واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: مقصر فاجعه مرگ 17جوان در سعادتآباد كيست؟
ماده 55 قانون شهرداري صراحتا ذكر ميكند: «دركليه موارد مربوط به رفع خطر از بناها و غيره، پس از كسب نظر مامور فني خود به مالكين يا صاحبان اماكن يا صاحبان ادوات منصوب ابلاغ مهلتدار متناسبي صادر نمايد و اگر دستور شهرداري در مهلت معين به مورد اجرا گذاشته نشود، شهرداري راسا با مراقبت مامورين خود اقدام به رفع خطر يا مزاحمت خواهد نمود.
در حالي كه چهار روز از فاجعه مرگ 17 كارگر جوان در بامداد دوشنبه ميگذرد، رسانهها از جمله صداوسيما به عرصه اظهار نظر طرفهاي گوناگون براي يافتن مقصر شدهاند.
به گزارش خبرنگار «تابناك»، شهرداري تهران با اشاره به اينكه هنگام افزايش طبقات ساختمان مذكور، مهندس محاسب شخص مالك بوده و شهرداري براي محكمكاري حتي استعلام حقوقي نيز در اين زمينه كرده، مهندس محاسب، مهندس ناظر و سازمان نظام مهندسي را در اين زمينه مقصر ميداند. اين در حالي است كه شهرداري معتقد است، اگر طبق محاسبات و نقد پروانه اقدام به ساخت اين ساختمان ميشد، هيچ مشكلي بروز نميكرد و مشكل از عدم اجراي محاسبات بوده است.
در عين حال، سازمان نظام مهندسي نامناسب بودن ساختار را از عوامل اين حادثه عنوان ميكند.
همزمان اين پرسش مطرح است كه چرا كارگراني كه به دليل خطرناك بودن ساختمان سعادتآباد، مشغول تخريب آن بودهاند، خود داخل آن سكني گزيده و شب را به صبح رساندهاند؟
به هر حال، پس از فرو ريختن اين ساختمان، دادستاني تهران هم وارد عمل شده و حكم بازداشت متهمان را صادر و حتي چند نفر را بازداشت و برخي را نيز براي انجام تحقيقات احضار ميكند. هرچند كه پيش از اين، حكم تخريب ساختمان را صادر كرده بود.
تصوير ساختمان فروريخته سعادتآباد مدتي قبل از ريزش
در اين حال، ماده 55 قانون شهرداري تهران «وظايف شهرداري» را مشخص نموده است و تبصره ذيل بند 14 آن (اصلاحي مورخ 27/11/1345) كه صراحتا ذكر مينمايد: «دركليه موارد مربوط به رفع خطر از بناها و غيره و رفع مزاحمتهاي مندرج در بند 14 شهرداري پس از كسب نظر مامور فني خود به مالكين يا صاحبان اماكن يا صاحبان ادوات منصوب ابلاغ مهلتدار متناسبي صادر نمايد و اگر دستور شهرداري در مهلت معين به مورد اجرا گذاشته نشود، شهرداري راسا با مراقبت مامورين خود اقدام به رفع خطر يا مزاحمت خواهد نمود و هزينه مصروف را به اضافه صدي پانزده خسارت از طرف دريافت خواهد كرد، مقررات فوق شامل كليه اماكن عمومي مانند سينماها ، گرمابهها، مهمانخانهها، دكاكين، قهوهخانهها، كافه رستورانها، پاساژها و امثال آن كه محل رفت و آمد و مراجعه عمومي است، نيز ميشود.»
با توجه به صراحت اين قانون و همچنين دستورالعملها و آييننامهها و بخشنامههاي ديگر صادره از سوي شهرداري تهران، پرسش اينجاست كه اگر شهرداري تهران و مسئولان آن به وظيفه خود مبني بر تخريب ساختمان سعادتآباد عمل ميكردند، آن 17 جوان جان ميسپردند؟
سوابق اين ساختمان كه در يكي از گرانترين خيابانهاي تهران در منطقه سعادتآباد قرار گرفته، حاكي است، به موجب پروانه ساختماني شماره 975/ش/502 در تاريخ 2/9/70 براي دو طبقه زير زمين و 3 طبقه روي آن مجوز احداث بنا صادر ميشود و در تاريخ 29/2/73 هم ، گواهي عدم خلاف به شماره 1127 براي اين ملك از سوي شهرداري وقت صادر شده است.
پس از گذشت 3 سال از زمان دريافت گواهي عدم خلاف، پروانه ساختماني به شماره 7097 در تاريخ 3/8/76 مبني بر موافقت با احداث 5 طبقه مسكوني بر روي وضعيت موجود صادر ميشود كه پس از ايجاد بناي جديد در تاريخ 16/11/79 براي اين ساختمان با كل زيربناي 70/5466 متر مربع، پايان كار ساختماني به شماره 45793 صادر ميشود.
بر اين اساس، بناي مذكور كه شامل 2 طبقه زيرزمين و 8 طبقه روي آن شده بود، به تعداد 32 واحد مسكوني به تعدادي از شهروندان واگذار ميشود.
با توجه به اينكه اين بنا در سال 1383 داراي تركهاي طولي و عرضي بزرگي در اسكلت بندي خود ميشود، بنابراين ساكنان اين ساختمان را تخليه ميكنند و اهالي محل به شهرداري اعتراض مينمايند. اگر مسئولان شهرداري تهران بر اساس قانون به وظايف خود عمل ميكردند، آيا اين فاجعه انساني باز هم رخ ميداد.
در تاريخ 29/9/86 نيز درخواست مالكان املاك همجوار از شهرداري منطقه 2 ارايه ميشود صراحتا از شهرداري درخواست تخريب ساختمان نيمه مخروبه را داشتهاند. رونوشتي از اين درخواست هم براي مسئولان مختلف ارسال شده است.
همچنين براساس درخواست مالكين املاك همجوار، نايب رئيس كميسيون اصل نود مجلس شوراي اسلامي در نامهاي به شماره 64865/309012939 مورخ 30/10/86، از شهرداري منطقه 2 تهران درخواست اقدام عاجل را مينمايد، همچنين رئيس شوراي اسلامي شهر تهران نيز طي نامه 18589/160 مورخ 14/11/86 از شهرداري منطقه 2 تهران درخواست ايجاد شرايط و تمهيدات ايمني را مينمايد.
اكنون اين پرسش اساسي و مهم برجا مانده است كه اگر به آن وظيفه عمل ميشد، اين فاجعه انساني رخ ميداد و خانوادههاي بيبضاعت اين افراد، داغدار ميشدند؟
پنجشنبه 13 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 222]