واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: گزارش «جامجم» از نبود اتفاق نظر در ساخت گورستان جديد پايتخت سرنوشت مبهم مردههاي تهراني
جام جم آنلاين: «خدا به تهرانيها عمر طولاني دهد» شايد اين تنها دعايي است كه اين روزها ميتوان براي شهروندان پايتخت نشين انجام داد، چراكه تنها گورستان رسمي تهران فقط 23 هزار قبر خالي دارد و تا 6 ماه ديگر امكان پذيرايي از اموات تهراني را خواهد داشت و پس از آن مردههاي تهراني بي جا و مكان ميشوند.
اگر پيش از اين تامين مسكن يكي از دغدغههاي اصلي تهرانيها بود، حالا به نظر ميرسد با معضل كمبود جا براي دفن اموات بايد از هماكنون فكري براي قبرمان هم بكنيم، چراكه اگر دير بجنبيم پس از مرگ هم سرگردان خواهيم ماند.
با توجه به تكميل ظرفيت بهشت زهرا(س)، به سنگ خوردن تير احداث گورستان در غرب، مخالفتهاي محيط زيست با احداث گورستان در شرق و مقاومت باقرشهريها با توسعه 160 هكتاري بهشت زهرا، اموات تهرانيها در آينده نزديك روي دست شهر خواهند ماند.
بر همين اساس مسوولان شهري از مدتها قبل ضرورت احداث گورستانهاي جديد براي پايتخت را مطرح كرده و طي سالهاي اخير بررسيهاي كارشناسي متعدد و پيگيرانهاي را براي يافتن حداقل 5 مكان مناسب براي احداث گورستان جديد انجام داده است تا اينكه در نهايت و در گام نخست دو منطقه در شرق ( اراضي تلو ) و در غرب ( اراضي گرمدره ) به عنوان مكانهاي مناسب شناسايي شد.
اما همه چيز به اينجا ختم نشد، زيرا از آنجا كه مشكل معارضان متعدد همواره از جمله معضلات اصلي اجراي پروژههاي شهر بهشمار ميرود، گويا بحث گورستانهاي جديد پايتخت نيز از اين قاعده مستثنا نبوده و احداث گورستانهاي جديد بايد براي اخذ مجوز از كانالهاي اداري و متعددي ميگذشت.
پس از اينكه احداث گورستان غرب به دليل مخالفت شهرداري گرمدره به عنوان يكي از معارضان سرسخت، منتفي شد، اراضي تلو در محدوده شرقي تهران به عنوان تنها گزينه باقيمانده مورد تاكيد مسوولان شهري قرار گرفت.
سرانجام پس از ماهها تلاش مديريت شهري براي رفع معارضان اين اراضي، در حاليكه بر اساس وعده مسوولان حوزه شهري و شهردار تهران قرار بود كلنگ احداث گورستان جديد پايتخت در اراضي تلو در سال 87 بر زمين زده شود، اما اين بار مسئولان محيط زيست استان تهران با آغاز پروژه بدون انجام ارزيابيهاي زيست محيطي مخالفت كرده و خواستار توقف آن شدند.
در حالي كه مسوولان سازمان محيط زيست، آغاز عمليات اجرايي احداث گورستان جديد در اراضي تلو را پيش از انجام دقيق ارزيابيهاي زيست محيطي ناممكن ميدانند، اما مديرعامل سازمان بهشت زهرا چندي پيش در گفتگو با يك خبرگزاري اعلام كرد كه مديريت شهري نه تنها براي احداث گورستان در اراضي تلو نيازي به اجازه سازمان محيط زيست ندارد، بلكه تا كنون شهرداري هيچ نامهاي از سوي محيط زيست مبني بر توقف ايجاد گورستان در اراضي تلو نيز دريافت نكرده است !
اين درحالي است كه رضاييان كه تا چندي پيش با اظهار نظرهاي خود از وضعيت بحراني تكميل ظرفيت بهشت زهرا (س) تا پايان امسال از يكسو و قانوني بودن احداث گورستان در اراضي تلو از سوي ديگر تاكيد ميكرد، در تماس خبرنگار ما به اين دليل كه قضيه سياسي شده است، از هر گونه اعلام نظري در اين باره خودداري كرد.
تهرانيها فعلا نميرند
عضو كميته محيط زيست شوراي شهر تهران نيز با بيان اينكه با توجه به تكميل ظرفيت بهشت زهرا(س) از شهروندان ميخواهيم تا به سلامتي خود اهميت بيشتري دهند و ما نيز از خداوند براي آنها طول عمر آرزو داريم، در خصوص توقف ايجاد گورستان در منطقه تلو توسط سازمان محيط زيست، ميگويد: سازمان حفاظت محيط زيست براي مكان يابي گورستانها مقررات و ضوابطي دارد و از آنجاكه احداث گورستانها آثار مخربي بر روي آبهاي زير زميني و خاك منطقه دارد، مكانيابي مناسب آن از وظايف جدي سازمان حفاظت محيط زيست است.
معصومه ابتكار با تاكيد بر اينكه اگرچه احداث گورستان اهميت دارد، اما بررسيها و مكان يابيهاي پيرامون آن بيشتر مورد توجه بوده و سازمان حفاظت محيط زيست ملاحظات علمي خاص خود را دارد، ميافزايد: رئيس كميسيون فني عمراني شوراي اسلامي شهر تهران، قرار است جلسات مشتركي به منظور بررسي ابعاد مختلف اين قضيه با حضور مسوولان سازمان حفاظت محيط زيست و شهرداري تهران برگزار كند.
ارزيابيهاي زيست محيطي انجام شده بود
رئيس كميسيون توسعه و عمران شوراي شهر تهران نيز در گفتگو با خبرنگار «جامجم» با تاكيد بر اينكه هنوز هيچ نامه رسمي از سوي سازمان حفاظت محيط زيست مبني بر توقف ايجاد گورستان در منطقه تلو به همراه دلايل مخالفت كه بتواند مانع از كلنگزني شود به اين كميسيون ارسال نشده است، ميگويد: قرار است جلسات مشتركي با حضور مسوولان محيط زيست و شهرداري تهران براي روشن شدن ابعاد مختلف اين موضوع تشكيل شود تا در اين نشستها در صورتي كه مسوولان محيط زيست دلايل قانع كنندهاي مبني بر ضرورت توقف احداث گورستان در منطقه تلو ارائه كنند، آن وقت تا زمان انجام بررسيهاي كارشناسي مجدد، كلنگ زني متوقف شود.
حمزه شكيب در پاسخ به اين سوال كه آيا تا كنون براي انتخاب اراضي تلو به عنوان مكاني براي احداث گورستان جديد تهرانيها كاركارشناسي صورت نگرفته، بصراحت تاكيد ميكند كه تمام بررسيهاي زيست محيطي لازم در زمان شوراي شهر دوم براي مكان يابي احداث گورستان جديد براي تهران صورت گرفته و در نهايت اراضي تلو به عنوان يكي از گزينهها انتخاب شد، اما با اين حال باز هم آمادگي داريم تا در نشست مشتركي قضيه را بررسي و حل و فصل كنيم.
شهرداري از محيط زيست مجوز ندارد
در مقابل اظهارات مديرعامل سازمان بهشت زهرا(س) و مسوولان حوزه شهري كه معتقدند بحث احداث گورستان تلو وارد جريانات سياسي شده، اما معاون محيط زيست انساني اداره حفاظت محيط زيست استان تهران در گفتگو با «جامجم» با بيان اينكه به هيچوجه بحث جبههگيري و سياسي بازي مطرح نبوده و سازمان محيط زيست تنها مطالبات قانوني خود را پيگيري ميكند، تاكيد ميكند كه سازمان محيط زيست با احداث گورستان در تلو مخالفت نكرده است، بلكه فقط اعلام كردهايم كه براي احداث اين گورستان از سازمان محيط زيست مجوز گرفته نشده است.
وي در يادآوري اين قضيه ميگويد: در 30 تير سال گذشته نامهاي از سازمان محيط زيست به نماينده معاونت حقوقي و امور مجلس در كميسيون مستندات سازي و تعيين بهرهبرداري كه مسوول رسيدگي به واگذاري اراضي دولتي است ارسال شده مبني بر اينكه شهرداري و سازمان بهشت زهرا (س) بايد مطالعات و امكان سنجيهاي انجام شده براي احداث گورستان در منطقه تلو واقع در شمال شرق تهران را به ما ميداد تا سازمان محيط زيست نيز با اين مطالعات، بررسيهاي لازم را انجام داده و نظر نهايي را اعلام ميكرد. به گفته وي، قرار است بزودي در جلسه مشتركي با حضور اعضاي شوراي شهر و مسوولان شهرداري و سازمان محيط زيست، اين مساله مورد بررسي قرار گيرد.
گلعليزاده با اشاره به اينكه در طرحها، ارزيابي زيست محيطي بايد از تمام جهات بايد بررسي شود، تصريح ميكند: در حوزه آبخيزداري رودخانهها، رودخانه جاجرود در مسير اراضي تلو قرار گرفته و بايد بدقت بررسي شود كه احداث گورستان در اين منطقه چه اثراتي در حوزه آبخيزداري خواهد داشت.
سهولت مسيرهاي دسترسي، قرار نداشتن در مسير جريان باد، نبود امكان هيچ گونه فعاليت كشاورزي، تفريحي، صنعتي و زراعي، شيبدار نبودن زمين، داشتن حداقل 5 متر فاصله با سفره آبهاي زيرزميني، امكان برخورداري از تجهيزات رفاهي و بهداشتي همگي از جمله ويژگيهايي است كه براي احداث يك گورستان بايد با دقت نظر ويژهاي مورد بررسي قرار گيرد.
مستندات قانوني ارائه كنيد
وي تاكيد ميكند: نميگوييم كه احداث گورستان در اراضي تلو امكان پذيرنيست، بلكه بايد اصلاحاتي صورت گيرد.
گل علي زاده در پاسخ به اظهارات مديرعامل سازمان بهشتزهرا(س) مبني بر اينكه شهرداري براي احداث گورستان در اراضي تلو نيازي به مجوز سازمان محيط زيست ندارد چون مجوزهاي لازم قبلا اخذ شده است، تاكيد ميكند: اين مسئول و ديگر مسئولان حوزه شهري اگر معتقدند مجوزهاي لازم قبلا اخذ شده پس چرا اينقدر تاكيد ميكنند كه شهرداري نيازي به اخذ مجوز سازمان محيط زيست ندارد؛ بنابراين بهتر است كه مستندات قانوني خود را ارائه كنند.
گل عليزاده بار ديگر با تاكيد بر اينكه سازمان محيط زيست به هيچ وجه علاقهاي ندارد كه در مقابل سازمانها و دستگاههاي ديگر بايستد، چراكه معتقديم مديريت شهري نيز در اين زمينه تلاش ويژهاي انجام داده و آمادگي هم داريم كه در هر نشست مشتركي حضور يافته و قضيه را بررسي كنيم، اما تا آن زمان فعلا هيچ كلنگي نبايد در اراضي تلو بخورد.
به نظر ميرسد با اختلاف نظر به وجود آمده ميان مسئولان حوزه شهري و سازمان محيط زيست بر سر احداث گورستان جديد پايتخت، اين پرونده گاهي ابعاد جديدي به خود ميگيرد كه رفع ابهامات و رسيدن به يك اتفاق نظر ميان تصميمگيرندگان، زمانبر خواهد بود و اين درحالي است كه شمارش معكوس پايان ظرفيت بهشت زهرا(س) نيز آغاز شده و معلوم نيست با اتمام ظرفيت تنها گورستان رسمي پايتخت، سرنوشت اموات تهراني چه خواهد شد؟
پوران محمدي
شنبه 15 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]