واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: رييس كل بانك مركزي: اضافه برداشتها، اقدامي براي رفع نيازهاي ضروري بانكهاست
طهماسب مظاهري عصر چهارشنبه در حاشيه مراسم اختتاميه چهارمين جشنواره نشريات روابط عموميهاي كشور در گفت و گو با خبرنگاران، تصريح كرد: عدم تعادل در تامين منابع و مصارف آن، شبكه بانكي را ملزم به استفاده از روش هاي مختلف براي ايجاد تعادل در اين بخش ميكند.
وي تاكيد كرد: بانكها بايد سعي كنند تعادل را در تامين منافع و مصارف خود ايجاد كنند، در غير اين صورت ميتوانند به عنوان يك رفع نياز ضروري با اضافه برداشت از بانك مركزي نسبت به حل مشكل خود اقدام كنند تا بانك دچار عدم توان پرداخت و تعهدات خود نشود.
وي در خصوص دلايل وجود يك چنين ابزاري در بانك مركزي گفت: فرق يك بانك با يك بنگاه تجاري، توليدي و صنعتي در اين است كه بانك وقتي نتواند تعهدات خود را پرداخت كند ولو هر چقدر هم كه دارايي داشته باشد، ورشكست تلقي مي شود، در حالي كه يك شركت توليدي و تجاري اگر نتواند تعهدات خود را انجام دهد اما دارايي هايش كفاف امور را بدهد ميتواند به كار خود ادامه دهد.
وي اضافه كرد: به دليل اهميت انجام تعهدات به موقع يك بانك در قبال مشتريان، بكارگيري روش اضافه برداشت به عنوان يك اقدام كوتاه مدت و مقطعي براي همه بانكها از طرف بانك مركزي فراهم است.
مظاهري با بيان آنكه تعهدات سنگين ايجاد شده براي بانكها در سال گذشته سبب روي آوردن شبكه بانكي به سمت بانك مركزي براي برداشت اضافي شد، گفت:
اگر اين اضافه برداشتها كنترل نميشد ميزان آن از ۲۵هزار ميليارد تومان آخر سال قبل به بيش از ۳۵هزار ميليارد تومان در حال حاضر رسيده بود.
رييس كل بانك مركزي، با بيان آنكه در صورت ادامه رشد اضافه برداشتها، براي اقتصاد كشور مشكل زيادي ايجاد ميشد، افزود: براي پيشگيري از بروز مشكل در اقتصاد، بانك مركزي جلوي اضافه برداشتها را گرفت اما در كنار آن حل مسائل جدي نظام بانكي و آنجا كه عدم كمك كردن ميتوانست براي آنها مشكل ايجاد كند باعث شد، بانك مركزي وارد عمل شده و نياز آنها را تامين كند.
وي تاكيد كرد: آنجا كه شبكه بانكي براي تامين اسكناس مورد نياز مردم در ماههاي پاياني سال به پول نياز داشت، بانك مركزي منابع مورد نياز اين شبكه اعم از تامين اسكناس، پرداختهاي ارزي بانكها براي پرداخت ريال و خريد ارز و كمبود ريال را تامين كرد.
مظاهري اظهار داشت: در پايان سال تلاش زيادي كرديم تا ادامه روند ناصحيح اضافه برداشتها از سوي شبكه بانكي گرفته شود تا از بروز مشكل در نظام اقتصادي كشور و جلوگيري از بروز آن، با مقداري اضافه برداشت موافقت كرديم وي حجم اضافه برداشتهاي شبكه بانكي از بانك مركزي تا روز دوشنبه را ۱۰ هزار و ۵۰۰ميليارد تومان عنوان كرد و گفت: اين در حالي است كه با تك تك بانكها مذاكره شده كه برخي از بانكها با مديريت بهتر نقدينگي آمدند و خود را اصلاح كردند.
رييس كل بانك مركزي افزود: بانك رفاه كارگران در تمام اين مدت هيچوقت بدهكار نشده و بانك تجارت هم مقدار كمي بدهكار بوده است، به هر حال هيچ بانكي صفر مطلق نبوده و به حدي بود كه به اندازه نياز خود دريافت كرده و كار خود را انجام داده و آن را برمي گرداند.
مظاهري از مديريت بانك رفاه كارگران به دليل رعايت عدم اضافه برداشتها تشكر كرد و گفت: بانكهاي خصوصي هم امر اضافه برداشتها را رعايت كردند اما دو بانك خصوصي بيدقتي كرده و بدهكار شدند كه جلوي آنها را خواهيم گرفت.
وي در مجموع، عدد اضافه برداشت را به طور معمول در هر ماه در نوسان و در حال تغيير دانست و اظهار داشت: رقم اضافه برداشتها براي بانكهاي مختلف حدود هزار تا ۱۵۰۰ميليارد تومان در نوسان مثبت و منفي است و تا اين حد معقول و بالاتر از آن اشكال دارد.
رييس كل بانك مركزي بر ضرورت رعايت اضافه برداشتها از سوي همه تاكيد كرد و گفت: ما هم به عنوان بانك مركزي دست مديران بانكها و ديگر افرادي كه اين امر را رعايت كنند، ميبوسيم تا بتوانيم اضافه برداشتها را به يك روند معقول برسانيم.
وي تصريح كرد: برنامه بانك مركزي در سال جاري اين است كه تا انتهاي سال رقم اضافه برداشتها كاهش پيدا كند و اين رقم بتدريج به صفر برسد.
وي از برنامه بانك مركزي براي جايگزين كردن چك پولهاي اين بانك به جاي چك پولهاي ديگر بانكها خبر داد و گفت: از آنجا كه بانكها براي اين كار پول زيادي نياز دارند، بايد خودشان را آماده كنند اما ما، هم به آنها كمك و هم سختگيري ميكنيم تا اين كار انجام شود.
مظاهري گفت: كار مديريت منابع و مصارف و پيگيري از ايجاد بحران كه بانكها به مردم بگويند پول نداريم، كار سخت بانك مركزي است كه بايد براي دستيابي به يك راه حل متوسط تلاش كند.
رييس كل بانك مركزي در خصوص اينكه آيا مشكلات موجود در بخش اقتصاد را بايد با دارو درمان كرد يا نياز به جراحي دارد، گفت: بيشتر اين مشكلات با دارو مرتفع ميشود.
وي در خصوص اينكه آيا مشكلات اقتصاد ايران را بايد با جراحي يا دارو مرتفع كرد، گفت: اظهار نظر در اين خصوص به وقت بيشتري نياز دارد، اما در مجموع براي تحول اقتصادي بايد هم تحول رفتاري و هم اصلاح ساختارها را مدنظر قرار داد.
وي از ارايه ميزان موجوي حساب ذخيره ارزي خودداري كرد و گفت: وضعيت موجودي اين حساب روشن است اما براي آگاهي از موجودي آن نياز به دسترسي به سند و مدرك است.
مظاهري در ادامه گزارشي از سفر خود به بازل سوئيس براي شركت در نشست بانك تسويه بينالمللي ارايه كرد و گفت: اين نشست هيچ كاري به فعاليت بانكهاي تجاري ندارد و بيشتر روي اصلاح ضوابط و مقررات، فعاليتها، سياسگذاري و نظارتي بانكهاي مركزي كار ميكند و سرويس ميدهد.
وي با بيان آنكه تعيين استانداردها و كفايت سرمايه بانكهاي مركزي دنيا از ديگر كارهاي بانك تسويه بينالمللي است، گفت: همه روساي كل بانك مركزي دنيا حضور داشتند و با اكثر آنها ديدار و مذاكره كردم.
رييس كل بانك مركزي، تعيين استانداردها و اعلام تغييرات را از ديگر كارهاي اين بانك عنوان كرد و گفت: محور اصلي مورد بررسي بانكهاي مركزي در اين سه روز در خصوص انتقال تجارب و مقابله هر كدام از بانكهاي مركزي كشورها براي مقابله با تورم، تراز تجاري و ارزيابي بانكها براي مقابله با بحث بحران قيمت مواد غذايي و انرژي در دنيا بود.
وي گفت: نسخههاي كشورهاي صادركننده نفت در اين خصوص شبيه هم و نسخه هاي غربي هم تا حدودي شبيه هم بود و نسخههاي كشورهاي جهان سوم و آسياي ميانه هم كه نفت ندارند به هم شبيه بود، بنابر اين ميتوان كشورها را به سه گروه كشورهاي نفتخيز، غربي و جهان سوم بدون نفت تقسيم بندي كرد.
مظاهري همچنين در خصوص بانكداري الكترونيك و تحريم بانك ملي اطلاعاتي ارايه كرد.
چهارشنبه 12 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 174]