واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: تئاتر ايران كمبودها و چالش ها
رحمت اميني مدرس و كارگردان تئاتر معتقد است سر رشته همه اين فقدان ها نبود دستور العملي كلي و قانوني است كه بتواند از تئاتر حمايت كند .
وي به ايرنا گفت : اين كه تئاترما مدام بايد در حال اثبات خود باشد و همواره در افت و خيز و بودن و نبودن به سر ميبرد نشان از نبود قانوني مدون در اين عرصه است .
اميني عدم وجود قانوني كلي كه سياستهاي اصلي حركت تئاتري را در جامعه مشخص كند را از جمله مسائلي دانست كه حوزه تئاتر در طول تاريخ از آن رنج برده است .
اين استاد دانشگاه گفت: تئاتر ما به دليل نابساماني در قوانين اجرايي و توليدي چنان آسيب پذير است كه گاه به دلايلي واهي به مويي بند است و هر لحظه بيم نابودي آن ميرود .
عضو شوراي عالي تئاتر دانشگاهي اظهار داشت:تئاتربه عنوان هنري مردمي و اصلاحگرا چرا بايد آنقدر ضعيف باشد كه مسائل مالي آن را تا سرحد فنا و نابودي پيش ببرد؟
وي تنها راه برون رفت از وضعيت موجود را تصويب قانوني كلي از سوي هيات دولت و مجلس شوراي اسلامي جهت فعاليتهاي تئاتري و ايجاد سازماني مستقل در عرصه هنرهاي نمايشي كشور دانست .
اما اصغر همت بازيگر مطرح حوزه تئاتر سينما و تلويزيون مهمترين معضل حوزه تئاتر كشور را نهادينه نشدن فعاليتهاي تئاتري ميداند .
به اعتقاد وي تئاتر كشور در حوزه مديريتي همواره قائم به شخص بوده، و نبودن قانوني مدون باعث شده است تا در مواقعي اندك با حضور افرادي با ذوق به اوج و در بسياري از موارد رو به افول برود .
همت گفت: اينكه چرا تئاتر هرگز جدي گرفته نميشود و در برنامه ريزيهاي كلان فرهنگي اهميت چنداني براي آن قائل نيستند جاي سوال دارد؟
اين استاد دانشگاه كمبود بودجه در حوزه تئاتركشور،نبود برنامهاي مدون دراين عرصه و كم توجهي در برنامه ريزيهاي كلي را از جمله مسائلي دانست كه همواره تئاتر كشور را با چالش روبرو كرده است .
وي گفت:تا زماني كه شرايط توليد تئاتر مهيا نشود ومردم به سمت ديدن تئاتر تشويق نگردند و دولت تئاتر را به عنوان هنري مهم در برنانه ريزيهاي فرهنگي در نظر نگيرند نميتوانيم بيش از اين از تئاتر انتظار داشته باشيم عضو هيات مديره مركزي خانه تئاترنبود سالنهاي تئاتري استاندارد، عدم ساماندهي گروههاي نمايشي حرفهاي ، كم توجهي به تئاتر شهرستانها وعدم برنامه ريزي درتوليدات تئاتري را از جمله مسائلي دانست كه تئاتر كشور با آن دست به گريبان است .
همت گفت: اين جاي تاسف دارد كه به دليل نامساعد بودن شرايط فعاليت درحوزه تئاتر و ايجاد شرايط بهتر در ديگر حوزههاي هنري چون سينما و تلويزيون اهل تئاتر مجبور به مهاجرت و دوري از صحنههاي تئاتري ميشوند .
وي گفت: تئاتر هنري ماندگار و تاثير گذار است كه بايد آن را درجايگاه رفيعش نگريست و با ايجاد شرايط فعاليت اهل اين هنر را دلگرم به خدمت فرهنگي در جامعه كرد .
همت گفت: تئاتر با اجرا زنده است و اهل تئاتر وقتي كار نميكنند به ياس مي رسند و از درون خالي ميشوند و اين مطلوب نظر هنرمندان تئاتر نيست .
تئاتر ايران ظرف چند سال گذشته به دلايل بسيار همواره درگير جرياناتي بوده است كه گاه از داخل اين مجموعه و در برخي مواقع از خارج مجموعه تئاتري اين حوزه را دچار چالش كرده است در اين بين كارشناسان ضعف در حوزههاي آموزشي و برخوردهاي سليقهاي را مهمترين چالش فرا روي اين عرصه ميدانند.
دكتر محمد رضا خاكي مدرس و كارگردان تئاتر نيز ضعف درحوزههاي آموزشي و فقدان برنامه ريزي دراز مدت و هدفمند را مهمترين معضل حوزه نمايشي كشور مي داند .
وي در گفت و گو با خبرنگار فرهنگي ايرنا افزود : نبود برنامهاي مدون و راهبردي و ضعف در حوزه مديريتي و برخوردهاي سليقهاي چنان تئاتر را به بن بست كشانده كه گاه راه برون رفت از اين وضعيت را محال مينمايد .
وي گفت: در شرايطي كه هيچ تعادلي بين نيروهاي تحصيل كرده تئاتري خواهان كار و امكانات موجود وجود ندارد انتظاري بيش از اين هم نميرود .
خاكي تصريح كرد : تئاتر ما سالها است كه در حوزه داخلي دچار مشكل است و نظام آموزشي در دانشگاهها و مراكز آموزشي نخ نما و فرسوده شده و در دوران تكرار و روزمرگي افتاده است .
استاد دانشگاه تربيت مدرس معتقد است تا زماني كه زمينههاي تئوري و آموزشي تئاتر ايجاد نشود تكنيك تئاتري رشد نخواهد كرد و بدون شناخت تكنيك تئاتري نميتوانيم تئاتري پويا و پر مخاطب داشته باشيم .
كارگردان نمايش پرتره گفت: تئاتر هنري عملي است اما براي رسيدن به عمل بايد زمينههاي تئوري و شناختي هم مهيا شود.
وي نبود مراكز پژوهشي و كمبود منابع علمي مناسب رااز ديگر مشكلات حوزه تئاتر كشور دانست كه به دليل عدم ساماندهي و مسائل مالي ظرف سالهاي گذشته چندان فعاليت معتبري دراين عرصه صورت نگرفته است .
خاكي گفت: اينكه چرا شرايطي ايجاد شده است كه اهل تئاتر با خود و جامعه هنري خود هم صداقت ندارند مسالهاي است كه بايد مورد بررسي قرار گيرد .
اين مدرس تئاتر اظهار داشت :اهل تئاتر به سمتي سوق داده شدهاند كه بيشتر به عمل گرايي محض توجه دارند و حالتي
پزيتويسمي به خود گرفتهاند .
به اعتقاد اين استاد دانشگاه امروزه در حوزه تئاتر بيشتر نيازمند فضايي آرام ، با انگيزه و علمي هستيم و ميل و علاقهاي جدي براي رفع نقايص مي خواهيم كه در حال حاضر اين شرايط مهيا نيست .
خاكي افزود: اينكه چرا در حال حاضر هيچ چشم انداز و راهبرد روشني در فعاليتهاي تئاتري ديده نميشود و همه چيز حسي و بدور از نظم اجرايي است نيازمند كمك همه اهل تئاتر و برنامه ريزان فرهنگي كشور است .
اما دكتر قطبالدين صادقي مدرس و پيسكسوت تئاتر عدم وجود استراتژي هدفمند و منسجم را مهمترين معضل حوزه تئاتر كشور ميداند .
به اعتقاد وي مديريت با تجربه ،مجريان متخصص و برنامه ريزي هدفمند از جمله مسائلي است كه حوزه نمايشي كشور از نبود آن رنج ميبرد .
صادقي گفت: به دليل مشكلات مالي و اقتصادي توليدات تئاتري به شدت كاهش يافته است و ظرف سالهاي گذشته سالنهاي تئاتري همراه با افزايش تعداد فعالان اين عرصه هرگزتوسعه فيزيكي نداشتهاند .
اين مدرس تئاتر گفت :تغيير مديريتهاي مدام باعث شده است تا بسياري از معادلات تئاتري به هم بريزد و هنر تابع سياست شود و اين چندان به نفع فرهنگ مستقل نيست.
به اعتقاد صادقي براي پويايي فرهنگ بايد مستقل از ديگر جريانات ساسي و اجتماعي عمل كرد و فرهنگ نبايد دچار مسائل حاشيهاي و جادههاي فرعي شود وي افزود :بنيه اقتصادي تئاتر در كشور ما بسيار ضعيف است بطوري كه كل بودجه تئاتر كشور به اندازه بودجه يك سريال درجه سومي تلويزيون هم نيست .
كارگردان نمايش آرش مديريت دقيق وكارآمد ،استراتژي هدفمند ،بودجه مناسب و ايجاد فضاي امن براي فعاليتهاي تئاتري رااز جمله مسائلي دانست كه تئاتر كشور همواره به آن نيازمند است .
صادقي گفت : اين چندان مناسب نيست كه در حوزه تئاتر كار ما شده است تربيت بازيگران خوب براي فعاليت در سينما و تلويزيون و به تبع آن خالي شدن صحنههاي تئاتر به دليل نابساماني در برنامه ريزيهاي نمايشي ، رخ ميدهد تئاتر ايران ظرف چند سال گذشته به دلايل بسيار همواره درگير جرياناتي بوده است كه گاه از داخل اين مجموعه و در برخي مواقع از خارج مجموعه تئاتري اين حوزه را دچار چالش كرده است در اين بين كارشناسان نبود قانوني مدون وعدم برنامه ريزي را مهمترين چالش فرا روي اين عرصه ميدانند.
شنبه 15 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 79]