واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: اخلاق حرفهاي براي ورود به تجارت جهاني
بيش از 25 درصد كاركنان شركتهاي بزرگ و صنايع هايتك از ويژگي اخلاق حرفهاي بهرهمند هستند.
محمد طالبي مديرعامل بانك كشاورزي در كنفرانس بينالمللي اخلاق حرفهاي در مسير پيوستن بهWTO گفت: اگر چه در مسير ورود شركتها به سازمان تجارت جهاني، دولتها تاثيرگذاران اصلي هستند ولي فعالان اصلي در عرصه تجارت جهاني سازمانها و بنگاههاي اقتصادي ميباشند.
وي ادامه داد: مطالعات بسياري صورت گرفته است تا بدانيم تا چه ميزان صنايع و بنگاههاي ما آمادگي ورود به سازمان جهاني تجارت را دارند و در اين راستا توجه به اخلاق حرفهاي حائز اهميت است.
طالبي اضافه كرد: در بيشتر كشورهاي بزرگ دنيا، تعداد زيادي از كاركنان، صاحبان دانش به شمار ميروند و درصد بسياري از كاركنان شركتهاي بزرگ را صاحبان دانش به خود اختصاص ميدهند.
مديرعامل بانك كشاورزي بيش از 25 درصد از كاركنان صنايع هايتك و بزرگ را داراي ويژگي اخلاقي حرفهاي دانست و تاكيد كرد: مقايسه دهه اول قرن 21 و سالهاي انتهايي قرن 20 نشان ميدهد در حالي كه درصد شركتهاي متمايل شده به برنامه اخلاق حرفهاي قبلا 57 درصد بوده است، در دهه اول به 85 درصد رسيده است.
وي با طرح اين پرسش كه چه عاملي باعث گرايش سازمانها و شركتها به برنامههاي اخلاقي شده است، افزود: مطالعات نشان داده كه 25 تا 60 درصد كاركنان از فعاليتهاي مخالف اخلاق در سازمان خود آگاه ميشوند و تمركز رسانهها بر اين مساله تاثير بسياري داشته است زيرا رسانهها با اطلاعرساني در مورد برنامههاي مخالف برنامههاي اخلاقي در سازمانها، شفافسازي ميكنند.
طالبي، گرايش شركتها به برنامههاي اخلاقي را ناشي از به بلوغ رسيدن نظام سرمايهداري عنوان كرد و گفت: دولتها براي پايبندكردن شركتهاي خود به برنامههاي اخلاقي، مقررات و قوانين سختي را ميگذارند از جمله تعريف كدهاي اخلاقي كه جزئيات رفتاري را از نظر رفتار شركتها تبيين ميكند.
مديرعامل كشاورزي با تاكيد بر اينكه اخلاق حرفهاي در موفقيت عملكرد شركتها تاثيرگذار است افزود: بين پايبندي شركتها و اخلاق كار و سود و امتناع شركتها رابطه مثبتي وجود دارد از اين رو بايد در مسير رشد و توسعه اصول اخلاق حرفهاي را مدنظر قرار بدهند.
محمدرضا ايزديان،مديركل برنامهريزي تجاري سازمان توسعه تجارت ايران نيز در ادامه اين نشست گفت: موضوع اخلاق حرفهاي در مسيرWTO ، بحث جديدي است و در مقررات و هيچ يك از موافقتنامههاي سازمان تجارت جهاني به اين موضوع اشاره نشده است.
به گفته وي در ايران نيز به لحاظ اجرايي و عملياتي كار زيادي بر روي آن نشده است و كار سيستماتيك گستردهاي در قالب دستورالعملها و چارچوبهاي مشخص صورت نگرفته است.
وي ادامه داد: اخيرا در برخي از بنگاههاي موفق دنيا اصول مربوط به اخلاق حرفهاي كه اصول و قواعد مربوط به بايدها و نبايدها در فضاي كسب و كار است تدوين شده است.
ايزديان اضافه كرد: بحث اخلاق در كسب و كار بينالمللي از مباحثي است كه بيشتر مربوط به شركتهاي چند مليتي است و در آنها قابل اجراست هر چند كه ما هنوز شركت چندمليتي كه در تعريف بينالمللي بگنجد، نداريم ولي اين شركتها در حال توسعه هستند و سرمايهگذاري مستقيم خارجي را انجام دادهاند.
مديركل برنامهريزي تجاري سازمان توسعه تجارت ايران در ادامه با بيان اينكه، براي درك ارتباط بين تجارت جهاني و اخلاق حرفهاي به يك الگوي مشخص نياز داريم گفت: راههاي مختلفي براي برنامهريزيهاي راهبردي وجود دارد براي آن كه اخلاق كار را در مدل برنامهريزي يك بنگاه بگنجانيم بايد راهبردهاي كاركردي مثل بازاريابي، فراروي تحقيق و توسعه و منابع انساني را مدنظر قرار داد و براي بنگاهي كه ميخواهد وارد عرصه جهاني شود و سرمايهگذاري مستقيم داشته باشد يكي از راهبردهاي لازم، راهبرد اخلاقي است.
ايزديان با اشاره به نحوه برقراري ارتباط باWTO اظهار كرد: سازمان تجارت جهاني، موافقتنامههاي متعددي دارد كه يكي از آنها، موافقتنامه تجارت خدمات(GATS) است كه بخشهاي خدماتي به موجب آن انجام ميشوند و كشورها فرصت دارند كه زير بخشهاي خدماتي خود را در معرض رقابت خارجي قرار بدهند و از اين طريق ميتوان ارتباط با سازمان تجارت جهاني را برقرار كرد.
علي اخلاقي دبير كنفرانس مذكور نيز طي سخناني گفت: در شرايطي كه ميل به ورود WTO براي در اختيار گرفتن سهم تجارت جهاني بيشتر ميشود پيوستن ايران به اين سازمان بيش از هر زمان ديگر احساس ميشود.
وي مهمترين تغيير در موفقيت هر سازمان و دستگاههايي را اخلاق حرفهاي عنوان كرد و گفت: براي رسيدن به اين هدف بايد ابتدا به خودسازي و از خودگذشتي دست يافت تا به نظم واحدي رسيد امروز دانش و اخلاق حرفهاي به عنوان يك مزيت رقابتي هم در جهان و هم در سازمانها مطرح است و ضعف در سيستم منجر به افزايش خسارت ميشود. وي اخلاق حرفهاي را موجب افزايش بهرهوري بهبود ارتباطات و كاهش درجه ريسك دانست و گفت: مديران سازمانهايي كه اخلاق حرفهاي را رعايت نميكنند رفتاري دوگانه داشته و به جاي تصميمات عقلاني، تصميمات احساسي ميگيرند، فاقد قاطعيت و برنامه هستند و اعتماد آفريني را خدشه دار ميكنند.
اخلاقي با ابراز تاسف از عدم ورود ايران به WTO پس از گذشت 13 سال از درخواست عضويت اظهار كرد: با گذشت 13 سال هنوز نتوانستهايم عضو WTO باشيم حال آنكه از سال 1995 ميلادي 25 كشور به عضويت WTOدرآمدند و اخيرا با ورود كشور اوكراين تعداد اعضاي آن به 152 عضو رسيده است.
وي متذكر شد: در شرايطي كه ورود به حلقه اعضاي WTO براي در اختيار گرفتن سهم تجارت جهاني بيشتر ميشود اهميت عضويت ايران در اين سازمان بيش از هر زمان ديگري حس ميشود.
دبير كنفرانس بينالمللي اخلاق حرفهاي در مسير پيوستن به WTO خاطرنشان كرد: در برههاي از زمان قرارداريم كه ضررهاي عدم عضويت ايران در WTO حفظ ميشود. از يك سو نبود ثبات در دسترسي به بازارهاي جهاني كشور را تحتالشعاع قرار داده است و سبب شده تا بازرگانان ايران هيچ گونه پيشبيني از بازارهاي جهاني نداشته باشند و از سويي ديگر به علت وجود تفاوت در پرداخت عوارض بازرگاني فشار زيادي بر بازرگانان وارد مي شود.
وي با اشاره به نامگذاري سال 87 به نام نوآوري و شكوفايي ابراز اميدواري كرد: ايران با سرلوحه قرار دادن اخلاق حرفهاي تجارت، مسير حركت به سازمان تجارت جهاني و استفاده از مزايا و مواهب الحاق را طي كند.
مشاور ارشد وزير امور خارجه نيز گفت: اگر هدف ملي و اصلي در سند چشمانداز بيست ساله اين است كه ايران در سال 1404 به قدرت اول منطقه تبديل شود بايد مسير توسعه و ورود به عرصههاي اقتصاد جهاني را بپيمايد و يكي از اين مسيرها الحاق به سازمان WTO است.
دكتر سيدعلي خرم گفت: موقعيت ايران در منطقه و جهان خوب است و جايگاه قدرت ايران در عرصههاي علمي نظير انرژي هستهاي و نانوتكنولوژي و در عرصه سياسي مطلوب است. اگر چه از وجهي ديگر اين موقعيت نگران كننده است زيرا شاهد تهديدهاي نظامي و تحريمهاي اقتصادي ايران هستيم.
وي با بيان اينكه ايران راهي جز ورود به صحنه اقتصاد جهاني ندارد و نميتواند به عنوان جزيره مستقلي در اقتصاد جهاني حركت كند، اظهار كرد: اگر ايران عرصه اقتصادي را فتح كند در آن صورت در راستاي آنچه ساير ابعاد قدرت ايران در منطقه را ترسيم ميكند گام برداشته و موفق خواهد شد.
خرم تصريح كرد: اگر هدف ملي از چشمانداز بيست ساله اين است كه ايران در سال 1404 و پس از بيست سال به قدرت اول منطقه تبديل شود بايد مسير توسعه و ورود به عرصه اقتصاد جهاني را بپيمايد و يكي از اين مسيرها پيوستن به WTO است.
وي ادامه داد: ايران در بين كشورهاي منطقه قدرت هفتم به لحاظ اقتصادي است و اگر قرار است پس از بيست سال به قدرت اول منطقه تبديل شود بايد تمام آنچه را كه در ساير عرصهها به كار گرفته در عرصه سياسي - تجاري و جهاني به خدمت بگيرد تا جهش داشته باشد.
وي سرمايهگذاري خارجي را از مظاهر قدرت اول منطقه شدن ايران دانست و افزود: سرمايهگذاري خارجي يكي از الزامات محقق شدن اهداف چشمانداز بيست ساله است. جمع بندي تمامي مسئولان و كارشناسان ارشد مسائل صنعت نفت ايران اين است كه براي تحقق اهداف چشمانداز بيست ساله به 400 ميليارد دلار سرمايهگذاري نياز است.
نامبرده با اشاره به سياستهاي ابلاغي اصل 44 گفت: خصوصيسازي يكي از مصاديق بارز سياستهاي اصل 44 است و معتقدم بايد به طور جدي در عرصه بينالمللي دنبال شود. در سياستهاي اصل 44 الزاماتي پيشبيني شده كه به وسيله آن بايد مسير پيوستن WTO را دنبال كنيم.
خرم با تاكيد بر رعايت اخلاق حرفهاي در عرصه تجارت متذكر شد: نگراني كه اكنون وجود دارد اين است كه چه برداشتي از بازرگاني ايران و نحوه تجارت ايران با كشورهاي دنيا داريم. آنچه مسلم است نميتوانيم اهداف ملي را بدون در نظر گرفتن قواعد بينالمللي و جهاني محقق كنيم بنابراين ناچاريم براي رسيدن به اين اهداف، مسير رشد و توسعه را بپيماييم.
شنبه 15 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 328]