واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: وزير فرهنگ و ارشاد: در نوشتن كم آوردهايم
جام جم آنلاين: محمدحسين صفار هرندي گفت: بخشي از كمبودها در چند عرصه مهم فرهنگ و هنر به اين موضوع برمي گردد كه ما به ميزان قابل توجهي در حوزه نوشتن كم آورده ايم. وي افزود: از وجود رقيبان نبايد برحذر بود و رقبا هميشه مي توانند وسيله رشد باشند. بايد گروه هاي رقيب را تحمل كرد و به ديگراني هم كه سودايي در سر و آرزوهاي بزرگ و خوبي در دل دارند، فضا داد.
به گزارش مهر، در ابتداي مراسم اهداي پنجمين جايزه قلم زرين كه عصر ديروز در انجمن قلم ايران برگزار شد، دكتر علي اكبر ولايتي رئيس انجمن قلم در سخناني گفت : وقتي براي اولين بار جايزه انجمن قلم مطرح شد ما به لحاظ امكانات و شرايط مادي در وضعيت مناسبي نبوديم و بالاخره انجمن بايد به هر وسيله اي كه مي شد دين خود را به اهل قلمي كه پايبند به مباني اسلامي و ملي هستند و به انقلاب وفاداراند ادا مي كرد.
وي براي تائيد اظهاراتش به كيفيت پائين سيستم صوتي كه از آن براي ايراد سخنراني اش استفاده مي كرد و به صورت ناگهاني دچار صدايي آزار دهنده شد، اشاره كرد و افزود : انگار كه شاهد از غيب رسيد و نشان داد و تائيد كرد كه امكاناتمان امكانات خيلي خوبي نيست.
رئيس انجمن قلم به تاخير يك ساله براي برگزاري جايزه قلم زرين نيز پرداخت و گفت : تلاش ما بر اين بود كه جايزه تداوم داشته باشد اما تاخيرهايي هم داشته كه اميدواريم در آينده ديگر تكرار نشود.
ولايتي اضافه كرد: انجمن قلم زماني شكل گرفت كه نويسندگان متعهد و پايبند به مباني انقلاب و اسلام و هويت ملي و دلبستگان اين آب و خاك در غربت بودند. آنها كه به استقلال اين كشور اعتقاد دارند، بدانند ريشه استقلال هر ملت به باورهاي فرهنگي هر ملت برمي گردد و اين امر اگر در بين فرهيختگان مداومت نداشته باشد، آرزوي استقلال فرهنگي ديگر بي معناست. سعي ما در انجمن اين بوده كه هر يك از بزرگان اهل قلم و شعر و ادب كه در مباني اعتقادي با ما - يعني اعضاي انجمن - مشترك است، راهش به آن باز باشد و قدمش به روي چشم ماست.
وي تصريح كرد : ممكن است اختلاف سلايقي هم باشد كه طبيعي است اما همت اعضاي انجمن در سال گذشته بر اين بوده كه در چارچوب اصولي كه ما به آن پايبنديم، انسجام خود را حفظ كنيم.
رئيس انجمن قلم همچنين بر لزوم گسترش دامنه ارتباطات اين انجمن با انجمن هاي مشابه ديگر در جهان اسلام تاكيد كرد و گفت: اما اهل قلم مدتي از بيرون از مرزهاي خود غفلت كرديم ولي اگر به كشورهاي اسلامي سفر كنيد، مي بينيد كه انقلاب ما توقعاتي به وجود آورده كه شايد در حوزه سياسي به آنها پاسخ داده شده باشد، اما در حوزه فرهنگي كاري نشده است به ويژه توسط انجمن هايي مثل ما. فضاي فرهنگي دنيا به دست ما نيست و اين ديگران اند كه براي ما فكر مي كنند و از طريق رسانه هايشان تبليغ و ارزش را ضد ارزش و ضد ارزش را ارزش معرفي مي كنند.
در اين مراسم حسن رحيم پور ازغدي عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي نيز با تاكيد بر سازماندهي نيروهاي انقلابي در جمع اهالي قلم، گفت: در هر دو جناح موافق و مخالف انقلاب در ميان اهل قلم، تعداد افرادي كه فعال اند چند صد نفر بيشتر نيستند و همان طور كه مخالفان انقلاب خودشان را سازماندهي مي كنند، اين طرف هم بايد اين كار را بكند.
ناصر خسرو يك چريك شيعه بود
وي با بيان اينكه شخصيت نويسنده و شاعر در شكل گيري يك اثر مطلوب يا نامطلوب تاثير بسزايي دارد، افزود: نفس شاعر و هنرمند مي تواند در يك اثر دخالت داشته باشد؛ مثلاً ناصر خسرو. او چريك شيعه اي است كه ماموريتي پيدا مي كند و در عين حالي كه رهبر جنبش علوي اسماعيلي است رهبر جنبشي ادبي هنري و ايدئولوژيك هم هست.
مي توان از شخصيت هنرمند و شاعر فهميد كه چه چيزي به عنوان اثر متولد مي شود. اگر نفس هنرمند تحت سلطه خشونت، قساوت و شهوت باشد سينما، هنر، ادبيات و معماري كه از او ساطع مي شود هم خشن، شهواني و قسي است.
رحيم پور ازغدي به انجمن قلم ايران پيشنهاد داد كرسي نظريه پردازي و نقد و مناظره را در باب فلسفه اسلامي هنر راه اندازي كند.
محمدحسين صفار هرندي وزير ارشاد در سخناني گفت: بي ترديد همه شاخه هاي فرهنگ و هنر بر پايه شانه هاي قلم نهاد شده و همه هنرمندان و اهالي فرهنگ را بايد مديون نويسندگان دانست. وقتي پي جويي مي كنيم، در مي يابيم كه بخشي از كمبودهاي ما در چند عرصه مهم فرهنگ و هنر به اين موضوع برمي گردد كه ما به ميزان قابل توجهي در حوزه نوشتن كم آورده ايم. وقتي از سينما دلايل برخي عقب ماندگي ها را پرسش مي كنيم، مشكل فقدان سناريوي مناسب را مطرح مي كنند. اين سناريو از دل يك رمان خوب شكل مي گيرد و انتظار آن متوجه اهل قلم مي شود هكذا در حوزه نمايش و تئاتر.
وي با اشاره به همزماني سال جاري با سي امين سالگرد انقلاب اسلامي، افزود: اين مناسبت شايد وسيله اي است براي تذكر در اين باره كه پس از 30 سال كه از مهم ترين واقع قرن گذشته، ما متناسب با اين اتفاق چه كرده ايم؟ البته اتفاق هاي بزرگي افتاده و بابت آن بايد سپاسگذار اصحاب فرهنگ باشيم اما آيا متناسب با بزرگي يك انقلاب و در بازنمايي هنرمندانه و زيباي آن، كاري صورت گرفته است؟ بايد گفت كه نه! چنين نيست.
وزير ارشاد در توضيح اقدامات آتي اين وزارتخانه براي مناسبت فوق، گفت: امسال را به عنوان سال حمايت ويژه از آثاري كه با موضوع انقلاب تناسب دارند، نشانه گذاري كرده ايم و انتظار و اميدمان اين است كه اولين قدم ها همين امسال برداشته شود.
پديد آوردن ده ها پاتوق فرهنگي، مشكلي ايجاد نمي كند
صفارهرندي با ابراز مسرت از حضور در مراسم پاياني جايزه انجمن قلم ايران، افزود: پديد آوردن ده ها پاتوق فرهنگي مشابه اين پاتوق، مشكلي ايجاد نمي كند و ما مي توانيم مجموعه هايي مشابه با سلايق متفاوت را در كنارهم داشته باشيم كه البته محور همه اينها، اين است كه حق را ببينيم و از آن عدول نكنيم. ما هم به عنوان خادمان اهالي فرهنگ، حمايت و سر سپردن به راه درست را برعهده داريم.
وي به تعداد كم آثار نويسندگان ايراني كه به زبان هاي ديگر ترجمه مي شوند، پرداخت و گفت: بسياري از آثار ارزشمند كشورمان راهي به بازار جهاني كتاب پيدا نمي كند و همچنين بسياري از آثار ارزشمند در خارج از اين مرزها توليد مي شود اما گويا با اصرار بعضي ها كه در كار گزينش ورودي هاي كشورند و جهت گيري ترجمه را مشخص مي كنند، قرار نيست به داخل كشور بيايند.
وي در پايان از انتشار آثار زيادي كه قرار بود با حمايت شوراي عالي انقلاب فرهنگي و توسط معاونت فرهنگي وزارتخانه متبوعش منتشر شوند، در سال جاري خبر داد و از شورا خواست كه در اين مورد با اين وزارتخانه همكاري داشته باشد.
علي اكبر اشعري مشاور فرهنگي رئيس جمهور و رئيس كتابخانه ملي ايران در سخناني گفت: مشكل جدي كه ما در خارج از كشور داريم اين است كه آثاري كه از ايران در آنجا هست - صرف نظر از آثار كلاسيك - نوعاً نشان دهنده آنچه كه در كشور ما مي گذرد، نيست. گويي هم آنها علاقه اي ندارند كه آثار مفاخر ايراني را تهيه كنند و هم مرتبطين با آنها جانب انصاف را رعايت نمي كنند.
اما من مي خواهم اين مژده را بدهم كه ما در كتابخانه ملي سعي مي كنيم به واسطه شوراهاي علمي متعددي كه در اين كتابخانه شكل گرفته، آثار ارزنده را براي استفاده محققان به ايران بياوريم. هر سال صدها ميليون تومان از آن آثار خريداري مي شود و به كتابخانه ملي مي آيد كه هم براي محققان و هم مترجمان قابل استفاده است.
وي از اعلام فراخواني در آينده نزديك به همين منظور خبر داد و افزود: برخي آثاري را كه خريداري شده اند، در آينده نزديك در معرض نمايش مترجمين و محققين قرار خواهيم داد و اين كار در حوزه كودك و نوجوان بسيار خوب انجام شده است.
در پايان مراسم اختتاميه جشنواره و پيش از اهداي جوايز به برگزيدگان، بيانيه هيئت داوران جايزه توسط پدرام پاك آئين - دبير جايزه - قرائت شد كه در آن به "فقر مضامين نو همراه با ضعف در ايجاد فرم ذهني منسجم و وحدت دروني در اشعار بسياري از دفترهاي دو سال اخير (85 و 86)" اشاره شده بود.
اين بيانيه «رويكرد غير آرماني و ضعف ارزش هاي داستاني برخي از آثار داستاني منتشره در سال 85» را عامل اصلي در عدم معرفي آنها به عنوان اثر برتر اعلام كرده بود. در پايان مراسم جوايز به برگزيدگان اهدا شد.
فيروز زنوزي جلالي نويسنده يكي از آثار برگزيده داستاني سال 86 به هنگام دريافت جايزه اش، گفت: قصدم در «قاعده بازي» بر اين است كه بگويم ادبيات داستاني ما بسيار كلي گويانه است در حالي كه ادبيات جهاني تنها يك موقعيت را تحليل مي كند. تلاش من در "قاعده بازي" اين بود كه رماني اعترافي خلق كنم و دغدغه هاي دروني يك شخصيت را واكاوي كنم.
احمد شاكري نويسنده ديگر اثر برگزيده داستاني سال 86 نيز به هنگام دريافت جايزه اش، گفت: جايزه انجمن قلم از بطن نويسندگان انقلاب شكل گرفته و برآورده كردن دغدغه اي كه ادبيات داستاني انقلاب داشته تنها از چنين مجموعه اي، ساخته است. انتخاب هاي جشنواره هاي ديگر برخاسته از فلسفه و معارف و آموزه هاي ديني ما نيست اما جشنواره قلم زرين اين افتخار را دارد.
حسينعلي قبادي نويسنده يكي از آثار برگزيده بخش پژوهش هاي ادبي نيز به هنگام دريافت جايزه اش، گفت: من نزديك به 11 سال مشغول نوشتن اين كتاب - آئين آينه - بودم و مي خواستم آن را به استاد سيد جعفر شهيدي تقديم كنم كه فرصت مجال نداد اما الان هم كتاب را به وي تقديم مي كنم.
در اين مراسم علاوه بر مسئولان فرهنگي كشور كه به ايراد سخن پرداختند، مسئولان ديگري از جمله محسن پرويز معاون فرهنگي وزير، علي شجاعي مديرعامل خانه كتاب، مجتبي رحماندوست مشاور رئيس جمهور در امور ايثارگران، علي مطهري، دكتر حسن بنيانيان رئيس حوزه هنري، سيد محمود دعايي رئيس موسسه اطلاعات و... حضور داشتند.
برگزاري جشنواره عدالت و اميد
محمدحسين صفارهرندي از برپايي جشنواره اي بزرگ به مناسبت سي امين سال انقلاب اسلامي در سال جاري خبر داد.
وزير ارشاد روز گذشته در حاشيه مراسم اهداي جوايز قلم زرين در جمع خبرنگاران از برپايي جشنواره اي بزرگ به مناسبت سي امين سالگرد انقلاب اسلامي در سال جاري خبر داد و گفت: تم جاري و حاكم بر همه فعاليت هاي فرهنگي امسالمان، مضمون انقلاب اسلامي است و به آن موضوع در جشنواره هاي مختلفي كه داريم، خواهيم پرداخت. در همين راستا جشنواره بزرگي كه فعلاً نام آن را «عدالت و اميد» گذاشته ايم، برگزار خواهيم كرد.
وي افزود: اين جشنواره ناظر بر ارزش هاي انقلاب اسلامي است. در واقع بيشتر تاكيد ما در اين جشنواره بر فرآورده ها و توليدات فرهنگي است كه به موضوع انقلاب مي پردازد.
وزير ارشاد اضافه كرد: كسي كه كتابش در چنين جشنواره هايي به عنوان برگزيده معرفي مي شود، مي تواند متوقع باشد كه اثرش براي غني كردن كتابخانه هاي كشور، استفاده شود. البته معلوم نيست اثر سفارشي چه چيزي از آب در بيايد اما براي برطرف كردن دغدغه هاي يك هنرمند و براي اينكه بتواند حس خود را بيان و عواطف اش را مسلح كند، حمايت هايي را درنظر داريم.
جمعه 14 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 409]