واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: جهان - ساركوزي: بنيانهاي اتحاديه را تغيير ميدهم
جهان - ساركوزي: بنيانهاي اتحاديه را تغيير ميدهم
گروه بينالملل: فرانسه رياست دورهاي شش ماهه دوم سال 2008 اتحاديه اروپا را به دست گرفت. روز گذشته همزمان با پايان يافتن مهلت رياست شش ماهه اسلووني بر اتحاديه اروپا پاريس سكان هدايت اتحاديه را بهدست گرفت. اين در حالي است كه در شرايط كنوني اتحاديه اروپا با چالشهاي فراواني روبهرو است. افزايش سرسام آور قيمت جهاني انرژي و مواد غذايي از سويي و چالشهاي مربوط به تصويب پيمان ليسبون از سوي ديگر كافي است تا «نيكلا ساركوزي» رئيسجمهور فرانسه را در موقعيت دشوار كنوني به چارهجويي براي حل و فصل اين بحرانهاي مقطعي وادارد. ساركوزي دوشنبه شب همزمان با آغاز رياست دورهاي كشورش بر اتحاديه اروپا در يك مصاحبه زنده تلويزيوني با شبكه تلويزيوني كانال 3 فرانسه از چالشهاي فراروي خود در سمت رياست دورهاي اروپا سخن گفت. ساركوزي با اشاره به اينكه اشتباهاتي در شيوه بنيان نهادن اتحاديه روي داده است، گفت: «شهروندان اتحاديه اروپا در حال از دست دادن ايمان خود به اين پروژه هستند.» وي در ادامه افزود: «يك چيز در اين ميان نيست و يك چيز هست كه اصلا درست نيست. در شيوه ساختن اروپا اشتباهاتي رخ داده است. بنابراين بايد به طور بنيادي شيوه ساختن اروپا را تغيير دهيم.» ساركوزي در ادامه سخنانش با اشاره به نگاه شهروندان اروپايي به مجموعه اتحاديه افزود: «شهروندان نگران اروپايي از خود ميپرسند آيا در پايان، مقامهاي كشور خودشان بهتر از مقامات اتحاديه اروپا، حافظ منافع آنها نخواهند بود؟» ساركوزي در ادامه مصاحبه تلويزيوني خود با اشاره به موضوع گسترش اتحاديه اروپا اعلام كرد كه در صورت رد پيمان ليسبون و عدم تصويب نهايي آن پروژه گسترش اتحاديه اروپا بايد متوقف شود. ساركوزي در حالي اين سخنان را بر زبان راند كه هيچ اشاره مشخصي به تركيه يا ساير كشورهاي پشت در اتحاديه نكرد و فقط خواستار توقف موضوع گسترش اتحاديه با توجه به عدم تصويب پيمان ليسبون شد.
اولويتهاي كاري ساركوزي
ساركوزي در شش ماهه رياست كشورش بر اتحاديه اروپا اولويتهاي مهم و متنوعي را در دستور كار خود قرار داده است. مهمترين اولويت ساركوزي پيگيري تصويب پيمان ليسبون است. با توجه به رد اين پيمان در همهپرسي اخير در ايرلند چالشهاي تصويب اين پيمان تمام اتحاديه را تحت تاثير قرار داده است. ساركوزي اعلام كرده كه قصد دارد 11 جولاي با سفر به دوبلين از نزديك سخنان مخالفان پيمان ليسبون را بشنود و آنها را به تغيير نظرگاهشان درباره اين پيمان تشويق كند. كشورهاي مخالف تصويب اين پيمان به موادي از اين پيمان معترضند و بهويژه به موضوع تغيير سيستم «اجماع» و قيد سيستم «اكثريت» در تصميمگيريهاي اتحاديه اعتراض دارند. چرا كه در اين صورت كشورهاي بزرگ اتحاديه ميتوانند نقشآفريني خود را در ساختار تصميمگيري اتحاديه گسترش دهند. از سوي ديگر موضوع روابط ناتو و اتحاديه اروپا و تقويت سياست امنيتي و دفاعي اتحاديه اروپا (ESDP) از محورهاي ديگر مورد توجه پاريس است. موضوع افزايش قيمت مواد سوختي در اروپا و نگراني از گسترش ابعاد اعتراضات و اعتصابات اصناف و سنديكاهاي كارگري و حمل و نقل اروپا ـ بهويژه فرانسه _ اولويت ديگر ساركوزي است. روز دوشنبه و در آخرين روز رياست اسلووني بر اتحاديه اروپا، كاميونداران فرانسوي با نمايش ديگري از اعتصابات خياباني، جادههاي اطراف پاريس را بستند. ساركوزي اعلام كرده است كه در دوره شش ماهه رياست فرانسه بر اتحاديه موضوع كاهش ماليات سوخت را پيگيري خواهد كرد اما اين موضع ساركوزي طرفداران چنداني ميان مقامات و كشورهاي اتحاديه اروپا ندارد. از سوي ديگر موضوعات ديگري همچون سياستهاي كشاورزي اتحاديه و مسئله مهاجرت از اولويتهاي ديگر ساركوزي در شش ماهه رياست خود بر اتحاديه اروپاست. يارانههاي كشاورزي اتحاديه و سيستم توزيع آن مورد اعتراض جدي ديگر كشورهاي خارج اتحاديه و حتي برخي از كشورهاي درون اتحاديه است كه سهم كشاورزي از توليد ناخالص داخلي آنها در پايينترين سطح خود است.
چالشهاي رياست فرانسه بر اتحاديه
همزمان با اولين روز شروع رياست دورهاي فرانسه بر اتحاديه روز سهشنبه (ديروز) روسايجمهور دو كشور لهستان و آلمان اعلام كردهاند كه با توجه به مغايرت برخي مواد پيمان ليسبون با قوانين داخلي آنها از امضا و توشيح اين پيمان معذورند. «هورست كوهلر» رئيسجمهور آلمان كه پارلمان كشورش پيمان ليسبون را با اكثريت قاطع به تصويب رسانده است روز گذشته اعلام كرد كه با توجه به مغايرت موادي از اين پيمان با قانوني اساسي در آلمان و ايراد دادگاه قانون اساسي آلمان به موادي از اين پيمان، از امضاي اين پيمان در حال حاضر خودداري خواهد كرد. از سوي ديگر «لخ كاچينسكي» رئيسجمهور لهستان نيز روز گذشته اعلام كرد كه با توجه به عدم تصويب اين پيمان در همهپرسي ايرلند در حالحاضر اين پيمان را امضا نخواهد كرد. پارلمان لهستان در آوريل سالجاري اين پيمان را به تصويب رسانده است و سناي اين كشور نيز يكشنبه (29 ژوئن) اين پيمان را مورد تاييد قرار داده است اما كاچينسكي در اين زمينه به خبرنگاران گفت: «در حال حاضر صحبت از تصويب پيمان ليسبون بيمورد است.» كاچينسكي محافظهكار ساختار تصميمگيري موجود بر مبناي «پيمان نيس» را با منافع ملي لهستان منطبقتر از پيمان ليسبون ميداند. از سوي ديگر جمهوري چك نيز مخالف سرسخت تصويب پيمان ليسبون است. با توجه به تعيين اولويت تصويب پيمان ليسبون توسط ساركوزي به عنوان مهمترين دستور كار رياست شش ماهه فرانسه بر اتحاديه اروپا به نظر ميرسد مخالفتهاي اعلام شده با اين پيمان از چالشهاي اساسي پيشروي پاريس خواهد بود. از سوي ديگر هدايت مذاكرات مربوط به انعقاد قرارداد همكاري استراتژيك روسيه و اتحاديه اروپا كه گفتوگوهاي مربوط به آن از دو روز ديگر در بروكسل ادامه خواهد يافت از ديگر موضوعات و چالشهاي مطرح پيش پاي ساركوزي در هدايت سكان رياست اتحاديه اروپا است. موضوع صدور انرژي روسيه به اروپا و مخالفتهاي برخي از كشورهاي شرق اروپا با انعقاد قرارداد همكاري استراتژيك با روسيه و نيز موضوع مخالفتهاي روسيه با استقرار سيستم دفاع ضدموشكي و رادارهاي فوقپيشرفته آمريكا در لهستان و جمهوريچك از ديگر چالشهاي پيشروي ساركوزي در مقام رياست دورهاي اتحاديه اروپا خواهد بود.
چهارشنبه 12 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 118]