واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: كتاب «رسالهي تاريخ» با حضور محمود عباديان نقد شد بابك احمدي: نقد انديشه و كتاب متمايل به صفر است
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: فرهنگ و ادب - كتاب
نشست بررسي كتاب «رسالهي تاريخ؛ جستاري در هرمنوتيك تاريخ» نوشتهي بابك احمدي با حضور محمود عباديان برگزار شد.
به گزارش خبرنگار بخش كتاب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، بابك احمدي در اين نشست كه روز چهارشنبه (12 تير) در محل نشر كتاب روشن برگزار شد، در سخناني دربارهي كتاب گفت: نگارش اين كتاب، سال گذشته، اين موقع، به صورت مقاله آغاز شد كه قرار شد به كتاب «آفرينش آزادي» افزوده شود؛ اما اين كتاب حجيم بود و در دو بخش به هرمنوتيك و زيباشناسي پرداخته بود و در همين حال، مقاله با سرعت به حد كتابي رسيد و نگارش آن، پاييز سال گذشته به پايان رسيد. در حاليكه تعداد زيادي كتاب براي دريافت مجوز انتشار در نوبتاند، اين كتاب به سرعت مجوز گرفت و اواخر زمستان چاپ شد كه در نمايشگاه كتاب امسال نيز توزيع شد. اين شرح حالي بود كه بر اين كتاب رفته است و گفتن اينكه به صورت يك مقالهي كوچك شروع شد، ضعفهايش را نميپوشاند. ضمن اينكه از تجربههاي قبليام در اين كتاب كمك گرفتهام. از سويي نيز تلاش داشتهام كه تكرار مكرارت نباشد.
اين پژوهشگر و نويسنده از تكرارهاي فراوان در آثار نويسندگان ايراني به عنوان يكي از مشكلات ايران در حوزهي تأليف آثار ذكر كرد و افزود: متأسفانه در ايران، كتابها بهصورت دقيق تأليف و تنظيم نميشود و درواقع، آثار تأليفي در ايران محصول كار يك نفر است؛ در حاليكه در غرب اينطور نيست و هر نويسنده چند ويراستار خبره در كنار خود دارد و آنجا كه لازم است، بيشتر بر روي آن تمركز ميكنند و آن را بسط ميدهند و آنچه را كه ضرورتي ندارد، از آن ميگذرند. اما در ايران، كسي نيست كه نويسنده را در ويرايش اثر كمك كند و از سويي در ايران، نقد انديشه و كتاب متمايل به صفر است و با نقد نشدن آثار و كتابها، عاقبت نميفهميم كه چه كار كردهايم. هرچند اين تأليفات و كارها خود زمينهي تحول فرهنگي در آينده است.
احمدي با بيان اين مطلب كه به مديريت فرهنگي و جريان روشنفكري اميدوار نيستم، بحث خود را با نقدي بر كتابش دنبال كرد و گفت: نپرداختن به مسائل ايران و تاريخنگاري در ايران، ايرادي است كه به اين كتاب وارد است و اينجا لازم است به عنوان نويسندهي كتاب، يك نكتهي اخلاقي را بگويم كه اين همهي كاري بوده كه ميتوانستم بكنم و خوب است كمبودها را بگوييد تا بتوانم آنها را در چاپهاي بعدي برطرف كنم. متأسفانه تاكنون، اين نقد آثار و كتابهايم براي من اتفاق نيافتاده است؛ يا همواره در معرض ستايش و تحسين بودهام و يا اينكه در معرض اتهام، فحش و ناسزا قرار داشتهام و از رهگذر اين دو نوع مواجهه، هيچچيز نياموختهام. من از انتقاد استقبال ميكنم.
او در ادامه يادآور شد: پيشتر از نويسندگان ميپرسيدند چرا مينويسي؟ مينويسم تا به من انتقاد شود، تا نقد شوم و كاستيهاي خودم را بفهمم و اين از من دريغ شد. اين بزرگترين حسرتي است كه در اين 25 سال از من دريغ شده است.
در ادامهي اين نشست، بابك احمدي به پرسشهاي مخاطبان آثارش پاسخ گفت كه اين پرسش و پاسخ، به جاي بررسي كتاب «رسالهي تاريخ؛ جستاري در هرمنوتيك تاريخ»، جاي خود را به نقد ديگر آثار و گاه شخصيت بابك احمدي داد. چنانچه او گفت: واقعيت اين است كه كسي كتاب را نخوانده است، كه اين از سؤالهاي شما برميآيد.
اين استاد فلسفه در ادامه از قضاوت احمدي دربارهي هگل در كتابش پرسيد و با انتقاد از تكيهي نويسنده بر آثار دست دوم هگل در تبيين نگاه او، از «پديدارشناسي روح» و «علم منطق» به عنوان آثار مهمي ياد كرد كه احمدي ميتوانست با استناد به آنها و تأمل بيشتر بر روي هگل، كار كند.
عباديان با اشاره به ادعاي غيرمستقيم احمدي در كتابش مبني بر استعماري بودن تفكر هگل و نيز ضد يهود بودن اين انديشمند، از آن به عنوان قضاوتهاي نويسنده ياد كرد و در ادامه با رد نگاه احمدي نسبت به ماركس در «رسالهي تاريخ؛ جستاري درهرمنوتيك تاريخ»، در قالب پرسشهايي، از نويسنده خواست كه او را روشن كند.
به گزارش ايسنا، بابك احمدي نيز ضمن وارد دانستن برخي از ايرادهاي محمود عباديان، به ارائهي نگاه خود دربارهي تاريخ ماركس و هگل پرداخت و در جملهي پايانياش گفت: ما تاريخ را چنان ميخوانيم كه به زندگي امروز معني دهد؛ اين حرف من در كتاب «رسالهي تاريخ؛ جستاري در هرمنوتيك تاريخ» است.
انتهاي پيام
جمعه 14 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 156]