واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: سرگرداني در ونك
عمومي- عباس ثابتيراد:
پرسه زدن در حوالي ميدان ونك بهانه ميخواهد. بهانه من هم نوشتن اين گزارش است؛ گزارشي از وضعيت سرويسهاي بهداشتي تهران؛
مكانهايي كه براي دسترسي بيشتر شهروندان تهراني به خدمات شهري طراحي شدهاست.
در ازدحام آدمهاي هميشه عجول كه در خيابانهاي تهران راه ميروند، لحظهاي كنار ميدان ونك ميايستم. ميدان در ازدحام خودروها گم شدهاست و بوقها و صداها از هر جا به گوش ميرسد. در كنار سرويس بهداشتي ميدان ايستادهام.
آدمهاي زيادي كه از كنار آن رد ميشوند، هرازگاهي به آن نگاهي از سر بيحوصلگي مياندازند. از قرار اين سرويس بهداشتي از نوع مكانيزه است و به منظور رفاه شهروندان و بهرهمندي آنان از فضايي بهداشتي طراحي شده، اما چندي است كه درهايش باز است.
سر كه ميچرخانم، پيرمردي را ميبينم كه به آرامي به سمت سرويس بهداشتي ميآيد، اما در ازدحام خودروهايي كه از خيابان ميگذرند، راهبه جايي نميبرد. نوشتهاي كوچك روي در كافي است تا همه پس از ديدن آن گامبه عقب بردارند و بروند.
به سوي ديگر ميدان ميروم. نشاني يك سرويس بهداشتي ديگر را ميگيرم؛ «كنار پارك سوار». هنگامي كه به آن سوي خيابان ميروم به اين فكر ميكنم كه لااقل در ميدان ونك به خاطر ازدحام آدمها و تردد بسيار شهروندان 2 سرويس بهداشتي پيش بيني كردهاند تا شهروندان بهراحتي بتوانند به خدمات مناسب دسترسي داشته باشند.
از انبوه خودروهايي كه در پاركسوار ميدان ونك ايستادهاند ميگذرم. آدمها در صفهاي مختلف ايستادهاند. تاكسيها به نوبت ميآيند و مسافران را سوار ميكنند و در ازدحام خيابان گم ميشوند.
قبل از رسيدن به سرويس بهداشتي، چند پرسش از رانندگان تاكسي، همه چيز را مشخص ميكند. آنها ميخندند و ميگويند خراب است. كار نميكند. صداي چند نفر ديگر نيز شنيده ميشود كه شوخيهايي ميكنند كه به مذاق هيچ كس خوشايند نيست.
اينجا ميدان ونك است؛ جايي كه روزي بهدليل افتتاح اين دو مركز بهداشتي توانست خود را به صفحه اول بسياري از روزنامهها بكشاند، اما ماجرا به اينجا ختم نميشود.
چند قدم به پيش
براي جستن بيشتر ماجرا به سراغ معاون امور مناطق سازمان زيباسازي شهر تهران ميرويم. هرچند او بهدليل برخي فعاليتهايش در سازمان توانسته تواناييهاي خود را به اثبات برساند اما هنگامي كه سخن از سرويسهاي بهداشتي شهر به ميان ميآيد، نااميدانه سخن ميگويد.
اگرچه مهدي گلشني سعي ميكند از اقدامات سازمان در نگهداري از سرويسهاي بهداشتي حمايت كند، اما هنگامي كه از سرويسهاي بهداشتي از كار افتاده ميگويم، ماجرا را به زمستان گره ميزند و تركيدگي لولههاي آب.
گلشني ميگويد: بسياري از سرويسهاي بهداشتي بهدليل زمستان بسيار سرد و يخزدگي لولهها با مشكل جدي روبهرو شدند كه هنوز هم گاهي اين مشكلات موجب ازكارافتادن مقطعي آنها ميشود. اما او نميگويد كه چند سرويس بهداشتي در سطح تهران از كار افتاده است.
وي به گفتوگويش با ما پايان ميدهد. او اشاره به 11سرويس بهداشتي كاملا از كار افتاده شهر نميكند؛
حتي سخني از پارك اقياقيا به ميان نميآورد كه مدتهاست سرويس بهداشتي مكانيزه آن كاملا خراب شده و هيچكس نه شهرداري منطقه 17 و نه سازمان زيباسازي مسئوليت نگهداري آن را قبول نميكنند.
وي اما اميدوار است و ميافزايد: سعي ميكنيم در كمترين زمان مشكلات را حل كنيم. اما باز هم اين همه ماجرا نيست.
نگاهي به دوردست
در 20 ارديبهشت سال 83، شوراي شهر تهران براي اولين بار موضوع احداث سرويسهاي بهداشتي شهر را در دستور كار خود قرار داد. مصوبه شصت و سومين جلسه رسمي شوراي شهر تهران دستاوردهاي مناسبي داشت.
در اين جلسه مصوب شد كه برنامه بازسازي و نهايتا احداث سرويسها به همراه مكانيابي آنها با توجه به نقاط پر تراكم شهر انجام شود.
اين مصوبه شورا پيشنهادهاي خوبي هم داشت. از جمله اينكه شهرداري بتواند از سرويسهاي بهداشتي مساجد بهرهگيرد و همچنين ضمن هماهنگي با مالكان پاركينگها، پاساژها و مجتمعهاي تجاري، سرويسهاي بهداشتي اين مراكز را براي استفاده شهروندان آماده كند.
بر اين مبنا، مسئولان وقت شهرداري اعلام كردند كه شهر تهران علاوه بر احداث 59 سرويس بهداشتي مكانيزه، بيش از 227 سرويس بهداشتي مساجد و مراكز بزرگ را بازسازي كرده و براي استفاده شهروندان آماده خواهد كرد. هرچند تقريبا 4 سال از آن روز ميگذرد، اما نشاني از عمل به وعدههاي مسئولان وقت شهرداري نبود و نيست.
پس از آنكه مديريت جديد شهرداري با اولويت به پايان رساندن طرحها و برنامههاي وعده داده شده، به خيابان بهشت رفت، بارديگر سرويسهاي بهداشتي و رفع اين نياز ضروري شهروندان مورد توجه سازمانها قرار گرفت؛ درست مثل بسياري از طرحهاي ناتمام دوره قبل.
در حال حاضر در مناطق مختلف تهران 59 سرويس بهداشتي مكانيزه احداث شدهاست. سازمان زيباسازي شهر تهران نيز مسئول مستقيم نگهداري از آنهاست. از اين تعداد در حال حاضر 39 سرويس به صورت كامل در حال استفاده است و 20 سرويس ديگر نيز به دلايل مختلف غير فعالاند.
پايان ماجرا
هنوز در حوالي ميدان ونك پرسه ميزنم. هنوز صداي عبور خودروها در گوشم طنين مياندازد. چند كوچه بالاتر از ميدان، سازمان زيباسازي شهر تهران مسئول نگهداري سرويسهاي بهداشتي شهر قرار دارد.
اما ميدان ونك با وجود اينكه در سال 84 صاحب 2سرويس بهداشتي مكانيزه شدهبود و در سالهاي پس از آن فعاليت جدي خود را آغاز كرد، گاهي از خدمات رساني به شهروندان بازميماند.
نه تنها در حال حاضر سرويسهاي بهداشتي مكانيزه 59 گانه در دست سازمان زيباسازي شهر تهران بهطور كامل فعال نيست، از 227 سرويس بهداشتي مساجد و چندين سرويس بهداشتي مجتمعهاي اقتصادي و پاساژها در سطح شهر نيز خبري نيست.
اما نبايد نااميد شد؛ قرار است 100 سرويس بهداشتي جديد تا پايان سال در سطح شهر به بهرهبرداري برسد. اين آخرين خبري است كه ميتوان به آن اميد داشت. اين شهر ميتواند بيش از اين براي شهروندانش قابل زيست باشد؛ همانطور كه مديريت شهري ميخواهد.
تاريخ درج: 14 تير 1387 ساعت 16:28 تاريخ تاييد: 14 تير 1387 ساعت 18:31 تاريخ به روز رساني: 14 تير 1387 ساعت 18:27
جمعه 14 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 195]