واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: امكانات حمل و نقل و پايانه انزلي متناسب با ظرفيتها رشد نيافته است
به گزارش ايرنا، " اسماعيل عبداللهي " با اشاره به اهميت فعاليتهاي بندر انزلي براي گيلان گفت: بايد اين مساله در اولويتها مد نظر قرار گيرد و هرچه زودتر مشكل توسعه پايانه حمل بار انزلي حل شود.
وي متذكر شد: بايد متناسب با فعاليتهاي بندري و تخليه و بارگيري كالا ، ظرفيت پايانه بار را افزايش دهيم .
فرماندار انزلي بر لزوم توسعه پايانه و ساماندهي خودروهاي حامل بار و ارائه خدمات مناسب به رانندگان اين خودروها تاكيد كرد.
عبداللهي ياداور شد: گرچه تاكنون اقداماتي انجام شده ولي كافي نبوده و لازم است هرچه سريعتر علاوه بر آمادهسازي پايانه ، زمينهاي ديگري براي توسعه پايانه خريداري و آمادهسازي شود.
فرماندار انزلي همچنين ساخت پل عابر پياده جهت تردد در مقابل پايانه ، تعريض شانه خاكي و تسريع در صدور مدارك لازم را الزامي دانست.
نماينده بندرانزلي نيز در اين نشست گفت: انزلي يك شهر بندري و توريستي است كه هر دو ترافيك ايجاد ميكند.
"حسن خسته بند" اظهار داشت : توسعه بندر دارد به سرعت صورت ميگيرد و بايد ساير بخشها نيز متناسب با آن پيش برود.
وي متذكر شد: كالاهاي تخليه شده در اين بندر مواد اوليه و مواد خام است و تاخير در بارگيري آن لطمه شديدي به صنايع كشور ميزند.
نماينده انزلي خاطرنشان كرد: همه بخشها بايد براي رونق فعاليتهاي بندري و ارائه تسهيلات به تجار و صاحبان كالا كمك كنند.
جانشين فرمانده نيرويانتظامي گيلان در اين جلسه گفت: ورودي شهر انزلي به قبرستان خودروهاي فرسوده شباهت دارد و بهيچوجهمناسب اين شهر گردشگرپذير نيست.
صمديان اظهار داشت : اگر ما واقعا در صدد توسعه گردشگري هستيم بايد انزلي را به پايانههاي حمل و نقل استاندارد مجهز كنيم.
وي خاطرنشان كرد: اقداماتي كه تاكنون براي ساماندهي پايانه و وضعيت حمل و نقل كالا صورت گرفته ، مشكل را به شكل موقتي حل كرده است .
جانشين فرمانده نيروي انتظامي گيلان بر لزوم توسعه پايانههاي انزلي و ساماندهي حمل و نقل كالا و ارائه خدمات مناسب به رانندگان تاكيد كرد.
رييس راهنمايي و رانندگي استان نيز در اين جلسه گفت : با توجه به نقش فعاليتهاي تخليه و بارگيري و حمل و نقل كالا در توسعه استان همگي بايد در تسهيل اين امر كوشا باشيم.
سرهنگ ابراهيمي تصريح كرد: اين توسعه نبايد موجب ايجاد مشكل يا نگراني براي مردم باشد بلكه بايد در جهت بهبود شرايط استان و شهرستان و مردم اعم از ساكنان و مسافران صورت بگيرد.
وي خاطرنشان كرد: با برنامهريزي مناسب و تصميم قاطع و پيگيري ميتوان به راحتي به اين هدف دست يافت .
رييس راهنمايي و رانندگي گيلان نيز متذكر شد: بايد تسهيلات و شرايط لازم براي رانندگان خودروهاي حمل بار ايجاد شود.
رييس انجمن صنفي شركتهاي حمل و نقل انزلي نيز ياداور شد: مشكلات پايانه حمل بار شهرستان از سال ۷۹با افزايش تخليه و بارگيري در بندر و لزوم توسعه پايانه آغاز شد.
"شعبان جعفري " اظهار داشت : ظرفيت تخليه و بارگيري در بندر از يك ميليون تن به شش ميليون تن رسيده و اكنون روزانه يكهزار دستگاه خودرو در بندر بارگيري ميكند.
وي متذكر شد: اين در حالي است كه ظرفيت پايانه موجود حدود ۲۰۰دستگاه خودرو است.
وي خاطرنشان كرد: علاوه بر توسعه پايانه بايد مشكلات زيرساختي مانند آب ، گاز و خروجي فاضلاب پايانه حل شود.
وي افزايش ساعت كار اداره گمرك ، ارتقاي خدماترساني به رانندگان از سوي شهرداري ، كاهش محدوديتهاي مربوط به ساعات تردد خودروهاي حمل و نقل كالا را از جمله درخواستهاي صاحبان كالا و رانندگان عنوان كرد.
مديركل بنادر و دريانوردي گيلان نيز با اشاره به ظرفيتهاي بندر گفت :
افزايش مشكلات و ايجاد ترافيك شديد در منطقه ميتواند موجب انتقال بار به ساير بنادر شود.
" فرهاد كوهساري " خاطرنشان كرد: احداث راهآهن ميتواند كمك شاياني در رفع مشكلات حمل و نقل شهرستان بنمايد.
شهردار انزلي متذكر شد: يك هكتار زمين خريداري شد و تاكنون هشت هزار متر مربع آن براي پاركينگ خودروهاي حمل بار آمادهسازي شده است .
" سيد بدرالدين بدري " اظهار داشت : تاكنون پنج ميليارد ريال براي اين زمين تاكنون هزينه شده است .
وي افزود: ما تا حد امكان از هيچگونه اقدامي براي ساماندهي به حمل و نقل كوتاهي نخواهيم كرد.
مديركل حمل و نقل و پايانه گيلان نيز اظهار داشت : درامد بخش حمل و نقل را اگر از اين شهرستان حذف كنيم بسياري از كارها به ويژه در شهرداري فلج مي شود.
" سيد خليل سيد جفرودي " اظهار داشت : با اينحال تعادل و تناسبي بين بندر و پايانه وجود ندارد .
وي خاطرنشان كرد: گرچه سرمايهگذاري در زمينه احداث پايانههاي جديد طبق اصل ۴۴جزء سياستهاي ما نيست ولي براي رفع مشكلات علاوه بر توسعه پايانه ، در صدد خريد سه هكتار زمين مجاورت پايانه هستيم .
وي متذكر شد: ساماندهي ورودي انزلي تا پايانه و اسكان رانندهها وظيفه ما است و پايانه تا بندر و بر عكس جزء وظايف شهرداري است .
مديركل حمل و نقل و پايانه گيلان در رابطه با توقف ساخت پايانه انزلي گفت : ما در زمينه اعتبار هيچ مشكلي نداريم ولي با كمبود مصالح روبرو هستيم.
وي با اشاره به اين كه اين پروژه بايد ظرف ۹ماه انجام ميشد و پارسال به بهرهبرداري ميرسيد گفت : اگر مشكل سيمان حل شود به سرعت اقدام به ساخت خواهيم كرد.
جفرودي اظهار داشت : ما اكنون چند برابر درامد پايانه در آنجا براي ارائه خدمات هزينه ميكنيم .
در پايان جلسه مقرر شد ، هرچه زودتر براي تامين سيمان مورد نياز با تعامل مسوولان استان اقدام شود و پايانه و شهرداري نيز در حد مقدورات خود براي توسعه ، بهسازي پايانه و ساماندهي به امر حمل و نقل كالا تلاش كنند.
پنجشنبه 13 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 621]