واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: دانش - خشك شدن تدريجي بخش جنوبي تالاب انزلي
دانش - خشك شدن تدريجي بخش جنوبي تالاب انزلي
مژگان جمشيدي: خبر خشك شدن تدريجي بخشهايي از تالاب بينالمللي انزلي در نتيجه احداث جاده كنار گذر در داخل تالاب شايد تلخترين خبر زيستمحيطي بود كه ميتوانست محافل زيستمحيطي ايران را به سوگ بنشاند. هر چند اين خبر تازه منتشر شده اما سالهاست كه متخصصان و كارشناسان محيطزيست نسبت به پيامدهاي مخرب ساخت جاده در داخل تالاب از جمله خشك شدن بخشهايي از تالاب هشدار ميدهند، حال آنكه وزرات راه در اين مدت بيتوجه به همه اين هشدارها تنها به عمليات عمراني خود در قلب تالاب بينالمللي انزلي ميانديشيد. تالابي كه دو پناهگاه حياتوحش و يك منطقه حفاظت شده را در خود جاي داده و جزء يكي از مهمترين تالابهاي بينالمللي و ثبت شده ايران در فهرست تالابهاي بينالمللي جهان است چنان اسير بيتوجهي و خودخواهيهاي امروز ما شده كه اگر چارهاي براي آن انديشيده نشود شايد تا دهه آينده ديگر چيزي از آن باقي نماند. انتشار گونه گياهي مريمآبي در دو طرف جاده احداث شده در داخل تالاب بخشي از اين تراژدي تلخي است كه امروز در انزلي در حال وقوع است. گياهاني كه شايد در نگاه اول زيبا باشند و زيباييشان باعث شود تا ذهن بسياري از ما به آنها معطوف شود در حالي كه رشد و توسعه سريع اين گياه زنگ خطري است جدي براي ادامه حيات اين اكوسيستم و نشان ميدهد كه تالاب در دو طرف جاده در حال پر شدن از رسوبات است. رئيس روابط عمومي محيطزيست استان گيلان در اينباره ميگويد: كنار گذر انزلي تا همين حدي كه پيش رفته باعث خشك شدن بخش شمالي تالاب شده؛ اين در حالي است كه در يك پديده غيرمنتظره، بخش جنوبي كنارگذر انزلي نيز در حال خشك شدن است.
محمود فرجپور با اشاره به اينكه كه در حال حاضر انتشار گونه گياهي «مريمآبي» در بخش شمالي و جنوبي كنار گذرانزلي نشان از روند سريع خشك شدن بخش شمالي و جنوبي دارد، ميگويد: مريمآبي گياهي بن در آب است كه معمولا در مناطق كم عمق و پاي آب رشد ميكند. به گفته او تغيير جامعه گياهي اين منطقه از گياهان غوطهور مانند سراتوفايلومها و پوتاموژتونها نشان از تغييرات معنيدار جوامع گياهي تالاب دارد. فرجپور متذكر شد: اين رخداد تنها زماني است كه نيمي از تخريب احتمالي انجام پذيرفته و نيمي از جاده (از 2هزار و 850 متر) هنوز ساخته نشده است كه در صورت ساخته شدن كنارگذر سرعت خشك شدن چند برابر افزايش خواهد يافت.
وي خاطر نشان ميسازد: پديدههاي كارشناسي نشده عوارض بدي را بر محيطزيست ميگذارند و حتي گاهي اين پديدهها با بررسي كارشناسي نيز بهدليل قابل پيشبيني نبودن، مشكلآفرين خواهد بود و چنانچه آثار قابل پيشبيني در برخي طرحها بررسي نشود، محيط با قوانين خودش پاسخ عميقي به آن خواهد داد، نمونه بارز آن نيز درياچه هامون و تالاب بختگان است كه تخريب آنها منجر به حذف يك فرهنگ و تمدن شده است. وي با ابراز نگراني و بيتوجهي به نظريات علمي و كارشناسي در احداث كنارگذر انزلي در مسير كنوني متذكر ميشود: «شايد نسلهاي كنوني نتوانند قضاوت دقيقي از اين مسئله داشته باشند، اما نسلهاي آينده مطمئنا قضاوت عادلانهاي خواهند كرد.» هر چند رئيس سازمان محيطزيست اخيرا مدعي شده كه باز هم به دستور رئيسجمهور، مسئله تكميل جاده كنار گذر در داخل تالاب به بررسيهاي بيشتر منوط شده، اما اين پرسش مطرح است كه اساسا چرا هيات دولت در جريان يك سفر استاني به گيلان خواستار عبور جاده كنارگذر از همان مسير قبلي خود شد؟ آن هم در شرايطي كه به موجب مصوبه دولت در سال 1383 وزرت راه موظف شده بود مسير جاده را به منظور حفظ تالاب تغيير داده و از داخل تالاب خارج كند ولي درست در شرايطي كه همه چيز براي جمعآوري پايههاي فلزي نصب شده در داخل تالاب مهيا شده بود و بسياري از مسوولان استاني و وزرارت راه به اين مصوبه دولت تن داده بودند ناگهان هيات دولت بار ديگر ساخت جاده كنارگذر را بر خلاف مصوبه قبلي دولت، درست از داخل تالاب مورد تاكيد قرار داد و با اين مصوبه يكبار ديگر تالاب بينالمللي انزلي را با يك چالش جدي مواجه ساخت. آيا بهتر نبود به جاي دستورات متعدد براي پيگيري موضوع، مصوبه دولت درباره اين جاده در داخل تالاب به نفع محيطزيست كان لن يكم تلقي ميشد؟
چهارشنبه 12 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 216]