واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: اكستازيها، طاعون خفته قرن - رضا صالحيپژوه
شايد در كتابهاي داستان و يا فيلمها افرادي را ديده باشيد كه در اثر بيماري مهلك طاعون به طرز فجيعي جان سپرده باشند و پس از پايان داستان، از اينكه در دنياي مدرن، بشر توانسته است با ريشهكني چنين امراضي در جهت ارتقاي سطح كيفي سلامت همنوعان خود گام بردارد، خوشحال و خرسند شده باشيد. ولي آيا به راستي اينچنين است؟ اگر تاكنون نامي از قرصهاي يا شنيده باشيد خواهيد فهميد طاعوني خفته با رنگ و لعابي ديگر در پايههاي شهر در حال ريشه دواندن در انسانهاي غافل است.
قرصهاي اكستازي در جهان با نام E و يا X شناخته ميشوند و در ايران به قرصهاي شاديآور معروف و مشهور هستند. ماده اصلي اين دسته از مواد روانگردان ابتدا در سال 1914 و در كشور آلمان به عنوان قرصهاي كاهش اشتها مورد استفاده قرار ميگرفت ولي چندي بعد به علت اثرات مخربي كه روي مصرفكننده داشت از رده خارج شد. در بررسي دانشمندان علوم دارويي آلمان در دهه 20 ميلادي اين دارو با نام شيميايي MDMA مشخص شد اين دارو داراي خواص دوگانه ميباشد كه به نحوي محرك مغز و توهمزا است و از سوي ديگر موجب كاهش اشتها ميگردد، از اين رو، اين دارو در دسته داروهايي قرار گرفت كه باعث مسموميت شديد سيستم عصبي و صدمه مغزي ميشد، ولي با توجه به سود اقتصادي آن، مجددا در دهه 70 ميلادي، واسطههاي دارويي اروپا در صدد ايجاد كاربرد مجدد آن برآمدند و هرچند كه از سوي برخي جوامع علمي، مخالفتهايي در اين خصوص صورت گرفت ولي دوباره اين دارو براي كمك به بيان احساسات بيماران استفاده شد ولي كمتر از 10 سال بعد با اثبات اثرات منفي و مخرب آن روي سيستم عصبي افراد قرار شد در آزمايشگاهي در آلمان با ارائه اين دسته از داروها به حيوانات اثرات منفي آن را بررسي نمايند تا اينكه در سال 1985 با به دست آمدن نتايج آزمايشها كلا مصرف آنها ممنوع اعلام شد. از سوي ديگر واسطهگرهاي دارويي كه امروزه به صورت مافياي دارو در كل دنيا اقدام به خريد و فروش داروهاي كمياب و يا ناياب و غيرمجاز مينمايند از پا ننشسته و در آزمايشگاههاي زيرزميني اقدام به توليد انبوه داروهاي اكستازي با اشكال مختلف نمودند.هدف از توليد اين نوع داروها، قطعا راهيابي به قشر جوان جوامع عليالخصوص جوامعي كه از نظر فرهنگي دچار تزلزل و سستي ميباشند، بود.اين نوع دارو پس از غيرمجاز شناختهشدن و توليد زيرزميني آن به صورت خوراكي و جويدني، كپسول، مواد تدخيني و تزريقي به بازار ارائه شد بهطوري كه در آمريكا هر قرص بين 10 تا 30 دلار به فروش ميرسيد و در ايران قيمت هر قرص بين 4 تا 20 هزار تومان است. عاملان توليد اين داروها از نامهاي محرك و ترغيبكننده در بين جوانان از جمله مرسدسبنز، ميتسوبيشي، s-ok و... استفاده نمودهاند.اثرات داروهاي اكستازي معمولا از 20 تا 90 دقيقه پس از خوردن قرص مشخص ميشود و حدود 2 تا 3 ساعت نيز در يك حد مشخص حفظ ميشود ولي اثرات خفيف آن 3 تا 24 ساعت در بدن شخص مصرفكننده باقي ميماند.از اثرات منفي آنها ميتوان به بياشتهايي، اخلال در بينايي، ايجاد توهم در ذهن و چشم، افزايش ضربان قلب و فشار خون، تغيير در نظم دماي بدن، لرزش شديد و عدم توان در كنترل عضلاني بدن اشاره كرد. البته اثرات منفي داروهاي روانگردان فقط به اين چند مورد ختم نميشود و اثرات مخربتر با دوام بيشتري نيز ايجاد ميگردد كه اختلال در خواب، حمله ناگهاني، اضطراب شديد تا پايان عمر مصرفكننده حتي پس از ترك، عدم تمركز حواس، فراموشي و اختلال در امر يادگيري، اختلال در خونسازي مغز استخوان، احتمال مسموميتهاي كبدي و عدم كنترل ادرار از جمله اين اثرات است.از عمده مواد مخدر جديد يا روانگردانها ميتوان به )LSD( يا اسيد، گاماهيدروكسي يوكامات، فنسيكليدين (كريستال) و كوكائين اشاره كرد.
)LSD( اسيد: به عنوان قويترين و معروفترين ماده توهمزاي مصنوعي كشفشده در جهان است كه بيرنگ، بيبو و بيمزه ميباشد. اين نوع مواد بيشتر به صورت قرص، پودر و مايع يافت ميشوند. يكي ديگر از اشكال رايج )LSD( ها كاغذهاي مربعشكل آغشته به اين ماده است كه معمولا به صورت تمبر و يا برچسب با تصاوير محرك و جذاب همچون شخصيتهاي كارتوني، ورزشي، هنري و... عرضه ميشود. از عوارض عمده مصرف آنها نيز ميتوان به تغييرات رفتاري، اختلال ادراكي و عدم توان در كنترل تعادل، تحريك سيستم عصبي، اضطراب، افسردگي، سوءظن، ميل به خودآزاري و حتي خودكشي، توهم بينايي و شنوايي اشاره كرد.G.H.B گاماهيدروكسي يوكامات: مادهاي بسيار خطرناك است كه در دهههاي 80 و 90 خيلي متداول بوده است.اين ماده به اين دليل كه اگر در آب و مايعات حل شود قابل تشخيص نيست، بيشتر در ميهمانيهاي شبانه و شروع روابط غيراخلاقي مورد استفاده قرار ميگيرد تا در آن افراد بيگناه به راحتي اغفال شوند و در معرض رفتارهاي جنسي غيركنترلشده قرار گيرند. از عوارض مهم اين نوع داروها ميتوان بيحسي در بعضي موارد و مرگ آني را نام برد. P.C.P سيكليدين (كريستال:) كه بيشتر به شكل پودر و قرص مورد مصرف قرار ميگيرد، به علت تركيب خاص شيميايي خود تركيبي شبيه به بلورهاي نمك دارد و به كريستال هم معروف شده است. از عوارض ناشي از مصرف آن ميتوان به اختلال در بينايي، افزايش فشار خون، ضربان قلب و دماي بدن، تحريكپذيري و ترس از محيط اطراف و تا حدي كاهش سطح هشياري، تشنج و سفتي عضلات، اختلالات شديد رفتاري، اغما و نهايتا مرگ اشاره كرد. براي جلوگيري از مصرف اين دسته از مواد اعضاي خانواده نقش مهم و بسزايي در اين خصوص دارند به طوري كه وقتي در محيط خانه و خانواده امنيت حاكم نباشد، افراد براي كسب امنيت، به مكانيسمهاي ديگري مانند وابستهشدن به محيط بيروني روي ميآورند و به نوعي جوانان و نوجوانان به محيطهاي غيرمتعادل مانند ميهمانيهاي مشكوك و غيراخلاقي پناهنده ميشوند.
والدين در اصل بايد شناختي كامل درباره دوستان و خانواده دوستان فرزندانشان داشته باشند و در كنار آن نيز وضعيت جسماني رژيم غذايي و وضعيت يادگيري آنان را كنترل نمايند.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
مشاهده خبر بعدي
------------
جمعه 14 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 415]