر اين اساس نيز ضمن اعلام آمادگي براي همكاري با جامعه جهاني براي مقابله بااين پديده ، گفته است كه اين موضوع از جمله محورهاي اساسي نشست سران هشت كشور صنعتي عضو گروه 8 در ژاپن خواهد بود.
فوكودا افزود: بايد براي مقابله با تغييرات آب و هوايي در جهان چارچوب جديدي را به جاي پروتكل كيوتو كه درسال 2012 مهلت اجراي آن به اتمام مي رسد، ارايه كرد.
وي به پيشنهاد ژاپن دراين زمينه اشاره كرد و اظهار داشت : براساس پيشنهاد ابتكاري اين كشور درصورتي كه كشورهاي مختلف جهان و همچنين صنايع اين كشورها همكاري كنند،ميزان خروج گازهاي گلخانه اي در جهان در سال 2050 ميلادي ، به سطح نصف زمان كنوني مي رسد.
به هر سوي به رغم تمامي تلاش هاي دولت ژاپن در طول سال هاي گذشته و به ويژه يكسال اخير براي جلب نظر كشورهاي عضو گروه 8 بخصوص آمريكا بزرگترين كشور منتشركننده گازهاي گلخانه اي در جهان آنچه كه امروز مشخص است ، بعيد به نظر مي رسد سران گروه 8 دراين نشست نيز به يك اجماع كامل دراين زمينه دست يابند.
آمريكا مي گويد تا زماني كه كشورهايي نظير هند و چين به اين چارچوب جديد نپيوندند، اين كشور نمي تواند گامي دراين زمينه بردارد و در مقابل نيز چنين چارچوبي بي معنا خواهد بود.
جرج بوش رييس جمهور آمريكا نيز درسخنراني پنجشنبه گذشته خود در كاخ سفيد اعلام كرد: تا زماني كه چين و هند جدا از چارچوب پيشنهادي باشند، دستيابي به موفقتنامه موثري در اين زمينه امكان پذير نيست .
"كاسپال كوشپين " معاون رييس جمهوري سوئيس نيز در ديدار با مقامات ژاپني خواستار پيوستن آمريكا ، چين و هند كه از جمله كشورهاي بزرگ منتشر كننده گازهاي گلخانه اي در جهان هستند، به چارچوب جديد شده است .
كوشپين گفت: سوئيس معتقد است اين كشور درصورت مستثني شدن آمريكا ، چين و هند از كشورهايي كه براي كاهش گازهاي گلخانه اي اقدام مي كنند ، نمي تواند چارچوب جديدي در اين زمينه را بپذيرد.
براين اساس از هم اينك اين موضوع مشخص است كه تا زماني كه كشورهاي بزرگ منتشر كننده گازهاي گلخانه اي در جهان نظير آمريكا ، چين و هند به چارچوب پيشنهادي ژاپن نپيوندند ، خواست توكيو براي همكاري جهاني در زمينه مقابله با گرمايش جهاني تحقق نخواهد يافت .
آساق **6**280**1392
شنبه 15 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 234]